Hue Lily & Hue Discover varjostin – vol 1½

Virittelin noin vuosi sitten erinäköisistä putken pätkistä varjostimet pienemmille Hue Lily -valaisimille.

Takapihan valaistusta uusiessa tuli tarve löytää varjostin myös Hue Discover -valaisimelle, jotta valot ei paista silmään kuten otsikon kuvassa. Koska kyseinen valaisin ei ole pyöreä, vaan on suorakaiteen muotoinen pyöristetyillä kulmilla, niin pyöreän putken käyttäminen ei tullut kyseeseen ja piti keksiä jotain muuta.

Erinäisten kokeilujen jälkeen päädyin käyttämään pehmeästä muovista tehtyä jalkalistaa, josta saa paremmin taivuteltua/leikattua/liimattua erimuotoisia varjostimia. Tämä ratkaisu osoittautui myös helpommaksi ja kustannustehokkaammaksi tavaksi tehdä varjostimet myös Hue Lily -valaisimille.

Biltema silikoniletku Hue Lily varjostimena?

Edelliseen aihetta käsitelleeseen postaukseen tuli lukijalta kommentti, että Bilteman SILIKONILETKU 2,5″-3″ sopisi heittämällä pienemmän Hue Lily:n varjostimeksi.

Hommaahan piti kokeilla.

Toimii kuin kuuluisa ”junan vessa”. Bilteman silikoniletku on kuin suunniteltu Lilyn varjostimeksi ja istuu valaisimeen kuin valettu.

Kuten kommentoija sanoi, ei tämä ratkaisu ole kovin halpa, eli maksaa noin 10€ per valaisin. Itsellä pihalla on läjä Hue Lily valaisimia ja olisi tullut aika kalliiksi kalustaa ne kaikki Bilteman silikoniletkulla, joten päädyin tutkimaan myös muita vaihtoehtoja. Omaan silmään pistää myös jonkun verran silikoniletkun kirkas pinta, kun Hue Lily valaisin muuten on mattamusta.

Toisaalta jos hakusessa on muutamalle Hue Lily valaisimelle varjostimet ja ei kiinnosta alempana kuvattu askartelu, niin on varsin toimiva ratkaisu. Helpompaa ”Plug&Play” asennusta ei juuri voi toivoa, silikoniletku muovipussista ja sen pujottaminen valaisimen päälle, kesto ehkä 10 sekuntia, josta 8 sekuntia menee muovipussin kanssa taistellessa…

Kuvia: Bilteman silikoniletku Hue Lily valaisimen varjostimena
Kuvia : Hue Lily valaisin ”Biltema varjostimella” / ilman varjostinta

Jalkalista Dione PVC Musta

Bauhausista löytyi muovista Dione -merkkistä jalkalistaa, jota sai ostaa metreittäin, eikä tarvinnut ostaa koko 50m kieppiä. Hinta oli ostettaessa 3,99€/m, kirjoitushetkellä hinta on 4,20€/m. Yhdestä metrin pätkästä tekee 3-4 Hue Lily varjostinta, eli huomattavasti halvempi ratkaisu kuin Bilteman silikoniletkut. Ei ole myöskään yhtä kiiltävää kuin Bilteman silikoniletku ja näin ollen sopii paremmin yhteen Hue Lily ja Hue Discover valaisimien kanssa.

Lisäksi tarvitaan tuubi liimaa, itse käytin Casco Kontaktiliimaa, 160 ml maksoi noin 10€. Yhdellä tuubilla tekee helposti kymmeniä varjostimia. Liimaa löytyy myös pienempi tuubi 40 ml, noin 5€.

Liimaus pysyy paremmin kasassa, jos laittaa varjostimen liimauksen jälkeen hetkeksi puristukseen rakentelun yhteydessä. Itse käytin Bilteman yleispuristimia

Kuvia: Casco Kontaktiliima tuubi & Jalkalista Dione PVC Musta vs Bilteman Silikoniletku

Hue Lily varjostin PVC jalkalistasta

Aloitetaan homman esittely Hue Lily valaisimen varjostimesta.

Homma toimii lyhyesti seuraavasti:

 • Leikkaa jalkalistasta saksilla 27 cm mittainen pätkä
 • Merkkaa kynällä viiva jalkalistan poikki 21 cm kohdalle
 • Levitä liimaa viivan toiselle puolelle jäävään lyhyempään 6 cm pätkään
 • Tee jalkalistasta sylinteri, siten että jalkalistan päät menevät päällekkäin 6 cm matkalta
  • Kohdista pää aiemmin piirretyn viivan avulla
  • Tuloksena on sylinteri jonka sisäympärysmitta on noin 21 cm eli sama kuin Hue lily valaisimen ympärysmitta
  • Tee mieluummin hieman löysä kuin tiukka
   • Saa helpommin irti valaisimesta
   • Jalkalistan sisäpinta on karhennettu, eli pysyy aika hyvin paikallaan
   • Liimaus kestää paremmin kun siihen ei kohdistu liikaa vetoa
 • Liimapinnat puristimilla yhteen muutamaksi minuutiksi
 • Valmista käyttöön
Kuvia: Hue Lily varjostimen tekoa PVC jalkalistasta

Jos haluaisi alkaa hifistelemään, niin varjostimesta saisi kenties siistimmän näköisen ”hitsaamalla” jalkalistan kasaan liimaamisen sijaan. Itseltä ei löydy tähän vehkeitä, enkä kokenut hommaa tarpeelliseksi. Liimaamalla syntyvän sauman saa aika kivasti piiloon valaisimen alapuolelle.

Kuvia: Valmis Hue Lily ”Bauhaus varjostin” käytössä
Kuvia : Hue Lily valaisin ”Bauhaus varjostimella” / ilman varjostinta

Hue Discover varjostin PVC jalkalistasta

Tein ensimmäiset koevedokset varjostimesta alun perin Hue Discover valaisimelle. Ekassa iteraatiossa leikkasin jalkalistasta sopivan mittaisen pätkän ja liimasin tämän suoraan kiinni valaisimeen. Oli ehkä vähän hankalaa hommaa ja jotta liimauksen sai pitämään piti varjostin väliaikaisesti puristaa kiinni valaisimeen nippusiteillä.

Toimi sinänsä ihan ok ja on vieläkin käytössä, mutta varjostimen irroitaminen on hankalampaa ja valaisimeen jää ikävät liimajäljet jos varjostimen joskus poistaa. Vaikkapa jos joutuisi jostain syystä lähettämään valaisimen takuukorjaukseen… Omat viritykset voisivat myös antaa myyjälle (teko)syyn olla hyväksymättä reklamaatiota. Onneksi Hue Discover valaisimet ovat puksuttaneet pihalla jo muutaman vuoden eikä ole hajonneet, toisin kuin Gledopton ulkovalaisimet...

Seuraavassa iteraatiossa päädyin tekemään Hue Discover valaisimien varjostimet samalla tavalla kuin yllä kuvatut Hue Lily varjostimet. Periaatteessa ihan sama proseduuri kuin yllä, jalkalistaa vaan kuluu enemmän per valaisin, kun Discover valaisimen ympärysmitta on noin 68 cm. Päällekkäin liimattava pätkänä oli näiden yhteydessä noin 12-15cm, pysyypähän kasassa.

Kuvia: Valmis Hue Discover ”Bauhaus varjostin” käytössä
 • Kuvat ensimmäisestä Hue Discover valaisimen varjostimesta
 • Tuli tehtyä inasen liian pitkästä pätkästä mattolistaa, varjostin pääsee ”lerpattamaan” etureunasta ja tuli pieni kauneusvirhe
  • En korjaa, viisaampi ei katso virhettä ja hölmömpi ei huomaa 🙂
  • Irroitettavat versiot varjostimesta onnistuivat paremmin
Kuvia: Hue Discover ”Bauhaus varjostimen” kanssa / ilman varjostinta, päivä
Kuvia: Hue Discover ”Bauhaus varjostimen” kanssa / ilman varjostinta, ilta

PVC varjostimen muokkaaminen

PVC jalkalistaa voi leikata saksilla, joten varjostinta on suhteellisen helppo muokata, esimerkiksi leikkaamalla siihen vinoja sivuja, jolloin varjostinta pyörittämällä voi kohdistaa valoa haluamaansa suuntaan.

Tein tälläisen muokkauksen kaikkiin takapihan aidassa kiinni oleviin Hue Discover valaisimen varjostimiin. Nämä valaisimet ovat pienessä kulmassa maanpintaan nähden, eli kuten yllä olevista kuvista näkyy, niin ne osoittavat hieman aidasta irti ja näin valo leviä hieman pidemmälle. Jos jätti varjostimen saman levyiseksi joka kohdasta, niin aitaa lähempänä oleva sivu varjostimesta sai liikaa valoa ja paistoi ikävästi silmään. Kun leikkasin varjostimen sillä tavalla vinoon, että varjostimen sivureunat olivat suunnilleen vaakatasossa maanpintaan nähden ja vastaavasti varjostimen takareunasta oli leikattu siivu pois, niin valo ei osunut enää varjostimeen samalla tavalla ja tuloksena oli paremmin epäsuoraan valoa, eikä se paistanut silmään.

Kuvia: Modifioitu Hue Discover valaisimen varjostin

Miksi postauksen otsikossa on vol 1½ ?

Kun Hue Discover varjostin on vol 1 ja Hue Lily varjostin on vol 2, niin vol 1+ vol 2 / 2 = vol 1½ 🙂

2 thoughts on “Hue Lily & Hue Discover varjostin – vol 1½

 1. Luin pitkään tässä yön viihteeksi blogiasi, kiitos siitä. Mukavaa kun ei ole ainoa älylaitteisiin hurahtanut. Itselläni homma alkoi hue.sta ja jatkui siitä HomeAssistanttiin ja conbeehen. Suosittelen googlettelemaan HA + conbee2 ympäristöä, sillä raspberryllä pyörivä HA riittää mahtavasti yksin yli sadalle nodelle (minulla nyt) – uskon että teho riittää helposti myös sinulle.

  Toki myös mukavaa kun nyt kaikki zigbee tuotteet toimivat saman yhden sillan kautta.

  Suosittelen kokeilemaan ja leikkimään!

  Tykkää

  1. Moi,

   Juu olen välillä vilkuillut myös HomeAssitanttiakin, mutta on jäänyt ihmettelyn asteelle. Pitkällisen virittelyn jäljiltä omat älyvalot + muut systeemit toimii suhteellisen hyvin, eikä välttämättä halua aloittaa hässäkkää alusta…

   Mahtaako valojen osalta onnistua HA:lla eksoottisemmat hommat, kuten valoanimaatiot / gradient lightstrippien ohjaaminen ja useamman liikesensorin yhdistäminen? Jos ei onnistu, niin uusi ”lisäratti autoon” ei helpota tiellä pysymistä…

   ”Rajaton” säätämisen mahdollisuus myös arveluttaa. Itseni tuntien viilaamisesta ei tulisi koskaan loppua, jos voisi suhteellisen vapaasti ohjata systeemejä skriptien / koodaamisen avulla. Mun pää ei ole kovin yhteensopiva koodaamisen kanssa. En oikein osaa lopettaa, eli homma jää ns ”päälle”. Varsinkin jos ei heti keksi ratkaisua ongelmaan, niin ajatus jää pyörimään tausta-ajona ja tulee myös uniin. Olen näin ollen yrittänyt välttää koodaamista mahdollisuuksien mukaan ja tyytyä kaupallisiin appeihin, joiden kyvykkyys tai sen puute laittaa itselle sopivat rajat säätämisen suhteen 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s