Työleiri 2020, kuvakavalkadi

Kuvia kesän 2020 työleirin edistymisestä.

Lähtötilanne

Terassin portaiden purkua ja nurmikon poistoa. Maa-aineksen poistoa istutuslaatikoiden perustuksien tieltä.

Arkeologisia kaivauksia

Joku edellisista asukkaista oli päättänyt haudata läjän kaakeleita puutarhaan, valitettavasti vähän huonoon paikkaan ja ne piti poistaa.

Istutuslaatikkojen perustuksien tekoa

Koska vallikivistä tehtävien istutuslaatikoiden korkeus olisi suurimmillaan 70 cm, piti tehdä perustukset huolella, ettei ”muurit” murtuisi/kaatuisi heti ensimmäisen talven ja routimisen seurauksena. Lisäksi edellisen kesän muureista viisastuneena, laitoin salaojituksen laatikoiden pohjalle.

Terassin kulmalta aidalle olevaan kaivantoon meni myös 2 kpl 50mm (keltaista) putkea sähköjohtoja varten.

Eka kerta naulapyssyn kanssa?

Alkuperäisten portaiden rakentajan piti ilmeisesti ”vähän” kokeilla uutta leluaan ja kiinnittää portaiden tukipuu noin 20 naulalla? Vähempi ei olisi riittänyt?

Näitä portaita oli todella v-mäistä purkaa

Nurmikon poisto vol2

Kun oli tarpeeksi kärräilty maa-aineksia suuntaan jos toiseenkin alkoi terassin ja aidan välinen nurmiosuus olemaan aika huonossa hapessa ja päädyin poistamaan sen kokonaan. Nurmikon leikkaaminen ei varsinaisesti kuulu lempiharrastuksiini, mutta vielä enemmän inhoan nurmikon poistamista :). Onneksi tontilta löytyy aidan ulkopuolelta tilaa johon pystyi dumppaamaan jätenurmikon. Se vielä olisi puuttunut, että sitä olisi pitänyt kärrätä kaatopaikalle. Samalla tuli tilaa dumpata perustuksien alta poistettua maata terassin ja aidan väliin, eikä tarvinnut kärrätä sitä lievään ylämäkeen tontin takanurkkaan.

Istutuslaatikkojen perustuksien tekoa, vol 2

Homma jatkui kärräämällä lisää 2-16 mm mursketta istutuslaatikoiden perustuksiin. Lisäsin mursketta noin 5-10 cm kerroksissa. Välissä kastelu ja tiivistys tärylätkällä.

Jossain välissä piti myös tyhjentää ja putsata etupihan suihkulähde, vaikka kuvassa pää on hieman painuksissa en siis harkitse projektin päättämistä kesken hukuttautumalla suihkulähteeseen 🙂

Lisäksi piti purkaa uuden vallikivimuurin paikalta vanhaa vallikivirakennelmaa, oli muutaman sentin liian sisällä + kivien juoksu ei osunut yhteen uuden muurin kanssa. Jotta terassin alla oleva maa-aines ei pääsisi liikahtamaan, niin vanhoja kiviä piti purkaa muutama kerrallaan ja täyttää kuoppa uudella murskeella. Vanhoja vallikiviä hyötykäytettiin osuuksissa jotka jäivät katseelta piiloon.

Täydennyskuorma mursketta + vallikivet saapuvat

Edellisenä vuonna soraa/mursketta ei tullut kovin paljoa liikuteltua lapio+kottikärry menetelmällä. Tänä vuonna asiat olivat toisin, mursketta tarvittiin niin monessa paikassa ja rakennusvaiheessa, että pääosin ei ollut mahdollista käyttää hihna-autoa soran purkamiseen.

Viime vuonna etupihalle tuli muuriin paljon kaarevia muotoja, joten halkaistava muurikivi oli hyvä valinta. Sen huonona puolena oli 17 lavallisen muurikiviä vaatima ylimääräinen työvaihe, eli kivien halkaisu.

Tänä vuonna ”muurit” olisivat pääosin suoralinjaisia, joten valinta kohdistui ”vallikiviin”, joita ei tarvitse halkaista, sen kun nostelee paikalleen.

Vallikivien latominen kannattaa suunnitella huolellisesti. Vähän aikaa tuhersin kynällä/paperilla, mutta totesin homman aika kivuliaaksi. Pieni virhe/muutos ja homma alkoi alusta.

Joten päätin viettää illan tekemään Microsoft Visioon vallikivi stencilin, jossa olisi kaikki erilaiset vallikivi elementit. Ei tullut valmista ihan yhdessä illassa, mutta loppujen lopuksi tuli tarpeeksi hyvät omaan käyttöön. Stencilit eivät ole täydellisiä, mitoissa pieniä heittoja, mutta close enough.

Ladontasuunnitelma kannattaa tehdä ennen kivien tilausta. Oma plän muuttui hieman matkan varrella, mutta ei tarvinnut erikseen käydä hakemassa puuttuvia kiviä montaa kertaa. Stark on hyvä mesta vallikivien hankintaan, koska heiltä voi tilata juuri sen määrän vallikiviä mitä on tarpeen + hinnat olivat varsin kilpailukykyisiä. Useimmilla muilla jälleenmyyjillä pitää tilata täysiä lavoja tai hinnat olivat muuten pielessä. Lisäksi Starkin noutopihoilta voi hakea yksittäisiä puuttuvia kivia.

Istutuslaatikoiden rakentamista vallikivistä

Suunnitelmien lisäksi huolelliset pohjat ovat a ja o. Varsinkin isompien ”muurien” kanssa, omassa muurissa pisin yksittäinen ”veto” oli yli 10 m ja vielä L:n muotoisessa istutuslaatikossa, jossa ulkokulman pitää osua kohdalleen kahdesta eri suunnasta lähestyvän muurinpätkän osalta. Vaikka kuinka yritin vetää pohjat vaateriin, niin näin pitkissä vedoissa tulee helposti heittoja. Eli asennus vaiheessa voi joutua säätämään asennushiekan avulla. Kaikista yrityksistä huolimatta valmiiseen muuriin tuli pieniä heittoja sivu ja korkeus suunnassa. Sivuheittoja voi yrittää naputella suoremmiksi ennen istutuslaatikon täyttöä. Korkeus heittoja on todella vaikea korjata jälkikäteen.

Sähkötöitä

Muurin rakennuksen yhteydessä sähkömies kävi vetämässä piuhoja paikalleen ja asensi pistorasioita aitaan ulkovalaisua varten.

Lisäksi autotalliin vedettiin oma piuha (MCMK 10+10) auton latauslaitetta varten. Tämä piuha mahdollistaa maksimissaan 22 kW (3x32A) teholla lataamisen, mutta tässä vaiheessa latauslaite kytkettiin 11kW (3x16A) teholle. Näin ei tarvitse vielä päivittää talon pääsulakkeita (3x35A). Useimmat täyssähköautot tällä hetkellä eivät pysty lataamaan yli 11kW kotilatausasemilla ja vaikka pystyisivät, omiin ajoihin todennäköisesti tulee riittämään 11kW latausteho, jolla lataa helposti akun tyhjästä täyteen yön aikana. Jos tulee tarve 22 kW latausteholle, niin homma hoituu ilman maakaapelin vaihtoa: Talon pääsulake isommaksi (3x50A tai 3x63A), johdonsuojan päivitys pääsähkötauluun ja latauslaitteen dippaus 3x32A moodiin.

Autotallin sadevesikaivot

Samalla kun oli alettu kaivamaan maata auki, oli oiva tilaisuus tehdä sadevesikaivot autotalliin tulevaisuudessa tulevia sadevesirännejä varten.

Muutamia haasteita aiheuttivat autotallia kiertävät styroksiset routalevyt ja suunnitellulta sadevesiputken reitiltä löytyneet isot kivet. Yksi kivistä oli niin iso, että meni hetki pähkiessä miten sen saa pois. Oli niin pirun painava, että kahteen pekkaan ei voimat riittäneet sen nostamiseksi kuopasta.

Lopulta otin hyötykäyttöön maa-aineksien toimitukseen käytetyn kangassäkin, vieritin kiven säkkiin ja rautakammen ja vetämisen yhdistelmällä sain säkissä olevan kiven pyöräytettyä kuopasta ulos.

Istutuslaatikoiden täyttäminen

Pienimmän istutuslaatikon täytin murskeella kuskaamalla tavaraa kottikärry+lapio menetelmällä autotallin nurkalle dumpatusta murskekasasta. Seuraavaksi murskeen päälle tuli hakekerros ja lopuksi multa. Varsinaiset kasvit ja koristelu oli rouvan käsialaa.

Kun konsepti oli testattu käytännössä oli aika täyttää isommat istutuslaatikot murskeella.

Ennen murskeella täyttöä virittelin istutuslaatikon sisälle patolevyt, jotta maa-ainekset eivät pääsisi värjäämään muuria. Pelkillä kepeillä tuettu patolevy ei pysynyt paikallaan, joten päädyin rakentamaan jämälaudoista ”kauluksen” joka piti patolevyn paikallaan täytön ajan.

Tässä vaiheessa alkoi olla jo mitta aika täynnä lapioimiseen ja kottikärryllä ajeluun. Joten tämä osuus hoitui kuljetusliike Mikanderin hihnaautolla, joka pystyi heittämään murskeen paikalleen noin 16 metrin päästä. Pääosin murske osui sinne mihin pitikin, mutta osa päätyi terassille, jonka joutui lopuksi harjaamaan ja pesemään (huomattavasti pienempi vaiva kuin noin 15 tonnin kottikärrääminen).

Välillä piti tehdä päivätöitäkin, onneksi säät suosivat ja etäpalaverit hoituivat suurelta osin riippumatossa. Hereillä pysymistä hankaloitti kyljessä kuorsaavat koirat 🙂

Pihan viimeistely

Loppuun auki kaivettujen paikkojen viimeistely. Kulkuväylälle terassin ja aidan väliin tuli 100-150 mm kivistä kivirinne ja varsinaiset kulkuväylät päällystettiin mustalla 0-8mm kivituhkalla. Kun kivituhkan kastelee ja jyrää tulee siitä kevyttä liikennettä hyvin sietävä pinta.

Aidan vieressä oleva istutuslaatikko täytettiin mullalla. Sen sijaan, että oltaisiin tilattu läjä multaa autotallin nurkalle, tilasimme 2xlavaa multasäkkejä (2x65x45 litraa). Näin ei pihalle jäänyt ylimääräistä multaa, johon olisi alkanut kasvaa rikkakasveja. Yksittäiset multasäkit ovat tarpeeksi kevyitä, että niitä jaksaa nostella helposti paikalleen. Istutuslaatikoiden täyttämiseen noin 10-15 cm multakerroksella meni noin 110 säkkiä ja aikaa paloi muutama ilta.

Mullan päälle kaikkiin istutuslaatikoihin laitettiin vielä mustaa kuorikatetta, jotta koirat eivät kanna tassuissaan multaa sisälle.

Portaiden alimmaksi askelmaksi ja eri alueiden väliin upotettiin maahan askelkiviä.

Kaivonkannet piiloon

Pihalla on muutama ruma septikaivon kansi ja niiden peittämiseen mietittiin pitkään ratkaisua. Niitä ei voi kokonaan peittää, kun niitä tyhjennetään 3-4 kertaa vuodessa. Aiemmin ne oli peitettu puukansilla, mutta uuteen kovin ”kiviseen” lookkiin ei puu oikein istunut.

Lopulta silmiin osui ”Taidekivi”, eli lasikuidusta valmistettuja aidon kiven näköisiä ”kupuja”, joiden alle kaivon kannet sai nätisti piiloon. ”Taidekiviä” voi tilata esiim Taloon.com:sta, mutta itse tilasin ne suoraan valmistajalta, jolla normitilanteessa on useampi erilainen vaihtoehto saatavilla. Aluksi haastetta aiheutti valmistajan suomen- ja venäjänkielen sekamelskalla totetutettu webbisaitti ja toimimaton verkkokauppa. Lopulta otin puhelimen kouraan ja tilaus saatiin menemään läpi. Johtuen koronaviruksesta (valmistus tapahtuu venäjällä) tarjolla oli vain muutama malli. Tilasimme lopulta 90cm mallin isomman kaivon kannen peitoksi ja kaksi 50 cm mallia pienempien kaivonkansien peitoksi. Vaikka 50 cm mallit ovat samanlaisia, ei niitä erota ellei tarkoituksella yritä bongata.

Viimeiseksi työvaiheeksi jäi autotallin kulmalla olevan murskekasan levittäminen pihalle. Tämä työvaihe valitettavasti jäi hieman kesken, koska ylenmääräinen lapioiminen aiheutti molempiin käsiini tenniskyynärpään. Tästä vammasta toipuminen ottaa näköjään oman aikansa, vielä parin kuukaudenkin jälkeen käsissä tuntuu kesän ponnistelut….

Mitä ensi kesänä?

Piha alkaa olla aika valmis, ehkä ensi kesän projektiksi osuu jotain sisätiloissa tehtävää, ainakin lapiointihommat ovat ensi kesänä pannassa 🙂

Toisaalta onhan tuo aitakin maalaamatta, on vaan aikamoinen homma, huhujen mukaan aitaan meni noin 7 KILOMETRIÄ rimaa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s