Valaisimien hankinnan osalta homma (taas) lähti lapasesta ja päädyin hankkimaan 4 kpl Hue Gradient Lightstrippejä olohuoneen valaisuun, nyt huonetta kiertää noin 12 metriä uutta led-nauhaa. Näiden lisäksi olohuoneeseen jäi 3 kpl E27 800 lm värillisiä polttimoita.
Jos dynaamisten skenaarioiden kanssa on vielä haasteita, niin kai sentään staattiset valaistusskenaariot onnistuu heittämällä?
Gradient Lightstripit sähköihin ja valmis Hue valaistusskenaario käyntiin ja valmista tuli?
Öhöm – ihan näin helpolla ei valitettavasti pääse…
Useampi Gradient Lightstrip – haastavaa säätämistä?
Näyttää siltä, että kun käytössä on useampi Gradien Lightstrip, niin valaistuksen ”kohdalleen” saamisessa menee tovi jos toinenkin.
Vaikka natiivi Hue applikaatio tukee ”Entertainment” -alueita, joiden avulla voi määritellä miten päin ja mihin suuntaan Gradient Lightstrip on asennettu huoneessa, niin näitä valaistuksen kohdalleen asettamista helpottavia asetuksia ei näemmä hyödynnetä mitenkään normaaleissa valaistusskenaarioissa.
Koska yhdellä Gradient Lightstrip led-nauhalla saa tuotettua useampaa eri väristä valoa yhtä aikaa, niin voi olla haastavaa saada useampaan led-nauhaan värit oikeassa järjestyksessä, siten että siirtymä led-nauhasta toiseen näyttää luonnolliselta.
Lopputuloksena useammalla Gradient Lightstripillä voi olla hieman sekava valaistus. Esimerkiksi jos ensimmäisen led-nauhan väriliun viimeinen väri on punainen, niin tahtotilana voisi olla, että seuraava led-nauha jatkaisi tästä punaisella värillä. Riippuen kuitenkin ilmeisesti siitä miten päin led-nauha on asennettu, onko virtalähde vasemmalla vai oikealla, voi punainen väri päätyä seuraavassa led-nauhassa väärään päähän ja näytetäänkin sinistä valoa kohdassa missä odottaisi näkevän punaista valoa. Jos soppaan sotkee lisäksi vielä värillisiä E27 polttimoita, voi lopputuloksena olla verkkokalvoja poltteleva sekamelska.
Kuva: Esimerkki default ”Tokyo” valaistusskenaario natiivi Hue applikaatiosta, 4xGradient Lightstrip käytössä

- Yllä olevassa kuvassa on päällä 4 kpl Gradient Lightstrippejä
- Takan yllä katon rajassa
- TV tason alla lattian rajassa
- TV tason takana vasemmassa päädyssä
- TV tason takana oikeassa päädyssä
- Kaikkien led-nauhojen virtalähde/kontrolleri on led-nauhan oikeassa päädyssä
- Näin ollen kaikkiin syttyy esimerkki skenaariossa värit järjestyksessä oikealta lähtien
- sininen
- lila
- punainen
- oranssi
- keltainen
- Näin ollen kaikkiin syttyy esimerkki skenaariossa värit järjestyksessä oikealta lähtien
Kuva: Zoomattu osuus edellisestä kuvasta, oikealla oleva kulma

- Kulmassa valaistus menee hieman sekaisin ja tuloksena on useamman värin sekamelska
- Katon rajassa viimeinen väri on keltainen
- TV tasossa ensimmäinen väri onkin sininen
- Ja kun nämä värit kohtaavat seinän puolessa välissä näkyy lilaa väriä, jota ei pitäisi tässä kohtaa näkyä ollenkaan
- Jotta värit menisivät oikeassa järjestyksessä, pitäisi takan päällä oleva led-nauha kääntää fyysisesti toisten päin, siten että virtalähde olisi vasemmassa reunassa.
- Tämä ei kuitenkaan ole houkutteleva vaihtoehto, koska virtalähteen piuha ei ole tarpeeksi pitkä, jotta pystyisi käyttämään olemassa olevaa seinän takana piilossa olevaa pistorasiaa.
- Toisena vaihtoehtona olisi siirtää virtalähde nurkassa olevaan pistorasiaan, mutta tässäkin ongelmaksi voi tulla virtapiuhan pituus, koska pistorasia on lattian rajassa. Vaikka piuhan pituus riittäisi, niin ongelmaksi muodostuisi piuhan piilottaminen seinällä/nurkassa
Kuva: lisätään soppaan vielä 3 kpl värillisiä Hue E27 polttimoa

- 4x Gradient Lightstripin lisäksi
- 3x Hue E27 800 lm värilliset polttimot
- TV-tason päällä olevien kaiuttimien takana
- Keskikaiuttimen takana
- Lopputuloksena vielä ”iloisempi” sekametelisoppa
Kuva: Zoomattu osuus edellisestä kuvasta, kulma oikealla

- Nyt kulmassa alkaa olla tarjolla jo kaikki sateenkaaren värit
- Katossa vielä viimeisenä oranssi väri
- Lattian ja tason Gradien Lightstripissä ensimmäisenä sininen väri
- Ja kaiuttimen takana olevassa E27 polttimossa nyt lilaa valoa tarjolla
- Lisäksi tason takana olevassa Lightstripissä on kaikki vaihtoehdot näkyvissä ja eroaa selkeästi lattian Lighstripin värityksestä
- Johtuu siitä, että käytössä on erilliset led-nauhat ja tason led-nauha on huomattavasti lyhyempi kuin lattian led-nauha
Kuva: Zoomattu osuus, keskikauitin

- Keskikaiuttimen takana olevaan E27 polttimoon perustuvan valaistuksen väritys osuu yhteen tason led-nauhan kanssa, mutta ei lattian led-nauhan kanssa
Kuva: Zoomattu osuus, vasen reuna

- Tason päällä oleva Gradient Lightsrip näyttää erilaiset värit kuin lattian Gradient Lightstrip
- Taas kerran johtuu siitä, että lattian Gradient Lightstrip on huomattavasti pidempi kuin tason vastaava
- Olisi hienoa jos kuvassa näkyvän vasemman puolen tason Lighstrip näyttäisi vain osan koko väriliusta, eli suunnilleen samat värit kuin sen alapuolella olevassa Lightstripissä on näkyvissä
- Ja toimisi vastaavasti myös oikealla puolella olevan tason led-nauhan kanssa
- Kaiuttimen takana oleva E27 polttimo näyttää jostain syystä sinistä valoa, kun paras vaihtoehto olisi ehkä näyttää oranssia/keltaista valoa kuten lattian Gradient Lightstrip
Miten hommaa voisi parantaa?
Yksinkertaisin tapa olisi hyödyntää ”Entertainment” -alueita, joiden asetuksiin voi määritellä miten päin Gradient Lightstrup led-nauhat ovat, missä kohtaa huonetta ne sijaitsevat ja kuinka korkealla ne ovat.
Nykyisellä Hue applikaation versiolla voi valita Gradient Lightstrippiin kolme väriä näytettäväksi ja softa täyttää led-nauhan eri segmentteihin sopivat värit ja niiden väliin sopivat väriliut. Jos käyttäjä voisi lisäksi valita itse näytettävien värien määrän, niin sillä voisi ratkoa eri mittaisten led-nauhojen yhtäaikaiseen käyttöön liittyviä ongelmia. Omassa esimerkissä vaikka siten, että lattian led-nauha asetettaisiin näyttämään 5 väriä ja TV-tason päällä olevat vain kahta väriä. Värien järjestys hoituisi ”Entertainment” -alueiden asetusten mukaan, vasemmanpuoleiseen TV-tason led-nauhaan tulisi väriliun kaksi viimeistä väriä ja oikeanpuoleisen TV-tason led-nauhan väreiksi päätyisi kaksi ensimmäistä väriä. Lattian led-nauhan keskimmäinen väri olisi suunnilleen ikkunan kohdalla, jossa TV-tason takana ei kulje led-nauhaa.
Ehkäpä näitäkin asioita on jo mietitty, mutta ei ole vielä keretty toteuttaa. Kunnes asia korjataan tulevaisuuden päivityksellä, pitää valaisimien asetuksia manuaalisesti asetella kohdalleen.
iConnectHue 4.8
iConnectHue 4.8 versiossa julkistettiin myös tuki Gradient Lightstripeille. Nopean ensi tutustumisen perusteella iConnectHue:n tapa säätää Gradient Lightstrippejä ”Magic Scene” -ominaisuuden kautta ei vaikuttanut kovin helppokäyttöiseltä. Ehkä hommassa on joku juju, mitä en ole vielä tajunnut. Pitänee testata asiaa tarkemmin ja kenties kirjoittaa siitä oma tarina.
Hue 4.8
Alan pikkuhiljaa lämmetä natiivi Hue applikaation tavalle hoitaa Gradient Lightstrippien asetukset kuntoon. Sen sijaan, että säädettäisiin asetukset kuntoon valaisin kerrallaan, voi pohjaksi ottaa olemassa olevan valaistusskenaarion ja tehdä kaikille skenaarion valaisimille säädöt yhdessä ”Color Picker” -näkymässä.
Seuraavassa postauksessa otetaan pohjaksi tässä kirjoituksessa esimerkkinä käytetty Hue applikaation ”Tokyo” valaistusskenaario ja säädetään siitä Hue applikaatiolla versio, jossa värit osuvat paremmin kohdalleen.
Stay tuned…