Hue Lily jatkovarsi

Olen jo pidemmän aikaa harmitellut Hue Lily valojen varren lyhyyttä.

Esimerkiksi talveksi olisi kiva nostaa valaisimet vähän korkeammalle maanpinnasta, varsinkin jos tulee kunnolla lunta. Joissain tilanteissa Lilyn saa myös valaisemaan ympäröivää aluetta paremmin, jos sen nostaa ylöspäin ja laittaa valon osoittamaan melkein suoraan alaspäin.

Philips ei tunnu saavan aikaan pidempiä varsia, joten piti ryhtyä toimeen itse…

Versio 0.1

Takapihalta puretusta pyykinkuivaustelineesta jäi ylimääräisenä erinäköisiä alumiiniputkia. Katkaisin yhden putkista ja naputtelin vasaralla Hue Lily valaisimen maapiikin putken sisään. Putken halkaisija oli aika pieni, eikä maapiikki mahtunut kokonaan putken sisään. Ei kaunis, mutta toimii. Lisäksi varren jatkopalasta tuli hieman liian pitkä, jolloin johdon t-kappale jäi ikävän näköisesti roikkumaan ilmaan.

Kuva: Hue Lily jatkovarsi 0.1

Versio 0.2

Pyykinkuivaustelineestä jääneet kaikki alumiiniputket olivat halkaisijaltaan liian pieniä, jotta maapiikki olisi mahtunut kokonaan putken sisään.

Etupihan remontista oli jäänyt ylimääräisenä pätkä alumiinista tehtyä sähköasennusputkea, Japp 25, jonka ulkohalkaisija on 25 mm ja sisähalkaisija noin 21 mm. Kun putken päähän teki pitkittäiset ”viillot” sai maapiikin mahtumaan melkein kokonaan putken sisään. Kun maahan tulevan pään naputteli litteäksi pysyi putki paremmin paikallaan.

Kuva: Hue Lily jatkovarsi 0.2

Versio 1.0

Ajattelin, että versio 0.2 on tarpeeksi hyvä, muutaman metrin päästä ei erottanut hieman rujoa maapiikin ja putken liitoskohtaa. Tein muutaman lisäputken, kunnes materiaalit loppuivat kesken. Ei kun rautakauppaan hakemaan lisää 25 mm putkea.

Samassa hyllyssä oli sattumalta myös 16 mm sähköasennusputkea.

16 mm putkea tuijotellessa mietin, että saisikohan putken sisään ujutettua sopivan pultin/mutterin, johon voisi ruuvata siistimmin kiinni Lily valaisimen / maapiikin. Olin jo aiemmin testannut Hue Lilyn originaali jatkopalan kierteet ja ne olivat M8 kierteellä. Näin toteutettuna maapiikin voisi työntää maahan ja jatkoputki pysyisi ehkä hieman paremmin pystyssä kuin versio 0.2 putki.

Rautakaupassa oli sopivasti irtomyynnissä pultteja ja muttereita, joten kipaisin sieltä sopivat pultit ja mutterit ja näytti siltä, että vaikka pultti/mutteri on halkaisijaltaan hieman isompi kuin 16 mm putken sisämitta, niin pientä voimaa käyttämällä pultin/mutterin saisi murjottua putken sisään.

Takaisin mutterihyllylle ja sieltä mukaan läjä 50 mm mittaisia M8 pultteja ja niihin sopivia normi- ja lukkomuttereita. 2 x 16 mm putket kainaloon ja kohti kassaa. Putkea myydään 3 metrin mittaisena ja ainakin omaan autoon mahtui just ja just, pienemmillä autoilla kannattaa ottaa ehkä rälläkkä mukaan ostoksille. Kohti kotia ja autotalliin säätämään.

Ensimmäinen yritys

Alkuperäinen idea oli naputella 50 mm pultti paksumpi pää edellä putken sisälle siten, että siitä jäisi noin 10-20 mm osuus kierrettä näkyviin. Tähän voisi sitten ruuvata kiinni maapiikin.

Putki oli kuitenkin sen verran tiukkaa, että kun pultin oli saanut tarpeeksi syvälle, niin putki oli löystynyt aika paljon, eikä pultti oikein pysynyt paikallaan. Lisäksi putki oli muutenkin aika murjotun näköinen.

Toiseen päähän oli tarkoitus laittaa sopiva M8 mutteri, johon Lily valaisimen kiinnityspultti sopisi.

Toinen yritys

Mitäs jos naputtelisi molempiin päihin mutterit ja sitten toiseen päähän ruuvaisi M8 pultin ja katkaisi sen sopivaan mittaan?

Mutteri kiinni M8 pulttiin ja mutteri pään sovitus putken ”huulille”. Mutteri kannattaa pyörittää melkein pultin juureen asti, jolloin putken sisällä oleva pultti estää jonkin verran mutterin vinoon menemistä.

Kuva: M8 pultti + mutteri valmiina
Kuva: M8 pultti + mutteri putken huulilla

Lempeää naputtelua ja mutteri upposi putken sisään suhteellisen helposti. Naputellaan vielä toinen mutteri putken sisään, jolloin ne suoristuvat paremmin putken suuntaiseksi. Kun mutterit on putken sisällä naputellaan putken pään reunoja hieman sisäänpäin, jotta mutteri eivät putoa putkesta ulos, kun sitä käsittelee.

Kuva: M8 mutteri putken sisällä ennen/jälkeen putken pään ”trimmausta

Sama homma putken toiseen päähän, eli kaksi mutteria putken sisälle ja putken sulkeminen naputtelemalla putken päätä.

Tällä kertaa jätetään apuna käytetty M8 pultti putken sisällä olevaan mutteriin kiinni ja katkaistaan pultti niin, että pulttia jää putken ulkopuolelle noin 15 mm. Ennen pultin katkaisua siihen kannattaa laittaa mutteri katkaisukohdan sisäpuolelle, jolla saa korjattua katkaisun yhteydessä mahdollisesti vioittuvat kierteet. Jotta pultti pysyy paikallaan, niin laitetaan pulttiin kiinni vielä M8 lukkomutteri.

Kuva: Katkaistu M8 pultti

Välillä putki menee hieman mutkalle kun muttereita naputtelee putken sisään. Ennen maalausta kannattaa naputella putket suoriksi. (tai tehdä jonkunmoinen sapluuna, joka estää putken taipumisen).

Lopuksi maalia pintaan ja valmista tuli.

Kuva: Valmis Lily jatkovarsi vs originaali Lily varsi
Kuva: Jatkovarsi vs original varsi Hue Lily valaisimessa

Bonuksena ylimääräiseksi jäi alkuperäisiä Lily varsia, joita voi hätätilanteessa liittää toisiinsa ja tehdä näin pidemmän varren.

Kuva: Kaksi originaali Lily vartta liitettynä toisiinsa

Versio 1.1

Rakentelin tänään lisää Hue Lily jatkovarsia ja tein pienen muutoksen yllä kuvattuun.

Vaihdoin putken sisälle ulkopäätä lähemmäksi tulevan mutterin lukkomutteriksi.

Lukkomuttereiden käyttö putken sisällä hidastaa hieman varren kokoamista, mutta toisaalta pitää varteen kiinnitetyt osat paremmin paikallaan.

Normi Hue Lily varrella ei voi säätää valon suuntaa vaakatasossa kääntämällä valaisinta kiinnityspultin varassa, koska tällöin kiinnitys löystyy ja valaisin ei pysy paikallaan. Sen sijaan pitää nostaa maapiikki pois maasta ja asemoida valo uudemman kerran.

Nyt kun valaisimen kiinnityspultin vastakappale on lukkomutteri voi valaisinta kääntää hieman vaakatasossa ilman, että kiinnitys löystyy liikaa tai tarvitsee nostaa maapiikki pois maasta.

Jos lisäksi vaihtaa sisemmänkin mutterin lukkomutteriksi, helpottuu mutterin naputtelu putken sisään. Käytössäni olleissa lukkomuttereissa mutterin reuna on viistetty ja normi mutterin reuna on lähes suora. Kun reuna on viistetty, se lipsahtaa helpommin putken sisään.

Kuvakimara: Hue Lily jatkovarsi 1.1

2 thoughts on “Hue Lily jatkovarsi

  1. Päivitysilmoitus: Pihan älyvalot – Älypippuri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s