Samotech SM309 älyhimmenin

Samotech SM309 älyhimmentimen avulla voi Hue ekosysteemiin liittää perinteisiä ”tyhmiä” valaisimia ja potentiaalisesti myös himmentää kyseisen valaisimen.

Speksit – Samotech SM309

 • Trailing Edge -tyyppinen älyhimmennin
 • Zigbee -protokolla
 • Max tehonkesto: 200W (Ledien kanssa)

Perinteisten led-valaisimien himmennys

Himmentimiä on kahta eri tyyppiä ja omien kokemusten perusteella led-valaisimien himmentämiseen soveltuu paremmin ”Trailing Edge” -tyyppiset himmentimet. Olen kokeillut muutamaa ”Leading Edge” -tyyppistä älyhimmenintä ja ne eivät ole joko toimineet ollenkaan tai tuloksena on ollut erittäin korkealla taajuudella värähtelevää valoa, joka näyttää silmälle tosi pahalta ja aiheuttaa helposti päänsärkyä. Ilmeisesti ”Leading Edge” -tyyppiset himmentimet on tarkoitettu ei-led -tyyppisten valaisimien himmentämiseen.

Kaikkia led-valaisimia ei pysty kuitenkaan himmentämään, eli käytössä olevan led-valaisimen / polttimon spekseistä pitäisi löytyä maininta, että valaisin on suunniteltu himmennettäväksi.

Itse ole kokeillut SM309 älyhimmennintä kahdessa kohteessa:

 • Olohuoneen ”tyhmien” GX53 -pohjaisten alasvalojen kanssa, jotka on varustettu himmennettävillä ”Airam Pro LED-Lamppu KM75 6W/480lm, 4000K GX53”-polttimoilla Samotech SM309 älyhimmennin toimii ongelmitta, tosin himmennys toimii hieman portaittain ja käyttökelpoisia himmennystasoja on noin 3-5.
 • Ruokapöydän ”tyhmän” TIP 600 -valaisimen kanssa. Tämä valaisin ei himmene, mutta toisaalta sen saa sytytettyä/sammutettua Samotech SM309 älyhimmentimen avulla. Jotta homman sai toimimaan, piti SM309 älyhimmentimen minimikirkkaus asettaa aika korkeaksi, noin 80%-95% kirkkaudelle. Jos minimikirkkauden asetti pienemmäksi ja sääti kirkkauden esimerkiksi tasolle 50%, niin valaisin räpsyi päälle/pois.

Samotech SM308 älykatkaisin vs Samotech SM309 älyhimmennin

Kirkkauden säädön lisäksi SM309 älyhimmentimen etu verrattuna SM308 älykatkaisimeen on sen hiljainen toiminta. Kun SM308 älykatkaisimesta laittaa valot päälle/pois, kuuluu selkeä napsahdus, vastaavaa ääntä ei kuulu SM309 älyhimmentimestä.

Toisaalta SM308 älykatkaisin reagoi komentoihin hieman nopeammin, varsinkin valojen sammuttamisen yhteydessä. SM309 älyhimmentimellä menee noin 0,5-1 sekuntia, että valot sammuu. Jos SM309 älyhimmennin on valaisinryhmän ainut valaisin, ei tätä pientä hitautta välttämättä edes huomaa, mutta jos samassa valaisinryhmässä on muita valaisimia, jotka reagoivat nopeammin komentoihin, niin viiveen huomaa selkeästi.

Itse pähkäilin, että kumpi häiritsee enemmän, ääni vai lievä hitaus reagoinnissa ja päädyin siihen, että pieni hitaus häiritsee vähemmän.

Ulkoisesti SM308 ja SM309 laitteet muistuttavat paljon toisiaan. SM309 älyhimmentimessä on erillinen nappi ”Min”, jolla voidaan asettaa minimikirkkaus, jota pidemmälle valaisinta ei pysty himmentämään applikaatiosta.

Kuvia: Samotech SM308 vs Samotech SM309

Asennus

Laitteen manuaalissa on erilaisia vaihtoehtoja sähköverkkoon kytkennälle.

Itse laitoin SM309 -älyhimmentimen Led-valaisimen ”sokeripalan” tilalle, jolloin operaation voi tulkita olevan vielä maallikoille sallittujen toimenpiteiden piirissä.

Lisäksi säädin minimikirkkauden SM309 älyhimmentimen ”Min” -napin avulla sellaiseksi, että käytössä oleva valaisin pysyy päällä. Tämä tapahtuu ensin säätämällä kirkkautta applikaatiosta sopivalle tasolle. Sen jälkeen ”Min” -nappi pohjaan ja valaisin välkähtää kun minimikirkkaus on tallennettu.

Laitteen liittäminen Hue-siltaan

Manuaalissa on esitelty useita tapoja liittää laite osaksi Zigbee -verkkoa. SM308 -älykatkasimen liittäminen osoittautui helpoimmaksi iConnectHue -applikaation ”TouchLink” -operaatiolla, joten liitin myös SM309 -älyhimmentimen samalla metodilla. Eli älyhimmentimen resetointi painamalla ”reset” -nappia viisi kertaa peräkkäin, tämän jälkeen älyhimmennin fyysisesti kiinni Hue siltaan ja uuden valaisimen etsiminen iConnectHue -applikaatiosta.

Käyttö

Kun SM309 -älykatkaisin on paritettu Hue -sillan kanssa, se näkyy Hue/iConnectHue -applikaatiossa himmennettävänä ”Hue White Light 1” -valaisimena. Kuinka paljon valaisinta oikeasti pystyy himmentämään riippuu käytössä olevasta ”tyhmästä” valaisimesta.

Kuva: Juuri lisätty SM309 älyhimmennin iConnectHue applikaatiossa


Toiminta virtakatkon yhteydessä

Kuten SM308 älykatkaisimelle, myös SM309 älyhimmentimelle pystyy määrittelemään Hue-/iConnectHue applikaatiossa mitä tehdään sähkökatkon jälkeen.

Tarjolla on vaihtoehdot:

 • Laitetaan valo päälle
 • Palaudutaan samaan tilaan missä oltiin ennen sähkökatkoa
  • Jos valo ei ollut päällä ennen sähkökatkoa, ei myöskään sytytetä sitä sähkökatkon jälkeen
   • Erittäin hyvä ominaisuus
   • Metsän keskellä ilmajohtojen perässä sähkökatkoja on vähintään muutaman kerran vuodessa

Apple Homekit Integraatio

Kuten SM308 älykatkaisin, myös SM309 älyhimmenin näkyy Hue siltaan liitettynä myös Apple Homekit -ympäristöön. Tämä on poikkeuksellinen ominaisuus, vastaan ei ole tullut muita kolmannen osapuolen valmistamaa laitteita, jotka näkyisivät Apple Homekit -ympäristöön Hue sillan kautta.

Yhteenveto

SM309 älyhimmennin on monipuolisempi ja hiljaisempi käyttää kuin pelkällä on/off ominaisuudella varustettu SM308 älykatkaisin. Toisaalta älyhimmentimen käyttö vaatii, että käytössä oleva ”tyhmä” valaisin on suunniteltu himmenemään. Jos ”tyhmää” valaisinta ei ole suunniteltu himmenemään, voi tuloksena olla erilaista valojen räpsyntää tai sirinää.

Jos on epäselvää tukeeko ”tyhmä” valaisin himmennystä on ehkä turvallisempaa valita SM308 -älykatkaisin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s