iSmartgate – wifi pätkii

iSmartgate vehkeiden tuunaaminen parempaan iskuun jatkuu.

Aiemmassa ”Ismartgate – langaton kallistusensori kuluttaa pattereita, paljon” -tarinassa vaihdettiin autotallissa käytössä ollut ollut iSmartgate ovisensori johdolla varustettuun magneettisensoriin, jotta pääsi eroon sensoreiden pattereista ja niiden säännöllisestä vaihtamisesta.

Tällä kertaa paneudutaan ajoporttia käskyttävän Ismartgate Lite kontrollerin pätkivään wifiin.

 1. iSmartgate Lite pätkivä wifi
 2. Yhteyden laatu Asus applikaatiossa
 3. Asus Aimesh pätkii
 4. Parempi USB wifi adapteri + wifi antenni?
 5. iSmartgate applikaatio näyttää eri RSSI arvoa kuin Asus applikaatio
 6. Portin iSmartgate Lite näyttää kummallisia RSSI arvoja
 7. Wifi yhteyden testaamista
 8. Uusi iSmartgate Pro hajonneen tilalle
 9. Muita keinoja korjata iSmartgate kontrollerin ongelmia wifin kanssa
  1. USB-Ethernet Adapteri
  2. Uusi Asus Aimesh tukiasema
  3. Outdoor wifi repeater
 10. No ratkesiko ongelma?
 11. Update: iSmartgate Lite emolevy

iSmartgate Lite pätkivä wifi

Ajoporttia kontrolloiva iSmartgate Lite on asennettu noin 30 metrin päähän talon sisällä olevasta wifi-tukiasemasta. Säännöllisen epäsäännöllisesti wifi-yhteys pätkii ja on välillä ihan kokonaan poikki. Heikohkolla menestyksellä olen yrittänyt parantaa tilannetta siirtämällä wifi-tukiasemaa toiseen paikkaan ja päivittämällä uudempiin/tehokkaampiin wifi-laitteisiin.

Yhteyden laatu Asus applikaatiossa

Viimeisimmässä wifi-laitteiden päivityksessä hankin Asus Zenwifi Pro ET12 -laiteparin ja samassa yhteydessä tuli tutkittua tarkemmin Asuksen puhelin appia.

”Laitteet” valikon alta voi täpätä auki statistiikka koskien yksittäistä wifiin kytkeytynyttä laitetta. Yksi saatavilla olevista tiedoista on ”Yhteyden laatu”, tunnetaan myös nimellä RSSI, eli vastaanotetun signaalin voimakkuuden ilmaisin. Yksikkönä kyseiselle arvolle on dBm ja mitä lähempänä arvo on nollaa sitä parempi. Nollaa on käytännössä mahdotonta saavuttaa ja paras mahdollinen arvo on yleensä noin -20 dBm, tämäkin saavutettavissa vain jos laite ja tukiasema ovat muutaman sentin päässä toisistaan. Kun etäisyys kasvaa muuttuu arvo kauemmaksi nollasta eli kohti arvoa -100 dBm, jolloin yhteys menee viimeistään poikki. Usein jo ennen tätä yhteys on käyttökelvottoman hidas.

Aiemmin portin iSmartgaten ”tolppina” ilmaistu RSSI arvo on pyörinyt yhden / kahden tolpan välillä. Koska laite ei tarvitse paljon kaistaa tilatietojen ja komentojen lähettämiseen, ei näin pienestä/huonosta/hitaasta RSSI arvosta olisi ollut merkittävästi haittaa, jos yhteys olisi pysynyt luotettavasti päällä. Valitettavasti yhteys putosi aina välillä pois päältä.

Olen olettanut, että pidempi etäisyys aiheuttaa signaalin heikkenemisen ja ajoittaisen yhteyden pätkimisen. Ja ainut keino korjata nämä haasteet olisi siirtää wifi tukiasema lähemmäksi porttia.

Asus Aimesh pätkii

Viimeisimmän wifi-tukiasemien päivityksen yhteydessä päätin kokeilla wifi tukiaseman siirtämistä lähemmäksi porttia, kevytrakenteisen ulkovaraston sisälle.

Oman haasteensa aiheutti aluksi käytössä olleiden eri sukupolven Asus wifi tukiasemien (ET12 <-> AC5300) välinen langaton Asus Aimesh -yhteys. Jostain syystä 5Ghz yhteys putosi aina välillä 2.4Ghz yhteyteen. Kummalliseksi tilanteen teki se, että 2.4Ghz signaalinvoimakkuus oli huomattavasti huonompi kuin toimivan 5Ghz yhteyden signaalin voimakkuus. Teoriassa 2.4Ghz pitäisi kuulua välissä olevien seinien läpi pidemmälle kuin 5Ghz ja näyttää parempaa signaalin voimakkuutta kun laitteet ovat saman etäisyyden päässä toisistaan?

Erikoista, ehkä Asuksessa on vaan paremmat 5Ghz radiot ja/tai antennit?

Aimesh ongelman sai lopulta ratkaistua käyttämällä pelkästään uusimman sukupolven ET12 tukiasemia, molemmat ovat Wifi6E/ AX standardin mukaisia laitteita, ehkä tämä auttaa pitämään yhteyden vakaampana kuin aiempi Wifi5/AC <-> Wifi6E/AX Aimesh yhteys?

Parempi USB wifi adapteri + wifi antenni?

Kun Aimesh oli saatu luotettavasti toimimaan, niin ongelmat valitettavasti jatkuivat. Tukiasema oli noin 5 metrin päässä portin iSmartgate laitteesta. Asuksen applikaation mukaan iSmartgate laitteen RSSI arvo oli noin -55 dBm, eli varsin erinomainen. Silti wifi-yhteys laitteeseen pätki säännöllisen epäsäännöllisesti ja ajoittain iSmartgate putosi kokonaan verkosta pidemmäksi aikaa.

No saisiko wifi-yhteyttä parannettua laittamalla iSmartgate laitteeseen wifi-antennin ja/tai tehokkaamman USB wifi-adapterin?

Ei kun googlettamaan ”ismartgate weak wifi ” ja tuloksena löytyi ismartgate yrityksen webbisaitilta sivu ”I do not have enough Wi-Fi signal in my Gate, what are my options?”. Sivulla kerrotaan, että yhteyttä voi parantaa muun muassa vaihtamalla mukana tullut USB wifi-adapteri sellaiseen versioon, johon voi tarvittaessa vaihtaa tehokkaamman wifi-antennin. Vieläpä ystävällisesti kerrottiin, että mikä tahansa RT5370 piirisarjaan perustuva USB wifi -adapteri toimisi.

Muistin, että minulla oli jäänyt Vu+ digiboxista ylimääräiseksi USB wifi -adapteri. Googlettamaan mikä piirisarja siinä on. Ja uskomatonta kyllä käytössä oli oikea piirisarja.

Ei voi olla näin hyvä tuuri…

Innosta puhkuen kokeilemaan paremmin esillä olevan autotallin iSmartgate kontrollerin kanssa.

 • USB wifi tikku kiinni laitteen USB porttiin
  • ei tapahdu mitään
  • valot ei välähdä merkiksi, että jotain tapahtuisi
  • Asus applikaatiossa ei muutosta wifi yhteyden RSSI arvossa
  • USB wifi tikulla on varmaan eri MAC osoite? Onko MAC osoite muuttunut? Ei ole
 • Ehkä laitteen boottaus auttaisi?
  • Ei auttanut
 • Ehkä vaatii laitteen resetoinnin?
  • Aiheuttaisi aikamoisen säädön, kun sotkisi myös Apple Home automaatiot
  • Parempi kuitenkin ehkä kysellä apuja iSmartgaten supportista ennen resetointia

Support vastasi tuttuun tyyliinsä varsin ripeästi, eli jo heti seuraavan työpäivän aamusta. Vastaus olikin se mikä oli jo hiipinyt omaan mieleen vastausta odotellessa ja ohjeita tarkemmin tavatessa.

Ohjeet olivatkin edellisen sukupolven gogogate2 -laitteelle, eikä iSmartgate -laitteelle. Ohjeissa selkeästi mainittiin vain gogogate2 ja ei mainittu sanallakaan iSmartgate -laitetta, mutta google pääsi hämäämään väärille poluille.

iSmartgaten support myös vahvisti, että iSmartgate laitteissa wifi-piiri on integroitu emolevylle, eikä erillistä USB wifi-adapteria tai antennia voi käyttää.

Ehkä iSmartgaten kannattaisi kuitenkin lisätä sivulle vielä erikseen maininta, että ohjeet eivät koske uudemman sukupolven iSmartgate laitteita. Jollekin hölmömmälle voisi käydä niin, että tilaa kiimassaan erillisellä antennilla varustetun RT5370 adapterin wish.comista ja pari tehokkaampaa antennia aliexpressistä. Näin ei tietenkään käynyt minulle – kaverin puolesta kyselen 🙂

Kuva: ”Kaverilla on nämä myynnissä, antennitilauksen sai kuulemma peruttua”

iSmartgate applikaatio näyttää eri RSSI arvoa kuin Asus applikaatio

Ratkaisua etsiessä tuli myös tutustuttua tarkemmin myös iSmartgate puhelin applikaatioon.

RSSI arvon voi löytää kahdesta applikaation valikosta. ”Wifi” valikossa arvo esitetään perinteisellä viisiportaisella ”tolppa”- ilmaisimella. ”Device” valikosta löytyy numeerinen RSSI arvo, joka on ehkä käyttökelpoisempi vian selvityksessä.

Autotallin oven RSSI arvoja tutkiessa en havainnut mitään ihmeellistä, yleensä tukiaseman Asus-applikaatiossa näkyi muutama dBm parempi arvo. Tämä on kuitenkin luonnollista, koska tukiasemassa on todennäköisesti paremmat antennit ja herkemmät radiot ja pystyy näin ollen vastaanottamaan paremmin signaalia kuin iSmartgate laite pystyy vastaanottamaan signaalia toiseen suuntaan.

Kokeilin myös wifi-tukiaseman siirtämisen vaikutusta autotallin iSmartgate Pro laitteen RSSI arvoihin. Testien mukaan RSSI arvot käyttäytyivät loogisesti suhteessa wifi-tukiaseman ja iSmartgate Pron:n väliseen etäisyyteen ja eri applikaatioista saatava arvojen ero pysyi odotusten mukaisesti muutaman dBm:n sisällä.

Kuvia: iSmartgate RSSI vs Asus RSSI

Portin iSmartgate Lite näyttää kummallisia RSSI arvoja

Lopulta päädyin tutkimaan RSSI arvoja porttia kontrolloivan iSmartgate Liten osalta. Suureksi yllätyksekseni iSmartgate applikaatio näytti RSSI arvoja, jotka olivat -93 dBm ja -98 dBm välillä, eli käytännössä olematonta signaalia. Samaan aikaan wifi tukiasema raportoi arvoiksi -55 dBm ja -60 dBm välillä. Eli tukiasema ”kuuli” iSmartgatea loistavasti, mutta iSmartgate ei ”kuullut” tukiasemaa.

Wifi yhteyden testaamista

Mainitsin tästä oudosta RSSi arvosta iSmartgate supportille ja he pyysivät minua siirtämään wifi-tukiaseman ja iSmartgate Lite kontrollerin toistensa viereen testiä varten.

Koska iSmartgate Lite oli hieman hankalasti siirrettävissä portin moottorikotelon sisäpuolella päädyin siirtämään Asus ET12 tukiaseman portille testin ajaksi. Langaton AiMesh yhteys talon sisällä olevaan toiseen ET12 purkkiin näytti toimivan loistavasti, tukiasemien välisen 5Ghz backhaul-verkon RSSI oli -51dBm.

Kuva: Asus ET12 portilla

Wifi-tukiaseman siirtäminen vahvisti epäilykseni, että iSmartgate Lite kontrolleri oli jotenkin rikki. Toki RSSI arvot paranivat ja nyt iSmartgate applikaatiossa RSSI oli jo kohtuullisella tasolla -66 dBM, mutta ei lähelläkään sitä arvoa mikä sen olisi pitänyt olla. Asus applikaatio näytti tässä vaiheessa RSSI arvoksi -23 dBM, eli suunnilleen oikeaa arvoa.

Supportin tuomio oli, että todennäköisesti iSmartgate Lite laitteen wifi raudassa on jotain vikaa ja laite kannattaisi vaihtaa.

Testien jälkeen palautin ET12 wifi-tukiaseman ulkovarastoon ja portin iSmartgate Lite sai muodostettua yhteyden wifiin.

Jos yhteys meni poikki vaikka siksi, että boottasin wifi-tukiaseman, niin ajoittain portin iSmartgate Lite kontrolleri ei saanut uudestaan yhteyttä wifi-tukiasemaan. Ikään kuin iSmartgate olisi tarkempi RSSIn suhteen yhteyttä muodostettaessa, esim raja-arvoksi on kenties asetettu -95 dBm, jos on tätä huonompi ei muodosteta yhteyttä ja jonkin ajan päästä laite lakkaa yrittämästä. Kun laitteen boottaa uudestaan, voi yhteys muodostua uudelleen. Kun yhteys oli saatu luotua, pysyi se välillä päällä pidempiäkin aikoja, vaikka RSSI näytti olevan iSmartgate applikaatiossa aina -90 ja -100 välillä.

Uusi iSmartgate Pro hajonneen tilalle

Valitettavasti laitteen 2 v takuu oli jo mennyt umpeen ja en saanut uutta laitetta takuuseen. iSmartgate kuitenkin tuli asiassa vastaan ja sain ostettua tilalle pelkän uuden kontrollerin pienellä alennuksella ja ilman postikuluja.

Samassa yhteydessä päädyin päivittämään iSmartgate kontrollerin Pro versioksi. Olihan autotallin iSmartgate Pro toiminut omissa testeissä loogisesti ja wifi ei pätkinyt. Vaikka todennäköisesti kyseessä on yksittäisen iSmartGate Lite kontrollerin vika ja supportin mukaan Pro ja Lite laitteessa on sama wifi-piiri ajureineen, niin koin kuitenkin järkevämmäksi hankkia Pro version. Olisi ottanut aika paljon pattiin hankkia uusi Lite version iSmartgate kontrolleri ja todeta, että olen löytänyt jonkun aiemmin tuntemattoman bugin ja sama vika olisi ollut myös uudessa Lite kontrollerissa…

Uuden iSmartgate kontrollerin vaihtaminen rikkoutuneen tilalle tarkoitti käytännössä laitteen uudelleen asennusta. Homma seurasi suunnilleen samoja steppejä kuin alkuperäinen asennus ja niitä on tässä turha toistaa, löytyy postauksesta ”Ismartgate kokemuksia – ajoportin etäohjaus”.

Kun iSmartgate täytyisi käytännössä asentaa uusiksi, suunnittelin laitteen sijoittamista erilliseen koteloon, jonka saisi sijoitettua wifin kuuluvuuden kannalta hieman parempaan paikkaan.

Muita keinoja korjata iSmartgate kontrollerin ongelmia wifin kanssa

Kun korjaavia palikoita joutui odottelemaan muutamia päiviä oli aikaa pohtia mitä muuta voisi tehdä iSmartgate laitteen wifin parantamiseksi.

USB-Ethernet Adapteri

iSmartgate kontrolleireihin on myös saatavilla USB – Ethernet sovitin, jolloin laitteen saa kiinni piuhalla kiinni verkkoon. Tämä luonnollisesti vaatii ethernet piuhan vetämistä iSmartgate kontrollerin sijoituspaikalle, mikä ei aina ole välttämättä kovin helppoa tai käytännöllistä.

Reddit -keskustelupalstalla muutamat käyttäjät ovat vieneet etherkaapelin perille sähköjohtoja hyödyntävillä wifi-powerline adaptereilla. Itse olen joskus menneisyydessä näitä kokeillut ja eivät ainakaan silloin vakuuttaaneet minua toimivuudellaan. Tästä on tosin jo muutama vuosi, ehkä uudet on parempia?

Uusi Asus Aimesh tukiasema

 • Ehkä ajoportille voisi viedä RJ45 portilla varustetun wifi tukiaseman?
 • Ehkäpä jonkun halvemman Asus mallin kuin ET12?
 • Jos wifi ei riitä, niin voisi yhdistää iSmartgate wifi tukiasemaan ethernet kaapelilla?
 • Ja yhdistää wifi-tukiasema muuhun verkkoon langattoman Aimesh yhteyden yli?
 • Ja tukiaseman voisi sijoittaa kuuluvuuden kannalta hieman parempaan paikkaan?
 • Yleensä tukiasemissa on hieman paremmat antennit/radiot ja toimii paremmin/nopeammin/luotettavammin pidemmän etäisyyden yli kuin iSmartgate?

Toisaalta tällöin langaton Aimesh-yhteys tukiasemien välillä todennäköisesti vaatisi arvokkaammaan tri-band tukiaseman käyttöä. Omissa testeissä halvemmat dual-band Asus tukiasemat eivät ole toimineet kovin hyvin käytettäessä langatonta ”Aimesh-backbone” yhteyttä tukiasemien välillä.

Ja kun Asukselta ei löydy ulkokäyttöön tarkoitettuja tukiasemia, niin tukiasema pitäisi koteloida, mutta sekään ei välttämättä takaa tukiaseman kestävyyttä talvipakkasilla. Halvin AX tason tri-band laite, eli XT8 maksaa tällä hetkellä noin 270€ ja tähän kotelo päälle, niin ollaan helposti jo noin 300 eurossa.

Aika hapokasta. On myös epävarmaa, että XT8:n yhteys kantaisi yhtä pitkälle kuin nyt käytössä olleen ET12 laitteen.

Ehkä tätä ei kannata kokeilla ihan ensimmäiseksi.

Outdoor wifi repeater

Koska portille vietävän wifi-tukiaseman ainoa käyttötarkoitus on yhdistää portin iSmartgate muuhun kotiverkkoon, voisi tarkoitukseen käyttää myös jonkun muun valmistajan laitetta ja laitetaan se ”repeater”-moodiin?

Tällöin portille tulisi oma SSID, johon mikään muu laite ei yrittäisi kytkeytyä ja ”repeater” laitteen toimintatavasta johtuva kaistan puolittuminen ei juuri haittaisi, 75-150Mbit/s on reilusti enemmän kuin tarpeeksi iSmartgate käyttöön.

Laitetta ei tarvisisi juuri tuunata,”set-and-forget”

Ja riittäisi esim noin 50€:n ”TP-LINK Omada EAP110 -WiFi-tukiasema ulkokäyttöön”, joka toimii pelkästään 2.4 ghz taajuudella, eikä näin häiritsi kodin 5Ghz wifiä.

Speksien mukaan EAP110 on IP65 suojattu ja kestää pakkastakin ihan hyvin, toimintalämpötila välillä -30C° ja + 65C°

Jos laite sattuisi silti hajoamaan esim pakkasen takia, niin tappio olisikin vain 50€, eikä 300-400€ kuten Aimesh vehkeellä.

Ehkä tämä on seuraava vaihtoehto, jos wifi jostain syystä alkaa pätkimään kontrollerin päivityksestä/paremmalle paikalle sijoittamisesta huolimatta.

Uutta iSmartgate kontrolleria odotellessa testasin tätä ”erillinen repeater” -konseptia laatikosta löytyneillä vanhemmilla Asus tukiasemilla, Asus RT- AC86U / RT-AC5300. Kun tukiasema oli portilla, nousi tukiaseman ja rikkinäisen iSmatgate Lite kontrollerin välinen RSSI arvo iSmartgate applikaation mukaan käyttökelpoiseen lukemaan, eli oli noin -60 dBm. Toki RSSI arvo oli vieläkin ”väärä”. Wifi-tukiasema näytti laitteiden etäisyyteen nähden realistisempaa RSSI arvoa, noin -25 dBm.

Samalla yhteys wifi tukiasemien välillä oli vakaampi kuin Aimesh yhteyttä käytettäessä, joka ei oikein tykännyt operoida backhaul-verkkoa 2.4 Ghz taajuudella.

Konsepti näyttää siis toteuttamiskelpoiselta, vaatii vain tukiaseman sijoittamista portille ja näin ollen säätä kestävän outdoor tukiaseman.

Kokeilin myös siirtää repeaterina toimivan tukiaseman säältä suojaan ulkovarastoon noin viiden metrin päähän. Tässä vaiheessa yhteys halvemman AC86U ja rikkinäisen iSmartGate Lite laitteen välillä putosi kokonaan pelistä pois. Kalliimpi ja tehokkampi AC5300 sai välillä muodostettua yhteyden, mutta se ei ollut kovin luotettava ja yhteys putosi alas useamman kerran päivässä.

No ratkesiko ongelma?

Kyllä. Nyt käy ja kukkuu.

Uusi iSmatgate kontrolleri toimitettiin nopeammin kuin odotin ja koska osa erillisen kotelon tarvikkeista oli vielä matkalla, päätin testata uuden kontrollerin asentamista vanhan paikalle portin moottorikotelon sisälle.

RSSI on nyt noin -70 dBm ja on suunnilleen sama iSmatgate ja Asus applikaatioissa. Ei siis ole välitöntä tarvetta erilliselle kotelolle.

iSmartGate ”näki” myös naapuritalojen wifi verkkoja. Näitä verkkoja ei ole koskaan aiemmin näkynyt iSmargate käyttöliittymässä. Myöskään yhteys kodin sisällä olevaan wifi tukiasemaan ei ole koskaan ollut näin hyvä.

Ehkä alkuperäinen iSmargate Lite kontrolleri on ollut aina rikki?

Ostin iSmartgate Liten aika pian sen julkaisun jälkeen ja kyseessä voi olla alkutuotannon ”maanantaikappale”.

Kun tarvittavat palikat vesitiivistä koteloa varten tuli jo hankittua, niin viritetään kotelo käyttökuntoon. Vaikka RSSI ei tällä merkittävästi parantuisikaan, niin saa ainakin iSmartGate kontrollerin paremmin säältä suojaan kuin nykyisellään portin moottorikotelon sisällä. Ja pääsee harrastamaan 😬. Tästä lisää seuraavassa postauksessa.

Update: iSmartgate Lite emolevy

Kun iSmartgate Lite oli todettu rikkinäiseksi, oli aika tehdä vehkeelle ruumiinavaus ja katsoa mitä kotelon sisällä on.

Kuva: iSmartgate Lite emolevy etupuoli

 • Google Lens sovelluksen mukaan noin klo 11 kohdassa oleva vihreä piirilevy on 2.4Ghz radio

Kuva: iSmartgate Lite 2.4Ghz radio

 • 2.4Ghz radio on varsin pieni
 • Oletan, että kuparinvärinen osuus yläreunassa on antenni
 • Ei ihme, että 2.4Ghz wifi yhteys ei yllä kovin pitkälle, kun antenni on näin pieni
 • Radiopiirin keskellä olevassa mustassa osassa näkyy jotain mönjää noin kello 3:ssa
  • Juotostinaa? Tai Fluxia?
  • Olisiko tämä aiheuttanut radiopiirin rikkoutumisen / huonon toiminnan?

Kuva: iSmartgate Lite emolevy takapuoli

 • iSmartgate Lite pystyy käskyttämään vain yhtä ovea/porttia
  • P3 kohdassa on näin liittimet vain yhdelle parille piuhoja
 • iSmartgate Lite ei pysty käyttämään langallisia sensoreita
  • P4 kohdassa ei ole liittimiä
 • Ehkäpä joku kätevä kolvaaja voisi lisätä liittimet?
 • Toisaalta firmiksessä on todennäköisesti määritelty malliksi ”Lite” ja pelkät liittimet eivät välttämättä auta
 • J3 kohdasta löytyvä virtalähteen liitin löystyy ajan myötä, virtapiuha pysyy vähän huonosti paikallaan ja laite voi ”räpsiä” päälle/pois, jos piuha pääsee liikahtamaan. Liittimen sisällä on metallinen ”kynsi”, jota varovasti taivuttamalla saa liittimestä tiukemman.

2 thoughts on “iSmartgate – wifi pätkii

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s