Säilytystasku sänkyyn

Järjesteltyäni alakerran makuuhuoneen kalusteita uudelleen päätyi aiemmin yöpöytänä käytetty Ikea Bestå kaapisto TV-tason jatkoksi ja erilaisten kauko-ohjaimien ynnä muiden tarvikkeiden säilytykseen piti keksiä uusia ratkaisu.

Yöpöytä ja moottorisänky

Olin jo aiemmin pähkäillyt onko yöpöytä sittenkään toimiva ratkaisu moottoroidun sängyn kanssa.

Ongelmaksi muodustuu sopivan paikan löytäminen yöpöydälle.

Jos yöpöytä on sopivassa paikassa kun sängynpäätyä on nostettu, niin se on huonossa paikassa kun sängyn päätyä ei ole nostettu ja joutuu kurkottelemaan, jotta yltää pöydällä oleviin esineisiin. Ja sama toisten päin.

Lisäksi jos optimoi yöpyödän sijainnin tilanteeseen jossa sängynpääty on ylhäällä, niin tällöin yöpöytä päätyy keskemmälle lattiaa irti seinästä ja näyttää aika pöljältä.

Toki yöpöydän olisi voinut laittaa pyörien päälle, mutta olisiko sitä pidemmän päälle jaksanut siirrellä paikasta toiseen?

Todennäköisesti ei.

Tempur säilytystasku

Tempur sängyn verhoiluun on jo tehtaalla ommeltu kätevä tasku sängyn omaa kaukosäädintä varten.

Tämä tasku liikkuu sängyn mukana, kun sängynpäätyä nostaa/laskee ja näin ollen pysyy paremmin käsillä, eikä tarvitse kurotella, ainakaan niin paljon kuin erillisen yöpöydän kansssa.

Alkuun googlettelin josko Tempurilta olisi löytynyt lisätaskuja sänkyyn. Näin olisi saanut mahdollisesti samasta kankaasta tehdyn taskun kuin millä sänky on verhoiltu.

Ei löytynyt ja vaikka olisi löytynyt, niin hinta olisi todennäköisesti ollut ”tempurimaisen” naurettava, tyyliin 200€ ja olisi jäänyt hankkimatta.

Kuva: Tempur sängyn säilytystasku

Unia tarviketasku

Noin vuosi sitten päädyin hankkimaan Veke-verkkokaupasta ”Unia” -tarviketaskun, joka on sijauspatjan alle sujautettava 136×38 cm kokoinen pala kangasta, jonka päässä on muutama lokero tavaroille. Tuolloin hinta toimitettuna kotiin oli noin 40€, ilmeisesti päällä oli joku tarjouskamppis, koska kirjoitushetkellä pelkkä tuote näyttää maksavan 49€.

Tarjolla oli muutama vaihtoehto verhoilukankaaksi ja tummanharmaa Fame 140 kangas näytti kuvissa olevan lähimpänä oman sängyn verhoilua. Onneksi näin oli myös livenä ja eroa kankaiden välillä ei huomaa, ellei tarkoituksella etsi eroja.

Kuva: Unia tarviketasku, havainnekuva Veken webbisivulta

Tarviketaskun käyttö ensi-innostuksen jälkeen kuitenkin hiipui varsin nopeasti.

Unia -tarviketaskussa vain kaksi lokeroa ja nopeasti pääsi syntymään ”naisten käsilaukku” -ilmiö, eli pian molemmat lokerot olivat täynnä erilaisia kauko-ohjaimia + muuta sälää, eikä lokeroista enää käsikopelolla meinannut löytää haluamaansa tarviketta. Lisäksi useampi kauko-ohjain samassa lokerossa aiheutti erinäisiä ilmiöitä nappien virhepainalluksin muodossa, esim välillä napsahti TV pois päältä vahingossa kun hamuili Hue älykatkaisinta.

Kun tarviketasku ei ihan toiminut haluamallani tavalla, niin jonkin ajan kuluttua tavarat olivat taas levällään pitkin makuuhuonetta: sängyssä, patjan välissä, yöpöydällä ja satunnaisesti jotain jopa tässä tarviketaskussa…

Tarviketaskun tuunausta

Olin jo aiemmin suunnitellut lisälokeroiden tekemistä Unia -tarviketaskuun. Homma olisi ollut suhteellisen helppo tehdä, ompelukoneella muutama lisätikkaus ja isommat lokerot olisi saanut jaettua useammaksi pienemmäksi lokeroksi. Homma jäi kuitenkin laiskuuttani suunnitteluasteelle…

Pakko on paras motivaattori… Kun ei ollut enää yöpöytää käytössä alkoi erinäisiä tarvikkeita taas pyöriä sängyssä liikaa ja piti ottaa säilytysratkaisu uudelleen pohdittavaksi.

Lopulta vaimon ystävällisellä avustuksella saatiin tikkaukset aikaiseksi ja lisää lokeroita käyttöön.

Unia -tarviketaskussa on lokerot molemmissa päissä ja itsellä tämä toinen pää oli ollut käyttämättömänä patjan alla. Tuunauksen yhteydessä päädyin leikkaamaan tarviketaskun kankaan keskeltä kahtia ja lopputuloksena sain myös toisen tarviketaskun. Ja tarpeellisen määrän erillisiä lokeroita, jotta jokaiselle kaukosäätimelle on nyt oma lokero.

Kuvia: Valmiit tarviketaskut ja lokeroihin menevät tavarat
  • Yksinkertaisimpia kauko-ohjaimia ei välttämättä edes tarvitse ottaa ulos lokerostaan käytön ajaksi.
    • Esimerkiksi ensimmäisessä kuvassa näkyvää Ikean Fyrtur älyrullaverhon kauko-ohjainta voi vallan mainiosti painella kankaan läpikin.
    • Painaa yläreunasta -> verho nousee
    • Painaa alareunasta -> verho laskee
  • Välillä sängystä noustessa tulee vahingossa sohaistua jotain kauko-ohjaimen nappia. Päädyin virittämään Hue valoja ohjaavaa kauko-ohjainta siten, että ensimmäinen painallus ei tee mitään ja pitää joko tuplaklikata tai painaa nappia pidempään, jotta tapahtuu jotain. Tästä ehkä lisää erillisessä tarinassa.
Kuva: Tarviketaskut paikallaan sängyssä

Pysyykö tarviketasku paikallaan?

Tämä on potentiaalinen ongelma, joka voi vaatia jatkotuunausta.

Jo aiemmin kun tarviketasku oli yhtä pätkää, niin se pikkuhiljaa liukui pois sijauspatjan alta ja putosi näin lähemmäs lattiaa. Samoin lakanoiden vaihdon yhteydessä tasku suhteellisen helposti siirtyi paikaltaan.

Nyt kun tarviketasku on leikattu kahteen palaan, niin patjan alla sitä paikallaan pitävä kankaan pätkä on lyhyempi ja ”pitoa” on huonommin.

Onneksi homma on suhteellisen helppo korjata esim taskun kankaaseen kiinnitettävällä tarranauhalla. Ei tarvitse edes välttämättä tarranauhan vastakappaletta sänkyyn, ehkä jo pelkkä tarranauha tarttuu sängyn kankaaseen tarpeeksi?

Katsotaan kuinka toimii käytännössä ja viritetään lisää tarpeen mukaan.

One thought on “Säilytystasku sänkyyn

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s