Gledopto Zigbee Outdoor -valaisin

Kun keväällä suunnittelin takapihan valaistusta, tutkin eri vaihtoehtoja Hue yhteensopivalla Zigbee -protokollalla toimiviksi valaisimiksi. Lopulta erinäisten pähkäilyjen jälkeen päätin testata Alibabasta saatavilla olevaa Gledopto Outdoor -ulkovalaisinta.

Valintakriteerit

Oman kokemuksen perusteella kolmannen osapuolen Zigbee -valaisimissa on yleensä jotain haasteita verrattuna aitoihin Hue -valaisimiin. Omaan käyttötarkoitukseen ei kuitenkaan sillä hetkellä hetkellä tuntunut löytyvä sopivaa aitoa Hue -valaisinta.

IP44 vs IP65

Koska valot oli tarkoitus jättää ympärivuotisesti ulos etsin ensisijaisesti Zigbee -yhteensopivia valaisimia, joissa suojaustaso olisi luokkaa IP65. Aidoista Philips Hue valaisimista tämän tason suojausta tarjoavat vain 24V virralla toimivat , kuten esimerkiksi Lily -tuoteperhe ja Outdoor -lightstrip.

Valoteho

24V -valaisimissa on yleensä rajallinen valoteho. 230V -valaisimista löytyy helpommin tehokkaampia vaihtoehtoja.

Hinta vs valoteho

Koko takapihan kalustaminen aidoilla Hue -valaisimilla tuntui kalliilta vaihtoehdolta.

Takapihalle oli jo asennettu muutama aito Hue -valaisin ja tarkoitus oli löytää suunnilleen samoilla tai hieman paremmilla spekseillä varustettu kustannustehokkaampi vaihtoehto.

Takapihan aidan ulkoseinustalla oli jo 2 kpl Hue Discover -valaisimia, valaisemassa alhaalta ylöspäin ympäröiviä puita. Tarkoitus oli lisätä tämän tyylistä tunnelmavalaistusta ja valitsin tähän käyttöön 2 kpl Gledopto Outdoor 30W -valaisinta, joissa oli suunnilleen sama valoteho, 2000-2500 lm. Aito Hue Discover -valaisin maksaa noin 130-140€, kun Gledopto Outdoor 30W -valaisin Kiinasta tilattuna tuli maksamaan noin 70€. Gledopton selkeä etu hinnan lisäksi on parempi suojaustaso, IP65 vs IP44.

Lisäksi takapihalla oli muutama Hue Lily -valaisin, joiden speksejä lähinnä oli Gledopto Outdoor 10W -valaisin, molempien valoteho on luokkaa 600-700 lm. Aito Hue -valaisin noin 80€, Gledopto 33€. Toki näissä erona on käytetty jännite, Hue Lily toimiii 24V virralla, kun Gledopto oli 230V asennukseen tarkoitettu, mikä voi jonkin verran rajoittaa Gledopton sijoittamista.

Gledopto Outdoor valaisimen asentaminen

Monien halvempien LED-valaisimien tapaan Gledopto Outdoor -valaisimissa on U-muotoinen kiinnitysrauta, josta valaisin kiinnitetään ruuvilla kiinnitysalustaan. Itse valaisin on kiinnitetty kiinnitysrautaan kahdella pultilla. Kiinnitysraudan ja valaisimen väliin tulee muutama prikka ja lukitusrengas.

Ilmeisesti oikea tapa asentaa valaisin on irrottaa valaisimen kiinnityspultit, jolloin valaisin ei tule eteen kun ruuvaa kiinnitysrautaa kiinni asennuspaikalle. Hankaluutena tässä on prikat ja lukitusrenkaat, jotka helposti putoavat ja katoavat asennuksen yhteydessä. Asensin ehkä yhden valaisimen irrottamalla kiinnitysraudan.

Kuva: Ruuvaaminen on hankalaa, kun valaisin on tiellä

Loppujen kohdalla väänsin kiinnitysrautaa siten, että mahtui ruuvinvääntimellä ruuvaamaan kiinnitysruuvin paikalleen ja kun valaisin oli paikallaan taivutin kiinnitysraudan takaisin lähes alkuperäiseen muotoonsa.

Kuva: Kun taivuttaa asennusrautaa hieman, mahtuu paremmin ruuvaamaan

Lisäksi asennusta voi hankaloittaa laitteen johto. Mukana ei tule pistoketta, eli jos on tarkoitus asentaa valaisin kiinni pistorasiaan, pitää erikseen hankkia ulkokäyttöön sopiva pistoke. Tämä vaihtoehto tosin vaatii, että pistorasiat sattuu olemaan sopivassa paikassa, koska liitosjohto on vain 60 cm pitkä.

Valaisimen runkoa ei oltu koottu ruuveilla, sen sijaan valaisimen lasi oli kiinni rungossa peltisillä ”klipsuilla”, joiden avaamisessa näytti olevan riski, että sen jälkeen valaisin ei enää pitäisi vettä, joten en tutkinut miten liitosjohdon olisi saanut vaihdettua pidemmäksi. Ei haittaisi, jos valaisimen mukana tuleva kiinnitysjohto olisi valmiiksi jo vaikka 1,5 m pitkä.

Kuva: Valaisimen lasin kiinnitys ”klipsut” – Gledopto Outdoor 30W
Kuva: Valaisimen lasin kiinnitys ”klipsut” – Gledopto Outdoor 10W

Aluksi virittelin valaisimet paikalleen pistorasioiden ja jatkojohtojen avulla, koska todennäköisesti niitä joutuisi jonkun verran siirtämään. Kun valaisimet olivat löytäneet lopullisen paikkansa liitin valaisimet kalvorasioiden kautta.

Kuva: Kalvorasia valaisimen takana

Toki aidoissa Hue Disvover -valoissakin asennuspaikkaa joutuu miettimään ja joutuu vetämään uusia sähköpiuhoja, mutta todennäköisesti näiden kanssa selviää vähemmillä kalvorasioilla, koska Hue Discover -valaisimen kiinnitysjohto on helpommin vaihdettavissa.

Kuva: Gledopto outdoor 30W ja 10W asennettuna paikalleen

Gledopto outdoor valoteho

Valoteho vastasi odotuksia ja on verrattavissa vastaavan tehoisiin aitoihin Hue -valaisimiin.

Värien toistossa näyttäisi olevan hieman eroa. Joten jos haluaa käyttää samaan aikaan Hue- ja Gledopto -valaisimia ja saada tulokseksi samalta näyttävää valoa, joutuu Gledopto -valaisimiin tekemään hieman erilaiset asetukset kuin Hue -valaisimiin.

Kuten aidoissa Hue -valaisimissa, myös Gledopto -valaisimien värillinen valo vaikuttaa hieman tehottomalta verrattuna valkoiseen valoon. Toki tähän vaikuttaa valaisimen ympäristö, jos heijastuspintana on tarjolla vaaleita pintoja kuten kiviä tai kalliota, riittää värillisen valon teho ihan ok. Puiden / nurmikon valaisussa värillinen valo hukkuu helpommin ja vaikuttaa tehottomalta.

Alla kuvia eri värisillä valoilla. Kaikki kuvat otettu suunnilleen samalta etäisyydeltä valaisimesta Iphone 11 panorama -kuvamoodissa, jolloin kamera ei säädä liian aggressiivisesti valotusasetuksia.

Kuva: valkoinen 4300K valo, 100% teho, Gledopto 10W vs Gledopto 30W
Kuva: punainen valo, 100% teho, Gledopto 10W vs Gledopto 30W
Kuva: sininen valo, 100% teho, Gledopto 10W vs Gledopto 30W
Kuva: vihreä valo, 100% teho, Gledopto 10W vs Gledopto 30W
Kuva: Iphone 11 kuva vs panorama, silmällä näkyvä totuus on jossain näiden välissä

Gledopto outdoor valaisimien rajoitukset

Jossain tilanteissa Gledopto -valaisimet eivät toimi yhtä hyvin kuin aidot Hue -valaisimet.

Toki osan näistä omituisuuksista voi selittää se, että testeissä käytetty Hue -silta alkaa olla aika täynnä ja siitä selkeästi alkaa teho hiipumaan, mutta toisaalta samaan aikaan aidot Hue -valaisimet toimivat testien aikana normaalisti.

Gledopto resetointi

Lopullista sijoituspaikka miettiessa jouduin siirtelemään Gledoptoja sisä- ja ulkovaloja kontrolloivien Hue -siltojen välillä. Tässä yhteydessä valaisin yleensä piti resetoida, jotta uusi Hue -silta löysi sen. Resetoinnin jälkeen Gledopto -valaisimet löytyivät ongelmitta.

Muutaman kerran onnistuin resetoinnissa käyttämällä Hue Dimmer – kytkintä, mutta toisaalta pari kertaa tämä metodi ei toiminut ja jouduin resetoimaan valaisimen napsuttelemalla valot päälle/pois. Yleensä näissä tilanteissa saman katkaisimen/sulakkeen takana oli useita Gledopto valaisimia ja napsuttelemalla katkaisinta/sulaketta olisi ne kaikki resetoituneet. Joten oli helpompaa kytkeä siirrettävän Gledopto -valaisimen johto väliaikaisesti pistokkeeseen ja pistoke katkaisimella varustettuun pistorasiaan, näin sai yksittäisen valaisimen resetoitua ennen lopullista asennusta.

iConnectHue animaatiot

Alkuperäinen tarkoitus oli käyttää näitä valaisimia takapihan tunnelmavalaistukseen, joka on toteutettu iConnectHue -applikaation valoanimaatiolla. Tällöin tunnelmavaloissa pyörii erilaisia valkoisesta murrettuja värisävyjä ja yksittäisen valaisimen valon väri vaihtuu noin 10-15 sekunnin välein.

Valitettavasti näyttää siltä, että Gledopto -valaisimet eivät toimi kovin hyvin valoanimaatioissa. Useimmiten valoanimaatio oli liian nopea ja Gledopto -valaisimen valon väri jäi vain yksinkertaisesti vaihtumatta. Välillä valon väri vaihtui, mutta erittäin selvän ”räpsähdyksen” myötä.

iConnectHue scenes

Jostain syystä Gledopto -valaisimet eivät mene päälle, jos ne ovat osana valoryhmää ja yrittää laittaa ryhmän valot päälle käynnistämällä ryhmään valmiiksi määritellyn iConnectHue ”Scene”:n. Jotta sai Gledopto -valot toimimaan osana takapihan valaistusta, piti Gledopto -valaisimet eriyttää omaksi ryhmäkseen ja käynnistää ryhmän valaistus ”Group Color” -asetuksella ”Scene” -asetuksen sijaan.

Yhteenveto

Vaikka Gledoptop outdoor -valaisimet eivät toimineet omassa käytössä kuten olin alunperin toivonut, niille löytyi kuitenkin ihan järkevä käyttökohde.

Lopulta Gledopto -valaisimet päätyivät aidan sisäpuolelle osaksi takapihan liikesensoreilla kontroloitua yleisvalaistusta. Tällöin valaisimissa on käytössä staattinen valkoinen valo, noin 4000K värilämpötilalla, eikä Gledopton Outdoor -valaisimien toiminnalliset rajoitteet ole isommin haitannut niiden käyttöä. Kun asetukset on vihdoin saatu säädettyä kohdalleen, ovat Gledopto -valaisimet toimineet hyvin, eikä niissä ole havaittavissa samanlaista ilmiöitä kuten esimerkiksi Ikea -älyvalaisimissa, jotka säännöllisesti kadottavat valon kirkkaus-/värilämpötila-asetukset tai reagoivat väärin Hue -sillan näihin asetuksiin liittyviin komentoihin.

Tunnelmavalaistuksen päädyin hoitamaan aidoilla Hue -valaisimilla, joissa käytössä olevat valoanimaatiot toimivat paremmin, näistä lisää myöhemmissä postauksissa.

Voisin jatkossa harkita Gledopto Outdoor -valaisimien käyttöä tilanteissa, joissa niitä ei ole tarpeellista liittää samaan valoryhmän ”sceneen” aitojen Hue -valaisimien kanssa tai niissä ei ole tarkoitus pyörittää dynaamisia valoanimaatiota. Korkeamman IP65 suojausluokituksen myötä ne soveltuvat hyvin ympärivuotiseen ulkokäyttöön.

Gledopto outdoor -valaisimista on myös saatavilla tehokkaampi vaihtoehto, eli 60W valaisin, jonka valoteho on noin 5000 lm, sopisi esimerkiksi etupihalle kaveriksi siellä käytössä oleville hieman heikoille E27 polttimoille, hmm …

Update 12.1.2021

Toinen 30W Gledopto outdoor -valaisimista hajosi, eipä ollut kovin pitkäikäinen.

Valaisin alkoi oireilla jo eilen ja oli aika himmeä noin 4000K värilämpötila asetuksella, kunnes tänään sammui kokonaan. Ilmeisesti kylmää valkoista valoa tuottavat ledit sanoivat sopimuksensa irti. Muut ledit näyttävät olevan kunnossa, RGB:t ja lämmintä valkoista valoa tuottavat ledit toimii.

Kun tarkoituksena on käyttää valoa asetuksilla, jotka vaativat kylmän valkoisen valon ledin, niin eipä tällä juuri ole käyttöä. Pitää käydä näppäisemässä valaisin pois paikaltaan, kunhan tämä lumimyrsky rauhoittuu.

Kokeillaan vielä josko valaisimen resetointi auttaisi. Odotukset eivät ole kovin korkealla, ”savut” on tullut ulos, eikä niitä enää saa takaisin sisään 🙂

Jännityksellä odotellaan kuinka kauan nuo muut toimii?

Update 17.1.2021

Ja vastaus edelliseen kysymykseen on viisi päivää…

Tänään hajosi toinenkin 30W valaisin. Täysin samat oireet kuin edellisellä. Ostettu samaan aikaan – samasta erästä = sama laatu?

Kuinkahan kauan nuo 10W versiot kestää 🤨?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s