Hue ajastimet – auringonnousu/lasku

Vaikka yleisesti olen sitä mieltä, että natiivi Hue applikaatio on aika kökkö verrattuna iConnectHue applikaatioon, niin nyt pitää vetää puheita hieman takaisin.

Ainakin hetkeksi, kunnes iConnectHue saa lisättyä Hue:n uusien softien tarjoamat mahdollisuudet omaan applikaatioonsa…

Viime aikoina Hue on tehnyt paljon muutoksia softaansa. Tästä näkyvimmät esimerkit ovat kokonaan uusiksi kirjoitettu puhelimeen asennettava applikaatio, uudet dynaamiset skenaariot ja tuki ”gradient” -tyyppisille valaisimille, joilla samaan aikaan saa näkyviin muutamaa eri väristä valoa.

Ehkä vähemmälle huomiolle on jäänyt valojen ajastamiseen liittyvien asetusten uudet mahdollisuudet. Tässä postauksessa tutkitaan mitä uutta on tullut auringonlaskuun / auringonnousuun linkitettyihin valaisimien ajastuksiin.

Globaali offset

Aiemmissa Hue versiossa auringon liikkeisiin liittyvät ajastukset olivat rajoittuneempia. Applikaatioon määriteltiin kodin sijainti ja tämän perusteella applikaatio osasi määrittää päivittäiset ajat auringonnousulle ja auringonlaskulle. Lisäksi pystyi laittamaan ”offset” säädön molempaan, eli vaikka auringonnousu +30 minuuttia tai auringonlasku – 1h. Valitettavasti tämä ”offset” oli globaali asetus, joka vaikutti samalla tavalla kaikkiin auringon liikkeisiin perustuviin ajastuksiin.

Apple Home applikaatiossa vastaava toiminnallisuus on jo pidempään ollut joustavampi ja yksittäisiin ajastuksiin on pystynyt määrittelemään oman ”offsetin”. En ole kuitenkaan käyttänyt Apple Home:a valojen ajastukseen, koska olen halunnut keskittää valoihin liittyvät ajastukset yhden applikaation alle. Lisäksi Apple Home ei tue monia iConnectHue:n edistyksellisiä asetuksia, kuten valoanimaatiota.

Globaali offset vs offset per ajastus

No mitä huonoa ”Globalissa offsetissä” sitten on?

Se ei ole kovin joustava. On tilanteita, jossa haluasi esimerkiksi pihavalojen syttyvän aamulla kun on vielä hämärää, eli vaikka 30 minuuttia ennen auringonnousua ja sammuvan kun on tarpeeksi valoisaa, eli vaikka 1h auringonnousun jälkeen. Tämä ei onnistunut vanhemmilla Hue / iConnectHue applikaatiolla, koska auringonnousulle pystyi määrittelemään vain yhden ”offsetin”, eli tässä esimerkki tapauksessa joko ”auringonnousu -30 min” tai ”auringonnousu +1h”, mutta ei molempia.

Jos aiemmin edes käytin auringon liikkeisiin sidottuja ajastuksia, niin yleensä päädyin määrittämään joko jakson alku- tai loppupään suoraan kellonaikaan sidottuna, esim laita valot päälle ”auringonnousu -30 min” ja sammuta valot kello 10:00. Jotta homma toimi, piti kellonaikaan sidottua osuutta säätää muutaman kerran vuodessa, että vastasi paremmin ulkona olevaa luonnonvaloa.

Offset per ajastus

Olen keskustellut aiheesta menneisyydessä iConnectHue applikaation kehittäjien kanssa ja he ovat selkeästi tunnistaneet aiheeseen liittyvän ongelman, mutta eivät ole voineet tehdä asialle mitään, koska aiemmin Huen ohjelmointirajapinta tai lyhyesti API ei ole tukenut kuin yhtä globaalia offsettia auringonnousulle ja auringonlaskulle.

Hue puhelinapplikaation version 4.6.0 myötä on asiat toisin. Nyt tarjolla on ”offset” per ajastus. Jotta tämä onnistuu oletan, että APIin on tehty tarvittavat muutokset ja näin ollen iConnectHuekin voi päivittää omaan puhelinapplikaatioonsa joustavammat auringon liikkeisiin perustuvat ajatukset. Luonnollisesti tämä ohjelmointityö ottaa oman aikansa ja Philips Hue ekosysteemin kehittäjänä sai asiassa ”varaslähdön” ja pystyi tuomaan ominaisuuden ensimmäisenä omaan puhelinapplikaatioonsa. Toivottavasti iConnectHue saa päivitettyä oman applikaationsa mahdollisimman pian.

Auringon liikkeisiin perustuva ajastus Hue applikaatiossa

iConnectHue päivitystä odotellessa päätin testata uusia ajastuksia natiivi Hue applikaatiolla.

Käyttökohteena on suihkulähteeseen upotetut ”tyhmät” valaisimet, jotka on liitetty Hue systeemiin ”Lidl Smart Outdoor Plug” -älypistorasialla. Koska älypistorasialla ei voi kuin laittaa valot päälle/pois, eikä käyttää esim iConnectHue applikaation valoanimaatiota, niin natiivi Hue applikaatiolla ei juuri menetä mitään edistyneempiä ominaisuuksia. Toki on hieman erilainen käyttää kuin iConnectHue ja nyt valojen ajastuksia on kahdessa eri applikaatiossa, mikä tekee valojen hallinnasta hieman hankalampaa kun pitää muistaa missä mitäkin valoa säädetään.

Itse pidän iConnectHue:n lähestymistavasta, missä valoryhmään liittyvät ajastukset löytyvät suoraan valoryhmän asetusten alta. Jostain syystä natiivi Hue applikaatiossa kaikki ajastukset on kerätty yhteen paikkaan ”Automaatiot” välilehden alle.

Tarkoituksena tehdä kaksi ajastusta, yksi aamulle ja yksi illalle, eli niin että suihkulähteen valot on päällä kun on pimeää/hämärää, kuitenkin siten, että ne ei ole turhaan päällä keskellä yötä.

”Suihkulähde Aamu”

 • Valot päälle 90 minuuttia ennen auringonnousua
 • Valot pois päältä 60 minuuttia auringonnousun jälkeen

”Suihkulähde Ilta”

 • Valot päälle 120 minuuttia ennen auringonlaskua
 • Valot pois päältä klo 01:00

Alla screenshotteja käytetyistä asetuksista, muutama huomio:

 • Vaikka valitsen jonkun offsetin, niin sitä ei näy asetusten päätasolla, eli ajankohtana lukee joko ”Auringonnousu” tai ”Auringonlasku”
  • Esim aamun osalta päätasolla näkyy ajanjaksona ”Auringonnousu-Auringonnousu”
   • Ei ehkä kaikkein kuvaavin ilmaisu
  • Jotta näkee oikeat ”offsetit” pitää asetukset avata uudelleen
   • Ei kovin kätevää
  • Olisi kovin kätevää, jos jossain kohdassa näkyisi mihin kellonaikaan jotain tapahtuu
   • Nyt pitää katsoa jostain kokonaan toisesta applikaatiosta mihin kellonaikaan auringonlasku/nousu tänään/huomenna on
   • Vaikka esim ”Aurinko” kuvake ja suluissa kellonaika, joka olisi offsetilla säädetty auringonlasku/nousu
 • Pystyy määrittelemään vain mitä tapahtuu kun ajanjakso alkaa
  • mutta ei mitä tapahtuu kun ajanjakso päättyy
  • Näyttäisi siltä, että valot sammutetaan kun ajanjakso päättyy
  • iConnectHue applikaatiossa pystyy määrittämään erikseejastuksille ajanjakson lopulle oman toiminnon
   • esim niin, että valot palaavat tilaan, jossa ne olivat ennen ajanjakson alkua
 • ”Testaa Automaatio” -nappi olisi kiva
  • Kuten esim ”Apple Home” applikaatiossa
  • Nyt pitää odotella seuraava auringolaskus/nousua, jotta näkee toimiiko automaatio
Kuvia: Screenshotit ”Suihkulähde Aamu” asetuksista natiivi Hue Applikaatiossa (4.6.0)
Kuvia: Screenshotit ”Suihkulähde Aamu” asetuksista natiivi Hue Applikaatiossa (4.6.0)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s