Sähköinen ajoportti rikki?

Säännöllisen epäsäännöllisesti meillä käytössä oleva sähköinen ajoportti on kiukutellut. Joko portti ei aukea tai ei mene kiinni automatiikan ohjaamana ja on joutunut operoimaan porttia manuaalisesti.


Sähköinen vika ?

Aiemmassa postauksessani Ismartgate – ajoportin etäohjaus – vuosi käytössä pohdin mahdollisia syitä vikaan. Omat epäilykseni tuolloin kohdistuivat viallisiin johtoihin, portin omaan kontrolleriin tai portin etäkäytön mahdollistavaan iSmartgate -ohjaimeen. Tai edelläolevien yhteispeliin. Siis lähinnä sähköisiin tai tietoteknisiin osuuksiin portin toiminnassa.

Tietoteknistä vikaolettamaa tuki myös se, että yleensä vika poistui joksikin aikaa, kun portin avautumis/sulkeutumis -toiminnot ohjelmoi uudestaan portin omaan kontrolleriin.

Portin kontrollerin valmistaja on italialainen ja mielessä kävi vitsit Fiateista ja niissä ilmenevistä sähkövioista…

Mekaaninen vika ?

Toki mekaniikkaan liittyvät mahdolliset viat olivat käyneet mielessä ja olin esimerkiksi voidellut portin mekanismeja ja kokeillut, että portti pääsee liikkumaan esteettömästi. Mutta koska vika oli päällä vain satunnaisesti ei tuntunut luontevalta, että vika olisi mekaaninen. Yleensä jos vika on mekaaninen, laite on rikki ja se ei toimi ollenkaan tai toimii samalla tavalla huonosti koko ajan.

Kevään/kesän 2020 portti toimi pääsääntöisesti hyvin, pisin jakso ilman yhtään vikatilannetta oli reilusti yli kuukauden mittainen. Jossain vaiheessa mainitsin rouvalle, että viimeisin portin asetusten säätö taisi vihdoinkin korjata vian.

Kunnes portti taas meni jumiin…

Valo syttyy päässä hiljalleen?

Välillä kuuli, että portin moottori kävi ja yritti liikuttaa porttia, mutta portti ei liikahtanut. Jos tällöin hieman auttoi kädellä, niin portti liikahti haluttuun suuntaan.

Tässäkään vaiheessa ei vielä valo syttynyt päässä, ei ainakaan oikealla tavalla. Ajattelin, että portin moottori on joko liian tehoton tai että portin kontrollerissa on yliagressiivinen moottorin suojaus (pirun italialaiset), joka katkaisee vedon kun portin avaaminen vaatii (muka) liikaa voimaa.

Kuten aiemmin, vika poistui joksikin aikaa kun portin ohjelmoi uudestaan.

Syksyä kohti tullessa portti oli jo aika ikävä käyttää, noin joka toisella/kolmannella kerralla portti jäi jumiin ja se piti avata/sulkea manuaalisesti.

Suomalainen mies ei helpolla luovuta ja kysy apua. Kuitenkin tässä vaiheessa kävi jo mielessä olla yhteydessä portin asentaneeseen firmaan… Mutta kun kyseinen firma on Virossa, mahtaa tulla huoltokäynti kalliiksi, yritetään vielä itse…

Aiemmin kohtuullisesti toiminut korjaustapa, portin uudelleen ohjelmointi ei tuntunut poistavan vikaa enää kovin pitkäksi aikaa.

Pari viikkoa sitten ohjelmoin portin jälleen kerran uudestaan. Samalla huomasin, että portin moottori/moottorin kotelo hieman ”pompahtaa”, kun moottori käynnistyy. En kuitenkaan kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota.

Kunnes pari päivää sitten vihdoin päähän syttyi himmeä lamppu… Josko tämä ”pomppaus” voisi aiheuttaa ongelmia? Hmm… Tutkitaampa…

Moottorikotelon kiinnitys

Portin liikutteluun käytettävä sähkömoottori ja sen kontrolleri on paketoitu yhteen koteloon, joka taas on pultattu kiinni portin tukirakenteeseen. Portin alalaidassa on hammaskisko, johon moottorin akselin päässä oleva hammasratas kytkeytyy. Kun moottori pyörii, pyöri hammasratas ja portti liikkuu hammaskiskon varassa.

Kuva: hammasratas + hammaskisko

Jotta homma toimii kivuttomasti, pitää akselin (johon hammasratas on kiinnitetty) olla aikalailla tasan 90° kulmassa hammaskiskoon nähden. Jos hammasratas on väärässä kulmassa hammaskiskoon, eivät hampaat välttämättä aina osu kohdalleen ja/tai portin liikuttelu vaatii enemmän voimaa kuin normaalisti. Näissä tilanteissa portin kontrollerissa oleva moottorin suojamekanismi voi katkaista vedon, jotta moottori ei ylirasitu ja mene rikki.

Avasin portin kauko-ohjaimella ja moottorin kotelo taas ”nytkähti” hieman. Tässä vaiheessa huomasin, että kotelon toinen kiinnityspulteista oli löystynyt ja pystyin liikuttelemaan koteloa edestakaisin. Kun kotelo pääsi liikkumaan, ei moottorin hammaspyörä enää osunut oikeassa kulmassa portin hammaskiskoon.

Ilmeisesti aiemmin kiinnityspultti oli vähemmän löysällä, jolloin portin avaaminen/sulkeminen satunnaisesti liikautti moottorinkoteloa tarpeeksi, että portin liikuttelu vaati liikaa voimaa. Mutta toisaalta, jossain tapauksessa ”nitkahdus” tapahtui oikeaan suuntaan ja portti alkoi taas toimimaan normaalisti.

Nyt kun moottorikotelon kiinnityspultti oli löystynyt enemmän, liikahti kotelo useammin liikaa ja portti meni ”jumiin” useammin.

Hammasratas/hammaskisko 90° kulmaan, pultit tiukalle kiinni, uudelleen ohjelmointi ja portin testatusta. Toimiiko? – Toimii paremmin, mutta jää välillä jumiin… Vieläkin vaikuttaa siltä, että jossain kohtaa jumittaa ja moottorilta otetaan veto pois päältä.

Portin vastakappale

Portin toisella puolella olevassa tolpassa on portille vastakappaleena tukirauta, jonka päällä portti lepää ollessaan suljettuna. Ilmeisesti tämän tukiraudan tarkoitus on vähentää moottoriin kohdistuvaa rasitusta, ettei portti koko aikaa lepää pelkästään hammaskiskon varassa.

Kuva: Portin vastakappale ylhäältä päin

Portin asennuspaikka on hieman ahdas ja portti jouduttiin asentamaan pieneen kulmaan, jotta se mahtuisi avautumaan kokonaan eikä osuisi aitaan. Normaalissa asennus ympäristössä portti sulkeutuessaan liukuisi suoraan U:n muotoisen vastakappaleen sisään ja jäisi lepäämään vastakappaleen varaan. Portin alalaidassa on lisäksi pyörä, jonka tarkoitus on vähentää vastusta portin ja vastakappaleen kohdatessa.

Kuva: Portti asennettu hieman vinoon suhteessa aitaan

Nyt kun portti oli asennettu pienessä kulmassa, osui portti vastakappaleeseen hieman vinossa kulmassa ja tästä aiheutui hieman ylimääräistä vastusta. Ei tarpeeksi, että portin sulkeutuminen olisi estynyt, mutta tarpeeksi jotta avaamisvaiheessa syntyi välillä liikaa vastusta ja moottorin suojausmekanismi laukesi ja portin avaus ei onnistunut.

Pajavasaralla sai napulteltua vastakappaleen suunnilleen samaan kulmaan portin liikeradan kanssa ja portti asettui suljettuna ollessaan paremmin vastakappaleeseen.

Lopuksi portin asetusten uudelleen ohjelmointi ja testatusta 10 kertaa, portti aukeutui ja sulkeutui ongelmitta.

Portin ”softstopper”

Ilmeisesti portin toiminta perustuu suurelta osin aikaan. Eli portti ohjelmoidaan pyörittämään moottoria tietyn ajan avaamisen ja sulkemisen yhteydessä. Moottori pyörii tietyllä nopeudella ja sen pitää liikuttaa porttia tietty matka. Kun pidetään moottoria käynnissä sama aika, niin portti liikkuu liikkuu saman verran.

Aikaan perustuvan toiminnan lisäksi, portti on varustettu ”softstopper” magneeteilla. Kun ”softstopper” tulee portin kontrollerin kohdalle, pysähtyy moottori kontrolloidusti ja pehmeämmin kuin pelkästään aikaan perustuva ”äkkipysähdys”. Ilman ”softstopperia” vaikuttaa siltä, että hammasrattaalle jää tavallaan ”vaihde” päälle ja moottorin uudelleen käynnistys vaatii enemmän voimaa. Kun ”softstopper” on käytössä, vapautetaan ”vaihde” ja käynnistyksen yhteydessä käynnistetään moottori ensin ja vasta sitten laitetaan ”vaihde” päälle, jolloin portin liikuttaminen tapahtuu pehmeämmin.

Kuva: ”softstopper”

Portin toiminnassa on havaittavissa vielä hieman kulmikkuutta ja avautumisen/sulkeutumisen yhteydessä on havaittavissa pieni ”nykäisy” ennen kuin portti pääsee liikkumaan normaalilla vauhdilla. Tätä nykäisyä voinee säätää/poistaa ”softstopper” magneetteja liikuttamalla. Pitänee tutkia tätä tarkemmin, jos portin toiminnassa on jatkossa ongelmia.

Yhteenveto

Olipa hyvä oppitunti vianselvityksestä.

Väärät olettamat ja ennakkoasenteet, sekä liika keskittyminen mahdollisiin sähköisiin/tietoteknisiin ongelmiin ohjasivat vianselvitystä väärään suuntaan ja hidastivat huomattavasti selvitykseen mennyttä aikaa.

Vikatilanteessa olisi hyvä lähteä tutkimaan tilannetta avoimin mielin, jos lähtee vianselvitykseen jo tietty vian aiheuttaja mielessään, voi aika mennä yrittäessään todistaa tätä teoriaa oikeaksi ja varsinainen vika jää huomaamatta.

Olisiko ongelma nyt ratkaistu? Toivottavasti…

Update 19.11.2020: Pian artikkelin julkaisun jälkeen portti meni jälleen kerran jumiin, joten vika ei ole täydellisesti poistunut. Tämän jälkeen portti on toiminut moitteettomasti, tilanteen tarkkailu jatkuu…

One thought on “Sähköinen ajoportti rikki?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s