Kotiverkko kuntoon – Zyxel XGS1250-12 ja Asus Zenwifi Pro ET12 välinen yhteys pätkii

Uusi verkko ei ole toiminut ihan ongelmitta. Jos alakerrassa olevan, tällä hetkellä myös WAN reitittimenä toimivan, Asus ET12 -wifitukiaseman / -reitittimen boottaa tai siitä katkaisee virran ja kytkee virran uudestaan, niin laitteen RJ45-porttien kautta tapahtuva liikennöinti voi lakata kokonaan tai osittain.

Vielä kummallisemmaksi asian tekee, että vika ei koske aina samaa RJ45-porttia. Joko vika koskee portteja 1 ja 3, eli WAN-verkkoon liitettyjä portteja tai porttia 4, jonka kautta ET12 on kytkettynä kodin sisäverkkoon eli LAN-verkkoon.

 1. LAN-verkon langallinen yhteys poikki
 2. WAN verkko pätkii
 3. Mikä on rikki?
 4. Updates
  1. Ei VLANeja WANin kanssa (25.11.2022)
  2. Quality of service? (5.12.2022)

LAN-verkon langallinen yhteys poikki

Ensimmäisellä kerralla putosi pelistä LAN-verkko. Bootin jälkeen wifi-verkkoon liitetyn puhelimen näkövinkkelistä kaikki oli ok, näki LAN-verkossa olevia muita laitteita ja pystyi WAN-verkon yli surfailemaan normaalisti internetissä. Mutta kaikki langalliset yhteydet ET12 -laitteen ja muiden kodin laitteiden välillä oli poikki, eli vain yhteys toimi vain langattomasti wifin ylitse.

Vika ilmeni, kun olin vetänyt laitteesta virrat pois ja siirtänyt laitteen hieman eri paikkaan.

 • Ehkäpä virtojen katkaisun johdosta laite ei mennyt ”siististi” alas?
 • Josko ”soft reset”, laitteen uudelleen käynnistys käyttöliittymästä auttaisi?
 • Ei auttanut

Ethernet kaapelit näyttivät olevan hyvin paikallaan, eikä niiden irrottaminen ja uudelleen kytkeminen myöskään nostanut yhteyttä ylös.

Sekä XGS1250-10 -kytkimen, että ET12-laitteen käyttöliittymän mukaan käytössä olevat portit näyttivät olevan ylhäällä, mutta jostain syystä yhteys ei toiminut.

 • Josko vika olisi jomman kumman pään yksittäisessä portissa?
 • Siirretään LAN-verkon kaapeli ET12-laitteen vapaana olevaan porttiin #2
  • Koska kyseinen portti toimii 1GbE nopeudella, kytkimen ja ET12-laitteen käyttöliittymien mukaan nopeus putosi 2.5GbE nopeudesta 1GbE nopeuteen
  • Homma ei vieläkään lähtenyt toimimaan
 • Siirretään LAN-verkon takaisin kaapeli ET12-laitteen 2.5GbE porttiin (#4)
  • Nopeuden muutosta lukuunottamatta ei muutosta
 • Siirretään kytkimen päässä LAN-kaapeli vapaana olevaan porttin #4
  • Nopeus putoaa portin mukaiseen 1GbE nopeuteen
  • Ja langallinen yhteys alkaa toimimaan
 • Onko kytkimen 2.5GbE portti (#10) rikki?
  • Homma näyttää toimivan kytkimen 1GbE portin (#4) kautta, mutta ei kytkimen 2.5GbE portin (#10) kautta
 • Siirretään LAN-kaapeli takaisin kytkimen porttiin 2.5GbE (#10)
  • Nyt yhteys toimii myös 2.5GbE porttien kautta

Erikoista.

WAN verkko pätkii

Toisella kerralla putosi pelistä yhteys internettiin eli WAN-verkkoon. Sama lähtötilanne, olin vetänyt ET12-laitteesta virrat pois, eikä uudelleen käynnistys käyttöliittymästä virtoihin kytkemisen jälkeen parantanut tilannetta.

Asuksen käyttöliittymän mukaan molemmat WAN-portit olivat ylhäällä, laite oli kiinni operaattorin verkossa ja oli saanut DHCP:n avulla itselleen ip-osoitteet. Suoraan ET12-laitteesta pystyi myös pingaamaan internetissä olevia laitteita, mutta millään LAN-verkon laitteella ei ollut yhteyttä WAN-linkkien yli internettiin.

Toisaalta LAN-verkon laitteet näkivät toisensa ja liikenne niiden välillä kulki normaalisti. Samoin ET12 -laitteesta pystyi pingaamaan LAN-verkon laitteita. Eli LAN-verkko ei näyttänyt olevan rikki, mutta jostain syystä LAN-verkosta liikenne internettiin WAN-verkon yli ei toiminut.

Vika ei vaikuttanut olevan kaapeleissa, kun liikenne toimi osittain

 • Tällä kertaa korjaustoimenpiteenä näytti toimivan WAN-yhteyksien katkaiseminen Asus-käyttöliittymästä
 • Laitoin molemmat WAN-linkit alas
 • Ja nostin ne takaisin ylös hetken päästä
 • Tämän jälkeen internet alkoi toimimaan normaalisti LAN-verkkoon kytketyiltä laitteilta

Mikä on rikki?

Ei tarkkaa käsitystä.

Vaikuttaa siltä, että ET12-laitteen bootin yhteydessä ilmenee joku epäyhteensopivuus käytössä olevan XGS1250-12 kytkimen kanssa. VLAN määritykset näyttäisivät olevan kunnossa, koska kun yhteyden saa toimimaan, niin se toimii sen jälkeen ongelmitta. Ikään kuin RJ45 portit nostettaisiin ylös vähän liian aikaisin bootin yhteydessä ja ne eivät nouse oikein ylös. Jos kaapelin siirtää toiseen porttiin kytkimen päässä tai käyttää ET12-laitteesta portin alhaalla siinä vaiheessa kun laite on noussut kokonaan ylös, niin homma lähtee toimimaan.

Sinänsä hyvä, että olen löytänyt keinon, jolla vehkeet saa pelaamaan, mutta ei tee vehkeistä kovin helppokäyttöisiä. Esim sähkökatkon jälkeen pitäisi käydä käsin käpistelemässä vehkeitä, että saa ”kuson” kulkemaan.

Ei hyvä.

Ei myöskään paranna WAF-faktoria. Jos satun olemaan kylillä sähkökatkon aikaan, niin rouvalta mahtaa tulla napinaa. Aiemmin on riittänyt ohjeeksi, että tee ”virtareset” reitittimelle, jos internet on rikki. Nyt pitäisi ohjeistaa repimään piuhoja irti tai laittamaan portteja alas käyttöliittymästä. Tiedän jo miten tämä keskustelu menee 🙂

 • Vaimo: ”Tää uusi systeemi on aivan susi, ennen oli paremmin”
 • Minä: ”Yes dear, olet taas täysin oikeassa, yritän parhaani, mutta se ei aina riitä”

Tarkkaillaan tilannetta. Josko uusi Pfsense toimisi paremmin? Palataan tähän kun saadaan Pfsenselle tarkoitettu rauta kätösiin, Aliexpressin mukaan toimitus tapahtuu näillä näkymin joskus joulukuun puolella.

Updates

Ei VLANeja WANin kanssa (25.11.2022)

Palasin vanhaan konffiin, jossa reitittimenä toimiva ET12 on yläkerran varastossa ja kytkeytyy suoraan 4G modeemeihin, eikä näiden WAN Vlaneja viedä alakertaan.

Pelkkä ip-osoitteen lisääminen varattujen DHCP osoitteiden listalle riitti jumin aikaan saamiseksi. Tämä on yksi Asusksen ärsyttävimmistä piirteistä, pienimmätkin muutokset vaativat, että reititin lataa koko konffin uudestaan, eli tekee tavallaan ”minibootin”. Ja nyt kun on ongelmia, niin piti jokaisen ”minibootin” jälkeen käydä repimässä piuhoja irti.

Oma veikkaus, että kyseessä on joko Asus ET12 -vehkeiden huonoutta, kun joka käynnistyksen yhteydessä, joko LAN tai WAN putoaa pelistä. Korjaukseksi WANien kanssa riitti, että otti verkkokaapelit irti WAN porteista, LANin kanssa piti siirtää ensin verkkokaapeli kytkimen päässä 1GbE porttiin ja sitten takaisin 2.5GbE porttiin (ehkä, on tapahtunut vain kerran).

Toinen mahdollisuus on, että olen ymmärtänyt VLANien konffauksen jotenkin väärin, mutta tuntuu epätodennäköiseltä, koska normitilanteessa Vlanit toimii just niin kuin pitääkin. Ehkä voisi vielä kokeilla trunkkiportin PVID vaihtoa johonkin muuhun Vlaniin?

Kuva: Alakerran XGS1250-12 Vlanit

Kuva: Yläkerran XGS1250-12 Vlanit

Voi olla, että hommassa on myös joku muna-kana ongelma. Hallittavien kytkimien hallinta osoite on samassa verkossa kuin muutkin härpäkkeet ja ET12 on tämän verkon gateway ja DHCP host. En kyllä nyt ihan heti keksi minkä ongelman tämä yhdistelmä voisi aiheuttaa, mutta verkkojen ”äly” on välillä mystistä. Vaihdoin kytkimien osoitteet kiinteäksi, mutta ei auttanut, joten ei ehkä sitten liity DHCP:n toimintaan.

Toivottavasti Pfsense toimii paremmin. Sinänsä Vlanien kanssa ei ole niin iso hätä, enemmän tarvitaan siinä vaiheessa, kun saadaan kotiin valokuitu. Jos tällöin haluaa pitää 4G:n backup WAN-linkkinä, niin sitten jompikumpi tai molemmat WANit pitää laittaa Vlanin taakse, jotta ne saa reitittimelle asti. Valokuitu tulee alakertaan ja 4G yläkertaan ja kerroksien välillä ei kulje kuin yksi kaapeli.

Ehkä seuraavaksi wifi-verkoksi valikoituu joku muu kuin Asus.

TP-Linkin Omada näyttää mielenkiintoiselta, on erillinen hallintakone ”cloud jotain”, jossa tehdään ja säilytetään konffit. Perään voi sitten lätkiä muut vehkeet, mutta niiden konffit tehdään keskitetysti. Tukiasemat halvempia kun niissä ei ole kuin wifi-ominaisuudet, löytyy outdoor versiot, saisi hallittua myös Omada kytkimet samasta käyttöliittymästä. Lisäksi jos haluaa, niin voi ostaa erillisen reitittimen, mutta ei ole pakko ja voi käyttää Pfsenseä. Julkistivat jo Wifi7 laitteetkin.

Hmm, kuinkahan kauan maltan odottaa ennen kuin TP-linkit tulee kotiin?

Quality of service? (5.12.2022)

Kun XGS-1250-12 kytkimestä ei löydy kauheasti logeja, joista voisi päätellä mikä on pielessä, ei auta kuin käännellä asetuksia ja katsoa auttaisiko jokin muutos.

Yksi datan liikkumiseen vaikuttava ominaisuus on Quality-of-Service, tai QoS lyhyesti. Näiden asetusten avulla voi vaikuttaa siihen mikä liikenne saa prioriteetin tilanteessa, jossa kytkin on ylikuormittunut. Vaikka omassa käytössä on epätodennäköistä, että kytkin ylikuormittuisi, niin on mahdollista, että jossain poikkeustilanteessa QoS estää tai hidastaa liikenteen jostain portista.

Qos toimintatiloja on kaksi

 • Porttikohtainen Qos
 • tai
 • IEEE 802.1p standardin mukainen Qos

Kun en ominaisuudelle keksinyt varsinaisesti käyttöä tai keksinyt miten sen saisi kokonaan pois päältä, päädyin laittamaan molempiin kytkimiin IEEE 802.1p Qos tilan päälle. Standardin mukaan jos paketeissa ei ole määritelty prioriteettia ohjautuu se QoS jonoon nimeltä ”Queue 1”. Eli oman käsityksen mukaan kaikki verkossa menevä liikenne pitäisi mennä tähän jonoon. Kun lisäksi kaikille jonon prioriteeteille on asettu sama painoarvo tai ”weight”, pitäisi käytännössä QoS olla pois päältä, kun kaikki liikenne saa saman verran resursseja.

Ehkä vähän kökkö tapa ratkaista ongelma

Kuva: XGS-1250-12 Qos asetukset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s