Autotallin ovi auki Hue Dimmer älykatkaisimella

Parin viimeksi hankitun Hue valaisimen mukana tuli ylimääräiset Hue Dimmer älykatkaisimet ja niille piti keksiä jotain käyttöä.

Joten pääsiäisen ratoksi viritetään Hue Dimmer älykatkaisin kontrolloimaan autotallin ovia.

Kun sopassa on mukana lisäksi iConnectHue, Apple Homekit ja iSmartgate, niin lopputuloksena ei ole ihan kaikkein sujuvin ratkaisu, mutta pitihän tätäkin kokeilla.

 1. iSmartgate
 2. iConnectHue, osa 1
 3. Hue applikaatio
 4. Apple Homekit
 5. Hue Dimmer nappien tuunausta
 6. Ensimmäinen testi
 7. iConnectHue, osa 2
 8. Yhteenveto
 9. Update 25.11.2022

iSmartgate

iSmartgaten osalta ei tarvinnut tehdä mitään uusia asetuksia koska laite oli jo aiemmin liitetty Apple Homekit -ympäristöön.

iSmartgate on kytketty perinteisiin autotallin avausmoottoreihin ja sen avulla pystyy siten käskyttämään autotallin ovet auki/kiinni joko natiivilla iSmartgate -applikaatiolla tai Apple Homekitin kautta.

Lisää tarinaa iSmartgatesta löytyy seuraavista postauksista:

Varsinkin ajoportin kanssa on ollut paljon haasteita, mutta näyttäisi siltä, että haasteet liittyvät ajoportin heikohkoon moottoriin ja ongelmat eivät johdu iSmartgate tuotteen käytöstä.

iConnectHue, osa 1

Ensimmäisessä iteraatiossa iConnectHue applikaatiolla lisättiin Hue Dimmer älykatkaisin Hue siltaan ja määriteltiin sen sijainniksi ”Autotalli” ja nimeksi ”Autotalli ovet switch”. Tässä vaiheessa älykatkaisimen nappien painalluksille ei määritelty mitään toimintoja iConnectHue applikaatiossa.

Hue applikaatio

Jotta uusi Hue Dimmer älykatkaisin näkyy myös Apple Homekitin puolelle, piti natiivi Hue applikaatiosta käydä ”Homekit & Siri” valikossa käydä uudelleen synkronoimassa ”Lisätarvikkeet”

Apple Homekit

Varsinaiset autotallin ovien avaus/sulku -toiminnot määriteltiin Apple Homekitin puolella. ”Autotalli ovet switch” asetukset auki ja nappeihin seuraavat asetukset:

 • Nappi 1 = avaa autotallin ovi 1
 • Nappi 2 = avaa autotallin ovi 2
 • Nappi 3 = sulje autotallin ovi 2
 • Nappi 4 = sulje autotallin ovi 1

Kuvia: Apple Homekit asetuksia

Hue Dimmer nappien tuunausta

Jotta joku muukin kuin minä ymmärtää mitä älykatkaisimen eri napit tekevät, niin päädyin liimaamaan nappien päälle valkoista sähköteippiä. Tussilla tuhertelin teippiin hieman kuvaavampia nuolisymboleja.

Kuva: teipillä tuunattu Hue Dimmer älykatkaisin

Ensimmäinen testi

Koska komentopolussa (Hue Dimmer -> Hue Silta -> Apple Homekit -> iSmartgate -> Autotallin oven moottori) on useampi aparaatti, niin ovet eivät reagoi välittömösti napin painallukseen ja välillä kestää jopa 10-15 sekuntia ennen kuin ovi liikahtaa.

Tässä kohtaa tulee helposti painettua nappia uudestaan ja lopputuloksena on sekamelska.

Millainen sekamelska? Riippuu siitä kuinka monta kertaa nappia naputtaa…

Sekamelska johtuu siitä miten iSmartgate on kytketty oven moottoriin. Käytössä on vain kaksi piuhaa, toinen piuha on maadoitus ja toinessa piuhassa kulkee varsinainen käsky käynnistää/pysäyttää moottori. Moottorin logiikka toimii siten, että ensimmäisellä käskyllä ovi alkaa avautua jos se on kiinni tai sulkeutua, jos se on auki. Jos lähettää uuden käskyn kun ovi on liikkeessä, niin ovi pysähtyy ja seuraavalla käskyllä ovi liikahtaa vastakkaiseen suuntaan kuin mihin se oli menossa ennen pysäytyskäskyä.

Kun ovi reagoi hitaasti ja tuli painettua nappia toistamiseen, niin käytännössä ovi lähti muutaman sekunnin päästä liikkeelle ja siitä muutaman sekunnin päästä pysähtyi. Jos tämän jälkeen painoi vielä kerran nappia, niin ovi palautui lähtötilanteeseen.

Jotta ei painelisi turhaan nappeja useita kertoja, piti keksiä keino millä indikoidaan, että napin komento on mennyt perille.

iConnectHue, osa 2

Vaikka ovien avauskomennot on ohjelmoitu Apple Homekitin kautta, niin se ei estä käyttämästä samaa Hue Dimmer älykatkaisinta muiden komentojen ajamiseen. Tämä siis olettaen, että ei tee ristiriitaisia komentoja Apple Homekitin ja iConnectHuen välillä.

Itse päädyin ohjelmoimaan iConnectHue puolella autotallin katon valaisimet vilkkumaan, kun mitä tahansa Hue Dimmer älykatkaisimen nappia painetaan. Valojen vilkkumisen käynnistämisessä ei ole samanlaista viivettä kuin ovien avaamisessa.

Näin käyttäjä saa lähes välittömän palautteen napin painallukseen, kiusaus naputella nappia monta kertaa pienenee ja malttaa kenties odottaa, että ovi liikahtaa haluttuun suuntaan.

Kuvia: iConnectHue asetukset

Yhteenveto

Tulihan aikamoinen purkka-ja-liimaa-viritys.

Monipolvisen komentoketjun seurauksena tulevan viiveen johdosta autotallin ovien operointi Hue Dimmer älykatkaisimella voi olla hankalaa satunnaiselle käyttäjälle.

Toisaalta maltilla käytettäessä tekee mitä pitääkin ja toimii tarvittaessa backuppina, jos vaikka ovien oma kauko-ohjain sattuu olemaan taskun pohjalla tai muussa hankalassa paikassa.

Hue Dimmer älykytkimen kaikkien neljän napin käyttäminen on vähän turhaa, yksi nappi per ovi riittäisi vallan mainiosti. Elegantimpi ratkaisu olisi ”Hue Smart Button”, valitettavasti näitä ei vielä löydy paikallisista kaupoista.

Paras ratkaisu kuitenkin olisi ohittaa älykodin himmelit kokonaan ja vetää ovien moottoreihin suoraan piuhalla kytketyt perinteiset painonapilla varustetut katkaisimet. Näin vältyttäisiin viiveiltä ja käyttäjäkokemus vastaisi normaalin kauko-ohjaimen käyttöä.

Vaikka ottaa luonnon päälle myöntää tämä, niin ehkä vaimoni on välillä oikeassa: ennen oli paremmin ja perinteinen tapa ohjata autotallin ovia toimii paremmin kuin pussillinen uusia 🤐 ❤️

Update 25.11.2022

Jouduin resetoimaan autotallin iSmartgaten ja tässä yhteydessä piti rakentaa tämä automaatio uudestaan. Ei riittänyt, että laittoi uusiksi Homekit osuuden. Jotta homman sai toimimaan piti ensin iConnectHue applikaatiosta poistaa kaikki nappeihin tehdyt määritykset ja sen jälkeen tehdä Homekitissä nappien määritykset ja taas palata tekemään iConnectHue applikaatioon asetukset.

4 thoughts on “Autotallin ovi auki Hue Dimmer älykatkaisimella

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s