Ismartgate kokemuksia – autotallin oven etäohjaus

Virittelin pääsiäistä edeltävällä viikolla kotiin Philips Hue älyvalot ja samalla heräsi kiinnostus muuhun kodin automatisointiin.

Philips Hue:sta löytyy jo paljon hyviä blogi-kirjoituksia, joten päätin aloittaa uuden blogini käymällä läpi kokemuksiani Ismartgate -tuotteesta, jolla saa autotallin oviin ja sähköisiin portteihin lisää älyä ja mahdollisuuden ohjata niitä etänä internetin ylitse.

Taustaa

Kotoa löytyy kahden auton autotalli ja sähköinen ajoportti. Molemmissa on oma kauko-ohjain, joiden mukana raahaminen tuntuu välillä turhauttavalta. Laitteisiin on mahdollista parittaa uusia kauko-ohjaimia. Aluksi yritin vähentää kauko-ohjaimien määrää ja saada molemmat toimimaan samalla kauko-ohjaimella. Valitettavasti kävi ilmi, että kauko-ohjaimia on eri generaatioita ja ne toimivat eri radiotaajuuksilla. Sähköisen ajoportin kauko-ohjaus toimii 868 Mhz taajudella ja  autotallin ovien  kauko-ohjaimet toimivat 433 Mhz taajuudella. Kahden autotallin avaajan vaihtaminen vain sen takia, että saisi kaikki saman kauko-ohjaimen taakse ei tuntunut kovin järkevältä toimenpiteeltä.

Etänä ohjattava 433 / 868 Mhz kauko-ohjain?

Seuraavaksi yritin etsiä yhteensopivaa kauko-ohjainta jota voisi jollain tavoin komentaa internetin ylitse. Moni kotiautomaatiotuote toimii 433 /868 Mhz taajudella, joten toiveessa oli löytää tuote, johon pystyisi opettamaan näillä taajuuksilla toimivien kauko-ohjaimien koodit. Ei kuitenkaan löytynyt, joten piti miettiä muita vaihtoehtoja.

Autotallin ovien kauko-ohjauksen tekniikkaa

Markkinoilta löytyy muutama erilainen autotallin ovien etäohjauseen suunniteltu tuote, ne kaikki näyttävät perustuvan samaan tekniikkaan: Kytketään piuhalla kauko-ohjain oven avausnappien kytkentöihin ja kommunikointi etänä hoidetaan wifin/internetin ylitse. Ei ehkä niin optimaalinen ratkaisu kuin geneerinen 434 / 868 Mhz etäohjattava kauko-ohjain, jolla olisi kenties mahdollista ohjata muita samalla taajuudella toimivia laitteita.

Valintakriteerit

Pienen googlailun jälkeen päädyin vertailemaan Myq – Smart Garage Hub ja Gogogate2 tuotteita. Molemmista löytyi mielenkiintoisia ominaisuuksia, mutta molemmissa oli myös puutteita.

Haavena oli saada ohjattua ovia Applen Sirin / Homekitin avulla ja kenties myöhemmin yhdistää eri älylaitteita IFTTT palvelun avulla. Myq putosi listalta pois, koska IFTTT integraatio olisi vaatinut kuukausimaksullisen palvelun käyttöönottoa, hinta luokkaa 10 USD / kuukausi. Gogogate2 taas ei ollut homekit yhteensopiva.

Gogogate2 valmistajalta löytyi myös juuri julkaistu  Ismartgate -tuoteperhe, jota pystyy ohjaamaan Sirin avulla ja IFTTT:n käyttö on ilmaista.

Ismartgate sivuilta löytyy ovien/porttien ohjainlaitteiden yhteensopivuuden tarkistamiseen työkalu ja sen mukaan autotallini ovien ohjaimet olivat yhteensopivia. Sivuilta löytyy myös ohjeet kuinka Ismartgate ja autotallin ovien ohjain pitää kytkeä.

Sähköisen ajoporttini ohjainlaite on LEB electronicsin CRT31 ja tätä ei löytynyt yhteensopivuuslistalta. Laitoin CRT31 laitteen manuaalin Ismartgate supporttiin ja he vastasivat muutaman tunnin sisään, että laite on yhteensopiva ja antoivat ohjeet kuinka kytkentä suoritetaan.

Ismartgaten lisävahvuus on, että yhdellä Pro-version laitteella pystyy kontrolloimaan maksimissaan kolmea ovea, eikä joka ovelle tarvita erillistä etäohjainta. Teoriassa olisi kenties ollut mahdollista tulla toimeen yhdellä Ismartgate etäohjaimella, mutta se olisi vaatinut noin 20 metrin parikaapelin vetämistä autotallista portille. Lisäksi Ismartgate suosittelee, että porttiin/oviin asennettavat asentosensorit ovat näköyhteyden päässä itse Ismartgate -laitteesta.

Joten päädyin tilaamaan autotallin oman ”Ismartgate Pro kit for Garage” -laitteen autotallin ovien (2 kpl) kontrollointiin ja oman ”Ismartgate Lite kit for Gate” -laitteen sähköisen ajoportin käskyttämiseen. Laitteiden tilaus hoitui mutkattomasti Ismartgate EU-verkkokaupasta ja vaikka laite oli sivujen mukaan vasta ennakkotilattavissa, se ilmestyi postiin muutaman päivän kuluttua.

Wifin levitys autotalliin / ajoportille

Koska Ismartgaten kauko-ohjaus perustuu wifin yli tapahtuvaan kommunikointiin, oma sivujuonteensa ovien/portin automatisointiin oli langattoman wifi -verkon laajentaminen siten, että se kuuluu hyvin myös noin 20 metrin päässä olevalle ajoportille.

Tälläkin kertaa käytössä oli ”hyväksi” havaittu hankintamekanismi:

 • Ensin ostetaan halvin mahdollinen laite
 • Todetaan, että se ei toimi
 • Ostetaan hieman parempi ja kalliimpi laite
 • Todetaan, että tämäkään ei toimi
 • Ostetaan lopulta se laite mikä olisi pitänyt ostaa heti kärkeen
 • Ja saadaan homma toimimaan
 • Verkkokauppa.comin joustavan palautus policyn ansiosta tämä ei harjoitus ei kuitenkaan maksanut: huono + parempi + oikea hintaa 🙂

Yritys 1:

Ostin verkkokauppa.comista yksinkertaisen wifi repeaterin. Tämän avulla sai autotalliin paremman wifin kuuluvuuden, mutta se ei riittänyt ajoportille asti. Hyödynsin verkkokauppa.comin tarjoamaa 32 päivän palautusoikeutta, palautin laitteen ja kokeilin seuraavaa vaihtoehtoa.

Yritys 2:

Tällä kertaa mukaan tarttui Asus Lyra mesh -laitteisto. Kotona reittimenä on jo Asuksen RT-AC86, joka nykyään tukee myös Asuksen omaa Aimesh-verkkotekniikkaa. Asennus oli suhteellisen helppoa:

 1. (Asus RT-AC86 päivitys Aimesh-tekniikkaa tukevaan firmwareen)
 2. Asus Lyrat virtoihin
 3. Ensimmäinen Lyra kiinni reitittimeen ethernet kaapelilla
 4. Lyran firmware päivitys
 5. Lyran resetointi tehdasasetuksiin
 6. Mesh verkon muodostaminen RT-AC86 reitittimen käyttöliittymästä
 7. Lyra purkkien sijoitus käyttöpaikoilleen.

Sijoitin toisen Lyran olohuoneen nurkkaan lähimpään mahdolliseen pisteeseen autotallin suuntaan ja toisen Lyran autotalliin.

Valitettavasti näyttää siltä, että Lyrat ovat tarkoitettu sisäkäyttöön ja niissä olevien antennien kantama ei ole riittävä edes noin 10 metrin päässä olevaan autotalliin. Yhteys autotallissa olevaan Ismartgate kontrolleriin pätki ja välillä laitteeseen ei saanut ollenkaan yhteyttä.

Jostain kumman syystä setup toimi paremmin vain yhdellä olohuoneessa olevalla Lyra -tukiasemalla.

Takaisin verkkokaupan tiskille palauttamaan tuotetta, homma hoitui tälläkin kertaa ilman sen kummempaa mutinaa tai selittelyä.

Yritys 3:

Asuksen tuoteperheestä löytyy useampi perinteisempi reititinmalli, joka tukee Aimesh-tekniikkaa. Lopulta päädyin RT-AC5300 tuotteesen:

 • Ruma kuin fan
  • Näyttää piikkisialta
  • jotta menee läpi WAF-tarkistuksesta, vaatii todennäköisesti laitteen piilottamista
 • Laitteessa 8 kpl antenneja, joilla on mahdollista saada parempi wifin kantama kuin laitteen sisään integroiduilla antenneilla varustetuilla Asus Lyra reitittimillä
 • Tarvittaessa antennit olisi ollut myös mahdollista vaihtaa tehokkaampiin

Asennus toimi suunnilleen samoilla stepeillä kuin Lyra-laitteiden kanssa. Vaikka Asus suosittellee uusimman ja tehokkaimman reitittimen käyttämistä Aimesh-verkon pääreitittimenä, päädyin käyttämään pääreititimenä vanhaa RT-AC86 reititintä ja laitoin uuden RT-AC5300 reitittimen Aimesh nodeksi, jonka tehtävänä on ainoastaan kasvattaa wifin kantamaa.

Ensikokemukset näyttivät hyvältä, yhteys autotallissa olevaan Ismartgate-laitteeseen toimi katkotta ja 2.4 Ghz linkissä oli täydet tolpat. Seuraavaksi ihmettelemään yhteyden laatua ajoportille, linkki noin 50% täysistä ja Speedtestillä sai melkein samat nopeudet kuin talon sisällä.

Ismartgate Pro Kit for Garage asennus

Pakkauksen mukana tulee:

 • Ismartgate Pro -laite
 • Verkkovirtaan kytkettävä virtalähde Ismartgate Pro -laitteelle
 • Langaton oven asentosensori (Wireless sensor – garage
 • Kaksi LR1 paristoa asentosensoriin
 • Kolme parikaapelia laitteen kytkemiseen autotallin avaajaan

Käyttöönottoon liittyvät alkutoimenpiteet suositellaan suoritettavaksi lähellä wifi-reititintä, jotta verkko ei pätkäise kesken operaation. Tämä vaihe oli aika suoraviivainen.

 • Virrat päälle
 • Laitteen liittäminen wifiin joko tietokoneen tai puhelimen ismartgate appin avulla
 • (Laitteen firmwaren päivitys)

Seuraavaksi laitteen virittely lähelle autotallin ovea.

 • Helpottaa jos katosta löytyy vapaa sähkötöpseli
 • Laitteen mukana tulleet parikaapelit olivat omassa käytössä liian lyhyet, kun piti saada komennettua molempia ovia
 • Käytin kaiutinpiuhaa
  • on ehkä vähän tuhtia kaapelia tähän käyttöön, mutta toimi ihan hyvin 3-4 metrin mittaisilla vedoilla
 • Asentosensorin paritus kääntelemällä sensori vaaka- ja pystyasennon välillä. Jos yhteys pelittää Ismartgate oikean puoleisin valo vilkuu nopeasti
 • Asentosensori kiinni autotallin oveen mukana tulleella kaksipuolisella teipillä. Ismartgate toimii myös ilman asentosensoria, mutta tällöin appi / homekit ei tiedä missä asennossa ovi on
 • Pro kitin mukana tulee vain yksi asentosensori, muista tilata lisäsensorit jos on tarkoitus kontrolloida useampaa kuin yhtä ovea.
 • Itsellä yksi mukana toimitetuista pattereista oli viallinen ja sensori ei lähtenyt pelittämään. Toimiva sensori raportoi lämpötilan Ismartgate appissa ja rikkinäinen sensori ei näyttänyt mitään.
Kuva: Ismartgate autotallin katossa

IMG-1413

Kuva: Ismartgate virtalähde

IMG-1414

Kuva: Ismartgate kaapelointi

IMG-1421

Kuva: Autotallin oven avaaja kaapelointi

IMG-1422

Kuva: Ismartgate garage asentosensori

IMG-1403_v2

Asennuksen jälkeen ovia voi ohjata puhelimeen asennettavalla appilla tai web browserilla.

 • Default asetuksilla oven aukaisun/sulkemisen yhteydessä Ismartgate päästää suhteellisen kovaäänisen varoitusäänen. Tämän voluumia voi säätää käyttöliitymästä pienemmälle, niin koko perhe ei herää oven aukaisun/sulkemisen yhteydessä.

Ismartgate & Apple Homekit & Siri

Ismartgate on mahdollista yhdistää Apple Homekittiin pelkästään puhelimen avulla ja ohjata sitä Sirin avulla. Tällöin etäohjaus toimii kuitenkin vain kun puhelin on liitettynä samaan wifi-verkkoon kuin Ismartgate. Homekittiin yhdistäminen jostain syystä ei mennyt ekalla yrittämisellä läpi, mutta löhti lopulta toimimaan.

Jotta laitetta pystyy käskyttämään Sirillä kotiverkon ulkopuolella, pitää kotoa löytyä jatkuvasti päällä oleva ja wifiin liitetty Homekit reititin. Vaihtoehtoisia laitteita Homekit reittimeksi ovat:

 • Ipad
 • Homepod
 • Apple TV

Kotoa löytyi vanha käytöstä poistettu ensimmäisen sukupolven Ipad Mini, mutta valitettavasti Ipad Mini on tuettu homekit reittimeksi vasta toisen sukupolven Ipad Ministä lähtien (minimi IOS vaatimus = IOS 10).

Rouvalta löytyy uudempi Ipad, mutta totesin helpommaksi hankkia tähän oman dedikoidun laitteen. Halvin vaihtoehto oli Apple TV, josta hankin kuitenkin hieman kalliimman Apple TV 4k -version. Apple TV:n asetuksista homekit asetukset päälle ja etäohjaus toimii myös kotiverkon ulkopuolelta.

Ismartgate & Apple Carplay & Siri

Alkuperäinen ideani oli ohjata autotallin ovia / ajoporttia kotiin saapuessa Apple Sirin avulla. Ovien käskyttäminen suoraan puhelimen kautta toimi hyvin, ovi aukesi komennolla ”Hei Siri, avaa autotalli yksi” ja vastaavasti sulkeutui komennolla ”Hei Siri, sulje autotalli yksi”. Vaimo katseli minua vähän vinoon, kun keskustelin pihalla Sirin kanssa, ja hihittelin kuin pikkutyttö katsellessani aukeavia autotallin ovia 🙂

Valitettavasti autossa homma ei toiminut yhtä hyvin, jos puhelin oli liitetty autoon Apple Carplayn avulla. Carplayn yhteydessä Sirin toiminnallisuus on rajoitettu Carplayn sisältämien appien käskyttämiseen ja Siri ei ymmärtänyt tuon taivaallista ”Avaa autotalli yksi” -komennosta. Jotta sai autossa käskytettyä autotallin ovia, piti puhelin poistaa USB-piuhasta, jolloin Carplay lakkasi toimimasta ja Siri alkoi ymmärtämään tarvittavia komentoja.

Koska Carplayn käytössä autoillessa on omat etunsa, en halunnut luopua sen käytöstä tai kikkailla USB-piuhan kanssa, jolloin piti miettiä uusia vaihtoehtoja autotallin ovien komentamiseen.

Ismartgate & IFTTT

Seuraavaksi kokeiluun IFTTT -palvelu, jonka avulla on mahdollista yhdistää kodin eri älylaitteita ja luoda appletteja, jotka suorittavat tiettyjä toimenpiteitä tiettyjen reunaehtojen täyttytessä. Palvelusta löytyi lokaatioon liittyvä geofencing -ominaisuus, jolla sai laukaistua tapahtumia, kun puhelin saapuu tai poistuu tietyltä alueelta. Palvelusta löytyi myös valmis ”GarageWifi & Gates” toiminne (”Action”) autotallin ovien käskyttämiseen. Homman pystyyn laittaminen oli aika suoraviivaista

 • Luo uusi applet
 • Lisää triggeriksi ”location” toiminnallisuus
 • Määrittele kartalta alue, jossa toiminta laukeaa
 • Autentikoi Ismartgate ”GarageWifi & Gates” toiminteelle
  • itse loin Ismartgate käyttöliittymässä erillisen käyttätunnuksen, jotta ei tarvitse jakaa laitteen admin tunnuksia
 • Valitse mikä ovi avataan/suljetaan.

Ensitestaus ei näyttänyt hyvältä. Poistuin kartan osoittamalta alueelta ja mitään ei tapahtunut. IFTTT suosittelee pitämään appin puhelimessa taustalla käynnissä ja enabloimaan ”Sync options” -asetuksista ”Location assist syncing”.

Uusi testi ja ei vieläkään lähtenyt pelitäämään vaikka poistuin kartan osoittamalta alueelta. Kävi ilmi, että karttarajaus ei ole kovin tarkka, piti poistua noin 100 metriä pidemmälle, jotta homma lähti pelittämään.

Ensiyskinnän jälkeen IFTTT applet on toiminut moitteettomasti. Joka kerta kun poistun kotoa autotallin ovi sulkeutuu automaattisesti ja vastaavasti autotallin ovi aukeaa kun saavun kotiin. Autotallin ovien kauko-ohjainta tulee enää lähinnä käytettyä pihalla muuten puuhastellessa. Jos puhelin on taskussa ei välttämättä tarvitse kauko-ohjainta ollenkaan, kun ohjauksen voi hoitaa myös Sirin avulla.

Ismartgate Lite kit for Gate

Seuraavana edessä on ”Ismartgate Lite kit for Gate” asennus ajoportin ohjaamista varten. Hommassa on hieman enemmän haasteita, koska portilta ei löydy vapaata pistorasiaa Ismartgate laitteen virtalähteelle ja virta pitää ”ryöstää” portin ohjainlaitteen 12V/24V virtalähteestä ja muuntaa 5V muotoon, tästä lisää seuraavassa blogipostauksessa.

3 thoughts on “Ismartgate kokemuksia – autotallin oven etäohjaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s