Iphone & IOS 15 – akun kulutus ampaisi taivaisiin…

Onnistuin muutama päivä sitten hajottamaan näytön Iphone 11 puhelimestani, joka oli varustettu IOS 14.x käyttöjärjestelmällä.

Elämä ilman puhelinta korjauksen ajan ei houkutellut, joten kaivoin laatikosta vanhemman Iphone XS mallin. Jotta pystyi siirtämään datat rikkinäisestä puhelimesta tähän väliaikaiseen puhelimeen piti käyttöjärjestelmä päivittää ja Apple tarjosi vaihtoehdoksi vain IOS 15 versiota.

Kun väliaikainen puhelin oli saatu henkiin ihmettelin akun varaustasoa, joka laski lähes silmissä. Pysyi yhdellä latauksella hengissä vain muutaman tunnin, vaikka puhelimen käyttö ei ollut kovin aktiivista.

Oliko puhelimen akku tullut käyttöikänsä päähän?

No ei – Apple Home applikaatio / Homekit kulutti akusta noin 50% vaikka applikaatio pyöri enimmäkseen taustalla…

Sysadmin tool #1

Eikun Sysadmin tool #1 (tavataan goog – le ) käyntiin. Reddit on väärällään keskusteluja, joissa muutkin käyttäjät valittaa oireista, mutta ei oikein meinannut löytyä alkuun ratkaisua. Lopulta löytyi käyttäjä, joka oli saanut Apple Home applikaation virrankulutusta pienemmäksi säätämällä Iphonen oikeasta yläkulmasta löytyvän ”Control Centerin” tai suomeksi ”Ohjauskeskus” asetuksia.

Ei kun kokeilemaan…

Apple Homekit & Ohjauskeskus

”Asetukset – Ohjauskeskus” alta löytyy ”Näytä kodin säätimet” asetus. Jos tämä asetus on päällä tulee puhelimen oikeasta ylänurkasta alasvedettävään ”Ohjauskeskus” valikkoon Apple Home:n suositellut laitteet näkyviin. Jos Apple Homesta on valittu suosikkeihin tarpeeksi laitteita ilmestyy näiden laitteiden ikonit, muussa tapauksessa valikkoon ilmestyy näkyviin jotkut satunnaiset laitteiden ikonit.

Itse veikkaan, että mahdollinen ongelman aiheuttaja on yksi pihan tunnelmavalaistukseen käytetty valaisin. Kun valaisin on päällä, niin siinä pyörii valoanimaatio, joka vaihtaa noin 10 sekunnin välein valaisimeen hieman eriväristä valoa. Nämä muutokset valaisimen tilassa myös näkyy ”Ohjauskeskuksessa” ja tämä mahdollisesti kuormittaa puhelimen akkua huomattavasti.

Koska en itse juuri käytä Apple Home suosikkeja, enkä halunnut Apple Home applikaation etusivulle mitään turhaa, niin en viitsinyt laittaa mitään uusia suosikkilaitteitta listalle, josta ne olisivat sitten päätyneet ”Ohjauskeskukseen” ja samalla poistaneet animaatiota pyörittävän ja puhelinta mahdollisesti kuormittavan valaisimen listalta. Joten lopulta päädyin laittamaan ”Näytä kodin säätimet” pois päältä.

Kuvia: Ohjauskeskus + Home applikaation ikoneja, ”Näytä Kodin säätimet” poistettu päältä, Ohjauskeskus ilman Home applikaation ikoneja

Akku herää henkiin

Asetuksen muutoksella oli dramaattinen vaikutus akun kulutukseen. Jo muutama tunti asetuksen muuttamisen jälkeen ”Viimeiset 4 päivää” näytti ”Koti” applikaation virrankulutuksen osuudeksi kokonaiskulutuksesta enää noin 42% ja ”Viimeiset 24h” oli pudonnut jo 21 prosenttiin. Tästä noin 90 minuutin päästä osuus oli enää noin 11% ja lopulta illemmalla enää vaivaiset 3%.

Problem solved?

Kuvia: Akun kulutus

Seuraavana aamuna

Testatakseni yllä olevia teorioita laitoin yöksi Iphoneen takaisin päälle ”Asetukset – Ohjauskeskus – Näytä kodin säätimet”. Jos akun käyttö taas pomppaisi ylös, niin teoria olisi todistettu.

Kuvia: Akun käyttö kun ”Näytä kodin säätimet” asetus oli päällä

Ensimmäisestä kuvasta näkee, että yön tunteina noin klo 01 – 05 akun kulutus on tapahtunut, kun näyttö on ollut pois päältä (vaalean sininen väri). Sivuhuomautuksena: Kyllä, olisi hyvä nukkua enemmän kuin neljä tuntia yössä…

Toisessa kuvassa näkyy, että ”Koti”, eli Apple Home applikaation virrankulutuksesta vain 1 minuuttia on tapahtunut, kun applikaation on ollut aktiivisesti ruudulla käytössä ja 4 h 15 min on kulunut applikaation taustalla pyörittämiseen.

Kolmannessa kuvassa näkyy, että ”Koti” applikaation osuus kokonaiskulutus on pompannut aiemmasta 3% yli kymmenkertaiseksi, eli 36%.

Eli teoria ”Näytä kodin säätimet” asetuksesta näyttäisi pitävän paikkaansa.

Entäpä se yksi animaatiota pyörittävä valo?

Yöllä pihan tunnelmavalot ovat pimeänä ja näin ollen kyseinen valaisin ei muuta statustaan animaation myötä noin joka 10 sekunti. Eli näyttäisi, että tältä osin teoria ei pitänyt paikkaansa, koska akun kulutus ampaisi ylös huolimatta siitä, että valaisin oli pimeänä. Näyttää siis siltä, että korkeaan akun kulutukseen riittää pelkästään, että ”Näytä kodin säätimet” asetus on päällä.

Vaikuttaa myös siltä, että ongelma ei kosketa välttämättä kaikkia Iphone / IOS yhdistelmiä. Rouvan Iphone 8 / IOS 15 yhdistelmässä oli myös ”Näytä kodin säätimet” asetus päällä ja hänen puhelimensa ei kuluttanut ”Koti” applikaation pyörittelyyn normaalia noin 3% enempää. En tiedä vaikuttaako tähän se, että itse olen ns ”pääkäyttäjä” ja Rouva on myöhemmin tullut ”kutsuttuna käyttäjänä” Apple Home / Koti applikaatioon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s