Smart plug älypistokkeen käyttökohteita

Kotona on ollut muutaman kuukauden käytössä Philips Hue ekosysteemin liitettyjä älypistokkeita / älypistorasioita.

Aiemmin pärjäsi ihan hyvin ilmankin, mutta nyt kun älypistorasioihin on tutustunut tarkemmin, niin ovat osoittautuneet monipuolisiksi vehkeiksi, joille voi keksiä useita eri käyttökohteita, välillä vähän eksoottisiakin…

”Tyhmien” valojen sytytys/sammutus

Yleisin käyttökohde älypistokkeelle on kytkeä sen avulla perinteinen ”tyhmä” valaisin osaksi älyvalaistusta.

Esimerkki tästä käyttötavasta meillä on yläkerran toimiston kukkavalo, joka on ajastettu Lild älypistokkeella.

”Kiuaskytkin”

Eli laitteiden resetointi kääntämällä virrat pois/päälle iConnectHue / Hue -applikaation kautta.

Esimerkkinä tästä meillä 4G modeemin resetointi katkaisemalla sähköt.

Jostain syystä meillä olevista kahdesta samanlaisesta Zyxel LTE7460 4G outdoor modeemista / reitittimestä Elisan simmillä varustetussa yhteysnopeudet putoavat noin kerran päivässä normaalista 30-100 Mbit/s nopeudesta noin 2-4 Mbit/s tasolle ja yleensä nopeus jää tälle tasolle. Yksinkertaisin keino päästä takaisin norminopeuksiin on bootata modeemi.

Toki yhteyden saisi takaisin nopeammaksi boottaamalla Asus wifi-reitittimen mihin molemmat Zyxel 4G modeemit on kytketty, mutta näin toimiessa kodin yhteys internettiin katkeaisi hetkeksi ja yläkerrassa etätyöskentelevä Rouva voisi tykätä kyttyrää. Reittimessä olevan ”failover” toiminnon ansiosta internet yhteys ei katkea, jos vain toinen käytössä olevista 4G modeemeista käy alhaalla, kaikki liikenne siirtyy tällöin käyttämään hengissä olevaa 4G modeemia.

Olen päätynyt kytkemään Elisan simmiä käyttävän modeemin virtalähteen Lild älypistokkeeseen. Lisäksi olen ajastanut tämän ”kiuaskytkimen” sammumaan klo 04:11 ja syttymään heti perään klo 04:12. Kun ”kiuaskytkimeen” liitetty modeemi näin bootataan ajastetusti kerran päivässä, niin yhteysnopeus on yleensä säilynyt hyvällä tasolla koko päivän.

Päivittäinen ”kiuaskytkin” -reset on toiminut hyvin ja kertaakaan 4G modeemi ei ole jäänyt virrattomaksi ajastetun katkon jälkeen.

Jos ongelmia nopeuden kanssa on päivittäisestä bootista huolimatta ilmaantunut, modeemi on todella nopea ja helppo bootata manuaalisesti iConnectHue/ Hue -applikaation kautta ilman, että pitää kirjautua sisään modeemin omaan webbikäyttöliittymään ja muistella mihin lukuisista alivalikkoista ”uudelleenkäynnistys” -toiminto olikaan piilotettu.

Koska ”kiuaskytkin” on toiminut ongelmitta, niin päädyin laittamaan toisen Lild älypistokkeen taakse myös Telian simmiä käyttävän 4G-modeemin, jotta senkin voi tarvittaessa bootata etänä.

Toki molempia 4G modeemeja ei kannata laittaa alas yhtä aikaa silloin kun on kodin ulkopuolella ja ei ole kytkeytyneenä kodin langattomaan verkkoon, koska tällöin kodin yhteys internettiin jää alas ja modeemeja ei enää etänä saa takaisin virtoihin.

”Virtuaalinen valaisin”

Älypistorasiaa voi käyttää myös ”virtuaalisena valaisimena” tai ”virtuaalisena kytkimenä”

Mikä ihmeen ”virtuaalinen valaisin”?

Tässä käyttötavassa älypistokkeeseen ei yleensä kytketä mitään. Tarkoituksena on käyttää hyväkseen älypistokkeen tilaa, se on joko ”päällä”- tai ”poissa” -tilassa. ”Virtuaalisen valaisimen” tilaa voi muuttaa esimerkiksi ajastuksilla, älykatkaisimilla, liikesensoreilla tai lokaatioon perustuvan geofencing toiminallisuuden avulla. Älykodin eri systeemejä voi sitten laittaa reagoimaan ”virtuaalisen valaisimen” tilan muutokseen ja saada aikaan toimintoja, joita voisi olla hankala toteuttaa ilman ”virtuaalista valaisinta”

Esimerkkejä

Jotain muuta?

Oletko itse keksinyt jonkun kätevän käyttökohteen älypistorasialle? Jaa ideasi ja jätä kommentti?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s