TV Uniajastin & Hue

Oma Samsungin älytelevisio alkaa olla niin vanha, että siihen ei saa enää kaikkia tarvittavia applikaatiota, kuten esimerkiksi HBO MAX appia. Näin ollen päädyin hankkimaan Apple TV 4K (gen2) streamausboxin.

Vaikka Applen purkki on monessa kohtaa helppokäyttöisempi ja voi käytännössä luopua TV:n oman kauko-ohjaimen käytöstä, niin yksi kummallinen piirre siinä on: ei löydy uniajastinta, jonka avulla Apple TV:n ( ja television) saisi sammumaan esim 60 minuutin päästä.

Viritetään uniajastin Hue Dimmer älykatkaisimen, Lidlin älypistorasian ja iConnectHue:n avustuksella?

TV:n sisäänrakennettu uniajastin

Itselle parasta ”unilääkettä” on Yle Areenan dokumentit. Usein päivän päätteeksi laitan jonkun dokumentin pyörimään ja TV:n kauko-ohjaimesta 60-90 min uniajastimen päälle. Ylen selostajan silkinpehmeä ääni saattelee minut nopeasti unten maille ja parhaimmillaan samasta ohjelmasta saa jopa 5-6 unet 🙂

Valojen uniajastin

Samalla kun laitan TV:n uniajastimen päälle, laitan valoille oman uniajastimen Hue Dimmer älykatkaisimesta. Homman toteuttamiseen käytetään iConnectHue applikaatiosta löytyvää ”instant timer” ominaisuutta.

Yhteinen uniajastin TV:lle ja valoille?

Saisikohan telkkarin menemään kiinni Hue Dimmer älykatkaisimesta käynnistettävällä uniajastimella?

Ja ei tarvitsi kaivaa esille TV:n omaa kaukosäädintä, jota ei Apple TV:n myötä ole tarvinnut enää juuri muuten käyttää?

Homebridge & Samsung TV ?

Viritin viime kesänä Homebriden käyttöön, jotta sai näkyviin Hue bridgeen kytketyt kolmannen osapuolen laitteet näkyviin myös Homekittiin.

Samsungin televisiolle löytyy myös Homebridge plugin, jolla TV:n saa Homekitin kontrolliin.

Hetken leikittelin ajatuksella, että olisin ottanut tämän TV:n Homebridge integraation käyttöön, mutta varsin pian luovuin ajatuksesta sen monimutkaisuuden vuoksi.

Lisäksi jotta TV:n olisi saanut takaisin päälle Homekitin kautta sammuttamisen jälkeen olisi se vaatinut, että TV olisi tukenut wake-on-lan ominaisuutta. Tätä ominaisuutta ei löydy läheskään kaikista Samsungin televisioista, ei ehkä myöskään omasta televisiosta.

Lidl Älypistorasia

Olin jo aiemmin liittänyt television Lidlin älypistorasiaan, jotta sai tehtyä TV:lle ”hard resetin” katkaisemalla älypistorasiasta virrat tilanteessa, jossa joku TV:n appeista oli jäänyt jumiin, eikä appi toennut pelkästään TV:tä virtanapista uudelleen käynnistämällä.

TV:n älypistorasia iConnectHuen uniajastimella virrattomaksi ja valmista tuli?

Teoriassa kyllä, mutta vaati pientä säätöä.

iConnectHue ”instant timer” toiminto älykatkaisimille

Jostain kumman syystä iConnectHue:ssa on älykatkaisimiin ”instant timer” toiminto, jolla uniajastimen saa kyllä käyntiin, mutta ei löydy vastatoimintoa, jolla käynnissä olevan uniajastimen saisi peruttua älykatkaisimella.

Eli jos vahingossa napauttaa uniajastimen päälle Hue Dimmer älykatkaisimesta, niin uniajastinta ei saa peruttua Hue Dimmerin avulla. Pitää joko odottaa, että uniajastin sammuttaa TV:n ja laittaa se takaisin päälle älykatkaisimesta tai käynnistää iConnectHue applikaatio puhelimesta ja pysäyttää uniajastin sitä kautta.

Painamalla älykatkaisimesta uniajastimen uudelleen käyntiin saa kyllä uniajastimen laskurin aloittamaan alusta, mutta lopulta TV sammuu ellei nakuttele tällä tavalla älykatkaisimesta lisää aikaa ennen television sammumista.

Ei kovin kätevää – voisiko vahinkopainalluksia jotenkin estää tai tehdä vaikeammaksi?

iConnectHue ”hold button” toiminto

Jos käytössä on Hue Dimmer älykatkaisin, niin iConnectHuen kautta on mahdollista ohjelmoida nappeihin toimintoja, jotka käynnistetään vain jos nappia pidetään pohjassa. Aiemmin käytössä olleesseen Hue Tap katkaisimeen vastaava toiminnallisuutta ei ole saatavissa.

Ohjelmoimalla uniajastimen käynnistämisen ”hold” toiminnon kautta vahinkolaukauksien todennäköisyys pienentyy.

Aluksi käytin ”hold” käynnistystä vain uniajastimen käynnistämiseen ja homma toimi ihan hienosti. Meni päälle kun oli tarve, mutta ei mennyt vahingossa päälle, kun hamuili Hue Dimmer älykatkaisinta säilytystaskustaan.

Kuvia: uniajastimen asetukset iConnectHue applikaatiossa
  • Kun nappia 4 painaa ensimmäisen kerran ei tapahdu mitään
  • Kun nappia 4 pitää pohjassa laitetaan TV:n ympäristön valoihin himmeä ”uniajastin” teema ja käynnistetään ”instant timer”, joka sammuttaa valot ja TV:n 60 minuutin kuluttua. Lisäksi sammutetaan huoneen muut valot, jos ne sattuu olemaan päällä
  • Kun nappia 4 painaa kaksi kertaa peräkkäin sammuu huoneen valaisimet ja TV välittömästi ilman uniajastinta

TV takaisin virtoihin uniajastimella sammuttamisen jälkeen

Kun TV:n virrat on katkaistu älypistorasian avulla, niin sitä ei saa käyntiin TV:n tai Apple TV kauko-ohjaimilla, koska TV:ssä ei ole sähköt päällä.

Joten Lidlin älypistorasia piti ohjelmoida menemään päälle. Aluksi laitoin älypistorasian menemään päälle, kun huoneen valot laitetaan päälle Hue Dimmer älykatkaisimesta.

Lopputulos pääsi kuitenkin yllättämään. Kun televisioon tuli sähköt takaisin päälle, niin se menikin suoraan kokonaan päälle ja alkoi näyttämään sisältöä. Aiemmin ilman Apple TV:tä oli TV jäänyt valmiustilaan, kun sen laittoi takaisin virtoihin älypistorasian avulla.

Ilmeisesti Apple TV reagoi TV:n virtojen päälle menemiseen HDMI CEC:n kautta ja menee päälle, mikä taas herättää TV:n valmiustilasta.

Aamuisin ei välttämättä halua kuin valot päälle ja TV:n ei tarvitsisi mennä päälle. Älypistorasian voisi laittaa halutessaan erikseen päälle.

Lopulta päädyin hyödyntämään älykatkaisimelle ohjelmoitavaa ”hold” ominaisuutta myös valojen ja älypistorasian päälle laittamiseen.

Kuvia: Hue Dimmer älykatkaisimen asetukset iConnectHue applikaatiossa
  • Kun nappia 1 painaa kerran syttyy pelkästää TV:n tunnelmavalot ja sammutetaan huoneen muut valot, jos ne sattuu olemaan päällä, tuloksena mukavan himmeä valaistusteema heräämisen yhteyteen
  • Jos nappia 1 pitää pohjassa menee myös TV:n älypistorasia päälle, televiosioon tulee kuva ja Apple TV päälle
  • Kun nappia 1 painaa kaksi kertaa peräkkäin, niin syttyy kaikki huoneen valot 100% kirkkaudella, mutta televisio ei mene päälle.

Yhteenveto

Kaikki tämä säätäminen, että välttyy käyttämästä TV:n omaa kauko-ohjainta uniajastimen käynnistämiseksi?

Onko tämä nyt missään määrin helpompaa?

Jep ja ei

Meni lopulta vähän monimutkaiseksi ja tulikin ehkä tehtyä enemmänkin uteliaisuudesta ja virittämisen ilosta – vähän samalla tavalla kuin autotallin ovien ohjaaminen Hue Dimmer älykatkaisimella.

Jääkö käyttöön?

Vaikea sanoa, kokeillaan hetki ja palataan tarvittaessa TV:n oman kauko-ohjaimen käyttämiseen…

Update 19.12.2021

Päädyin surfailemaan OLED telkkareita ja samalla sattui silmään, että OLED TV:t tekevät valmiustilassa operaatoita, joilla estetään / siivotaan kuvan palaminen kuvaruutuun. Eli ainakaan OLED TV:stä ei kannata katkoa virtoja säännöllisesti älypistorasian avulla.

One thought on “TV Uniajastin & Hue

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s