Zigbee yhteys pätkii

Lattiaremontin yhteydessä keittiössä pääsi syntymään pieni vesivahinko, kun poistin keittiötason päätylevyn laattojen tieltä. Päätylevy oli kiinni kahdella ruuvilla kiinni keittiötasossa ja yhdellä seinässä. Valitettavasti seinässä ollut ruuvi oli rakennusvaiheessa ruuvattu läpi seinän sisällä kulkevaan alakerran WC:n kylmävesiputkeen ja kun ruuvi poistettiin pääsi vedet ensin seinän sisään ja lopulta lattialle. Tästä tarinasta ehkä lisää myöhemmin…

Jotta jatkossa mahdolliset vesivuodot havaitaan paremmin, päätin varustaa keittiön muutamalla Aqara vesivuotoilmaisimella.

Ei päästy maaliin ihan ensimmäisellä yrittämällä – zigbee yhteys ilmaisimien ja Aqara -sillan välillä pätki vahvasti ja ilmaisimet menivät offline -tilaan.

Samassa yhteydessä tuli korjattua keittiön tason led-nauhaa kontrolloivan Gledopton kontrollerin ajoittainen pätkiminen.

Yritys 1: Aqara silta kiinni ethernet piuhan päähän

Itsellä erilaiset zigbee-sillat ovat tähän asti olleet katseelta piilossa erinäisten kaappien sisällä ja homma on toiminut ilman isompia ongelmia. Useimmat zigbee-sillat vaativat langallisen yhteyden verkkoon, joten kodista löytyy rajallinen määrä paikkoja, joihin zigbee-sillan saa ethernet-piuhan päähän kiinni ja siististi piiloon.

Näin ollen päädyin laittamaan Aqara-sillan alakerran toimistoon noin 10 m päähän keittiöön tulevista vesivuotoilmaisimista.

Sillan ja ilmaisimien käyttöönotto/paritus onnistui ongelmitta Aqaran appin kautta, mutta kun vei ilmaisimet paikalleen alkoi yhteys pätkimään.

Aqaran appissa on monista muista appeista poiketen mielenkiintoinen ominaisuus, joka kertoo zigbee-signaalin laadusta/tasosta. Molemmat keittiöön sijoitetut ilmaisimet näyttivät signaalin olevan tasolla ”Poor”, joka numeroina tarkoitti yleensä noin 20-30 ja välillä arvo putosi nollaan.

Appin signaalitason raportointi ei näytä olevan reaaliaikainen ja muutosten jälkeen kestää hetken että graafit päivittyy, joten Aqara -sillan optimaalisen sijoituspaikan etsimisessä meni tovi.

Yritys 2: Siirretään Aqara silta lähemmäs ilmaisimia

Kokeilin siirtää Aqara -sillan olohuone/keittiön alueelle lähemmäksi ilmaisimisia. Parannukset olivat kuitenkin marginaalisia ja zigbee -signaalin taso säilyi tasolla ”Poor”.

Yritys 3: Vaihdetaan Hue sillan zigbee kanava

Internetin mukaan Aqara toimii zigbee kanavalla 11. Itsellä alakerran Hue silta toimii myös kanavalla 11. Josko zigbee kanavan vaihtaminen auttaisi?

Aqaran appi ei tarjoa vaihtoehtona vaihtaa zigbee kanavaa, joten vaihtoehdoksi jäi vaihtaa alakerran Hue sillan zigbee kanavaa. Päädyin laittamaan sen kanavalle 20, joten nyt ylä- ja alakerran Hue sillat ovat samalla zigbee kanavalla. Muutaman päivän kokemuksella tästä ei näyttänyt aiheutuvan ongelmia Hue:n kontrollissa oleville laitteille.

Parannukset olivat jälleen marginaalisia ja Aqara vuotoilmaisimien signaalitaso säilyi vieläkin tasolla ”Poor”. Sen verran kuitenkin tilanne parani, että ilmaisimet pysyivät päällä ja eivät enää menneet ”offline” -tilaan.

Toisaalta mieltä jäi kaivamaan epäluotettavalla tasolla oleva yhteys, mitä jos ilmaisin menee ”offline” -tilaan ja samaan aikaan tapahtuvaa vesivahinkoa ei havaita?

Yritys 4: Yritetään vaihtaa Aqara -silta käyttämään langatonta wifi-verkkoa

Aqaran M2 -sillassa on vaihtoehtona käyttää myös langatonta wifi-yhteyttä. Näin oli mahdollista laittaa Aqara silta vielä lähemmäs vuotoilmaisimia ilman, että piti uusia vetää ethenet-kaapeleita.

Laitoin Aqara sillan keittiön kaapin sisälle noin 20-30 cm päähän jääkaapin alla olevasta vuotoilmaisimesta, joka tuntui olevan herkempi zigbee-signaalin pätkimiselle, ilmeisesti johtuen johtuen jääkaapin metallikuoresta.

Homma lähti lupaavasti käyntiin, Aqara silta liittyi nätisti 2.4Ghz wifiin ja ilmaisimet sai paritettua ongelmitta ja vuotoilmaisimet toimivat ja hälyttivät natiivi Aqara appin kautta.

Homma kuitenkin tyssäsi Homekittiin liittämisen yhteydessä. Langattomasti verkossa oleva Aqara silta ei enää pariunut Homekitin kanssa. Jos Aqara sillan liitti uudestaan ethernet-piuhan avulla, niin yhteys Homekittiin toimi ongelmitta. Erikoista…

Palasin käyttämään langallista yhteyttä Aqara sillan kanssa, jotta sai hälytykset toimimaan Homekitin kautta ja homma jäi hautumaan.

Yritys 5: Yritetään Aqara siltaa wifin kanssa uudestaan

Manuaaleja luetaan vasta siinä vaiheessa, kun kaikki muut keinot on kokeiltu useaan kertaan ja jäljellä ei yksinkertaisesti ole muita vaihtoehtoja.

Aqara M2 Hubin manuaalin kohdasta ”Trouble adding to HomeKit :” löytyi mielenkiintoinen ohje:

”Failed to add accessory”. Due to multiple adding failures, the error information of iOS cache cannot be removed. Please restart the iOS device and reset the hub.

Ei kun kokeilemaan.

Alkuun Iphonen boottaus.

En löytänyt vaihtoehtoa, jolla Aqara sillan saisi liitettyä wifin pelkästään konfiguraatiota muuttamalla, joten resetoin laitteen uudemman kerran ja aloitin paritusprosessin uudestaan. Jälleen Aqaran appissa tapahtuneet operaatiot menivät läpi ongelmitta.

Tällä kertaa kertaa Homekit liitoskin meni läpi ongelmitta.

Lopputuloksena zigbee -signaali on nyt parantunut huomattavasti ja molempien sensoreiden signaalitaso on pysynyt jo muutaman päivän tasolla ”Acceptable” ja voi nukkua yönsä rauhallisemmin.

Vieläkin jääkaapin metallikuori aiheuttaa signaalin vaimenemista. Vaikka tämä sensori on vain 20-30 cm päässä Aqara sillasta, niin silti sen signaalin taso (75-80) on huonompi kuin muutaman metrin päässä olevan pesualtaan sensorin taso (85-95).

Kuvia: jääkaapin/pesualtaan sensorin zigbee signaalitasot Aqara appissa

Mites se keittiötason ongelmallinen Gledopton kontrolloima led-nauha?

Välillä zigbee vehkeiden kanssa puuhastellessa unohtuu perusasiat. Hommahan perustuu radioaaltojen käyttöön, erilaiset laitteet ja rakenteet voivat heikentää radiosignaalia, aiheuttaen ongelmia.

Kun oli tovin taistellut Aqaran vehkeiden kanssa, niin tuli mieleen, että voisikohan keittiötason led-nauhan pätkiminen johtua zigbee signaalin huonosta tasosta?

Hmm, Gledopton kontrolleri oli päätynyt mikroaaltouunin taakse, koska led-nauhan päässä olevat piuhat olivat sen verran lyhyet, että mitään muuta paikkaa ei ollut oikein tarjolla.

Mites mikroaaltouuni se toimiikaan?

Mikroaaltouuni lämmittää tuottamalla sähkömagneettista säteilyä, joka yleensä toimii taajuudella 2,45 Ghz, eli lähes samalla taajuusalueella kuin zigbee tai 2.4Ghz wifi. Erinäköisissä manuaaleissa kyllä varoitellaan, että 2.4Ghz laitteita ei kannata sijoittaa mikroaaltouunin lähistölle…

Signaalin tasoa ei näe Hue ekosysteemin applikaatiosta, mutta voisihan sen Gledopton kontrollerin siirtoa kokeilla…

Ei kun kokeilemaan.

Laitoin pikaliittimillä Gledopton kontollerin ja led-nauhan väliin jatkopiuhan, jolloin Gledopton kontrollerin sai pois mikroaaltouunin takaa.

Sehän perskules näytti toimivan – muutamaan päivään ei ole keittiötason Gledoptossa kiinni oleva led-nauha enää pätkinyt.

Toki pätkimistä esiintyi aiemmin myös silloin kun mikroaaltouuni ei ollut päällä, ilmeisesti mikroaaltouunin metallilaatikko eristää niin tehokkaasti säteilyä, että blokkasi myös mikron takana olleen Gledopton zigbee signaalia.

Kuvia: Gledopton kontrollerin siirto pois mikroaaltouunin takaa

Update 15.12.2021

Aqara

Noin parin viikon kokemusen perusteella näyttää siltä, että zigbee yhteydet Aqara hubin ja vuotosensoreiden välillä on pysynyt suurimman osan ajasta ”acceptable” -tasolla. Lähempänä hubia oleva jääkaapin sensorin signaalitaso pysyy aikalailla samalla tasolla koko ajan, kauempana olevaan pesualtaan sensorin signaalitasossa on enemmän vaihtelua. Ilmeisesti huoneessa liikkuminen ja muut radiotaajuuksilla toimivat laitteet pääsevät enemmän vaikuttamaan tähän sensoriin.

Kuvia: Signaalitasot päivä/viikko, jääkaapin/pesualtaan sensori

Ylä- ja alakerran Hue sillat samalla zigbee kanavalla

Sen jälkeen kun molemmat sillat oli siirretty zigbee kanavalle 20 alkoi esiintymään pätkimistä. Välillä Hue dimmer kytkimen painallukset eivät toimineet ensimmäisellä yrittämällä ja valot eivät menneet päälle. Siirretty yläkerran Hue silta zigbee kanavalle 11 ja jätetty alakerran Hue silta kanavalle 20. Toivottavasti alakerrassa olevat ja zigbee kanavaa käyttävät Ikea / Aqara sillat eivät pääse häiritsemään liikaa yläkerran valaistusta. Aqaran signaalitasossa ei ole yllä olevien käyrien perusteella havaittavissa merkittävää vaikutusta.

Keittiön Gledoptot

Gledopton led-nauha kontrollerin siirtäminen mikron takaa pois poisti huomattavan osan pätkimisestä. Aiemmin keittiön työtasoa valaiseva led-nauha jäi syttymättä useamman kerran päivässä. Muutoksen jälkeen pätkiminen on ollut satunnaista, olisiko jäänyt syttymättä ehkä 2-3 kertaa. Valitettavasti pätkiminen ei ole kokonaan poistunut ja samanlaista ilmiötä on havaittavissa myös keittiön kaappien ylä-ja alapuolisissa Gledoptojen kontrolloimissa led-nauhoissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s