Hue Gradient Lightstrip – Ensipuraisu

Aloitetaan tämän talven bloggauskausi tutustumalla uuteen Philips Hue Gradient Lightstip tuotteeseen.

Tällä kertaa lyhyt postaus ensitunnelmista, palaan kenties aiheeseen tarkemmin tulevissa postauksissa, kunhan valojen kontrollointiin käytetyt softat kehittyvät sen verran että saa tuotteesta kaiken ilon irti.

Philips Hue Gradient Lightstrip

Homman pihvi lyhyesti löytyy sanan ”Gradient” takaa, mikä käytännössä tarkoittaa, että yhdellä led-nauhalla saa näkyviin useamman värin näkyviin eri segmentteihin samaan aikaan ja eri värit yhdistyvät toisiinsa asteittaisella ”liulla”.

Tällä hetkellä käytössä olevia valosegmenttejä on kolme, mutta todennäköisesti tulevaisuudessa niitä on enemmän, ehkä jopa 5-7. Jos aloituspakkauksen perään lisää jatkopaloja säilyy segmenttien määrä samana, ne ovat vain pidempia.

”Gradient” tuoteperhe ei rajoitu pelkästää led-nauhoihin, samaan aikaan julkistettiin myös gradient versiot esim Signe valaisimista.

Hmm, Gradient Signe näyttäisi kyllä paremmalta television vieressä kuin nykyinen yhtä väriä kerrallaan näyttävä Signe…. Ehkä sisätilojen älyvalaistus ei olekaan vielä valmis….

Hue Gradient Lightstrip – hankinta

Tällä kertaa hankintapaikaksi valikoitui Philipsin oma verkkokauppa, johon tuotteet sattuivat tulemaan ensimmäisenä saataville. Philips shippasi tuotteet Hollannista ja luonnollisesti tähän meni pidempään kun kotimaasta toimitetuissa tilauksissa. Käytännössä led-nauhat olisi saanut nopeammin omiin kätösiin, jos olisi tilannut tuotteet esim Verkkokaupasta, johon ne tulivat muutamaa päivää myöhemmin myyntiin.

2 m aloituspakkaus maksoi 159,95€ ja 2×1 m jatkopalat 59,95€ / kpl

Hue Gradient Lightstrip – asentaminen

Meillä Hue Gradient Lightstrip päätyi uuden takan taustalla olevan ”Sandstone” 3D-paneeleilla päällystetyn tehosteseinän valaisuun.

Kuten muutkin led-nauhat, myös Gradient Lightstrip kiinnitetään alustaan siinä jo kiinni olevalla kaksipuolisella teipillä.

Itselle tuotti pieniä haasteita löytää sopiva alumiiniprofiili led-nauhalle. Halusin vetää alumiiniprofiilin yhdessä pätkässä ilman jatkopaloja tai puskuliitoksia, jotka helposti aiheuttavat ikävän näköistä ”valovuotoa”. Etsinnöistä huolimatta en löytänyt kuin max 2,5 pitkiä pätkiä. Joten lopulta päädyin tilaamaan Lumenir verkkokaupasta 95 mm lipalla varustettua verhokiskoa. Hyvä puoli tässä oli, että verhokiskon sai tilata sopivaan mittaan leikattuna, huono puoli oli, että tuli suhteellisen kalliiksi, 341 cm verhokisko toimitettuna kotiin maksoi 155€.

Verhokiskon mukana tulleet kattokiinnitykseen tarkoitetut ”klipsit” eivät oikein sovellu tilanteeseen, jossa verhokisko tulee kiinni katon ja seinä kulmaan. Näin ollen porasin verhokiskoon muutaman reiän ja kiinnitin sen ruuveilla katon koolauksiin.

Kokeilin ensin laittaa led-nauhan verhokiskon lippaan osoittamaan suoraan seinään päin. Näin asennettuna led-nauhan yksittäiset ledit olisivat paistaneet vähiten silmään. Valitettavasti näin asennettuna ei valoteho (1600 -1800 lm) ei oikein riittänyt.

Lopulta päädyin laittamaan led-nauhan osoittamaan suoraan alaspäin. Tällöin yksittäiset ledit näkyy pieneltä alueelta oviaukon ympärillä, jos sattuu katsomaan sopivaan suuntaan. Tämä ei ole kuitenkaan iso ongelma, harvemmin tulee katseltua siihen suuntaan.

Led-nauhan kontrolleri kaksipuolisella teipillä kiinni led-nauhan viereen. Virtalähde päätyi seinän taakse portaiden alla olevaan varastotilaan ja virtapiuha kulkee toiselle puolelle väliseinään poratun reiän kautta.

Gradient Lightstripin merkitty katkaisumittä on 25 cm, mutta Hue Blogin mukaan sen voi myös katkaista 12,5 cm välein, eli kehitystä on tapahtunut verrattuna aiempiin Hue Lightstrippeihin, joissa katkaisumitta oli 33 cm. Mitä lyhyempi katkaisumitta, sitä helpommin mitat osuu kohdilleen asennuskohteiden kanssa.

Kuvia: Hue Gradient Lightstip verhokiskon sisällä (remppa kesken, ei kannata välittää puuttuvista listoista/ovista)

Hue Gradient Lightstrip – käyttö

Koska koko ”Hue Gradient” tuoteperhe on suhteellisen tuore, ei Hue ekosysteemissä olevat applikaatiot osaa täysin hyödyntää ”Gradient” teknologiaa. Kaikkia potentiaalisesti hienoja valoefektejä ei vielä tässä vaiheessa saa joko ollenkaan käyttöön tai osaksi kodin automaatiota.

Tällä hetkellä natiivi Hue app osaa hyödyntää ”Gradient” teknologiaa paremmin kuin esimerkiksi iConnectHue.

iConnectHue applikaation 4.7 päivityksen myöstä ”Gradient” valoja voi hyödyntää vain, jos valaisimet ovat osa ”Entertainment Groupia” ja tällöinkin vain musiikin synkronointiin tarkoitetulla ”Discotainment” ominaisuudella. Muussa käytössä iConnectHue applikaatio näyttää ”Gradient” valaisimissa vain yhtä väriä kerrallaan. Tilanne tulee erittäin suurella todennäköisyydellä muuttumaan lähitulevaisuudessa. Itse aion jatkossa käyttää iConnectHue valoanimaatiota ”Gradient” tuotteiden kanssa, kunhan tuki vain lisätään applikaatioon.

Tällä hetkellä useamman yhtäaikaisen värin käyttäminen normivalaistustilanteessa vaatii natiivi Hue applikaation käyttöä. Hue on hiljattain esitellyt ”Dynamic Scene” ominaisuuden, joka peritaatteessa tekee saman kuin iConnectHue applikaation valoanimaatiot, eli valaisimissa pyörii valitun väriteeman mukainen dynaaminen valaistusskenaario, jossa eri värit liikkuvat hiljalleen valaisimien välillä.

Kuten natiivi Hue applikaatio yleensä, niin ”Dynamic Scenes” on aika kökkö verrattuna iConnectHue:n vastaavaan ominaisuuteen. Muutamia rajoitteita / kökköä käyttöliittymäsuunnittelua

 • Ei pysty säätämään ajoitusta, valot vaihtuvat Hue määritelemään fixattuun tahtiin. On aika rauhallinen – jotkut käyttäjät ovat luulleet, että homma ei toimi ollenkaan kun tahti on niiiin hidas
 • Jotta Dynamic Scenen saa käyntiin pitää ensin käynnistää staattinen skenaario ja lisätä se ”omiin skenaarioihin”. Vasta tämän jälkeen omissa skenaariossa näkyy kyseisen skenaarion päällä ”Play” nappi. Kätevää – eikö?
 • Dynaamiset skenaariot saa käyntiin vain natiivista Hue applikaatiosta, niitä ei voi käynnistää esim liikesensorin tai Hue Dimmer katkaisimen kautta

Toki natiivi Hue applikaatiokin kehittyy ja nämäkin rajoitukset jossain vaiheessa poistuvat, EHKÄ.

Kuvia: Hue Gradient Lightstrip in action

Update 1.1.2021: Näkyykö led-nauhan yksittäiset ledit?

Näkyy.

Kameralla on hankalampi saada realistista kuvaa, mutta alla led-nauha 100%, 50% ja 10% kirkkaudella. Paljaalla silmällä yksittäiset ledit erottuvat paljon enemmän. Kyseessä EI ole siis COB tyyppinen led-nauha, josta käytännössä ei näe yksittäisiä ledejä. Kannattanee käyttää vain epäsuoraan valaistukseen, ellei haussa ole ”kebab-ravintola” tai ”thai-hieronta” -tunnelma 🙂

Kuvia: Hue Gradient Lightstrip 100%,50% ja 10% kirkkaudella

Update 2: Kaksipuolinen teippi antaa periksi

Edellisiä kuvia ottaessani huomasin, että led-nauhan kaksipuolinen teippi alkaa hiipua ja irrota verhokiskosta. Otin verhokiskon alas katosta ennen kuin led-nauha putoaa kokonaan alas ja joku astuu vahingossa sen päälle ja hajottaa sen. Mukana tullut kaksipuolinen teippi oli mennyt huonoon happeen kun jouduin alkuperäisen asennuksen yhteydessä siirtämään led-nauhaa muutamaan otteeseen.

Vaihdoin led-nauhaan uuden kaksipuolisen teipin. Samalla sai kiinnitettyä jatkopalat (1m + 0,25 m) luotettavammin kiinni, nyt koko noin 3,25 m led-nauha on kiinni yhdessä teipin pätkässä.

Aiemmin jatkopalat olivat erillisellä teipillä kiinni ja oli pieniä hankaluuksia saada liitoksen pinnejä/liitosta pysymään paikallaan led-nauhaa paikalleen liimatessa. Otti muutaman yrityksen ennenkuin sai valot päälle myös jatkopaloihin.

Samalla tarjoutui mahdollisuus ottaa parempia kuvia:

 • Vihreää valoa / Punaista valoa /Sinistä valoa
  • Vain RGB ledit käytössä
 • Valkoista valoa 6500K värilämpötilalla
  • Vain kylmää valkoista tuottavat ledit käytössä
 • Valkoista valoa 2x00K värilämpötilalla
  • Vain lämmintä valkoista tuottavat ledit käytössä
 • Valkoista valoa noin 4000K värilämpötilalla
  • Molemmat valkoista valoa tuottavat ledit käytössä

Hue Gradient Lightstripissä on tiheämmin ledejä kuin aiemmissa Hue led-nauhoissa ja led-nauhan päällä on diffuusori. Tästä huolimatta yksittäiset ledit näkyvät varsin selkeästi, varsinkin jos kaikki led tyypit eivät ole käytössä.

Kuvia: Hue Gradien Lightstrip erilaisilla valoasetuksilla

3 thoughts on “Hue Gradient Lightstrip – Ensipuraisu

 1. Moro.
  Onko tän uusimman tekniikan valonauha myös kuitenkin pisteistä eli ledit erottuu selvästi vaikka olisi profiilissa? Kuvittelin ensin että olisi voinut olla samaa kuin ulkokäyttöön tarkoitetut jossa valopisteitä ei näy.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s