Led-nauha portaisiin – osa 4

Jatkoa osalle 3.

Tässä osassa:

  • Vaihdetaan kiinnitykseen käytetty kaksipuolinen teippi parempaan
  • Lisätään Led-nauhat ylimpään ja alimpaan portaaseen

Alkuperäinen teippi pettää

Otsikon mukaisesti alkuperäinen teippi oli liian heikkoa ja led-nauhojen alumiiniprofiilit alkoivat irtoilla porrasaskelmien alapinnasta, kun portaissa liikkui. Vaihdettu kaksipuolinen teippi parempaan, 3M VHB 4930 12mm.

Edellisestä kaksipuolisesta teipistä poiketen tässä 3M VHB teipissä on liimapintojen välissä vaahtorakenne. Näin ollen teippi joustaa ja ei irtoa niin helposti portaalle astuttaessa. Uuden teipin myötä led-nauhat alumiiniprofiileineen ovat pysyneet paikallaan ongelmitta.

Kuva: Rulla 3M 4930 12 mm teippiä

Led-nauha alimman askelman lippaan

Alimmasta portaasta aiemmin puuttui lippa, johon led-nauhan olisi saanut kiinni. Homman sai korjattua siirtämällä portaan alla ollutta ”potkulautaa” hieman sisemmäksi, jolloin portaan alle mahtui led-nauha alumiiniprofiilin sisällä. Onneksi alkuperäisestä asennuksesta oli jäänyt yksi ylimääräinen alumiiniprofiili ja led-nauhaakin oli jäljellä sopiva pätkä, eikä tarvinnut alkaa metsästää puuttuvia osia Aliexpressin syövereistä.

Kuva: led-nauha alimman askelman lipassa

Led-nauha ylimmän askelman yläpuolelle

Kun alunperin virittelin led-nauhat portaisiin jäi myös ylin porrasaskelma ilman valaisua johtuen siitä, että askelman yläpuolella ei myöskään ollut ”lippaa”, johon led-nauhan olisi voinut kiinnittää. Tässä päässä portaikkoa ”potkulautaa” ei ollut tilaa siirtää sisemmäksi.

Pidemmän päälle tämä alkoi kuitenkin häiritsemään silmää, kun yksi askelmista oli pimeänä. Näytti ikään kuin siltä, että porras olisi pitänyt olla valaistu, mutta (olematon) led-nauha oli pimeänä.

Kuva: Ylin askelma pimeänä

Porraslista Eglo

Bauhausista lopulta löytyi potentiaalinen kandidaatti ongelman ratkaisuun, ”Porraslista Eglo 1m”, eli portaan yläpuolelle asennettava lista, jonka sisään saa asennettua led-nauhaa.

Valitettavasti löytyi Bauhausin hyllystä vain mustana, kun muiden askelmien listat olivat alumiinin värisiä.

Alumiinin värisen listan olisi voinut tilata erikseen Bauhausin kautta. Yritinkin tätä, mutta näin webbiaikakautena tilaaminen oli aika erikoinen episodi. Asiaa tovin selviteltyään ilmoittivat Bauhausista, että voi tilata, mutta pitäisi ennen tilausta tulla paikan päälle maksamaan. Olisin muuten jo mennytkin maksamaan, mutta eivät tienneet paljonko lista maksaisi, joten oli vähän huono mennä maksamaan ja saada tilausta eteenpäin. Lupasivat selvittää hinnat ja palata aiheeseen, mutta eivät koskaan palanneet.

Lopulta kyllästyin odottelemaan ja hain hyllystä mustan version porraslistasta.

Led-nauha menee huonompaan suuntaan

Omista varastosta ei enää löytynyt sopivaa pätkää led-nauhaa, joten joutui tilaamaan lisää. Aiemmin led-nauhat tulivat siten, että led-nauhan molempiin päihin oli kolvattu valmiiksi piuhat kiinni ja yhdestä 2m led-nauhasta sai kätevästi 2 x 1m pätkät, jotka pystyi ottamaan käyttöön ilman, että tarvitsi kolvata piuhoja kiinni led-nauhaan.

Valitettavasti led-nauhojen toimittaja on muuttanut toimintatapaansa. Uusimmassa tilauksessa led-nauhassa oli kyllä tarvittavat piuhat molempiin päihin, mutta toisen pään piuhat tulivat irrallisena ja niiden käyttö olisi vaatinut kolvaamista. Selkeä huononnus, jos haluaa kaksi 1m pätkää led-nauhaa, pitää ne tilata erillisinä pätkinä.

Lisäksi led-nauhojen valmistaja on lisännyt piuhaan liittimen, joka ainakin itselle on täysin turha, koska mukana ei tullut vastakappaletta tälle liittimelle. Eli liittimen joutui poistamaan, joko katkaisemalla piuha liittimen juuresta tai purkamalla liitin. Päädyin itse jälkimmäiseen koska katkaiseminen olisi lyhentänyt jo ennestään varsin lyhyttä piuhaa liikaa. Jos olisi ollut sentikin lyhyempi piuha, niin asennus olisi jäänyt mahdollisesti tekemättä, koska piuha piti saada läpi portaiden tukirankaan poratun reiän läpi.

Led-nauhoissa voi olla sävy tai värilämpötila eroja eri valmistuserien välillä, näin kävi myös tällä kertaa. Uuden led-nauhan väri on hieman enemmän vihertävä kuin aiempien. Olisi kannattanut tilata muutama ylimääräinen pätkä alkuperäisen tilauksen yhteydessä.

Kuvia: Uusi led-nauha tarpeettomine liittimineen ja led-nauhan asennus paikalleen
Kuvia: Eglo porraslista paikallaan
  • Portaiden rakenteesta johtuen, jouduin sahaamaan Eglo porraslistaa, jotta sen sai mahtumaan portaisiin ja onnistuin tässä yhteydessä turaamaan ja sahasin vähän liian pitkälle. Tuloksena valo hieman ”vuotaa” listan toisesta päästä
  • Ehkä olisi nyt hyvä tilaisuus vaihtaa lista alumiinin väriseen. Mustasta listasta voisi siirtää listan keskellä kulkevan mustan kumilistan uuteen listaan ja näin uusi lista vastaisi paremmin muiden mustalla liukuesteteipillä varustetuiden askelmien ilmettä. Oli vaan tilaaminen Bauhausista sen verran tuskallista, että pitää vielä miettiä tovi
  • Porraslista tuli ruuveilla kiinni ”potkulautaan”. Reiät ruuveille kannattaa porata keskelle kumilärpäkkeen alla oleva hahloa. Jos reiät on liian lähellä hahlon reunaa, ei kumilista välttämättä uppoa kokonaan hahloon ja jää ruuvin kantojen kohdalla hieman koholle.

Gledopto led-nauhan kontrolleri pätkii

Vaikka Gledopton led-nauha kontrollereiden käytettävyys parani ”Pro” -sarjan kontrollereiden myötä, niin silti ne eivät ole täysin ongelmattomia. Otsikkokuvan mukainen setup, jossa joka toisessa portaassa on 2700K värilämpötilan valkoista valoa ja joka toisessa 4500K värilämpötilan valkoista valoa toimi vain ajoittain. Jos oli laittanut tämän valaistusskenaarion päälle ja yritti vaihtaa valaistusskenaarioon, jossa kaikissa portaissa olisi sama valkoisen värin värilämpötila, niin jostain syystä värilämpötilan vaihto 2700K -> 4500K ei yleensä onnistunut. Ei onnistunut Philips Dimmer älykatkaisimen kautta, eikä suoraan applikaatiosta käskyttämällä.

Päädyin lopulta luopumaan kahden eri värilämpötilan valoja sisältävästä valaistusskenaariosta. Näyttää siltä, että Gledoptot eivät reagoi oikein värilämpötilan muutokseen ja hommaan ei ole ihan heti odotettavissa korjausta, koska Gledopton laitteisiin ei saa firmware päivityksiä.

Yhteenveto

Vaikka matkalla ”sattui ja tapahtui” olen tyytyväinen lopputulokseen.

Portaisiin asennetuilla led-nauhoilla saa aikaan epäsuoraa valaistusta ja tuloksena on omaan silmään rauhallisempi valaistus. Portaiden katossa olevia Ikea Float -valaisimia ei juuri tule pidettyä päällä.

Tekisinkö uudestaan? Kyllä, mutta ”vahingoista” viisastuneena, hieman eri tavalla jossain kohdin 🙂

Kuvia: led-nauhat portaissa

One thought on “Led-nauha portaisiin – osa 4

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s