Sähköinen ajoportti jumittaa, osa 314

Määritelmän mukaan onnistunut viritys on sellainen, että suorituskyky putoaa vain 20%… Edellinen säätö ei täten ollut onnistunut, kun portti jäi jumiin noin 90% käyttökerroista.

Tällä kertaa yritetään uutta säätömekanismia, eli laitetaan portti hidastumaan avaus-/sulkusyklin lopussa. Näin portin liike päättyy pehmeämmin ja portti ei mene niin herkästi jumiin, EHKÄ.

Hidastus syklin loppuun?

Portin kontrollerin emolevyllä on potentiometri, jota pienellä ruuvimeisselillä pyörittämällä voi määrittää erillisen nopeuden, jolla portti liikkuu hidastusvaiheessa. Lisäksi portin säätövaiheessa voi määrittää kuinka pitkällä matkalla portti liikkuu hitaammin.

Kuulostaa ihan järkevältä toiminnolta ja olen tätäkin kokeillut aiemmin, mutta valitettavasti ei ole toiminut kovin hyvin. Syitä tähän on periaatteessa kaksi:

  • Portin kankea toiminta kun ulkona on kylmä
  • Potentiometrin toiminta on hieman karkea

Ensimmäiseen ongelmaan on auttanut kelien lämpeneminen, portin mekanismien voitelu ja portin laittaminen ”vaateriin”. Nyt portti liikkuu liukkaammin.

Toinen ongelma on hieman hankalampi. Potentiometrin säädössä on selkeä kynnys, ensin ei tapahdu mitään ja portti liikkuu täydellä vauhdilla ja jos potentiometriä kääntää vielä pienemmälle, niin helposti portti hyytyy ja pysähtyy kokonaan. Koska ”kikkapussi” alkaa olla tyhjänä, niin päätin vielä kerran kokeilla potentiometrin säätämistä.

Useamman yrityksen jälkeen onnistuin löytämään ”liikkuu täysillä” ja ”pysähtyy” asetusten välistä asetuksen, jolla portin nopeus selkeästi laskee, mutta ei hyydy kokonaan.

Asennusmanuaalissa suositellaan asettamaan portti hidastumaan kun sulkeutumissykliä on jäljellä noin 50 cm. Valitettavasti tällä asetuksella portti ei mennyt aina kokonaan kiinni ja jäi välillä noin 20-40 cm auki. Lopulta päädyin käyttämään noin 10 cm matkaa hidastumiselle. Säätövaiheessa hidastumisnopeus/-matka määritellään vain sulkeutumissyklin loppuun, mutta kun säätö on valmis käytetään näitä asetuksia myös avaussyklin lopussa. Koska portti liikkuu hitaammin, joutui portin ”soft stopper / limit switch” magneetteja siirtämään jonkin verran.

Näin säädettynä portti näyttää liikkuvan hallitummin ja toimii testien perusteella ihan ok.

Katsotaan kuinka käy. En kuitenkaan pidättele hengitystä, luotto portin moottoriin/säätö/liikuttelumekanismiin ei ole kovin iso.

Olen jo pyytänyt tarjouksen korvaavasta portin moottorista ja säätömekanismista. Nykyinen portin moottorin teho on 800W ja seuraava moottori on todennäköisesti tuplasti tehokkaampi, jotta ei hyydy pakkasella tai jos portti pääsee liikahtamaan roudan vaikutuksesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s