Philips Ambilight TV & Gradient Lightstrip

Lattiaremontin valmistuttua oli aika virittää olohuoneen Philips Ambilight TV takaisin käyttöön. Samassa yhteydessä päivitin television ympäristön valaistusta lisäämällä setuppiin muutaman Philips Hue Gradient Lightstripin.

Koska normikäytössä Gradient Lightstripillä pystyy samaan aikaan näyttämään useampaa eri väristä valoa niin toiveissa oli, että sama homma toimisi myös Ambilight TV:n kontrolloidessa valoja ja tuloksena olisi hienoja väriliukuja.

Valitettavasti homma ei ihan toimikaan näin…

Yritykset tuotteiden takana

Jotta ymmärtää paremmin miksi Ambilight TV:n ja Hue valaisimien välinen yhteistyö välillä pätkii, niin ehkä helpottaa jos tuntee yritysrakenteen tuotteiden takana.

Vaikka Ambilight TV ja Gradient Lightstrip -tuotteita markkinoidaan Philips -brändin alla, niin taustalla tuotteista vastaa erilliset itsenäiset yritykset. Philips Hue tuotteista vastaa nykyään Signify -niminen yritys ja Ambilight TV:t tulevat TPVision -nimiseltä yritykseltä.

Luonnollisesti eri yrityksillä on erilaiset strategiat ja aikataulut tuotekehitykselle. Valitettavasti tämä näkyy kuluttajille siten, että Ambilight TV ja Hue -tuotteiden välisessä yhteensopivuudessa on haasteita ja useimmiten puutteet löytyvät Ambilight TV:n puolelta.

Toimiiko Gradient Lightstrip Ambilight TV:n kanssa?

No ei toimi, ainakaan siten kuin toivoisi.

Valitettavasti näyttää siltä, että Ambilight TV:n kontrolloidessa valoja Hue Gradient Lightstrip käyttäytyy kuten mikä tahansa muu värillinen led-nauha, eli se pystyy näyttämään vain yhtä väriä kerrallaan.

Päivitin vielä varmuuden vuoksi TV:n softat viimeisimmälle tasolle, mutta näyttää siltä että television Ambilight + Hue -käyttöliittymä ei ole juuri muuttunut, enkä löytänyt kohtaa joka jotenkin olisi viitannut Gradient Lightstrippiin.

Kuvia: Philips Ambilight TV ja Hue Gradient Lightstrip käytössä
 • Kaikissa kuvissa käytössä olevat 3 x Gradient Lightstrip (takan päällä, tv-tason alla ja tv-tason päällä oikeassa laidassa) näyttää vain yhtä väriä
Kuvia: Vertailun vuoksi Hue Gradient Lightstrip käytössä ilman Ambilight TV:tä
 • Kaikissa kuvissa käytössä olevat 3 x Gradient Lightstrip (takan päällä, tv-tason alla ja tv-tason päällä oikeassa laidassa) näyttää useampaa väriä

Ongelmia Hue valojen lisäämisessä Ambilight TV:n konfiguraatioon – sama vika vieläkin

Noin vuosi sitten löysin Ambilight TV:stä bugin, joka esti jossain tapauksissa uusien Hue valaisimien lisäämisen Ambilight TV:n konfiguraatioon. Ongelma liittyy Huen valaisimille määrittelemään sisäiseen ”järjestysnumeroon”, jos tämä numero sattuu olemaan yli 50, niin Ambilight TV ei näe kyseistä valaisinta.

Aiemmassa Ambilight ei löydä uusia valoja -postauksessani esittelin keinon numeroida uudelleen valaisin siten, että sen järjestysnumeron arvoksi muuttuu alle 50 ja täten valaisinta pystyy käyttämään myös Ambilight TV:n kanssa.

Valitettavasti nykyisellä Hue applikaatiolla tämä uudelleennumerointi operaatio on hieman hankalampi, koska applikaatiosta ei enää näe tätä ”järjestysnumeroa”. Eli pitää sokkona poistaa ja lisätä ongelmallinen valaisin Hue sillasta/siltaan ja tämän jälkeen tarkistaa TV:n Ambilight + Hue -valikosta josko kyseinen valaisin olisi ilmestynyt näkyviin.

Helpompi tapa on käyttää Hue Essentials -applikaatiota, jolla valaisimien järjestysnumeron saa vielä kaivettua esille.

 • ”Laitteet”
 • Valitse ”Sillat” -kohdasta käytössä oleva Hue -bridge
 • Selaa ruudun alalaitaan
 • Valitse ”API-katseluohjelma”
 • Valitse ”lights”

Tuloksena on lista käytössä olevista valaisimista, järjestysnumeroineen ja nimineen.

Kuvia: Valaisimien järjestysnumerot Hue Essentials -applikaatiossa
Kuvia: Valaisimet television Ambiligh+Hue konfiguraatiossa
 • Television konfiguraatiossa ei näy kaikki Hue valaisimet
 • Valaisimet näyttäisi olevan Hue:n ”järjestysnumeron” mukaisessa järjestyksessä
 • Listalla viimeisenä valaisimena näkyy ”Keittiön ruokapöytä”, jonka järjestysnumero on Hue Essentials applikkaation mukaan ”46”
 • Listalta puuttuu valaisimet: 52,53,54,57,59-61 ja 63

Itse valaisimien poistamisen ja lisäämisen voi hoitaa vaikka natiivi Hue applikaatiolla ja käyttää ”järjestysnumeron” tarkistamiseen Hue Essentials -applikaatiota. Valitettavasti valaisimien ”järjestysnumeroa” ei voi määrittää itse, vaan järjestysnumero määritellään automaattisesti kun valaisin lisätää takaisin Hue siltaan. Useimmiten valaisimen joutuu poistamaan/lisäämään useamman kerran, ennen kuin ”järjestysnumero” on alle 50. Kuinka monta kertaa riippuu siitä, mikä alkuperäinen/ongelmallinen ”järjestysnumero” sattuu olemaan.

Ylläkuvattu bugi ei koske pelkästään omassa käytössä olevaa ”75PUS7803” -mallista Ambilight televisiota, ilmeisesti bugi koskee useampaa eri Ambilight TV -mallia, olen esimerkiksi jeesaillut ongelman kanssa painivaa käyttäjää reddit-palvelussa ja hänellä oli käytössä ”OLED873/12” -mallinen Ambilight TV.

Avasin jopa tukipyynnön, jotta valmistaja voisi korjata tämän bugin. Valitettavasti oma TV oli remontin ajaksi varastoitu ja en pystynyt kertomaan laitteen sarjanumeroa/softaversiota tai päivittämään softia. Näin ollen valmistajan tuki päätti sulkea keikan vaikka selkeästi kerroin, että vika ei riipu sarjanumerosta/softaversiosta ja että vika koskettaa useampaa Ambilight TV käyttäjää.

Yhteenveto

Itse en juuri käytä Ambilight+Hue ominaisuutta synkkaamaan Hue valoja TV:n sisältöön, joten väriliukujen puute Gradient Lightstrippien kanssa ei minua juuri häiritse.

Toisaalta näyttää siltä, että Ambilight TV -tuotteiden tuotekehitys laahaa aika vahvasti perässä ja tuotteet/softat eivät ole juuri kehittyneet viime vuosina Ambilight+Hue -ominaisuuden tiimoilta. Valmistaja ei näytä myöskään kovin innokkaalta korjaamaan olemassa olevia bugeja.

Toki Gradient Lightstrip on suhteellisen uusi tuote ja vaatii kaikilta Hue ekosysteemissä toimivilta vendoreilta päivityksiä omiin softiinsa, jotta Gradient -ominaisuuden saa toimimaan. On tietysti mahdollista, että Ambilight päivittyy jossain vaiheessa ja se ”oppii” käyttämään Gradient -ominaisuutta. En kuitenkaan pidättele hengitystä tämän suhteen…

Kun aika nykyisestä Ambilight TV:stä jättää, niin tuskin tulen hankkimaan uutta tilalle.

Rahat voi sijoittaa vaikka laadukkaampaan TV-paneeliin. Jos vielä kaipaa TV:n sisältöön reagoivaa valaistusta, niin uuden TV:n voi kalustaa TV:n taustalle liimattavalla Hue Play Gradient led-nauhalla ja ottaa käyttöön Hue Play HDMI Sync Boxin, joka synkkaa valot HDMI -signaalin sisältöön.

Toki tämäkään ratkaisu ei ole täysin ongelmaton. Esimerkiksi valojen synkkaus ei toimi television omilla applikaatiolla, koska tällöin kuva ei kulje Play Sync Boxin kautta. Lisäksi Play HDMI Sync Box ei tue korkeampien resoluutioiden ja virkistystaajuuksien yhdistelmiä, mikä voi olla ongelmallista uuden sukupolven XBOX tai PS5 -konsoleiden kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s