Apple Carplay & Siri – oven avaaminen ilman puhelimen lukituksen avaamista – osa 1

Aiemmassa blogipostauksessani ”Apple Carplay – autotalli auki Sirin avulla?” tutkin mahdollisuutta avata autotallin oven tai ajoportin Apple Homekittiin kytketyn iSmartgate kontrollerin avulla.

Lupaavasta alusta huolimatta homma ei mennyt ihan niin kuin olisin toivonut. Välillä ovet sai auki autosta ilman puhelimen lukituksen avaamista ja toisinaan ei.

Useimmiten ”ei” tuli tilanteessa, kun autossa oli kyydissä vaimo.

Vihaako Siri vaimoa vai onko kyseessä jostain muusta?

 1. Carplay – puhelimen lukituksen avaaminen
 2. Huijataan Siriä
 3. Testausta, osa 1
 4. Portin sähkölukko takaisin päälle?
 5. Testausta, osa 2
 6. Miten Apple ei ole tajunnut estää tätä ”huijausta”?
 7. Yhteenveto

Carplay – puhelimen lukituksen avaaminen

Vaikka haluaisin itselleni uskotella, että Siri on mustasukkainen ja ei suostu tottelemaan, kun vaimo on myös autossa, niin ongelma taitaa olla jossain muualla.

Ovet ovat Applen näkövinkkelista turvallisuuskriittisiä komponentteja ja niiden käskyttämisen yhteydessä pyydetään välillä lisävarmistusta. ”Normaalit” Siri komennot toimivat Apple Carplay-käytössä ilman lukituksen avaamista (olettaen, että tämä on sallittu puhelimen ”Carplay”-asetuksissa), mutta turvallisuuskriittisten komponenttien osalta komennot eivät aina mene läpi ja välillä Siri pyytää avaamaan puhelimen lukituksen ennen kuin suostuu suorittamaan kyseisen operaation.

Taustalla on varmaan hyvä tahto ja pelko amerikkalaisesta oikeuskäytännöstä. Herätellään ja estetään käyttäjää tekemästä asioita, joilla voi potentiaalisesti aiheuttaa vaaraa. Esim estetään ajoportin avaaminen epähuomiossa ja näin lapset / koirat eivät pääse karkaamaan portista auton alle ja Apple ei joudu niin helposti vahigonkorvausvaateiden vastaajaksi.

Kuten monessa muussakin yhteydessä (tieto)turvallisuus ja käytettävyys sotivat keskenään. Tällä kertaa estetään automaatiota toimimasta aina samalla tavalla ja tuhotaan osittain automaation idea.

Voisiko lukituksen avauksen kiertää jollain tavalla?

Huijataan Siriä

Edellisessä aihetta käsittelevässä postaukseesa yritin kiertää lukituksen avaamista käyttämällä Homebrige pluginia nimeltä ”Dummy Switch”, mutta homma ei toiminut syystä tai toisesta.

Kokeillaan tällä kertaa ”Geofence” ominaisuuden testaamisen yhteydessä toimivaksi todettu tapa kiertää Apple Homekitin / Sirin vaatima vahvistus.

Tällä kertaa käytetään aitoa Philips Hue älypistorasiaa.

 • Annetaan älypistorasialle Apple Home applikaatiossa nimi ”Portin sähkölukko”
 • Vaihdetaan pistorasian tyypiksi ”valo”
 • Laitetaan ”valo” päälle
 • Tehdään Homekit automaatio, jossa ajoportti ja vasen autotalli aukeaa, kun ”Portin sähkölukko” sammuu

Testausta, osa 1

Minä: ”Hei Siri, sammuta Portin sähkölukko”

Siri: ”Selvä, portin sähkölukko laitettu pois päältä”

Portti ja vasen autotallin ovi aukeaa, sekä ”virtuaalisena kytkimenä” toimiva ”Portin sähkölukko” sammuu.

Portin sähkölukko takaisin päälle?

Nyt portti on auki, mutta ”Portin sähkölukko” on sammuksissa.

Miten saan portin toisen kerran auki? Eli resetoitua ”Portin sähkölukon” takaisin päälle?

Tässä hyödynnetään portin natiivia ominaisuutta, eli sitä, että portin oma kontrolleri sulkee portin automaattisesti noin 15 sekunnin kuluttua portin avaamisesta.

Lisäksi tehdään Homekitissä automaatio, jossa laitetaan valot päälle ”Portin sähkölukko” valoon, kun portti menee kiinni. Näin ”sähkölukko” on aina päällä kun portti on kiinni ja portin saa auki myös uudemman kerran.

Autotallin ovelle en halua automaattista sulkemista, välillä autotallissa tulee vietettyä hetki ennen sieltä poistumista. Tarvittaessa saan oven kiinni Sirillä, Hue Dimmer -kytkimellä, oven omalla kauko-ohjaimella ja ehkä tulevaisuudessa oven natiiviin kontrolleriin piuhalla kytketyllä napilla.

Testausta, osa 2

Testataan, toimii, sekä kotona, että autossa.

Aiemmat testit naaraspuolisten yksilöiden, eli Rouvan, ollessa autossa ovat menneet hieman huonosti. Kokeillaan jotain vähän helpompaa.

Viedään meidän koira, 1v bordercollie narttu ajellulle. Toimii. Jos ei olisi toiminut olisi voinut sulkea teorian, että Siri vihaa koiria viemällä meidän 10v bortsu uroksen ajellulle. Ei tarvinnut. Testeissä ei vahingoitettu eläimiä tai tuotetettu niiille tarpeettomia kärsimyksiä. Varsinkin nuorempi koira tykkää autoilla ja haluaa aina mukaan joka paikkaan, ihan aina, joka kerta.

Minä-Apple: 2-0?

Vai?

Apple:”Hold my beer”

Miten Apple ei ole tajunnut estää tätä ”huijausta”?

Tämä keino kiertää puhelimella tehtävä vahvistus on ollut yleisessä tiedossa jo muutaman vuoden ja en voi mitenkään uskoa, että Apple ei ole tietoinen asiasta.

Ehkä Apple on päättänyt tehdä ”nyökkäyksen” Apple Homekit tehokäyttäjiä kohtaan ja piilottanut tämän toiminnallisuuden, sen sijaan että ”bugi” olisi korjattu.

Kun asia on toteutettu näin, on Apple suojannut itsensä vastuukysymyksiltä aika hyvin. On aika turha mennä itkemään tai nostaa korvauskanteita, jos jotain menee pieleen sen takia, että käyttäjä on tietoisesti kiertänyt Applen tekemiä turvallisuuteen liityviä vahvistuksia.

Tai sitten annan Applelle ansaitsematonta gloriaa ja aukko tukitaan seuraavassa päivityksessä…

Yhteenveto

Pienellä kikkailulla ja vähän kököllä suomen kielellä saa autotallin ovet ja portin auki ilman puhelimen lukituksen avaamista myös Siri ja Apple Carplay yhdistelmällä.

Ei kuitenkaan täysin ilman riskejä, joten pientä varovaisuutta tämän ”terävän puukon” käsittelyssä, ettei tule pipi, kun mamman tai papan kultamussukka kirmaa avoimesta portista auton alle.

Kestääkö ratkaisu myös pelätyn ”kauppareissu ja vaimo autossa”-yhdistelmän?

Onko Sirin ja Rouvan välille syntynyt ainakin välirauha?

Vastaus ylläoleviin kysymyksiin löytyy tulevaisuuden blogipäivityksistä, eli laita blogi seurantaan, jos vastaukset näihin kysymyksiin tai älykotiin liittyvät asiat kiinnostavat…

2 thoughts on “Apple Carplay & Siri – oven avaaminen ilman puhelimen lukituksen avaamista – osa 1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s