Kolmas silta – Hueholistin tunnustuksia

Olen viime kuukausina antautunut täysillä Hue -addiktion valtaan ja päivittänyt kodin älyvalaistusta. Tämän seurauksena järjestelmän ”aivoina” toimivat Hue-sillat ovat alkaneet oireilemaan uusien valaisimien ja lisälaitteiden aiheuttaman lisäkuorman alla.

Oli siis aika lisätä kolmas Hue-silta taakkaa helpottamaan.

Hue -silta rajoitukset

Hue -silta on kuin pieni tietokone ja nykykoneisiin verrattuna erittäin pieni sellainen, esimerkiksi keskusmuistia on vain 32 MB, suunnilleen saman verran kuin kotikoneessani noin 20 vuotta sitten.

Laitteiden määrä

Rajallisilla resursseilla saa aikaan rajallisen suorituskyvyn ja näin ollen Philips ilmoittaa omilla sivuillaan seuraavat rajoitukset:

 • Max 50 valaisinta
 • Max 12 lisälaitetta (liikensensori / himmennin / jne)

Käytännössä nämä rajat eivät ole absoluuttisia ja yhteen siltaan liittyviä rajoituksia on mahdollista ylittää jonkun verran. Valaisimissa absoluuttinen raja on 63 valaisinta per silta ja lisälaitteitakin voi olla lähteestä riippuen jopa 50 kappaletta.

Asetusten määrä

Fyysisten laitteiden määrän lisäksi on erilaisten asetusten määrään liittyviä rajoituksia

 • Maksimissaan X määrä
  • Laitteiden käyttäytymistä määritteleviä sääntöjä
  • Ajastuksia
  • Valaistusskenaariota
  • Valoanimaatiota

Itse olen joutunut matkan varrella yksinkertaistamaan oman älyvalaistuksen asetuksia, koska asetuksiin liittyvät rajat tulivat vastaan ja ei enää pystynyt tekemään haluamiaan asetuksia. Näin on siis tapahtunut vaikka speksien puitteissa olisi ollut vielä tilaa lisätä uusia valaisimia/laitteita.

Asetusten määrää ei näy alkuperäisestä Hue -appista, joten tässä kohtaa iConnectHue -applikaatio on huomattavasti parempi. Asetusten käyttöasteen näkee Devices – valikon alta napauttamalla Bridges -kohdassa näkyvää Hue -sillan nimeä. Sen jälkeen alavalikkoon ”Settings”. Tätä kautta näkyy erilaisten asetusten / laitteiden määrä ja tarvittaessa tätä kautta saa myös siivottua Hue -sillan asetuksia.

Tämän valikon osalta iConnectHue appissa näyttää olevan pieni bugi, painamalla ”Settings” -nappia päätyy valikkoon, jonka nimi onkin ”Service”…

Kuvia: Hue -siltojen ”Settings/Service” -valikko iConnectHue -applikaatiossa

Yhteenvetona voisi todeta, että mitä vähemmän laitteita (per silta) on, niin sitä monimutkaisempia asetuksia pystyy käyttämään ja vastaavasti mitä enemmän laitteita on, niin sitä vähemmän on vapauksia asetusten tekemisessä.

Ylikuormittuneen Hue -sillan oireet

Virallisia rajoja ylittäessä / lähestyessä kasvaa riski, että Hue-sillan resurssit loppuvat kesken ja älyvalaistus alkaa oireilemaan.

Itsellä alkoi alla olevia oireita näkymään kun valokatkaisimien kansien vaihdon yhteydessä lisäsin sisätiloja kontrolloivan Hue -sillan taakse noin 10 uutta Hue Dimmer -älykatkaisinta, olemassa olevien noin 40 valaisimen ja 20 lisälaitteen lisäksi. Samoin ulkotilojen Hue -silta 49 valaisimella ja 9 liiketunnistimella alkoi myös näyttää näitä oireita, tosin vähemmissä määrin

Valo ei syty tai se reagoi hitaasti

Älyvalaistuksen ideana on, että homma toimii automaattisesti ja sitä ei tarvitse ”tunkata” applikaation kautta jatkuvasti. Näin ollen ensioireet, jotka olisivat näkyvissä esim Hue -applikaatiossa eivät välttämättä näy käytännössä. Jossain vaiheessa oireet alkavat näkyä käytännössä ja tällöin tyypillinen oire on, että valot eivät syty ollenkaan tai että ne reagoivat hitaasti.

Näitä oireita ei itsellä esiintynyt vielä kovin usein ja jos esiintyi, niin kyseessä oli yleensä kolmannen osapuolen valmistama valaisin.

Not reachable / Ei yhteyttä

Hue / iConnectHue / Apple Home -applikaatiossa näkyvä ilmoitus, joka tarkoittaa sitä, että Hue -silta ei ole saanut yhteyttä kyseiseen laitteeseen. Voi olla ensioire täynnä olevasta Hue -sillasta.

Tämä ilmoitus ei kuitenkaan aina indikoi täynnä olevaa Hue -siltaa

 • Jos Hue -silta on juuri uudelleenkäynnistetty, voi mennä hetki että saadaan muodostettua yhteys kaikkiin laitteisiin
 • Jos ympäristössä on paljon 2.4 Ghz taajudella toimivia laitteita, esim wifi-tukiasemia, voivat nämä aiheuttaa häiriöitä yhteydessä

”Not reachable” -tila ei myöskään aina tarkoita sitä, että laite ei vastaa komentoihin. Esim meillä on käytössä Osramin outdoor älypistorasia, joka on käytännössä koko ajan ”Not reachable” -tilassa, mutta toimii silti normaalisti.

Mutta jos ”Not reachable” -laitteita esiintyy säännöllisesti, voi se olla merkki ylikuormittuneesta Hue -sillasta.

Parhaiten nämä huomasi Apple Home -applikaatiosta, jossa etusivulla näkyy yhteenveto laitteista, joihin ei saada yhteyttä. Ennen kolmannen Hue -sillan lisäämistä näitä oireita alkoi näkymään useita kertoja päivässä. Yhteysongelma ei myöskään kohdistunut yhteen yksittäiseen laitteeseen, vaan oireita esiintyi säännöllisen epäsäännöllisesti eri laitteiden osalta.

Firmwaren päivitys kestää, kaaaaaauan

Kaupasta tulevissa Hue -laitteissa on lähes poikkeuksetta firmware, josta löytyy uudempi versio. Näin ollen osana laitteiden käyttöönottoa on firmwaren päivitys.

Kun lisäsin ja päivitin neljä Hue Dimmer -älykytkintä yhdellä kertaa, ei päivitys mennyt läpi vuorokaudessa. Lopulta piti laittaa homma poikki ja poistaa laitteet Hue -sillasta ja lisätä/päivittää ne yksitellen. Tämän ajan älykatkaisimet toimivat, mutta Hue -järjestelmä vaikutti tahmealta käyttää päivityksen aikana.

Toki päivityksien lataaminen ja tekeminen kestää normaalitilanteessakin suhteellisen kauan joidenkin laitteiden osalta.

Tyypillisesti suoraan sähköverkkoon liitetyt laitteet kuten valaisimet tai polttimot lataavat päivityksensä ja päivittyvät suhteellisen nopeasti, yleensä muutamissa minuuteissa.

Paristolla käyvät laitteet, kuten älykatkaisimet ja liikesensorit, päivittyvät huomattavasti hitaammin. Tämä johtuu siitä, että säästääkseen pariston virtaa, laitteet eivät ole jatkuvasti yhteydessä zigbee -verkkoon ja voivat mahdollisesti käyttää heikompaa signaalia. Näin ollen pystytään liikuttamaan päivitykseen tarvittavaa dataa huomattavasti hitaammin. Tunti per älykatkaisin on vielä normaalia, mutta vuorokausi per laite ei ole.

Hue valojen ja lisävarusteiden siirtäminen Hue -sillasta toiseen

Valitettavasti Hue -laitteiden siirtämiseen Hue -sillasta toiseen ei ole mitään näppärää työkalua, jolla saisi säilytettyä siirrettäviin laitteisiin liittyvät asetukset.

Käytännössä laitteet pitää poistaa vanhasta sillasta, lisätä uuteen siltaan ja tehdä niihin liittyvät asetukset uusiksi. Pelkkä poistaminen vanhasta sillasta ei toimi aina ja välillä joutuu resetoimaan laitteen tehdasasetuksiin, jotta uusi silta löytää laitteen. Aidot Hue tuotteet tuntuvat tässä kohdin toimivan paremmin ja ne löytyvät helpommin ilman resetointia.

Ennen operaatioon ryhtymistä kannattaa ottaa siirrettävien laitteiden asetukset talteen vaikka screenshotteina, muuten helposti unohtuu jotain. Jos valojen sarjanumerot ovat tallessa, niin niistäkin voi olla apua.

Valojen jakaminen loogisiin kokonaisuuksiin

Vaikka useamman Hue -sillan takana olevia valoja pystyy hallitsemaan sekä alkuperäisellä Hue -appilla (kökösti) ja iConnectHue -appilla (sujuvammin), niin kaikki temput eivät välttämättä onnistu. Esimerkiksi eri Hue -sillan takana oleva liikesensori tai älykatkaisin ei voi käskyttää toisen sillan takana olevaa valaisinta. Joten kannattaa käyttää hetki aikaa siihen miten aikoo jakaa valaisimet eri siltojen taakse ja laittaa esimerkiksi samassa valaistusskenaariossa käytettävät laitteet saman Hue -sillan taakse.

Zigbee kanavan vaihtaminen

Myös laitteiden väliseen kommunikointiin käytetty Zigbee -protokollaan pohjautuva mesh -verkko voi ylikuormittua. Mitä enemmän samalla tai läheisellä taajuudella keskustelevia laitteita on, sitä helpommin laitteiden käskytykseen käytetyt viestit voivat jäävät matkalle ja valo ei esimerkiksi syty kun sen pitäisi.

Kun käytössä on useampi Hue -silta, kannattaa ne mahdollisuuksien mukaan asettaa käyttämään eri zigbee-kanavia. Tätä operaatiota ei voi tehdä iConnectHue -appin kautta, vaan pitää käyttää alkuperäistä Hue -appia.

 • Asetukset – Hue Bridges – i – Zigbee-kanava vaihtaminen
 • Jotta kanavan vaihtaminen onnistuu pitää uuteen Hue -siltaan olla liitettynä vähintään yksi valaisin tai polttimo
 • Kanavaa ei voi suoraan valita, Hue -silta etsii automaattisesti kanavan ja ainakin itse jouduin vaihtamaan kanavan pariin kertaan, että lopulta kanavaksi päätyi sellainen kanava mikä ei ollut muiden siltojen käytössä.
 • Hue-sillassa tarjolla olevat zigbee -kanavat: 11, 15, 20 ja 25
 • Kanavat käyttävät samaa 2,4 Ghz taajuusaluetta kuin esim wifi-verkot
 • Kanavien numerot eivät ole kuitenkaan samat kuin wifi-verkoissa
 • Jos mahdollista kannattaa valita zigbee-kanava joka ei mene päällekkäin käytössä olevien 2,4 Ghz wifi-kanavien kanssa

Itse laitoin uusimman Hue -sillan zigbee -kanavalle 20, vanhemmat sillat käyttivät kanavia 11 ja 15. Lisäksi kotona oli 2.4 Ghz wifi-verkko, joka toimi wifi-kanavalla 11. Zigbee -kanava 20 vastaa noin wifi -kanavaa 9, joten odotuksena oli, että homman pitäisi toimia, eikä laitteet häiritsisi toisiaan.

Toisin kuitenkin kävi…

Kun olin laittanut kaikki laitteet ”tulille” alkoi yhteys pätkiä ajoporttia ja autotallin ovia kontrolloiviin iSmartgate -laitteisiin, jotka kommunikoivat 2.4 Ghz wifin ylitse. Osansa häiriöstä aiheutti varmasti se, että uusi Hue-silta ja wifi -tukiasema olivat liian lähekkäin samassa kaapissa talon nurkalla. Jos halusi pitää nämä laitteet silmältä piilossa niin tämä oli käytännössä ainut järkevä sijoituspaikka.

Päädyin lopulta säätämään 2.4 Ghz wifi -verkon asetuksia. Wifi -tukiasemassa oli wifi-kanavan lisäksi otettu käyttöön leveämpi 40 Mhz kaista käyttöön. Leveämmällä kaistalla pystyy lähettämään enemmän dataa kerralla, mutta samalla käytännössä yhdistetään wifi -kanavia. Eli tavallaan minulla oli käytössä wifi-kanavan 11 lisäksi myös wifi-kanava 10, joten oltiin jo aika lähellä wifi-kanavaa 9, joka vastaa siis käytössä olevaa zigbee -kanavaa 20.

Koska meillä 2.4 Ghz wifi on käytössä lähinnä erilaisten laitteiden kontrollointiin ja ei ole tarvetta lähettää paljon dataa esimerkiksi video streamien muodossa, niin päätin kaventaa kaistan leveyden 20 Mhz asetukseen. Lisäksi siirsin wifin toimimaan wifi -kanavalle 13, jotta se olisi mahdollisimman kaukana käytössä olevista zigbee -kanavista.

Näiden muutosten jälkeen uusi Hue -silta ja wifi eivät häirinneet toisiaan.

Itse olen siitä onnellisessa asemassa, että asun metsän keskellä ja naapurit ovat sen verran kaukana, että heidän käytössä olevat 2.4 Ghz verkot eivät kuulu meille, eikä täten pääse häiritsemään. Tiheämmin asutulla alueella voivat 2.4 Ghz verkot häiritä toisiaan enemmän ja voi joutua jumppaamaan enemmän zigbee – ja wifi-verkkojen asetuksien kanssa.

Eri valmistajien zigbee -laitteissa on rajalliset mahdollisuudet säätää zigbee -verkon asetuksia, joten useimmiten parhaat mahdollisuudet säätää löytyy wifi -verkon puolelta.

 • Hue -sillasta voi valita neljän zigbee -kanavan välillä
  • Kanavia on kuitenkin enemmän, 11-25
  • Miksiköhän ei voi valita esim kanavaa 13?
  • Zigbee -kanavat on kapeampia kuin wifi -kanavat ja näin voisi laittaa kaikki zigbee -kanavat tiheämmin spektrin toiseen päähän, wifi -kanavat sitten toiseen päähän ja olisi ehkä kaistaa jäljellä käyttää wifi -verkoille useampaa kanavaa, jos käytössä on useampi wifi -tukiasema
  • Neljällä zigbee -kanavalla voi luonnollisesti laittaa vain neljä siltaa eri zigbee -kanaville, jos on useampia siltoja, niin kanavia pitää uudelleen käyttää
 • Joidenkin valmistajien silloissa ei zigbee -kanavaan voi vaikuttaa
  • Eikä myöskään näe mikä zigbee -kanava on käytössä
  • Esim Ikean ja Lidl zigbee -sillat
 • Joidenkin valmistajien zigbee -silloissa zigbee -kanavat voi valita kun laite otetaan käyttöön
  • Jos kanavaa haluaa muuttaa pitää laite resetoida ja kaikki asetukset pitää tehdä uusiksi
  • Esim vanhemmat Samsung SmartThings -sillat

Valojen resetointi Hue Dimmer Switch -älykatkaisijan avulla

Eri valmistajien zigbee valot saa yleensä resetoitua naksuttelemalla niitä päälle/pois, riippuen valmistajasta tarvittava määrä on/off naksautuksia on yleensä 4-7 kertaa.

Omasta mielestä helpoin tapa resetointiin on käyttää Hue Dimmer Switch himmennyskytkintä. Näin saa myös tarvittaessa resetoitua saman perinteisen katkaisimen takana olevat yksitellen. Tämä toimii myös joidenkin kolmannen osapuolen valmistamien zigbee-valaisimien kanssa.

 1. Sähköt päälle valaisimeen
 2. Hue Dimmer – älykatkaisija fyysisesti kiinni valaisimeen
 3. Yhtä aikaa ”on” ja ”off” napit pohjaan älykatkaisijasta
 4. Pidä napit pohjassa noin 10 sekuntia
 5. Kunnes valo vilkahtaa muutaman kerran
 6. Valo jää palamaan kiinteästi
 7. Valaisin on nyt resetoitu
 8. Valaisimen pitäisi löytyä uutena valaisimena kun laittaa valaisimien etsimisen päälle applikaatiosta

Aurelle hajosi?

Tänään ei tarvinnut turvautua valojen resetointiin älykatkaisimella. Pelkkä valojen poisto ja uudelleen etsiminen oli tarpeeksi, että sai valot siirrettyä uuden sillan taakse.

Paitsi yhden valaisimen kohdalla. Autotallin toinen Hue Aurelle paneelivalaisin osoittautui aika kinkkiseksi pähkinäksi.

Poistin autotallin molemmat Aurelle -valaisimet yhdellä kerralla, toinen löytyi nätisti ja toinen jäi kokonaan pimeäksi.

 • Yleensä jos valon poistaa Hue -sillasta:
  • niin siihen tulee noin 2700K valkoinen valo
  • tai vähintään tämän 2700K valkoisen valon saa päälle, jos laittaa perinteisestä katkaisimesta virrat päälle kaksi kertaa peräkkäin
 • Tällä kertaa kumpikaan ei toiminut
 • Menikö se nyt oikeasti rikki?
 • Yritin resetoida valon naksuttelemalla valokatkaisijaa ja käyttämällä älykatkaisijaa
  • Ei mitään reagointia
 • Olisiko sähköpiuha huonosti kiinni?
  • Tarkistetaan kytkennät
  • Ei mitään reagointia
 • Valaisin irti katosta ja katon piuhoista
  • Valaisin kiinni toisella piuhalla katkaisimella varustettuun pistorasiaan
  • Ei mitään reagointia
 • Olisiko Aurelle jäänyt jotenkin kummittelemaan alkuperäiseen siltaan?
  • Ei näy appissa minkään sillan takana
  • Kokeillaan vielä etsiä valoja alkuperäisessä sillassa
   • Ei mitään reagointia
  • Kokeillaan vielä etsiä sarjanumerolla (iConnectHue -appi)
   • Jihuu keltainen 2700K valkoinen valo syttyy
   • Valaisin näkyy vanhan sillan takana
   • Poistetaan valaisin vanhasta sillasta
 • Etsitään valaisinta normaalisti uudesta sillasta
  • Löytyy
  • Onhan tämä perin ihmeellistä, koskaan aiemmin joutunut näin paljon taistelemaan
  • Yleensä saa vähintään valon päälle perinteistä katkaisijaa naputtelemalla

Liikesensorien / älykatkaisimien resetointi

Näiden osalta en ole koskaan onnistunut siirrossa Hue -siltojen välillä ilman resetointia. Laitteiden resetointi ja lisäys uuteen siltaan yksitellen.

Asetukset kuntoon

Liikesensorien / älykatkaisimen asetukset

Vakoillaan screenshoteista asetukset ja naputellaan ne kuntoon

Valojen ajastukset

Vakoillaan screenshoteista asetukset ja naputellaan ne kuntoon

Toiminta, kun sytytetään

Kun valot resetoidaan, niin niiden asetukset menevät default asentoon, myös asetus jossa määritellään miten valo käyttäytyy sähkökatkon jälkeen. Tämä meinasi itseltä unohtua laittaa kuntoon. Vaikka usein kehunkin iConnectHue appia, niin tässä kohtaa alkuperäinen Hue -appi on etevämpi, jos pitää muuttaa/tarkistaa useamman valon ”Toiminta, kun sytytetään” -asetus. iConnectHue -appissa pitää klikata jokaista valoa erikseen, jotta näkee / pääsee säätämään kyseistä asetusta. Hue -appissa tälle toiminnolle on oma valikko, josta näkee kerralla kaikkien yhteen Hue -siltaan kytkettyjen valojen ”Toiminta, kun sytytetään” -asetuksen.

Kuva: Hue -appin ”Toiminta, kun sytytetään” valikko

Yhteenveto

Yhteistyökyvytön Aurelle pääsi yllättämään ja zigbee-verkko/wifi-verkko aiheutti hieman sydämentykytyksiä, mutta suurimmalta osalta operaatio meni läpi melkein kuin Strömsössä. Jaoin ulkona olevat valot kahden sillan taakse ja siirsin ulkorakennuksien sisällä olevat valaisimet/sensorit uuden ”Hue etupiha” -sillan taakse. Yhteensä valoja siirrettiin 30 kpl ja lisälaitteita 8 kpl. Aikaa paloi muutama tunti.

Toivottavasti näistä muistiinpanoista on apua, jos joutuu joskus vielä lisäämään uuden Hue -sillan…

Kuvia: Laitetaan vielä loppuun nämä alkuperäisten asetusten screenshotit talteen

6 thoughts on “Kolmas silta – Hueholistin tunnustuksia

 1. Itellä oman älykodin kanssa samoja ongelmia, eli kapasitettii loppuu monissa laitteissani kesken, eli oma älykotini perustuu Apple Homekit järjestelmään jonka sisällä on: 3kpl Hue siltaa, 1x Ikea silta, 2kpl Hoobs homebridge Rasbery Pie siltaa, 1x Mac Mini tietokone, jossa Homebridge silta ja Apple Scriptillä tehtyjä autimaatioita ja vieläpä löytyy 3kpl Aqara Siltaa, joista 1kpl EU versio ja 2kpl Kiinan versio. Toki viellä on yksittäisiä laitteita, jossa on niin sanottu silta Applen Apple TV:n kautta esim Eve ja Fibaro bluetooth laitteet ja sitten tietysti WiFillä toimivat Shelly älyreleet. Accessoreja löytyy älykodissani yhteensä tällä hetkellä 241 kpl. Ongelma on tosiaan näiden hubien täydellinen riittämyys kapasitettiin…

  Tykkää

  1. Täysin samaa mieltä. Hue sillan osalta pieni muistin määrä rajoittaa käytettävissä olevien asetusten määrää ja tämän takia pitää hankkia uusi silta, vaikka varsinaisia laitteita vielä mahtuisi saman sillan taakse. Taidan lisätä omaan setuppiin vielä yhden sillan ja jakaa sisätilojen valot kahden sillan taakse. Toivottavasti Hue päivittää siltansa jossain vaiheessa ja laittaa sisälle vähän mehukkaammat raudat.

   Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: Pihan älyvalot – Älypippuri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s