Gledopto Pro valaisimet pätkii?

Ulkokäyttöön tarkoitettujen Gledopto valaisimien kanssa on ollut haasteita – toimiiko Gledoptot paremmin sisällä?

Vaikka päivitetyn Pro -sarjan myötä valaisimien käytettävyys parani, niin silti Gledopto Pro -valaisimien toiminta välillä jättää toivomisen varaa…

Tässä postauksessa ”sattumuksia” Gledopton Pro led-nauha kontrollereiden ja Gledopto Pro alasvalojen käytössä noin puolen vuoden ajalta.

Valot syttyvät väärällä kirkkaudella / eivät syty ollenkaan

Keittiön kaapistossa on käytössä 3 kpl Gledopto Pro kontrollereita led-nauhoille. Keittiön perusvalaistus sytytetään liiketunnistimen toimesta. Säännöllisen epäsäännöllisesti joku kolmesta led-nauhasta ei syty ollenkaan tai syttyy himmeämpänä kuin muut led-nauhat. Useimmiten näin käy keittiön tasoa valaisevan led-nauhan kanssa. En ole keksinyt mistä tämä johtuu ja vika on säilynyt päällä Hue / iConnectHue päivityksistä huolimatta. Gledopton kontrollerin firmwarea ei pääse päivittämään, ei ainakaan Hue / iConnectHue applikaatioiden kautta.

Ongelma ei ole järin iso, led-nauhan saa yleensä päälle oikealla kirkkaudella, kun napauttaa jonkun toisen valaistusskenaarion päälle Hue Dimmer -älykatkaisimesta. Toisaalta on ärsyttävää, kun automaatio ei toimi oikein.

Yksittäisten valaisimien sytyttäminen/sammuttaminen valoryhmässä ei toimi

Olohuoneen katossa on 5 kpl Gledopto 9W alasvaloja. Näitä valoja kontrolloi sama liiketunnistin kuin keittiön kaapiston valoja. Kokeilin aluksi konffata olohuoneen valaisimet siten, että liiketunnistin olisi käynnistänyt valaistusskenaarion, joka olisi sytyttänyt 2 valaisinta 50% kirkkaudella, eli olisi saanut olohuoneeseen tarpeeksi valoa, jotta näkee liikkua.

Valitettavasti tämä ei oikein toiminut. Kyseiset valaisimet oireilivat vähän samalla tavalla kuin keittiön led-nauhat, välillä syttyivät väärällä kirkkaudella ja välillä jompikumpi ei syttynyt ollenkaan.

Lisäksi valojen sammuttamisen yhteydessä oli tarjolla valoshow. Liiketunnistimen asetuksissa oli määritelty olohuoneen valaisimet sammumaan tietyn ajan kuluttua, kun tilassa ei ole havaittu liikettä. Sammutuksen yhteyteen oli myös määritelty, että kirkkaus ensin pudotetaan puoleen ja vasta hetken kuluttua sammutetaan valaisimet.

Aidoilla Hue valaisimilla sammutus toimii ”oikein”, eli päällä olevat valaisimet ensin himmenevät ja lopulta sammuvat. Pimeänä olleet valaisimet pysyvät pimeänä.

Jostain tuntemattomasta syystä Gledoptot toimivat toisin. Kun kahta päällä olevaa valaisinta yritetään himmentää sammuttamisen yhteydessä, niin samalla muut kolme samassa valoryhmässä olevaa valaisinta sytytetään, jälleen vaihtelevalla menestyksellä ja kirkkaudella.

Päädyin lopulta luopumaan yksittäisten valaisimien sytyttämisestä/sammuttamisesta ja loin uuden skenaarion, jossa koko valoryhmän valaisimet sytytetään pienemmällä kirkkaudella, eli saadaan suunnilleen saman verran valoa kuin kahdella valaisimella 50% kirkkaudella. Toimii paremmin, mutta vieläkin aina silloin tällöin joku valaisin syttyy eri kirkkaudella kuin muut.

Valkoisen valon värilämpötilan vaihtaminen ei toimi

Yläkertaan johtavien portaiden askelmiin on viritetty COB CCT -tyyppiset led-nauhat. Led nauhat on jaettu kahden Gledopto Pro WWCW led-kontrollerin taakse, siten että joka toisen portaan led-nauhaa kontrolloi toinen Gledoptoista.

Alunperin tarkoituksena oli tehdä kaksi erilaista valaistusskenaariota:

 • Skenaario 1:
  • Molempien kontrollerien led-nauhoihin sama valkoisen värin värilämpötila asetus, noin 6000K
 • Skenaario 2:
  • Joka toiseen portaaseen noin 2700K ja joka toiseen portaaseen noin 6000K valkoisen värin värilämpötila

Skenaariot on kytketty Hue Dimmer älykatkaisimen napin painallukseen, ensimmäisellä painalluksella lähtee käyntiin ”Skenaario 1” ja kun nappia painaa uudestaan käynnistetään seuraava valaistusskenaario, eli ”Skenaario 2”. Kolmannella painalluksella palaudutaan alkuun, eli käynnistetään taas ”Skenaario 1”

Valitettavasti homma ei oikein toimi. Kun on kerran valittu käyttöön ”Skenaario 2”, niin se jää päälle. Vaikka Hue Dimmer katkaisinta nakuttelisi kuinka, niin skenaario ei enää vaihdu. Myöskään ”Skenaariota 1” ei enää saa päälle suoraan applikaatiosta valitsemalla. Ensin pitää sammuttaa valot ja sen jälkeen saa ”Skenaarion 1” tarvittaessa päälle.

Päädyin lopulta luopumaan skenaarioista, joissa on useampaa valkoisen värin värilämpötilaa

Yhteenveto

Gledoptot toimivat peruskäytössä ok, mutta jos yrittää toteuttaa monimutkaisempia valaistusskenaarioita, niin aina lopputulos ei ole toivottu.

Edistyneempään käyttöön kannattanee valita aito Hue tuote, jos sellainen on saatavilla. Yllä kuvatun kaltaisia ongelmia ei ole tullut vastaan Hue tuotteiden kanssa kuin erittäin satunnaisesti.

Yksi merkittävä etu Hue tuotteiden kanssa on se, että Philips tarjoaa firmware päivityksiä ja jos tuotteista löytyy ”bugeja”, niitä on mahdollista korjata. Useimpiin kolmannen osapuolen Hue yhteensopiviin tuotteisiin näitä firmware päivityksiä ei ole tarjolla.

Valitettavasti Hue:n tuoterepusta ei löydy tällä hetkellä sopivaa valaisinta kaikkiin omiin käyttökohteisiin. Esim tasaista valoa tuottavia COB tyyppisiä led-nauhoja. Samoin meidän markkinoille on saatavilla vain varsin tehottomaan GU10 polttimoon perustuvia alasvaloja ja jostain syystä esim jenkeissä tarjolla olevia tehokkaampia alasvaloja ei tuoda meille.

Eli pitänee tyytyä Gledoptoihin kunnes markkinoille tulee jotain parempaa…

2 thoughts on “Gledopto Pro valaisimet pätkii?

 1. En ole havainnut samanlaista ongelmaa. Minulla tosin vain Gledoptot kiinni Hue sillassa, mutta automaatiot teen Node Red + Home Assistant -yhdistelmällä. Kirkkaudet ja värit/valkoisen sävyt tulevat oikein ainakin vanhemmilla kontrollereilla. Laatikossa odottaa kolme pro-kontrolleria, mutta en ole ehtinyt asentamaan ja testaamaan niitä.

  Tykkää

  1. Itsellä oli näitä oireita myös vanhemmilla kontrollereilla. Käytössä tosiaan on iConnectHue ja siinä on erilaisia vaihtoehtoja laittaa valot päälle. ”Scene” = voi vaikka jokaisessa huoneen valaisimessa olla eri asetukset, ”Color of Group” = pakotetaan huoneen kaikkiin valaisimiin saman väristä valoa samalla kirkkaudella, ”Group on” sytytetään huoneen valot, valojen pitäisi syttyä samalla värillä/kirkkaudella kuin aiemmin. Jotenkin tuntuu, että nämä kolmannen osapuolen zigbee vehkeet eivät aina vastaa komentoihin oikealla tavalla. Ikään kuin tekisivät vain ”Group on” temput vaikka pyydetään ”Scene”, jossa säädetään myös kirkkautta/värilämpötilaa. Vähän samanlaisia oireita oli aiemmin noiden Ikean kattopaneeleiden kanssa, niiden kanssa parhaiten on toiminut ”Color of Group” asetus.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s