Liesituulettimen G4 halogeenit ledeiksi

Keltaisen valon metsästys, osa 2.

Vaikka G4 halogeeni polttimon vaihtaminen ”tyhmään” G4 led polttimoon ei suoranaisesti liity älykotiin tai älyvalaisimiin, niin on tämä kuitenkin suora seuraus älyvalaistukseen siirtymisestä ja sen myötä käytössä olevasta noin 4000K värilämpötilan yleisvalaistuksesta.

Muuten keltaisesta valosta vapaassa keittiössä oli vielä jäljellä Lapetekin liesituulettimessa olevat ärsyttävän keltaiset 2800K värilämpötilan G4 halogeeni 20W polttimot.

”Noi pitäis joskus vaihtaa”

Muistan tutkineeni aihetta aiemminkin ja silloin löysin useamman viittauksen mahdollisiin ongelmiin, liittyen halogeenivalojen 12V muuntajaan. Usein liesituulettimien muuntajat ovat ajalta miekka-ja-kypärä jolloin ei edes ollut olemassa G4-kantaisia Led polttimoita ja muuntajat oli mitoitettu 2x5W-20W polttimoille. Joissain tapauksissa Led polttimot, joiden nimellinen teho on vain 1,5-2,5W, eivät kuormita muuntajaa tarpeeksi ja sen seurauksena ledien valo vilkkuu.

Kuva: G4 2800K polttimot + Led-nauha käytössä

ennen_halogen_lednauha

  • Led-nauhan valkoinen valo käytännössä katoaa keltaisen valon mereen

Ledien koko

”Valokupu” johon uudet ledit oli tarkoitus laittaa näytti ahtaalta jo alkuperäisen, noin 30 mm pitkän, G4 halogeeni polttimon kanssa ja täysin saman kokoisia G4 led polttimoita ei tuntunut löytyvän.

Joten päädyin tilaamaan testiin 2x1,5W + 2x2,5W 4000K ledit valovirta.fi verkkokaupasta. Toiveena oli ottaa käyttöön 39 mm pitkät 2.5W Led polttimot, näin saisi enemmän kuormaa käytössä olevalle 12V muuntajalle. Silta varalta, että 2.5W polttimot eivät olisi mahtuneet ”valokuvun” sisälle otin myös 36 mm pitkät 1.5W polttimot. Postikuluineen koko setti maksoi noin 14€.

Kuva: Vanha G4 halogeeni polttimo ja uusi 1.5W G4 led polttimo

old_halogen_and_new1_5_led

Kuva: Vanha G4 halogeeni polttimo ja uusi 2.5W G4 led polttimo

old_halogen_and_new2_5_led

1.5W G4 Led polttimot testiin

Otin muutaman ”ennen” kuvan vanhoista polttimoista. Vähään aikaan ei ole tullut enää puljattua halogeeni polttimoiden kanssa ja oli päässyt unohtumaan, että ne lämpenevät käytössä todella nopeasti. Näpithän siinä meinasi palaa kun poistin polttimon…

1.5W Ledit päälle – ei vilkkumista. Tämä polttimo vastaa noin 10W halogeeni polttimoa ja näyttikin siltä, eli oli hieman himmeä. Valokupu mahtui hyvin kiinni näiden kanssa, joten 2.5W polttimoiden käyttö näytti lupaavalta.

Kuva: G4 4000K 1.5W led polttimot käytössä

jalkeen_1_5Led_lednauha

  • Näyttää paremmalta, ei enää niin keltaista valoa ja valo ei vilku
  • On kuitenkin vähän himmeä

2.5W G4 Led polttimot testiin

Tällä kertaa polttimoa vaihtaessa ei tullut palovammoja :). Lisäksi polttimot toimivat vilkkumatta ja valokuvunkin sai kiinni. Valoakin tuli tarpeeksi, 2.5W led vastaa suunnilleen alkuperäistä 20W halogeeni polttimoa.

Värilämpötila

Speksien mukaan uusien ledien värilämpötila on 4000K, mutta ne näyttivät käytössä hieman enemmän keltaisilta kuin yläkaappien alapuolella oleva Gledopton (Hue-yhteensopiva) led-nauha.

iConnectHue appista tarkistamaan led-nauhan asetuksia. Jep, käyttöön oli jäänyt ”Concentrate” reseptin mukainen väri, jonka värilämpötila on noin 4300K. Vaihdoin käyttöön oman yleiskäyttöisen ”4k 100%” väriasetuksen. Sama homma alakaappien alapuolelle olevalle led-nauhalle. Lopputulos näyttää paljon paremmalta, vieläkin värilämpötilassa on jonkin verran eroa, mutta veikkaan sen enemmän johtuvan Gledopto led-nauhasta kuin G4 polttimoista.

Good enough, keittiön valojen ”Katto100-Kaappi100-Lattia50” valoskenaarion päivitys muutoksilla ja homma valmis.

Kuva: Liesituulettimen valokupu + 2.5W G4 led polttimo

g4_valokupu

  • Uusi 2.5W G4 led polttimo käytössä, ei juuri tilaa tätä pidemmälle (39 mm) polttimolle

Kuva: G4 4000K 2.5W led polttimot + led-nauha käytössä ennen värilämpötilan säätöä

jalkeen_2_5Led_lednauha_ei_saadetty_varilampotilaa

  • Led-nauhan valo kaapin takareunassa on sinertävämpää kuin kaapin etureunassa oleva 2.5W led polttimon valo

Kuva: G4 4000K 2.5W led polttimot + led-nauha käytössä värilämpötilan säädön jälkeen

jalkeen_2_5Led_lednauha_varilampotila_saadetty

  • Led-nauhan värilämpötilan säädön jälkeen vieläkin pieni ero, mutta ei haittaa
  • Oikean puolen kaapin reunan keltaisuus on ehkä enemmänkin pinttynyttä rasvaa…

Yhteenveto

Pienellä vaivalla ja kustannuksella päästiin eroon keltaisesta valosta. Ei ollut ongelmia valojen vilkkumisen tai mahtumisen suhteen. Pääsi myös käyttämään älyvalojen ominaisuuksia, kun tuli säädettyä Led-nauhan värilämpötilaa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s