Mitä on mennyt rikki vuosien aikana – Philips Hue kokemuksia

Käydään läpi reilun kolmen vuoden aikana eteen tulleita ongelmia Philips Hue valaisimien kanssa. Kirjaillaan tänne myös jatkossa uudet ongelmat, niin löytyy yhdestä paikasta.

 1. Hue ulkovalaisimien johdot
 2. Hue Lily
 3. Hue Econic
 4. Hue Discover
 5. Hue Amarant
 6. Hue Lily XL
 7. E27 Polttimo
 8. Pariston kulutus
 9. Yhteenveto

Hue ulkovalaisimien johdot

Ennen kuin hypätään Hue valaisimia koskeviin ongelmiin, niin käsitellään selkeää kärkipaikkaa ongelmallisimpana Hue tuotteena pitävät 24V-virtalähteiden ja valaisimien väliset johdot tai pikemminkin johdoissa olevat liittimet.

Ongelmat johdoissa näkyvät käytännössä siten, että valo ei syty ollenkaan tai se vilkkuu. Tästä vilkkumisesta on tänä talvena kärsinyt useampi pihalla oleva valaisin. Vilkkumiseen voi myös vaikuttaa johdon pituus. Lähteestä riippuen 24V hue johtojen yhteenlaskettu pituus saa olla maksimissaan 35-40m. Pidemmillä johdoilla jännite laskee liikaa ja voi aiheuttaa valojen pätkimistä. Jos liittimeen on päässyt kosteutta, niin valot ovat voineet alkaa vilkkua myös lyhyemmillä kaapelivedoilla.

Jos liittimen sisään on päässyt vettä , niin ajan myötä liittimen ”pinnit” ovat hapettuneet ja joissain tapauksissa syöpyneet poikki. Tarkka lukumäärä hajonneista kaapeleista ei ole muistissa, arvioisin lukumäärän olevan noin 4-5. Koska kyseessä on noin 15-20 euron osa, niin rahalliset tappiot eivät ole olleet suuren suuret, varsinkin jos vertaa siihen pöyristyttävään kasaan rahaa, jonka Hue ekosysteemin vehkeisiin olen muuten kaatanut.

Kaapeleiden pätkiminen on ärsyttävä piirre, varsinkin talvella jolloin lumikasan alla olevia kaapeleita ja niiden liitoksia on hankala paikallistaa ja korjata. Jos valot alkavat talvella pätkiä, niin usein seuraava tilaisuus korjata vika on keväällä.

Johtojen hajoaminen on myös ehkä osittain omaa hölmöyttä. Johtojen kanssa ulkona pelaillessa liittimen kierteisiin pääsee helposti hiekkaa/multaa/muuta likaa, mikä hankaloittaa liittimen kiinnittämistä. Olen välillä ottanut avuksi pihdit ja ratkaissut ongelman voimalla. Kuten yleensä, voima ei välttämättä korvaa älyä. Viisaampi tapa toimia olisi ollut puhdistaa liittimien kierteet huolellisesti hiekan jyvistä tai muusta liasta runttaamisen sijaan.

Korjaavina toimenpiteinä on tarkoitus ensi keväänä/kesällä käydä kaapelointi läpi ja tehdä muutama optimointi:

 • Lisätään muutama 24V virtalähde ja järjestellä johdot uudestaan, jotta saadaan aikaan lyhyemmät kaapelivedot, max 15-20m
 • Putsataan ja rasvataan liittimet
  • CRC Electro
   • Nimenomaan sähkölaitteille tarkoitettu monitoimiöljy, joka ei johda sähköä
   • Estää veden tunkeutumisesta, ilmankosteudesta, kosteuden tunkeutumisesta tai korroosiosta johtuvia sähkö- ja elektroniikkalaitteiden vikoja
  • Harkitsin myös dielektrisen rasvan käyttöä liittimen sisällä, mutta riskinä on, että tuhdimpi silikonimainen sähköä eristävä rasva toimii liaan hyvin ja estää liittimien pinnien väliset sähköiset kontaktit kokonaan
 • Ehkä vielä sähköteippi liittimen ympärille lisätiivistykseksi

Hue Lily

Hieman koomisesti kärkisijoja huonoiten kestäneestä Philips Hue valaisimesta jakaa, ainakin speksien mukaan, haastavia olosuhteita kestämään suunniteltu Hue Lily. Huolimatta Hue tuoteperheen korkeimmasta IP65 suojaustasosta kahteen Lily-valaisimeen on päässyt vesi sisään ja tämä on lopulta hajottanut ne.

Onneksi tämä tapahtui kahden vuoden takuun sisään ja molemmat sai vaihdettua takuuseen verkkokauppa.comin kautta ilman mitään mutinoita.

Vika on enemmänkin mekaaninen vika, eikä ehkä niin kuin voisi kenties olettaa, eli joku herkempi elektroninen komponentti olisi kulunut loppuun joko kuumuuden tai kylmyyden takia. Oma veikkaus on, että virtakaapelin läpivienti petti molempien valaisimien osalta.

Hajonneen Hue Lily valaisimen voi tunnistaa ennen valojen pimenemistä katsomalla valaisimen lasi ”kupua”. Jos valaisin vuotaa, niin lasin sisäpinnalle alkaa tiivistyä kosteutta. Jos takuu on voimassa kannattaa valaisin viedä vaihtoon, sen päivät on luetut.

Lily valaisimet olivat ensimmäisten Hue valaisimien joukossa mitä meille hankittiin ja voi olla kyse alkupään sarjan laatuongelmista. Kotoa löytyy noin 15 kpl kyseistä valaisinta, enkä ole havainnut muissa Lily valaisimissa vastaavia ongelmia.

Itse valoa tuottava led tai elektroniikka vaikuttaa suhteellisen kestävältä. Yksittäinen Hue Lily on todennäköisesti meillä eniten päälläolotunteja kerännyt valaisin. Portin pielessä oleva valaisin on päällä keskimäärin noin 8 h / päivä, eli tunteja on kertynyt noin 9000 ja puksuttaa vielä menemään luotettavasti.

Kyseinen valaisin ei ole näyttänyt staattisesti vain yhtä värisävyä, vaan lähes alusta asti siinä on pyörinyt valoanimaatio, jossa valon sävy muuttuu noin 10 selunnin välein. Suurempi rasitus kohdistuu valkoista valoa tuottaviin ledeihin, mutta myös värilliset ledit osallistuvat valoanimaation tuottamiseen. Rasitus jakautuu näin tasaisemmin valoa tuottavien ledien välillä kuin yhtä värisävyä käytettäessä, liekö tämä pitkän iän salaisuus?

Huvittavasti siis Hue Lily on samalla huonoiten ja parhaiten kestänyt Hue valaisin.

Hue Econic

Hajonneiden valaisimien listalta löytyy myös Hue Econic. Speksien mukaan valaisimen suojaustaso on IP44. Käytännössä kyseessä ei todellakaan ole mikään kovin tiivis tuote, minkä voi havaita lasien sisäpuolelle päätyneistä pienistä lentävistä hyönteisistä.

Kuvia: hyönteisiä Hue Econic valaisimen sisällä

Näin ollenolisi luonnollista odottaa, että vika liittyisi kykyyn kestää kosteutta. Ja olla väärässä oletuksensa kanssa.

Hue Econic valaisimen ongelma on ollut mekaaninen kestävyys.

Ensimmäisen valaisimen sain rikki ajamalla sitä päin lumilingolla. Hyvin harva valaisin olisi kestänyt tämän törmäyksen, kun yli 100 kg liikkuu 11 hv:n voimalla, niin useimmat valaisimet jäävät taistelussa kakkoseksi. Törmäyksen seurauksena napsahti valaisimen jalan terassissa kiinni ollut jalan alaosa palasiksi.

Valitettavasti tämä osa on osoittatunut heikoksi osaksi myös toisessa yhteydessä. Toinen Hue Econic valaisin meni rikki samasta kohtaa. Tällä kertaa törmäys ei ollut kova, pikemminkin lievä hipaisu. Nuorempi koira, tuolloin noin 10 kg, juoksi valotolppaa ”nuollen”, vauhdin juuri hidastumatta ja suureksi yllätyksekseni valaisimen jalan alaosa napsahti palasiksi.

Vaikuttaa siltä, että Hue Econic valaisimen jalka on liian ohutta materiaalia ja on ehkä näin ollen suunniteltu huonosti. Käytössä oleva metalli vaikuttaa hieman hauraalta, ikään kuin ei kestäisi kylmyyttä kovin hyvin. Koetin korjata ensimmäistä hajonnutta jalkaa poraamalla siihen muutaman uuden kiinnitysreiän, mutta hauras metalli ei tätä kestänyt ja jalka halkesi vielä useampaan palaan.

Valaisimen takuu oli jo mennyt umpeen ja näin ollen tein väliaikaiskorjauksen käyttämällä geneeristä valaisimien maatuen muovista osaa, jonka avulla valaisimen sai takaisin pystyyn ja kiinni terassiin.

Kuva: maatuella korjattu Hue Econic vs ehjä Hue Econic

Pitänee yrittää selvittää, josko kyseistä tolppaan kierteellä kiinni tulevaa osaa saisi jostain varaosana. Philips Hue ei ole kuitenkaan tunnettu varaosien hyvästä saatavuudesta, joten en pidättele tämän suhteen hengitystä. Trendinä tuntuu olevan pikemmiten koko valaisimen vaihtaminen korjaamisen sijaan.

Ehkä teen myös toisen pöytävalaisimen hajonneesta Hue Econic valaisimesta?

Hue Discover

Pihalla useampi Hue Discover ja muutama niistä on alkanut oireilemaan. Valaisin näyttää applikaation näkövinkkelistä olevan ihan ok, eli siihen saadaan yhteys zigbee-protokollan ylitse ja näyttää vastaavan komentoihin. Ongelmana näissä tilanteessa on ollut, että valo ei mene päälle komennoista huolimatta. Yleensä ongelma on ilmennyt useamman perättäisen sähkökatkon seurauksena.

Vian korjaaminen on hieman arpapeliä. Valasin ei reagoi ”normaalisti” virtojen katkaisuun, eli jos virrat katkaisee kaksi kertaa nopeasti peräkkäin, niin valaisimen pitäisi syttyä ”hätätila” moodissa täydellä teholla 2700K valkoisella valolla. Myöskään resetointi naksuttelemalla virrat päälle/pois peräkkäin ei toimi.

Tähän mennessä olen saanut Hue Discover valaisimen takaisin käyttöön tuomalla ne takaisin sisälle. Valaisin kiinni katkaisimella varustettuun jatkojohtoon ja virtojen päälle/pois naksuttelua. Jossain tapauksissa on pitänyt jättää valaisin muutamaksi tunniksi virrattomaksi ennen kuin se on suostunut laittamaan valon päälle. Kun valo on saatu vihdoin päälle, niin valaisin reagoi taas normaalisti resetointiyrityksiin Hue Dimmer älykatkaisimella. Eli älykatkaisin fyysisesti kiinni Hue Discover valaisimeen suunnilleen valaisimen sarjanumeron kohdalla, ”On” ja ”Off” napit pohjaan noin 10 sekunniksi, kunnes valasin vilkahtaa. Tämän jälkeen valaisimen lisäys Hue siltaan ja se on toiminut tämän jälkeen normaalisti.

Oma veikkaus on, että liittyy jotenkin ”Powerloss” asetukseen. Itsellä on asetus ollut ”Last State” asennossa, jolloin valaisin jää pimeäksi, jos oli pimeänä ennen sähkökatkoa. Aiemmin havaitsin ongelmia GU10 polttimoiden powerloss toiminnassa, ehkä tämä on kyseisen bugin serkku?

Laitetaan kokeeksi muutama Discover default powerloss asetukselle ”Warm White” ja katsotaanko auttaisiko tähän ongelmaan.

Hue Discover valaisimet eivät siis ole lopullisesti hajonneet, mutta aiheuttavat jonkun verran harmia, kun niitä pitää kiikuttaa pihalta sisälle resetoitavaksi.

Hue Amarant

Valaisin alkoi oireilemaan vilkkumalla ja lopulta sammui kokonaan. Kokeilin sisällä suoraan virtalähteeseen liitettynä, eikä lähtenyt toimimaan, eikä suostunut resetoitumaan. Vaihdettu takuuseen Gigantissa, tällä kertaa kivuttomasti, vanha tiskille,uusi hyllystä kyytiin ja ongelma ratkaistu.

Myöhemmin tuli mieleen, että olisiko kyseessä ollut samanlainen ongelma kuin Hue Discover valaisimien kanssa ja olisi kenties ratkennut resetoimalla valaisin.

Tällä hetkellä ainut Hue tuoteperheen laite, jonka hajoamisen taustalla vaikuttaa olevan elektroniikkaan liittyvä vika.

Hue Lily XL

Talvella Hue 24V-ulkovalojen johtoja käsitellessä kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta. Pakkanen kovettaa liittimien muovin ja on isompi riski saada liitin rikki. Itse onnistuin saamaan yhden Hue Lily XL liittimen palasiksi, kun yritin irroittaa sitä johdosta, jäätynyt liitin meni useampaa osaan.

Tällä kertaa takuun käsittely ei ollut ihan niin suoraviivaista kuin olisi toivonut. Gigantilla on välillä hieman kyseenalainen käytäntö takuuasioiden käsittelyssä. Eivät itse pystyneet määrittämään meneekö valaisin takuuseen ja se piti lähettää ulkopuolisen arvioitavaksi. Jos ei mene takuuseen, niin arvioinnista pitää maksaa käsittelymaksu, noin 40-70€. Jos eivät itse osaa arvioida takuuasioita, niin miksi asiakkaan pitää siitä maksaa? Motivaationa on varmaankin vähentää turhia takuupyyntöjä, mutta käytännössä heikentää takuuta huomattavasti. Eli kannattaako viedä 100-150€ laite takuukorjaukseen, jos riskinä on että, ilmoitetaan että ei kuulu takuuseen ja pitää maksaa käsittelymaksu?

No tällä kertaa kävi onnellisesti ja noin viikon päästä tuli ilmoitus, että valaisin vaihdetaan takuuseen. Mutta toimintatapa takuuasioissa laittaa miettimään onko Gigantti jatkossa hyvä paikka tehdä ostoksia…

E27 Polttimo

Entäpä Hue E27 (White Ambiance) polttimo?

Kyseistä polttimoa EI ole suunniteltu ulkokäyttöön tai korkeisiin käyttölämpötiloihin. Sekä tuotteen dokumentaatiossa että erinäköisillä internet palstoilla varoitellaan E27 polttimoiden käytöstä äärilämpötiloissa tai ulkotiloissa.

Kyseinen polttimo on ollut etupihalla käytössä lähes alusta alkaen noin kymmenessä valaisimessa läpi vuoden. Vieläpä suljetun kuvun sisällä, joka on estänyt viilentymistä kuumina kesäiltoina.

Lisäksi yksi E27 polttimo on ollut saunan lauteiden alla noin 18 kk.

No mikä on vikaantumisprosentti?

Kyllä, arvasit oikein, täysi nolla.

Ei mulla muuta…

Pariston kulutus

Ei nyt varsinaisesti vika, enemmänkin ominaisuus ja hyvä sellainen, jos esimerkiksi vertaa muihin patterilla toimiviin älykaitteisiin, vaikka esim autotallin ovia käskyttävään iSmartgate tuoteperheen langattomaan ovisensoriin, joka ahmii pattereita kuin bulimikko binge-vaiheessa.

Hue Dimmer älykatkaisimet ja liikesensorit, myös ulkoversiot, kuluttavat hämmästyttävän vähän pattereita. Nyt noin kolmen-neljän vuoden päästä aletaan tulemaan siihen pisteeseen, että lähitulevaisuudessa joutuu vaihtamaan useamman laitteen pariston. Tähän mennessä olen vaihtanut ehkä kahden/kolmen eniten käytetyn Hue Dimmerin ja yhden eteisessä olevan liikesensorin paristot. Käytössä on tämän tyyppisiä laitteita yhteensä noin 50 kpl.

Liikesensoreissa on edulliset AAA tai AA -tyyppiset paristot käytössä, eikä älykatkaisimien LR2450 paristotkaan taloutta kaada.

Pieni paristonkulutus johtuu suurelta osalta ehkä välillä turhaankin parjatun Zigbee-protokollan hyvästä suunnittelusta ja kaikkia propseja ei suoraan voi laittaa Philipsin laariin.

Yhteenveto

Omien kokemuksien mukaan Philips Hue tuotteiden valolähteenä toimivat LEDit ja muu elektroniikka kestää hyvin käyttöä. Lukuunottamatta yksittäistä Hue Amarant valaisinta ei yhtään Hue valaisinta ole lopullisesti hajonnut elektronisten komponenttien vuoksi, eli vikaantumisprosentti näiltä osin on lähes nolla.

Suurin osa rikkoontumisista ovat olleet enemmän tai vähemmän mekaanisia. Kaikki vikaantuneet valaisimet ovat olleet ulkokäytössä. Ei siis kovin yllättävää, että haastavimmissa olosuhteissa hajoaa vehkeet helpommin.

Philips tuotteet ovat kalliita, mutta hinnan vastineeksi saa paremman kestävyyden. Ääriesimerkkinä spektrin toisesta laidasta on kiinalaiset Gledopto ulkovalaisimet, joiden ensimmäisen sukupolven vikaantumisprosentti oli tasan 100. Molemmista yksilöistä hajosi elektroniikka talvella noin 6 kk sisään käyttöönotosta.

Eli voisi sanoa, että älyvaloissa oman kokemuksen mukaan hinta korrelloi vahvasti kestävyyden kanssa. Olen vuosien varrella testannut eri valmistajien älyvalaistus-tuotteita ja lähes poikkeuksetta, Philips Hue on osoittautunut ongelmattomimmaksi.

4 thoughts on “Mitä on mennyt rikki vuosien aikana – Philips Hue kokemuksia

 1. Itse pistin Hue Lilyn virtajohtoihin kutistesukkaa liittimien peitoksi. Arvatenkin kadun päätöstäni jossain vaiheessa kun kaapeleita pitää järjestellä uudestaan, mutta toistaiseksi olen ollut tyytyväinen.

  Tykkää

   1. Normaalia kutistesukkaa, ajattelin että on siistimpi jos jakun joutuu irroittamaan.

    Tykkää

   2. Itse päädyin laittamaan Bilteman liimallista 20 mm kuristesukkaa kokeeksi kolmeen valaisimeen. Tuunatessa joutui yhden repimään irti, eikä aiheuttanut ongelmia tai jättänyt jälkeensä liimapintaa.

    Bonuksena liimallinen kutistuu max 1/3 osaan alkuperäisestä, kun liimaton menee vain 1/2 osaan alkuperäisestä, eli saa helpommin ”tiukan” paketin.

    Kuristesukalla saa suorat johto-valaisin liitokset aika hyvin umpeen, mutta ei toimi ihan yhtä hyvin t-palikan kanssa. Jotta saisi ”sisääntulo” liittimen eristettyä pitäisi koko t-liitin käytännössä kääriä kuristesukan sisään. Kyseisessä liitimessä pyöritettävä osa on kiinni ”akselissa ilman o-rengasta ja juuresta voi tihkua vettä sisään.

    No on parempi kuin ennen, mutta ei täydellinen.

    Seuraavaksi t-liittimen upottaminen kuumaliimaan? 😬

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s