Adore kattovalaisin – Philips Hue kokemuksia

Talon viimeinenkin tila saa älyvalot. Tällä kertaa laitetaan suihkuhuoneen ja saunan valaistus uusiksi. Suihkutilaan menee Philips Hue Adore kattovalaisin ja saunan lauteiden alla olevaan valaisimeen vaihdetaan Hue E27 white ambiance polttimo.

Philips Hue Adore

Philips Hue Adore tuoteperhe on suunniteltu myös kosteisiin tiloihin asennettavaksi ja sarjan valaisimissa on IP44 tasoinen suojaus, eli kestää roiskevettä. Adore -sarjasta löytyy eri mallisia valaisimia: peilivalaisin, kohdevalaisin, alasvalo, kattospottivalaisin ja kattovalaisin. Itse päädyin jälkimmäiseen.

Kattovalaisimen halkaisija on 40,7 cm ja ilmoitettu teho on 27W / 2400 lm. Valaisimen sisällä olevat ledit ovat tyyppiä ”White Ambiance”, eli valkoisen valon eri sävyt ja säädettävä värilämpötila 2200-6500K.

Valojen hankinta

Päädyin tällä kertaa hankkimaan Hue Adore -valaisimen Powerin verkkokaupasta. Hinta toimituksineen oli noin 167€ ja pakettiin kuuluu Hue Dimmer älykatkaisin. Lisäksi mukaan tarttui saunan valaisimeen uusi Hue E27 White Ambiance -polttimo + Hue Dimmer combo. En varsinaisesti tarvitse ylimääräistä Hue Dimmer älykatkaisinta, mutta kombon mukana sille jäi hintaa vain noin 1€, eiköhän sille jotain käyttöä keksitä…

Sivuhuomiona: Verkkokauppa.com slogan ”Todennäköisesti aina halvin” alkaa olla kadoksissa ainakin Hue tuotteiden osalta, kuten usein viime aikoina, niin tämäkin Hue Adore valaisin oli huomattavasti kalliimpi kuin kilpailijoilla, eli tällä kertaa eroa oli noin 40€ .

Olisiko uusi slogan ”Todennäköisesti muualta saa halvemmalla” ?

Hue E27 polttimo saunaan

Jostain syystä olin ollut siinä käsityksessä, että saunassa lauteiden alla oleva perinteinen valaisin olisi joku korkeisiin lämpötiloihin soveltuva erikoisvalaisin ja siihen olisi täten hankala löytää Hue ekosysteemin kanssa yhteensopivaa polttimoa.

Näin ollen saunan valaisun ”viisastaminen” olisi pitänyt ratkaista laittamalla esimerkiksi Samotech SM308 älykatkaisin perinteisen valokatkaisimen ja varsinaisen valaisimen väliin. Ehkäpä vielä siten, että asennus olisi tapahtunut perinteisen katkaisimen päähän, jotta älykatkaisinta ei olisi tarvinnut asentaa potentiaalisesti märkään ja kuumaan saunaan, sähkölaitteet kun eivät oikein välitä tällaisista olosuhteista. Perinteisen valokatkaisimen irrottaminen ja siihen lisäpalikoiden liittäminen on jo sen verran hardcore sähköhommia, että se olisi ollut parempi jättää ammattilaisen tekemäksi.

No asiaa tarkemmin tutkittuani havaitsin, että saunan valaisimen sisällä onkin ihan tavallinen E27 led-polttimo. Korkea käyttölämpötila yleensä lyhentää led-polttimoiden elinikää, mutta ilmeisesti lauteiden alla on sen verran viileämpää, että polttimo kestää suhteellisen hyvin. Ei ole ollut tarvetta vaihtaa kyseistä polttimoa viimeisen kolmen vuoden aika, eli sinä aikana kun olemme nykyisessä talossa asuneet

Eli saunan valaisimen ”viisastaminen” onkin suhteellisen suoraviivainen operaatio. Vaihdetaan ”tyhmä” E27 polttimo viisaammaksi Hue E27 White Ambiance polttimoksi ja homma on valmis.

Miten kestää korkeampaa lämpötilaa? Vain aika näyttää – toisaalta tappio ei ole järkyttävän iso, jos polttimo sattuu hajoamaan.

Kuvia: E27 polttimo saunan lauteiden alle

Hue Adore kattovalaisin, asentaminen

Valaisin kiinnitetään kolmella ruuvilla kattoon. Ei saa siis kiinni suoraan katossa olevaan valaisinpistorasian runkoon ja jos valaisimen joskus poistaa / siirtää jää kattoon reikiä.

Painamalla reunoista ja pyörittämällä keskellä oleva pyöreää peitinlevyä sen saa liikahtamaan ja irtoamaan valaisimen rungosta. Seuraavaksi kolme ruuvia irti keskellä olevasta kannesta, jonka alta paljastuu virtalähde + muut sähköiset komponentit.

IP44 suojaustasosta johtuen erilaiset aukot on suojattu paremmin, mutta muuten valaisimessa on aika samanlaiset palikat kuin aiemmin kodinhoitohuoneeseen asennetussa Hue Being -kattovalaisimessa. Valonlähde on led-nauha, joka kiertää valaisimen kehää. Tällä kertaa led-nauha on piilotettu valaisimen rungon sisään, eikä yksittäisiä ledejä näy ilman, että purkaisi valaisinta enemmän.

Kuvia: Hue Adore valaisimen osia

Hue Adore resetointi himmennyskytkimellä

Valaisimen mukana tulee Hue Dimmer Switch himmennyskytkin, joka on valmiiksi paritettu valaisimen kanssa. Näin ollen käyttämäni iConnectHue applikaatio ei löytänyt valaisinta ja sen joutui resetoimaan, jotta valaisimen liittäminen Hue siltaan onnistui.

Eri valmistajien zigbee valot saa yleensä resetoitua naksuttelemalla niitä päälle/pois, riippuen valmistajasta tarvittava määrä on/off naksautuksia on yleensä 4-7 kertaa.

Hue valojen tapauksessa omasta mielestä helpoin tapa resetointiin on käyttää Hue Dimmer Switch himmennyskytkintä. 

  1. Sähköt päälle valaisimeen
  2. Himmennyskytkin fyysisesti kiinni valaisimeen
  3. Yhtäaikaa ”on” ja ”off” napit pohjaan himmennyskytkimestä
  4. Pidä napit pohjassa noin 10 sekuntia
  5. Kunnes valo vilkahtaa muutaman kerran
  6. Valo jää palamaan kiinteästi
  7. Valaisin on nyt resetoitu
  8. Valaisimen pitäisi löytyä uutena valaisimena kun laittaa valaisimien etsimisen päälle applikaatiosta

Kuvia: Adore valaisimen liittäminen Hue siltaan

Hue Adore, valoteho

Valoteho edelliseen ”perinteiseen” noin 600 lm E27 polttimolla varustettuun valaisimeen on iso. Ei sinänsä tullut yllätyksenä, jos lumeneita on neljä kertaa enemmän, niin näkeehän eron jo paksumillakin kokispullonpohjalaseilla 🙂

Kattoon asennettuna valaisin on muutaman sentin irti katosta, valaisimen kattoa kohti oleva runko on valoa läpäisevää muovia ja näin ollen säteilee valoa myös ylöspäin kohti kattoa. Valaisimen keskellä oleva levy ei päästä valoa läpi ja näkyvä valonlähde on renkaan muotoinen kuten alla olevista kuvista käy ilmi.

Kuvia: Hue Adore kattovalaisin suihkutilan katossa, valkoisen valon eri värilämpötiloja

Jos tämä oli viimeinen talon huone/tila ilman älyvaloja, onko kodin älyvalaistus nyt sitten valmis?

Suunnilleen – aina jotain pientä uutta tulee mieleen ja älyvalaistusta voi tuunata vaihtamalla vanhempia valaisimia uudempiin.

Lisäksi vielä kesken on:

Parin viime vuoden aikana kotiin on kertynyt aikamoinen patteri älyvalaistukseen liittyviä laitteita, tämän hetken lukumäärä pyörii jossain 150 laitteen korvilla. Näin ollen luonnollista poistumaa hajoamisen myötä tulee varmaan esiintymään ja siinä vaiheessa voi miettiä, että korvataanko hajonnut laite samanlaisella vai onko markkinoille tullut jotain uutta ja mielenkiintoista mitä haluaisi kokeilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s