Sähköinen ajoportti toimii taas – kuinka kauan?

Päätin lopulta sijoittaa omaan mielenterveyteen ja vaihdattaa portin ajomoottorin, sen sijaan, että olisin jatkanut portin säätämistä viikottain ja näistä operaatioista avautumista täällä.

Suosi kotimaista?

Koska alkuperäinen portin toimittaja Alderman on Virosta ja etäisyydestä johtuen työhön liittyvät sivukustannukset ovat suhteellisen hinnakkaita, kun pitää maksaa laivaliput / päivärahat, niin kyselin hintoja moottorin vaihto-operaatioon myös suomalaisilta kauppiailta. Ilmeisesti kotoilun seurauksena syntyneen rakennusboomin johdosta kauppiailla menee liian hyvin ja ihan joka kyselyyn ei vaan kerkeä vastaamaan, kun sain vain yhden hinnoittelun. Tämäkin tuli eri mallista kuin olin pyytänyt ja eivät enää vastanneet kun kysyin hintaa tehokkaammalle moottorille.

Eli takaisin portin alkuperäisen toimittajan pakeille. Tarjosivat myös mahdollisuutta, että huoltomies tulisi paikalle ja yrittäisi ensin korjata portin ja varalle otettaisiin uusi moottori. Päädyin kuitenkin vaihdattamaan moottorin saman tien, näin ollen ei tarvinnut maksaa yritystä korjata portti. Vaikka työn osuuteen paloi hieman enemmän rahaa, niin kokonaispakettina tuli edullisemmaksi, noin 1900€, kuin kotimaasta tarjottu vaihtoehto.

Moottorin vaihto

Hoitui mallikkaasti sovittuun aikaan ja portti on nyt toiminut muutaman viikon ongelmitta. Asentaja myös suoristi portin vaateriin, voiteli mekanismit ja paikkamaalasi portin. Uuden moottorin lisäksi pakettiin kuului kaksi uutta kauko-ohjainta, uudet valokennot ja ”softstopper magneetit”. Kaikkea ei kuitenkaan tarvinnut vaihtaa ja pystyttiin hyödyntämään olemassa osia kuten kauko-ohjaimia, koodilukkoa ja maassa olevaa avauslooppia.

Proteco liukuportin moottori

Alderman on näköjään vaihtanut päämiestä, eli uusi avausmekanismi on erimerkkinen kuin alkuperäinen, moottori on Proteco Mover 8 ja kontrollerina on Proteco Q60S. Moottorin mallinumerossa oleva ”8” viittaa portin painoon (eli max 800 kg). Aiemmin olin virheellisesti ymmärtänyt, että numero viittaisi moottorin tehoon, eli 5/500 olisi 500W ja 8/800 olisi 800W. Mover 8 moottorin teho on 300W.

Uusi Q60S kontrolleri vaikuttaa helppokäyttöisemmältä, säätönapit ovat selkeästi näkyvillä (kopan ollessa avoinna) ja merkkivalot/kahden kirjaimen näyttö näkyy myös hyvin. Aiemmassa portin kontrollerissa molemmat olivat vähän piilossa ja säätöä piti tehdä osin sokkona. Toivottavasti portti kuitenkin pysyy säädöissään, eikä sitä tarvitse viikoittain uudelleenohjelmoida…

Asentajan mukaan alkuperäisessä moottorissa on joku vika ja ei toiminut normaalisti. Olin pitkään siinä uskossa, että alkuperäinen moottori olisi ollut tehokkaampi, mutta tarkemmin tilauskuponkia tavattuani havaitsin, että aiempi moottori olikin mallia ”Leb XXX 5”, eli hieman ”kevyempi” malli, max 500 kg porteille. Alkuperäisessä tarjouksessa oli toki mainittu myös tehokkaampi ”Leb XXX 8”, mutta se olikin optio, jota en ollut huomannut käyttää. Olisi kannattanut lukea alkuperäisen portin tarjous tarkemmin, koska siinä vaiheessa moottorin päivitys tehokkaammaksi olisi maksanut muutaman satasen.

Kuvia: Proteco Mover 8 asennettuna paikalleen

iSmartgate

Kuten jo aiemmin epäilin, portin etäohjaukseen käytetyllä iSmartgate tuotteella ei ole mitään osuutta portin ongelmiin. iSmartgate on käytössä myös uuden moottorin kanssa.

iSmartgate pakettia on tullut tuunattua hieman, eli portin liikkeen havaitsemiseen käytetyn sensorin vastakappaleessa olevat magneetit on päivitetty isommiksi. Näin iSmartgate ei niin helposti turhaan/väärin hälytä portin liikkeistä, kun tuuli heiluttelee porttia. Sopivat magneetit löytyi Bilteman ”Veitsien Magneettipidin” tuotteesta, jota modifioin sen verran, että lyhensin rälläkällä päällä olevaa kuorta lyhyemmäksi ja pinosin magneetit kolme päällekkäin, jotta sai sensorin ja magneettien välin sopivan pieneksi. Lisäksi magneetit kattavat laajemman vaakasuuntaisen alueen ja ei ole niin herkkä vikaraporteille, jos portti ei satu menemään esim kiinni juuri millilleen oikeaan kohtaan.

Kuvia: Tuunatut magneetit + portin liikesensori

Takuu

Portilla makanismeineen on 10 vuoden takuu, mutta se edellyttää, että portti huolletaan huolto-ohjelman mukaisesti toimittajan toimesta. Itse olin skipannut nämä huollot alkuperäisen portin osalta ja säätänyt vielä porttia itsekin useasti. Näin ollen tuntui kohtuuttomalta vedota takuuseen hajonneen moottorin osalta. Ehkä pitää jatkossa kiltisti huollattaa porttia.

Yhteenveto

Olisi ehkä pitänyt luovuttaa aiemmin ja antaa homman hoito ammattilaisille. Vieläkin epäilys raapaisee vatsan pohjasta joka kerta, kun portin avautumisessa napin painalluksen jälkeen on pieni viive… Toivotaan, että edessä on monta ongelmatonta vuotta ja epäilys pikkuhiljaa haihtuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s