Sähköinen ajoportti jumittaa, osa 247

Lumilingon lisäksi lähes rajatonta säätämisen ”iloa” tuottava laite on meidän sähköinen ajoportti. Tänä talvena ongelmallisia päiviä on ollut kirkkaasti enemmän kuin päiviä jolloin automaatio on hoitanut portin availut mukisematta.

Aiemmin portti on toennut, kun sen on ohjelmoinut uudestaan, mutta viime aikoina tämäkään ”lääke” ei ole oikein toiminut. Toisaalta hulluuden eräs määritelmä on, että yrittää samaa asiaa aina vaan uudelleen ja odottaa toisenlaista lopputulosta. Eli jotain uutta pitäisi keksiä.

Ei kun taas ihmettelemään ja säätämään ajoporttia…


Portin mekanismien voitelua

Portin alaraudassa on ura, jonka sisällä on kahdessa kohdassa laakeroidut metallipyörät. Portti tavallaan lepää näiden metallipyörien varassa. Kovemmilla pakkasilla vaikutti siltä, että nämä metallipyörät pyörisivät hieman huonosti. Kokeilin erilaisia tököttejä voiteluun, lopulta parhaan lopputuloksen antoi WD40. Valitettavasti tämä operaatio ei poistanut ongelmia kokonaan.

Ihmeellinen kolahdus

Portin avautumisen yhteydessä porttiin kiinnitetty magneetilla varustettu ”softstopper” huolehtii avausoperaation hallitusta lopettamisesta. Kun softstopper tulee portin kontrollerin kohdalle, niin portin moottori lopettaa pyörimisen ja portti pysähtyy. Jos seisoo portin vieressä sen avautuessa, niin kuulee pienen naksahduksen, kun softstopper tulee portin kontrollerin kohdalle. Ääni tulee ilmeisesti releen laukeamisesta, jonka seurauksena portin moottori pysähtyy. Koska portin runko on metallia, se painaa jonkin verran ja tämän seurauksena portti ei pysähdy välittömästi kun moottori pysähtyy ja portti liukuu pienen matkan.

Tänä talvena normaalin naksahduksen lisäksi on portin avautumisen päätteeksi kuulunut myös kovempi kolahdus. Aiemmin ajattelin tämän johtuvan siitä, että portti jostain syystä pysähtyy liian nopeasti ja portin ”vaihde” jää tavallaan päälle . Tämä ei ollut kuitenkaan oikea syy ääneen.

Portin ”softstopper” on kiinnitetty metallilatalla samaan hammaskiskoon, jota käytetään portin liikutteluun. Tarkemmin asiaa tutkittuani näyttää siltä, että portti liukuu moottorin pysäyttämisen jälkeen liian pitkälle. Softstopperin metallilatta osuu portin avausmoottorin hammasrattaaseen ja tästä syntyy kovahko kolahdus. Yleensä tämän seurauksena portti jäi jumiin eikä suostunut menemään itsekseen kiinni. Kun vähän auttoi kädellä, niin portti alkoi sulkeutua.

Kuva: Portinsoft stopper ja sen kiinnityslatta

Kuva: Portin softstopper ja portin moottorin hammaspyörä

Softstopper jää jumiin moottorin hammaspyörään

Softstopperin kiinnityslatta on valmistajan toimesta määritelty noin 15-20 cm pitkäksi. Kiinnityspiste on latan toisessa päässä ja itse softstopper on toisessa päässä. Aiemmin portti ehti pysähtymään ennen kuin kiinnityslatan kiinnityspiste osui moottorin hammasrattaaseen. Nyt portti tavallaan liukuu liian pitkälle ja kiinnityslatta jumittaa moottorin hammaspyörän.

Kuvia: Portin softstopper ja portin moottorin hammaspyörä, normitilanne vs hammaspyörä jumissa

Kokeilin ensin säätää portin moottorin voimakkuutta pienemmäksi, jolloin portti liikkuisi hitaammin ja pysähtyisi nopeammin. Ei oikein toiminut. Ilmeisesti portin moottori on hieman alimitoitettu ja jos portin moottorin voiman säätää pienemmäksi, niin se hyytyy kokonaan.

Seuraavaksi kokeilin irrottaa softstopperin kiinnityslatasta ja ruuvasin softstopperin suoraan portin puisiin rakenteisiin. Näin kiinnityslatta ei päässyt jumittamaan moottorin hammaspyörää.

Tämä väliaikainen korjaus toimi muutaman päivän ihan ok, mutta itseä jäi mietityttämään miksi näin käy. Eli oli löydetty korjaus, mutta ei varsinaista juurisyytä miksi ongelma on syntynyt.

Laitteen valmistaja on varmasti huolellisesti testannut, että portti ehtii pysähtymään tarpeeksi nopeasti, eikä softstopperin kiinnityslatan pitäisi aiheuttaa ongelmia.

Portti vinossa?

Muutaman päivän tuumailun jälkeen menin taas ihmettelemään porttia tuorein silmin. Silmämääräisesti näytti hieman siltä, että portti olisi hieman kallellaan avautumissuuntaan. Autotallista vatupassi kouraan ja tarkistamaan. Jep selvästi vinossa. Portti tavallaan siis avautui alamäkeen. Näin ollen portti luonnollisesti liukui pidemmälle avausmoottorin pysähdyttyä ja softstopperin kiinnityslaatta pääsi jumittamaan moottorin hammaspyörän.

Lisäksi portin sulkeminen ”ylämäkeen” vaatii enemmän voimaa kuin normaalisti. Koska moottorin tehossa ei ole juuri pelivaraa, niin tämä muutamaan asteen kallistus oli liikaa. Kun kädellä auttoi hieman niin portti pääsi liikkeelle ja sulkeutui normaalisti.

Ilmeisesti routa on päässyt liikuttamaan portin perustuksien betonimöykkyä hieman ja tämän seurauksena portti on jäänyt kallelleen. Muistaakseni betonimöykyssä on tavaraa noin 0.5 kuutiometriä, eli se ei ole ihan kevyt, mutta näköjään loppupeleissä luonto tekee mitä huvittaa ja voittaa aina…

Portin oikaisu

Onneksi portin asentoa voi säätää. Metallipyörät joiden varassa portti lepää on kiinnitetty betoniperustuksiin neljällä pultilla per pyörä ja pyörittelemällä metallipyörien kiinnitysmuttereita saa portin asennon muuttumaan. Koska toinen metallipyöristä on hankalassa paikassa portin moottorin ja aidan välissä päädyin lopulta säätämään pelkästään sulkeutumissuuntaan ulompaa metallipyörää. Nostamalla metallipyörää ylöspäin, laskeutui vastaavasti portin toinen pää alemmas ja portti pikkuhiljaa asettui vaakasuoraan asentoon. Ei mennyt ihan ensimmäisellä yrittämällä kohdalleen, mutta lopulta noin tunnin säätämisen jälkeen alkoi vatupassi näyttää haluttua asentoa.

Kuvia: Portin metallipyörien kiinnityspisteeet

Kuva: Portti vaaterissa

Portin vastakappaleen säätämistä

Kun portti sulkeutuu, niin se lopulta liukuu toisella puolella olevan portin vastakappaleen sisälle. Tämän tarkoitus on ilmeisesti vähentää portin moottoriin ja metallipyöriin kohdistuvaa rasitusta. Kun portti oli nyt suoristettu oli portin pää sulki ollessaan pudonnut muutaman senttimetrin alemmaksi. Tässä kohtaa portin vastakappale aiheutti uuden ongelman. Vastakappaleessa on ”ramppi”, jota pitkin portti kyllä pääsi vastakappaleen sisälle, mutta samalla portti nousi ylemmäs. Tämän seurauksena portin liikutteluun käytetty hammaskisko nousi myös ylemmäs. Ilmeisesti tarpeeksi, että portin aukon toisella puolella oleva portin moottori ja sen hammasratas menetti osittain otteensa hammaskiskoon. Kun porttia yritti avata, pääsi hammasratas ”sutimaan”, eli ei saanut kunnolla otetta hammaskiskosta ja portti ei suostunut aukeamaan.

Routa oli aiheuttanut myös lisäongelmia tällä puolella. Vastakappaleen tolppa oli taas liikahtanut toiseen suuntaan, eli oli tavallaan kallellaan ylämäkeen. Tämän ja portin liikeradan muuttumisen seurauksena vastakappaleen säätövara ei riitänyt, jotta vastakappaleen olisi saanut tarpeeksi alas.

Leikkasin rälläkällä vastakappaleesta pienet suirot pois, jotta vastakappaleen kiinnityspultit sai oikeaan kohtaan. Vaihtoehtona oli ollut porata kiinnityspulteille uudet reiät, mutta se olisi vaatinut myös uusien kierteiden tekoa metalliseen tolppaan. Itsellä ei ole kierteiden tekovehkeitä, joten joutui turvautumaan rälläkkään.

Kun vastakappaleen sai tarpeeksi alas, avautui portti paremmin.

Kuva: Tuunattu portin vastakappale

Kuva: Portti vastakappaleen sisällä

Yhteenveto

Lopuksi portin asetusten uudelleen säätö ja muutama testi. Näyttää toimivan ihan ok, pientä nykimistä on vieläkin havaittavissa. Vikaa voi yrittää korjata siirtämällä softstoppereita, mutta yleensä nämä säädöt eivät täysin korjaa ongelmaa. Portin toiminta perustuu suurelta osalta aikaan ja jos portti pääse jossain kohdassa hieman sutimaan tai nykäisemään, menee portin automaatio helposti sekaisin ja näiden seurauksena syntyvä pienikin ”jumi” on tarpeeksi hyydyttämään portin avausmoottorin.

Katsotaan kuinka käy. Ehkä pitää jossain vaiheessa päivittää portin moottori tehokkaampaan, jolloin on enemmän pelivaraa ja pieni portin asennon muutos tai jumi ei ole tarpeeksi saamaan portin avausmekanismia sekaisin. Lisäksi tehokkaamman moottorin voisi asettaa hidastumaan avaus-/sulkusyklin lopussa ja näin portti liikkuisi hallitummin eikä ehkä jäisi niin helposti jumiin.

9 thoughts on “Sähköinen ajoportti jumittaa, osa 247

 1. Hei!

  Lueskelin blogiasi, olisiko sinulla suositella mistä tilailla alasvaloja joissa zigbee tuki (saisi liitettyä hue siltaan), rgg + cct ja mielellään 1000lumenia saisi ulos. Huelta ei löydy tarpeeksi lumeneita noita spoteistaan.

  Lisäksi osaatko sanoa löytyykö vastaavia kuin tämä https://www.superled.fi/product/1511/savy-zigbee-led-himmennin-triac-5-200w-abb-jussi-abb-impressivo-ja-schneider-exxact-yhteensopiva-vk12 ulkomailta tai muualta edullisemmin?

  Tykkää

  1. Moi,

   Hue yhteensopivia alasvaloja kyseltiin tässä mennä viikolla LinkedInin kautta, ilmeisesti Huen kannattaisi tehdä omista alasvaloista tehokkaammat versiot 🙂

   Kaikki täällä myytävät Hue alasvalaisimet tuntuvat perustuvan GU10 -polttimoihin, joista lähtee se max 250-350 lm.

   Edellinen kysyjä oli päätymässä hankkimaan Gledopton alasvaloja Hollannissa olevasta liikkeestä, josta valaisimille saa kuulemma takuun. 12W versiosta lähtee 1050 lm. https://www.wifilampkoning.nl/philips-hue-compatible/hue-lampen-en-spots/hue-compatible-zigbee-led-downlight-rgbww-12-watt-hue-alternatief/

   Itsellä on vähän huonoja kokemuksia Gledopton valaisimista, tosin outdoor versiosta, molemmat 30W versiot hajosivat noin 6 kuukaudessa. Todennäköisesti johtui tuolloin olleesta pakkasesta, noin -15C. Speksin mukaan olisi pitänyt kestää kylmempääkin.

   Takuuasioita yritin vääntää kuukauden kiinalaisen Aliexpress (Anwsti) kauppiaan kanssa. Todennäköisesti minulle vastasi ohjelmistorobotti, kun sanavarasto oli suhteellisen suppea:
   ”Hi friend, please send video”
   ”Hi friend, sorry we lost video, please send again”
   ”Hi friend, sorry we cannot see problem, please send new video”

   Takuuasioiden hoitaminen Kiinasta tämän kokemuksen perusteella on käytännössä mahdotonta tai vähintäänkin kallista. Jos päädyt Gledoptoon ja et ole valmis heittämään valaisinta roskiin sen hajottua ja haaveilet takuusta, kannattaa ostokset tehdä EU:n alueelta, esim tuolta Hollannista.

   Ei ole kokemusta seinään kiinnitettävistä zigbee -himmentimistä, joissa olisi vielä fyysinen rulla pyöriteltäväksi. Itse olen käyttänyt Samotechin SM309 älyhimmentintä, jonka voi myös laittaa valokatkaisijan taakse, mutta itse piilotin sen kattoon valaisimen ja katkaisimen välille. Samotechillä on muistaakseni myös muita zigbee yhteensopivia himmentimiä. Brexitin jälkeen tuotteiden tilaaminen UK:sta on kallistunut ja menee todennäköisesti postikuluineen aika lähelle tuota esimerkkiäsi. https://www.samotech.co.uk/

   Tykkää

 2. Kiitos vastauksesta! Itse katselin tällaista myös: https://www.amazon.de/-/en/Downlight-Drywall-Lighting-Control-Adjustable/dp/B08T67PSSJ/ref=sr_1_22?dchild=1&keywords=Tuya%2BZigbee&qid=1614598098&s=lighting&sr=1-22&th=1&qty=9

  Onko tästä mitään mielipidettä? Pitäisi kaiken järjen mukaan olla huen kanssa yhteensopiva. Kun tilaa saksan amazonista, niin takuun kanssa pitäisi olla suht selvillä vesillä toivottavasti. 😅 Tuossa päästään alle 20€ hintaan /kpl ja lumeneita olisi se n. 1000 / valaisin noilla isoimmilla wateilla.

  Onko sinulla yhteystietoja mistä tavoittaisin muualta kuin täältä?

  Tykkää

  1. Moi,

   Nuo linkin valot näyttää olevan wifi, eikä zigbee. Ei tule toimimaan Hue:n kanssa.

   Tuyan brandillä myydyistä vehkeistä ei ole kokemusta. Lidlin älyvalot on Tuyan valmistamia ja itsellä olevat led-nauhat on toiminut hyvin.

   Pidetään vaan keskustelut täällä kommenteissa, niin niistä on iloa muillekin samojen kysymysten kanssa painiville.

   Tykkää

   1. Jaa, otsikossa on tosiaan sekä wifi, että zigbee. Kumpiakohan mahtaa oikeasti olla? Hinta epäilyttää, kun Aliexpresissä zigbee tuyat on kalliimpia. Veikkaan, että on wifi versiot.

    Tykkää

   2. Taidan laittaa tilaukseen ja testiin yhden kappaleen. Näköjään myös alista löytyy: € 11,28 37%OFF | Tuya Zigbee 3.0 Smart Downlight 4 Inch RGBCW 10W Led Recessed Ceiling Light Voice Remote Control Work With Alexa Google Home
    https://a.aliexpress.com/_mPcyRj5

    Tykkää

   3. Huomenta, nyt kun speksejä aamulla tuoreilla silmillä tavaa, niin huomaa zigbee -protokollan mainittuna useammassa kohdassa. Wifi otsikossa pääsi hämäämään itseäni. Käsi pystyyn virheen merkiksi 🙂

    Kerro kuinka kävi.

    Tykkää

  2. Yritin itse tilata yllä mainitunTuyan alasvalon testiin, mutta Aliexpressin jälleenmyyjä pyysi peruuttamaan tilauksen oheisella viestillä:

   ”Dear friend,
   Really sorry that the item you have ordered has some quality problem,so we cannot ship it out to our distinguished customer under such kind of situation.
   Could you please help to cancel the order and choose the cacellation reason as”I don’t want it anymore” or ”other reason” so we can refund you asap?
   Really sorry for bothering you.
   Looking forward to your quick reply.
   Yours sincerely”

   Kyseessä oli siis tämä valaisin:
   https://www.aliexpress.com/item/1005002039834050.html

   Kannattanee miettiä toiseen kertaa näiden tilaamisen järkevyyttä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s