Ovi auki ilman vahvistusta? – Apple Homekit Geofence

Noin pari vuotta sitten otin käyttöön sähköisen ajoportin ja autotallin ovien etäkäskyttämiseen käytetyt iSmargate -tuotteet.

Samassa yhteydessä kokeilin Apple Homekit geofencing -ominaisuuksia. Kokeilut päättyivät lyhyeen, kun puhelimen Apple Home -applikaatio pyysi jokaisella avaus-/sulkukerralla vahvistuksen, että operaation saa suorittaa.

Nyt olen mahdollisesti löytänyt tavan ohittaa nämä vahvistukset.

Haluatko avata oven? Oletko aivan varma?

Alkuperäisenä toiveena oli, että sähköinen ajoportti ja autotallin ovi aukeaisivat automaattisesti kun tulen kotiin ja vastaavasti sulkeutuisivat, kun lähden kotoa.

Valitettavasti kokeilu ei kestänyt kovin pitkään, koska ilmeisesti Applen korporaatiolakimies oli vaatinut turvallisuusseikkoihin vedoten, että (Apple) Home -applikaatio kysyy vahvistuksen joka kerta, kun puhelimen lokaation perustuen avataan/suljetaan ovia. Tuhoten näin samalla automaation idean lähes totaalisesti.

Samalla vaivalla, kun näpertäisin puhelinta autossa vahvistaakseni automaation, voisin yhtä hyvin avata Home -applikaation ja käskyttää itse suoraan ovet auki/kiinni tai vielä helpommin käyttää niiden erillisiä kauko-ohjaimia. Olen odotellut josko Apple tulisi järkiinsä ja vähintään tarjoaisi käyttäjälle option avata/sulkea ovet ilman vahvistusta, vaikka miljuunan kilometrin mittaisen waiverin hyväksymisen jälkeen.

Toki muutaman kerran vahvistuksen pyytäminen olisi ollut paikallaan. Puhelimen sijaintiin perustuva ”geofencing” toiminnallisuus ei ole 100% luotettava ja Applen kyky paikantaa puhelimeni on mennyt sekaisin. Tällöin minut on paikannettu ihan jonnekin muualle kuin kotisohvalle jossa makailin, kunnes hetken päästä lokaationi korjautui oikeaksi. Jos käytössä olisi ollut lokaatioon perustuva Apple Homekit -automaatio, joka avaa ajoportin ilman vahvistusta, niin portti olisi auennut turhaan ja pihalla olevat koirat olisivat mahdollisesti karanneet…

Vaikka en välttämättä tule automatisoimaan ajoportin avausta geofencing -omainaisuudella, niin Apple Home -applikaation ovien avaamisen/sulkemisen yhteydessä vaatima vahvistus ärsyttää ihan periaatteesta, koska se sotii niin vahvasti automatisoinnin ideaa vastaan.

Jos ovien avaamisen/sulkemisen saisi toimimaan Apple Homekit geofencing -automaationa ilman vahvistusta, niin voisin myös pienentää kodin automatisointiin käytettävien applikaatioiden määrää. Kenties IFTTT -applikaatio kokonaan pois käytöstä. IFTTT on sinällään toiminut ihan ok, mutta siinäkin on omat rajoituksena: IFTTT pystyy kontrolloimaan vain yhtä ovea iSmartgate -kontrollerien kautta. Pitää siis valita haluaako automatisoida ajoportin / autotallin ovi 1 / autotallin ovi 2. Jos käytössä olisi Apple Homekit, niin voisin esimerkiksi laittaa molemmat autotallin ovet sulkeutumaan kun lähden kotoa.

Apple Homekit Geofencing – oven avaus ilman vahvistusta

Internetistä joskus bongasin viestin, jossa kerrottiin, että Apple Home -applikaation vahvistuksen voi ohittaa seuraavalla tavalla:

 • Laita yksi valo geofencing tarkkailuun
  • Kun saavutaan kotiin, sytytä tämä valo
  • Kun poistutaan kotoa, sammuta tämä valo
 • Laita portti / autotallin ovi reagoimaan tämän valon tilaan
  • Kun valo syttyy, avaa portti / autotallin ovi
  • Kun valo sammuu, sulje portti/ autotallin ovi
 • Huhujen mukaan tällöin ei kysytä Apple Home -applikaation vahvistusta, koska geofencing ei käskytä suoraan laitetta, joka avaa/sulkee ovia
 • Tähän käyttöön on ehkä järkevää dedikoida oma laite, jotta ovet ei turhaan aukeudu/sulkeudu, kun valoa käytetään muuten

Ei kun testaamaan.

Testi 1

Valitettavasti juuri hankkimani Lild:n älypistorasia ei toimi Homekit:n kanssa. Joten käytetään testeissä ylimääräisenä olevaa Hue-polttimoa. Jos homma toimii, niin voi sitten hankkia aidon Hue -älypistorasian.

 • Tarkistetaan, että ”Jaa oma sijainti” -asetus on päällä puhelimessa
 • Hue -polttimo valaisinrunkoon kiinni ja sähköt päälle
 • Hue -polttimon lisäys Hue -siltaan
 • Nimetään polttimo ”Portin huijausvalo”
 • Tehdään uusi ryhmä ”Portin huijaus” Hue -applikaatiossa
 • Lisätään uusi valo tähän ryhmään
 • Varmistutaan, että tiedot päivittyvät Apple Home -applikaatioon
 • Tehdään tarvittavat automaatiot Apple Home -applikaatiossa
  • ”Portin huijausvalo” syttymään kun saavun kotiin
  • ”Portin huijausvalo” sammumaan kun poistun kotoa
  • ”Ajoportti” avautumaan, kun ”Portin huijausvalo” syttyy
  • Sulkeutumiseen ei tarvitse tehdä automaatiota, koska portin oma kontrolleri hoitaa tämän natiivisti
 • Hypätään autoon ja ajetaan tarpeeksi kauas kotoa, jotta IFTTT:n geofencing -ominaisuudella toimiva autotallin ovi sulkeutuu ja ollaan näin puhelimen lokaation perusteella poistuttu kotoa.
 • Käännytään takaisin
 • Kun olen noin 15 metrin päässä portista, alkaa sen varoitusvalo vilkkua ja portti avautuu, eikä vahvistusta kysytä
 • Perskules sehän toimi…

Testi 2

Jätetään testiin automaatiot:

 • Kun saavun kotiin
  • ”Portin huijausvalo” sytytetään -> Autotallin 1 ovi avataan
 • Kun lähden kotoa
  • ”Portin huijausvalo” sammutetaan – > yritetään sulkea molemmat autotallin ovet

Sen verran automaatiossa näyttää olevan järkeä, että se tunnistaa oven statuksen, eikä esimerkiksi yritä sulkea ovea, joka on jo kiinni. Tämä älykkyys hyvä ominaisuus omien autotallien ovien kanssa, joita operoidaan vain yhdellä napilla/signaalilla. Jos ovi on kiinni ja painetaan nappia, aukeaa ovi. Jos ovi on auki ja painetaan samaa nappia, menee ovi kiinni. Jos automaatiossa ei olisi älyä esimerkiksi kotoa poistuttaessa, automaatio voisi yrittää sulkea jo suljettuna olevan autotallin 2 oven, jolloin ovi itse asiassa aukeaisi.

”Sulakkeena” toimivan valon asetuksiin kannattanee laittaa ”Palaa edelliseen tilaan” sähköjen katkeamisen jälkeen, jotta autotalli ei aukea turhaan, kun valot menee päälle (default asetus) sähkökatkon jälkeen päälle.

Pari ensimmäistä testiä menivät läpi ongelmitta. Katsotaan kuinka käy jatkuvassa käytössä…

Yhteenveto

Apple Home -applikaation vaatiman vahvistuksen ovien avaamiseen geofencing -ominaisuudella voi näköjään ohittaa. Joku voisi kutsua tätä mahdollisuutta ohittaa vahvistus bugiksi tai turvariskiksi. Näin ollen ei ole takeita, että homma toimii jatkossa, Apple voi päivittää ohjelmistoaan ja estää vahvistuksen ohittamisen. Käytä omalla riskillä 🙂

8 thoughts on “Ovi auki ilman vahvistusta? – Apple Homekit Geofence

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s