Led-nauha keittiön kaappeihin – COB CCT -osa 1

Nyt kun talo alkaa olla täynnä älyvaloja, on pikkuhiljaa aika alkaa päivittää valaisimia vanhemmasta päästä.

Tällä kertaa vaihdetaan Philips Hue -systeemiin liitetyt keittiön kaappien värillistä valoa tuottavat RGB+CCT -tyyppiset led-nauhat uuden tyyppisiin pelkkää valkoista valoa tuottaviin CCT COB led-nauhoihin.

Tuleeko värillistä valoa käytettyä keittiössä?

Älyvaloihin liittyvän harrastuksen alkutaipaleilla olin vielä jonkin verran viehtynyt eri värisiin valoihin, mutta ajan myötä ”oma” (luetaan joperuonansuun äänellä: Vaimon) maku on muuttunut ja värillisten valojen käyttö on vähentynyt huomattavasti. Nykyään kodin valaisimissa on käytössä lähinnä valkoista valoa eri värilämpötiloilla.

Jo alkuperäisessä keittiön kaappien led-nauhalla valaisemista koskevassa postauksessani pähkäilin, että pelkkää valkoista valoa tuottava led-nauha olisi riittänyt hyvin. Tämän on myös käytäntö osoittanut. Lukuunottamatta muutamaa lyhyttä testiä, parin viime vuoden aikana keittiön led-nauhoja ei ole tullut käytettyä värillisellä valolla.

Mikä ihmeen CCT?

CCT = led valaisin, jossa kahdenlaisia ledejä, tyypillisesti noin 2700K ja 6500K värilämpötilan valkoista valoa tuottavat erilliset ledit. Näiden ledien yhdistelmällä pystyy tuottamaan valkoista valoa näiden värilämpötilojen välillä.

Jos valaisimessa on myös lisäksi värillistä valoa tuottavat RGB ledit, niin silloin kyseessä on RGB+CCT led-valaisin.

Koska pelkkä CCT-tyyppinen led-nauha olisi ollut tavallaan downgrade, en nähnyt syytä vaihtaa pois olemassa olevia keittiön RGB+CCT nauhoja, joilla sai tuotettua haluamaani valkoista valoa ja värilliset valot jäivät vain käyttämättä.

Entäpä COB sitten?

COB on lyhenne sanoista ”Chip On Board” . Tällä lyhenteellä tarkoitetaan led-valaisimia / led-nauhoja, joissa on niin paljon yksittäisiä ledejä per metri, että tuloksena on valonlähde, josta valon päällä ollessa ei pysty erottamaan yksittäisiä ledejä. Tyypillisesti COB led-nauhoissa on ledejä 300-700 kpl/ metri. Omassa keittiössä käytössä olevissa perinteisissä RGB+CCT led-nauhoissa on noin 30 lediä / metri.

Kun valolähde näyttää yhtenäiseltä, valaisimen voi sijoittaa vapaammin ilman, että se näyttää pahalta silmään.

Lisäksi COB led-nauha on joustavampaa materiaalia kuin perinteiset led-nauhat ja näin se on (toivottavasti) helpompi asentaa esimerkiksi kulmien ympäri.

CCT COB

Ensimmäiset versiot COB led-nauhoista tuottivat valkoista valoa vain yhdellä kiinteällä värilämpötilalla. Yleisimmät saatavat vaihtoehdot olivat noin 3000K, 4000K ja 6500K. Vaikka COB kiinnosti, en vielä tässä vaiheessa lähtenyt vaihtamaan keittiön led-nauhoja. Oli riski, että valittu fixattu värilämpötila ei olisi jostain syystä miellyttänyt. Eri valmistajien käsitykset värilämpötiloista kun eivät aina kohtaa ja ilman säätömahdollisuutta olisi sitten joutunut kenties ”kärsimään” erilaista valoa tuottavista valaisimista.

Nyt markkinoille on alkanut tulla värilämpötilan säätöön kykeneviä CCT COB -tyyppisiä led-nauhoja. Niiden käytössä alkaa jo olla sen verran etuja, että päätin vaihtaa keittiön kaappien led-nauhat.

Ostoslista

Jos on kiire löytyy nämä tai vastaavat palikat myös paikallisista verkkokaupoista ja samalla saa hankinnoilleen kenties takuun ja apua yhteensopivien palikoiden valintaan.

Toisaalta suoraan Aliexpressistä hankkimalla saa tarvittavat osat helposti puoleen hintaan tai jopa vieläkin halvemmalla. Kolikon kääntöpuolella on sitten toimitusaikaan/ yhteensopivuuteen /takuuseen liittyvät haasteet. Laadusta on vaikea sanoa mitään, kun kotimaisten puotien tuotteetkin näyttävät olevan suurelta osin kotoisin Kiinasta. Jos haluaa olla konservatiivisempi, niin hankkii edes ”vaarallisimmat” osat kuten 230v/24v -muuntajat paikallisesti.

CCT COB led-nauha

 • FCOB CCT LED Light Strip 640 LEDs
 • 3x5m rullat
 • yhteensä 94€
  • + ALV, tosiaan yli 22€ arvoisista tilauksista menee arvonlisäverot
 • Speksit:
  • Input Voltage: DC24V
  • Wattage: 16W/M FPCB
  • Width: 10mm
  • LED quantity: 640 LEDs/M
  • Cutting length: every 25mm
  • Color temperature: CCT, Warm White(3000K) to Cool White(6500K)
  • Color Rendering Index: Ra>90
  • Operation temperature: -20℃-+45℃
  • Storage temperature: -20℃-+60℃
  • View angle: 180°

CCT / CWWW zigbee-kontrolleri

Vaikka uutta CCT COB led-nauhaa olisi todennäköisesti voinut ohjata jo käytössä olevalla Gledopto RGB+CCT zigbee-kontrollerilla jättämällä RGB- piuhojen kytkennät tyhjiksi, niin päätin kuitenkin hankkia CCT COB led-nauhoille uudet CCT zigbee-kontrollerit.

Näin voin hyödyntää kaapeista poistettavat RGB+CCT led-nauhat tarvittaessa muualla.

Lisäksi näillä CCT COB led-nauha näkyy appissa oikein, eikä se näy RGB+CCT -tyyppisenä valaisimena ja appi ei turhaan tarjoa mahdollisuutta säätää (olemattomia) RGB ledejä.

 • 2 x GLEDOPTO Zigbee Pro LED Controller CCT
  • Update: linkki muutettu Gledopton omaan Aliexpress ”myymälään”. Alkuperäinen linkki osoitti Anwsti jälleenmyyjän sivuille, mutta en voi suositella heidän kanssaan asioimista, koska eivät olleet halukkaita vaihtamaan takuuseen hajonneita Gledopto valaisimia
  • Update 20.3: Gledoptolta on tullut uudet Pro -versiot kontrollereista. Toimii nopeammin ja luotettavammin. Kannattaa suoraan hankkia Pro-versiot, jotka kirjoitushetkellä oli muutaman version kalliimpia. Päivitetty linkki osoittamaan Pro-versioon.
 • Nämä kulkevat myös WW CW kontrollerin nimellä
 • Toimivat Zigbee -protokollalla
  • ja näin niitä pystyy käskyttämään Hue -sillan kautta
 • Yhteensä 36€

Uudet powerit 24V/8A powerit

Jotta alkuperäiset led-nauhat voi uusiokäyttää, niin pitää niille olla omat 24V virtalähteet, joten tilasin myös uudet 24V -virtalähteet.

 • 2 x 230V-24V / 8A muuntaja
  • Ei voi suositella, olikin tuulettimella varustettu ja piti aika järkyttävää meteliä
  • Pitää katsella jotain muuta vaihtoehtoa.

Kolvi / Kolvausasema tarvikkeineen

Vaikka toiveissa on välttää kolvaamista viimeiseen asti, niin tällä kertaa joutuu todennäköisesti tarttumaan kolviin ainakin keittiön alakaappien osalta, jossa led-nauhan pituus on yli 5 m ja joutuu jatkamaan CCT COB -led nauhaa. Tässä vaiheessa tarjolla ei näyttänyt olevan liitoskappaleita, joilla led-nauhoja voi liittää toisiinsa ilman kolvaamista.

Toisaalta CCT COB led-nauhoissa on vain kolme liitintä piuhoille ja kolvaaminen on toivottavasti hieman helpompaa kuin kuuden tiheämmin asetellun liittimen RGB-CCT led-nauhoissa.

Katsotaan kuinka äijän käy, youtuben kolvaus-videoita on ainakin tuijotettu ahkerasti, olen siis käytännössä ammattilaiskolvaaja 🙂

CCT COB led-nauha liittimet?

Nicelux -merkillä löytyy jo kiinteän värilämpötilan COB led-nauhoille liittimet (2-pin), joilla saa ilman kolvaamista liitettyä joko led-nauhat yhteen tai liitettyä virtalähteeltä tulevat piuhat led-nauhaan. Koska CCT COB led-nauhan liitäntäpisteet (3-pin) ovat melkein samassa paikassa, toisen liitäntäpisteen kohdalla on vain kaksi kapeampaa liitäntäpistettä, voisi olettaa että CCT COB led-nauhan liittimiäkin alkaa ilmestyä markkinoille.

Uudet alumiinilistat asennusta varten

Tarkoitus on myös muuttaa led-nauhojen reititystä yläkaappien osalta.

Johtuen keittiössä nyt olevien RGB+CCT led-nauhojen helposti silmiin paistavista yksittäisistä ledeistä, nämä tuli sijoitettua syvän aluumiiniprofiiliin sisälle takaseinälle. Näin sijoitettuna led-nauhan valo ei osunut kunnolla työskentelytasolle ja välillä kaipasi lisää valotehoa.

Tällä kertaa haaveissa on juoksuttaa led-nauha kaappien ulko-/etureunojen alla, jolloin valo leviää paremmin keittiötasolle.

Uudella reitityksellä tulee useampi 90° käännös, joita RGB-CCT led-nauhoilla ei olisi ollut mahdollista toteuttaa ilman nauhan katkaisua ja uudelleen liittämistä joko kolvaamalla tai vaihtelevasti/huonosti paikallaan pysyvillä erillisillä liittimillä.

Vaikka CCT COB led-nauha on vain 10 mm leveää, otin tarkoituksella noin 20 mm leveälle nauhalle tarkoitettua alumiiniprofiilia. Näin toivottavasti kulmissa jää tarpeeksi tilaa, että nauhan saa taivuttamalla kääntymään kulman yli, eikä tarvitse turvautua nauhan katkaisemiseen ja palojen liittämiseen kolvaamalla. Kolvatessa tulisi niin monta liitosta, että todennäköisyys onnistumiseen omilla olemattomilla kolvaustaidoila lähentelee nollaa…

Katkaisuväli CCT COB led-nauhalla on vain 2,5 cm, joten sopivat palat saa kyllä tarvittaessa katkaistua aika lähelle oikeaa mittaa. Aiemmin käytössä olleella RGB+CCT led-nauhalla katkaisumitta on 20 cm, joten sillä on aika hankalaa toteuttaa muotoja, jotka vaativat useamman käännöksen/nauhan katkaisun, koska katkaisukohdat ja käännökset eivät välttämättä osu kohdilleen.

AP15 -alumiiniprofiileihin on myös saatavilla valmiita kulmakappaleita, joilla käännökset saa tehtyä siistimmin kuin kuin käsin sahatuilla jiireillä, joissa kulmaliitokset voivat jäädä helposti hieman harittamaan ja tuloksena on ikäviä valovuotoja.

Alumiiniprofiilit auttavat myös pidentämään led-nauhan käyttöikää viilentämällä led-nauhaa. Varsinkin tehokkaiden COB led-nauhojen kanssa suosittelen vahvasti käyttämään alumiinilistaa valojen kiinnitykseen ihan pelkästään jo jäähdytyksen vuoksi.

Päädyin hommaamaan asennukseen käytetyt alumiiniprofiilit Suomesta muudi.fi -verkkokaupasta, jotta saa helpommin saman sarjan tuotteita mahdollisia muutoksia varten.

Lähetysten odottelua

Yleensä toimitukset Kiinasta ovat ottaneet vähintään 3-5 viikkoa, joten tämä projekti menee nyt vähäksi aikaa jäähylle. Asennus jatkuu osassa 2.

13 thoughts on “Led-nauha keittiön kaappeihin – COB CCT -osa 1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s