Pihan älyvalot

Olen koostanut tähän ”indeksi” -tyyliseen postaukseen linkkejä pihan älyvalaistusta käsitteleviin muihin postauksiin, jotta tieto löytyy helpommin yhdestä paikasta. Lisäksi alta löytyy uusia kuvia pihan valaistuksesta ja muutamia huomioita matkan varrella käyneistä sattumuksista.

Etupiha

Etupiha on jaettu useampaan valaisinryhmään, joita voi ohjata erikseen. Valojen sytyttämiseen ja sammuttamiseen käytetään Philips Hue Outdoor -liiketunnistimia tai auringonlaskuun/nousuun sidottuja ajastuksia. Etupihan valaisuun käytettävät laitteet ovat kytkettynä omaan dedikoituun Hue siltaan.

Etupiha / Ulkovarasto / Liiteri -valaisinryhmät

Etupihan yleisvalaistus E27 Hue White Ambiance polttimoilla varustetuilla valaisimilla. Yhteensä 13 kpl valaisimia. Lisäksi 4 kpl liiketunnistimia, jotka on yhdistetty toisiinsa ja niillä voi kattaa lähes koko etupihan alueen. Valot siis syttyvät automaattisesti, kun alueella liikutaan ja sammuvat automaattisesti, jos mikään etupihan liiketunnistin ei havaitse liikettä kahteen minuuttiin.

Ulkovaraston ja Liiterin sisätilojen valaisuun käytetään myös E27 Hue White Ambiance polttimoilla varustettuja valaisimia, jotka syttyvät/sammuvat Hue Outdoor liikesensorin toimesta.

Suihkulähde / Portti -valaisinryhmät

Etupihan tunnelmavalaistus 8x Hue Lily Outdoor spottivaloilla. Tunnelmavalaistus toimii ajastetusti ja valot menevät päälle auringonlaskun aikaan ja sammuvat noin klo 23:00. Lisäksi pimeämpinä vuodenaikoina tunnelmavalot menevät päälle klo 07:00 ja sammuvat kun aurinko nousee.

Tunnelmavalaisimissa pyörii iConnectHue applikaatiolla tehtyjä valoanimaatioita, jolloin valaisimiin vaihtuu 10-15 sekunnin välein valitun teeman mukainen valo. Yleisimmin käytössä olevat valoanimaatiot ovat:

 • Shades of White
  • Valoanimaatio, jossa pyörii valkoisesta murrettu värejä, välillä valo kokonaan valkoista ja välillä valossa on pieni ripaus vihreää/sinistä/lilaa/keltaista valoa
  • Tämä valoanimaatio on käytössä ylläolevassa kuvassa
 • White Steps Dark
  • Valoanimaatio, jossa pyörii pelkästään valkoista valoa eri värilämpötiloilla
  • Värilämpötilat ovat suunnilleen välillä 2700K – 4300K
  • On myös mahdollista käyttää White Steps Bright valoanimaatiota, jossa värilämpötilan vaihteluväli on noin 4000K – 6500K

Portin pielessä olevan roskakatoksen ja siinä olevan talon numeron valaisu on hoidettu Hue Lily Outdoor spottivalolla. Toimii ajastetusti, valo syttyy auringonlaskun aikaan ja sammuu kun aurinko nousee.

Autotalli / Autotallin varasto -valaisinryhmät

Autotallin sisätilojen valaisu hoidetaan 2x Hue Aurelle 60×60 cm paneelivalaisimella. Autotallin varastossa on käytössä 2x Hue Aurelle 30×30 cm paneelivalaisimet. Valot syttyvät/sammuvat Hue Outdoor liiketunnistimien toimesta.

Takapiha

Takapiha -valaisinryhmä

Takapihan / terassin / ulko-ovien ympäristön yleisvalaisu. Terassilla 5x Hue Econic pylväsvalaisimet. Etu-/Takaoven molemmin puolin on 2x Hue Econic seinävalaisimet. Lisäksi talon takaseinällä on yksittäinen Hue Discover -valaisin. Takapihan valaisun kontrollointiin on dedikoitu oma Hue silta.

Valojen ohjaaminen hoituu 5x Hue Outdoor liikesensoreilla, jotka on yhdistetty toisiinsa.

Puutarha -valaisinryhmä

Takapihan tunnelmavalaisu 3x Hue Lily, 1x Hue Lily XL ja 5x Hue Discover valaisimilla. Hue Lily / Hue Lily XL valaisimet on asennettu istutuslaatikoihin maapiikillä ja Hue Discover valaisimet ovat kiinni aidassa. Valojen sytytys / sammutus auringonlaskuun/nousuun sidottuna. Ajastus on samanlainen kuin etupihan ”Suihkulähde” -valaisinryhmässä.

Takapihan tunnelmavaloissa pyörii samat valoanimaatiot kuin etupihan tunnelmavaloissa.

Aita -valaisinryhmä

Tällä hetkellä 4x Gledopto Outdoor Floodlight 10 W -valaisimia. Valaisimet eivät toimi täydellisesti Hue valaisimien kanssa yhteen. Jos kaikki valaisimet ovat samassa ”Skenaariossa”, jossa on omat määritykset jokaiselle valaisimelle erikseen, niin Gledoptot syttyvät satunnaisella kirkkaudella ja/tai valkoisen värin värilämpötilalla. Näin ollen piti eriyttää Gledoptot omaksi valoryhmäkseen ja laittaa valot päälle ”Color of Group” -asetuksella, eikä ”Scene” -asetuksella. Valot on kiinnitetty tonttia kiertävään aitaan ja ne syttyvät liikesensoreiden ohjaamana samalla kun ”Takapiha” -valaisinryhmän valot syttyy.

Hajonneet Gledopto Outdoor Floodlight 30W -valaisimet

Aiemmin takapihalla oli myös 30W versiot Gledopton valaisimista, mutta ne hajosivat muutaman päivän sisällä toisistaan noin kuuden kuukauden käytön jälkeen. Valaisimista meni rikki kylmää valoa tuottavat ledit.

Todennäköisin selitys hajoamiselle on materiaali/suunnitteluvirheen seurauksena oleva huono pakkasen kesto. Speksien mukaan valaisimen käyttölämpötila on välillä -20C – +60C. Kun valaisimet hajosivat pakkasta oli noin -10C – -15C. Näillä tiedoilla, vaikea suositella näitä valaisimia meikäläisiin olosuhteisiin. Kyseessä voi olla myös vain yksittäistä tuotantoerää koskeva ongelma, koska samaan aikaan hankitut 10W versiot eivät ole hajonneet, vielä…

Gledopto Outdoor Floodlight 30W -valaisimiin liittyvä takuuasioiden selvittely onkin ollut sellainen soppa, että oksat pois. Yritin alkuun selvitellä takuuasioita Anwsti Solution Store -nimisen Aliexpress jälleenmyyjän kautta, yli kuukauden lähes päivittäisen kirjeenvaihdon jälkeen homma ei edennyt juuri mihinkään. Vastailivat miten sattuu ja hukkasivat heille lähetettyjä videoita ja lopulta olivat aina sitä mieltä, että vika ei käy ilmi videoista. Kirsikkana kakun päälle lopettivat vastaamisen kokonaan ja viimeisimpään helmikuun lopussa jätettyyn viestiin ei ole koskaan tullut vastausta.

Muutama päivä sitten bongasin valojen valmistajan Reddit -ryhmän ja sieltä service@gledopto.com sähköpostiosoitteen. Kommunikaatio, esitetyt kysymykset ja pyynnöt uusista videoista olivat ihan planeetalta kuin jälleenmyyjän kanssa. Homma saatiin pakettiin kahdessa päivässä ja saan uudet valaisimet takuuseen. Uudet valaisimet ovat parannetut ”Pro”-versiot valaisimista. Päivitys parempaan hoitui maksamalla laitteiden hintaero, joka käytännössä tapahtui siten, että tilasin uudet valaisimet heidän verkkokaupasta, käytin heidän toimittamaa ”alennuskuponkia” ja maksettavaa jäi lopulta noin 5€.

Bubbling Under – mahdolliset päivitykset

Gledopto 30W valaisimien korvaaminen Hue Discover -valaisimilla

 • Korvaavat valaisimet oli jo hankittu ennen takuuasioiden selviämistä
  • Gigantin kampanjatarjouksesta yksittäisen Hue Discover valaisimen hinnaksi jäi vain noin 93€
   • Käytännössä samanhintaisia Gledopto 30W valaisimien kanssa, jos ja kun Gledoptoista pitää maksaa maahantuonnin yhteydessä ALV
  • Kokeilen vielä uusia Gledoptoja ensin ja laitan sitten Hue Discover valaisimet tilalle jos homma ei toimi

Uusia sähkökaapeleita takapihalle

 • Takapihalta löytyy vielä muutama hämärämpi nurkkaus, joihin kaipaisi valaistusta
 • Vaatii kuitenkin uusien sähkökaapeleiden kaivamista maahan, ei välttämättä ensi kesän projekti, kun on vieläkin tenniskyynärpäät kipeänä edellisenä kesänä lapiolla+kottikärryillä tehtyjen maansiirto-operaatioiden seurauksena…
 • Jos takuusta tulevat Gledoptot toimivat kunnolla, niin Hue Discover -valaisimet voi hyödyntää tähän tarkoitukseen

Hue Lily valaisimien päivitys Hue Lily XL versioon

 • Johtuen alkuperäisen Hue Lily valaisimen rajallisesta valotehosta, olen takapihan kukkapenkissä käyttänyt kahta valaisinta vieressä olevan puun valaisuun
 • Suunnileen saman määrän valoa (2×600 lm vs 1×1050 lm) saa tiiviimmässä paketissa käyttämällä Hue Lily XL valaisinta
 • Pienemmät Hue Lilyt voi uusiokäyttää muualla pihalla
 • Samassa yhteydessä pitänee hankkia yksi uusi 100W versio 230V-24V muuntajasta

Hue Amarant

 • Uusi 24V valaisinsarjan valaisin, jota voisi käyttää tunnelmavalaistukseen joissain kohdin Hue Lily / Hue Lily XL valaisimien sijaan. Tehokkaampi kuin kumpikaan edellisistä.
  • Hue Lily
   • 8W / 600 lm
  • Hue Lily XL
   • 15W / 1050 lm
  • Hue Amarant
   • 20W / 1400 lm
 • Hue Amarant
 • Toisaalta vaatinee lisäksi uuden virtalähteen, 40€-70€. Päälle valaisimen hinta noin 150€, eli ei ole ihan halpa yhdistelmä
 • Halvemmalla pääsee jos on mahdollisuus yhdistää valaisin suoraan 230V sähköihin ja käyttää Hue Discover valaisinta
  • Hue Discover
   • 15W / 2300 lm

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s