Led-nauha keittiön kaappeihin – COB CCT -osa 4

Jatkoa osalle 3, jossa asennettiin led-nauha alakaappien alapuolelle.

Tässä osassa asennetaan led-nauha keittiön yläkaappien alapuolelle.

AP25 alumiiniprofiilit pois keittiön yläkaapeista

Koska led-nauhan reititys muuttuu yläkaappien osalta, poistetaan vanhat RGB+CCT led-nauhan asentamiseen käytetyt AP25 alumiiniprofiilit ja laitetaan tilalle uudet AP15 alumiiniprofiilit.

AP15 kulmapalat paikalleen

AP15 alumiiniprofiiliin saa käteviä kulmapaloja, joita käyttämällä välttää jiirien sahaamisen. Näin ei tarvitse kuin sahata alumiiiniprofiilit oikeaan mittaan ja tässäkään ei tarvitse olla millimetrin tarkka, koska kulmapalassa on liitokselle noin 1 cm pelivaraa, johon alumiiniprofiilin mitan pitää osua.

Kiinnitin kulmapalat ruuveilla. Muuten kiinnitin alumiiniprofiilit märkätiloihin sopivalla kaksipuolisella teipillä. Näin kaappeihin tulee vähemmän reikiä, jos mieli muuttuu vielä jossain vaiheessa ja haluaa laittaa led-nauhan kulkemaan eri reittiä.

Kuva: AP15 kulmapala

Valmiit piuhat RGB+CCT led-nauhojen uusiokäytölle

Tämän projektin seurauksena käsiin jää pitkät pätkät RGB+CCT led-nauhaa, jolle piti keksiä jotain käyttöä. Kunhan saan tämän projektin valmiiksi, niin laitan RGB+CCT led-nauhaa keittiön kaappien päälle. Tässä yhteydessä pitää jollain tavalla tehdä ”hyppy” liesituulettimen kohdalla. Päädyin vetämään 6-pin johtoa valmiiksi paikalleen kaappien sisälle ja ”hyppy” tapahtuu laittamalla 6-pin piuha saman alumiiniprofiilin sisälle missä kuljetetaan uusi led-nauha liesituulettimen alitse. Näihin piuhoihin voi sitten kytkeä RGB+CCT led-nauhan uusilla puristettavilla liittimillä (vielä matkalla, näistä lisää myöhemmin).

Kuvia: Piuhat paikalleen RGB+CCT led-nauhojen uusiokäyttöä varten

AP15 alumiiniprofiilit ja led-nauha paikalleen

Yläkaappeihin tulee led-nauhaa aika tasan 5 metriä, eli selvitään yhdellä rullalla ja ei ole tarvetta jatkaa led-nauhaa. Koska COB led-nauha on huomattavasti joustavampaa kuin aiemmin käytössä ollut RGB+CCT led-nauha voidaan 90° käännökset tehdä tekemällä led-nauhaan pienet loopit kulmissa eikä tarvitse käyttää erillisiä liitoksia käännöksien kohdalla.

Päädyin laittamaan alumiiniprofiilit ja led-nauhan pätkä kerrallaan paikalleen. Näin pystyi jokaisen 90° käännöksen jälkeen testaamaan, että led-nauha ei ollut mennyt rikki sitä taivutellessa.

Kuvia: Aloituspiste, Gledopto zigbee kontrolleri kaapin sisällä (jää mikroaaltouuniin taakse)
 • COB CCT led-nauhassa valmiiksi olevat piuhat ovat aika lyhyet ja zigbee kontrolleri pitää saada aika lähelle led-nauhan alkua. Piuha voisi olla pidemmätkin, helpottaisi asennusta
Kuvia: AP15 alumiiniprofiilia asennettuna / läpivienti piuhoille
 • Jotta pystyi tekemään piuhoille ja led-nauhalle läpiviennit poraamalla, niin alumiiniprofiili on hieman sisempänä kuin kaappien laitaseinät.
Kuvia: led-nauhaa paikalleen ja 90° käännöksiä
Kuvia: Liesituulettimen kohta
 • Alumiiniprofiiliin kiinni reiälliset päätykappaleet ja niissä olevien reikien kasvattaminen
  • Näin saa tiiviimmän asennuksen ja valo ei vuoda profiilin päistä
  • Itseasiassa mitoitus osui niin hyvin kohdalleen, että ei tarvinnut käyttää edes ruuveja, vaan lista pysyy paikallan johtojen/led-nauhan/päätykappaleiden avulla
 • Ensin ohuella kaksipuolisella teipillä kiinni myöhemmin asennettavan RGB+CCT led-nauhan 6-pin virtapiuha
 • Tähän päälle COB CCT led-nauha sen omalla kaksipuolisella teipillä
Kuvia: COB CCT led-nauha asennettuna (ilman diffuusori listaa)
 • Yksittäiset ledit eivät näy, kunhan käyttää led-nauhaa tarpeeksi korkealla kirkkaudella

Diffuusori listojen asennus

Edellisesta asennuksesta viisastuneena en yritä katkaista näitä oikeaan mittaan sirkkelillä, koska lista halkeaa tällöin aika helposti. Sen sijaan katkoin listat oikeaan mittaan tukevalla sukelluspuukolla.

Kuvia: Valmista tuli, COB CCT led-nauha + AP15 alumiini profiili diffuusorilla
 • Valo osuu huomattavasti paremmin työtasolle kuin aiemmin käytössä olleella RGB+CCT led-nauha + AP25 alumiiniprofiili yhdistelemällä
Kuva: Vertailun vuoksi vanha RGB+CCT led-nauha + AP25 alumiini profiili diffuusorilla

Virtalähteen ja Zigbee -kontrollerin vaihto

Samoin kuin alakaappien led-nauhan asennuksen yhteydessä, tällä kertaa käytettiin hieman alitehoista 24V/3A virtalähdettä ja Gledopto RGB+CCT zigbee kontrolleria. Kunhan oikeat osat saapuvat, niin vaihdetaan ne paikalleen.

Yhteenveto

Alakaappien osalta muutos ei ollut niin huomattava ja niiden vaihtamisessa ei yksinään olisi ollut niin paljon järkeä. Toki valo on tasaisempaa ja yksittäiset ledit eivät peilaannu silmään lattian kautta.

Yläkaappien osalta muutoksen huomaa selkeästi, nyt led-nauhan valojen avulla näkee oikeasti tehdä jotain, kun aiemmin led-nauha tuotti enemmänkin tunnelmavaloa.

Jos ei ole palavaa halua käyttää värillistä valoa, niin suosittelen käyttämään joko yhden värilämpötilan COB led-nauhaa tai säädettävän värilämpötilan COB CCT led-nauhaa keittiön kaappien yhteydessä. COB nauhoissa katkaisumitta on huomattavasti lyhyempi ja tämä yhdistettynä mahdollisuuteen taivuttaa led-nauhaa mahdollistaa led-nauhan asentamisen paremmin kaappien muotoihin sopivaksi.

Toki led-nauhan taivuttamisessa kulmien yhteydessä sisältyy riski, että nauha menee rikki. Toisaalta vaihtoehtoinen tapa, eli led-nauhan katkaisu ja uudelleen liittäminen kolvaamalla+piuhalla sisältää myös riskejä, varsinkin jos ei ole mestarikolvaaja. Itse päädyin omassa riskianalyysissä taivuttamaan led-nauhaa. Katsotaan kuinka kestää pitkässä juoksussa.

Toivottavasti tulevaisuudessa on saatavilla liittimiä, joilla voi liittää COB CCT led-nauhat toisiinsa tai virtapiuhat led-nauhaan ilman kolvausta. 6-pin RGB+CCT led-nauhoille tälläiset liittimet löytyy jo ja tilasin niitä muutaman testiin. Näistä lisää kun laitan ylimääräiseksi jääneet RGB+CCT led-nauhat keittiön kaappien päälle.

4 thoughts on “Led-nauha keittiön kaappeihin – COB CCT -osa 4

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s