Led-nauha – kaappien välinen aukko?

Led-nauhoja keittiön kaappeihin asennettaessa tulee helposti vastaaan tilanne, jossa viereisten kaappien välillä on aukko, esimerkiksi liesituulettimen tai ikkunan kohdalla. Yleensä vaihtoehtoina tällaisissa tilanteissa on joko laittaa aukon molemmille puolelle itsenäiset led-nauhat kontrollereineen, ylittää aukko alumiiniprofiilin sisällä kulkevalla led-nauhalla tai ylittää aukko vetämällä piuha aukon ylitse ja yhdistämällä led-nauhat toisiinsa.

Itse koeponnistin liesituulettimen kohdalla olevan aukon ylittämistä piuhalla, joka yhdistää led-nauhat. Koska käytössä oli 6-pin RGB-CCT -tyyppinen led-nauha ja omat kolvaustaidot ovat erittäin rajalliset, niin turvauduin edellisessä postauksessa esiteltyihin puristettaviin ”Led-nauha-Virtapiuha” -liittimiin.

Piuhan reititys

Tässä harjoituksessa laitoin keittiön kaapiston päälle RGB-CCT -tyyppisen led-nauhan, joka oli jäänyt ylimääräiseksi kun vaihdoin yläkaappien alapinnassa olevat välitilaa valaisevat led-nauhat COB CCT -tyyppisiin.

Liesituulettimen kohdalla kaappien välillä on alumiiniprofiili, jonka sisällä COB CCT led-nauha kulkee. Samassa yhteydessä kun asensin uudet led-nauhat, laitoin saman profiilin sisään RGB-CCT ledeihin sopivan piuhoituksen. Kaappien sivuseiniin on porattu reiät, joista COB CCT led-nauha ja RGB-CCT led-nauhan piuhoitus sukeltaa kaapin sisälle. Kaapin sisällä RGB-CCT:n piuhoitus nousee kohti kaapin kattoa, johon on porattu reikä, josta piuhan saa kaapin yläpuolelle.

Jos kaappien välillä ei kulje sopivaa profiilia, niin tarvittavat piuhat voi piilottaa esim liesituulettimen sisälle tai laittaa seinälle onton listan, jonka sisällä piuhat kulkee.

Kuva: Piuhan reititys liesituulettimen alla / kaappien sisällä

Kuvia: Yksityiskohtaisempia kuvia piuhan reitityksestä

Virtalähteen / zigbee -kontrollerin piilottaminen kaapin sisälle

Uuden led-nauhan virtalähde ja zigbee -kontrolleri piilotettiin mikroaaltouunin päällä olevat kaapin sisällä olevan väliseinän taakse. Tässä päässä led-nauhaa oli jo valmiiksi tehtaalla kolvatut virtapiuhat, eli ei ollut tarvetta käyttää uusia puristettavia liittimiä, sen kun työnteli piuhat paikalleen zigbee-kontrolleriin.

Kuvia: Virtalähde / zigbee -kontrolleri kaapin sisällä

Piuhojen kytkeminen led-nauhaan, yritys 1

Koska kolvaaminen ei ole varsinaisesti ydinosaamistani ja liitettävänä oli kuuden johtimen RGB-CCT -tyyppinen led-nauha ja kuusi piuhaa, niin turvauduin kolvaamisen sijasta puristettaviin liittimiin.

Kuten edellisessä postauksessa kerroin, niin ”Led-nauha-Virtapiuha” -liitin on aika hankalaa käyttää. Itse onnistuin muutaman tunnin säätämisen aikana rikkomaan useamman liittimen ja silti sain ensimmäisessä sessiossa liesituulettimen toisella puolella olevaan led-nauhan pätkään syttymään vain kylmää valkoista valoa tuottavat ledit. Ja nämäkin led:t sammui helposti, jos liitin pääsi liikahtamaan.

Selvää oli, että osa liitoksista ei ollut onnistunut ja kaikissa piuhoissa ei kulkenut sähkö halutulla tavalla. Kytkentöjä olisi voinut testata yleismittarin ”piippari” -toiminnolla, mutta pisteet, josta yleismittarin olisi saanut kiinni, olivat niin kaukana toisistaan, että mittarin piuhat eivät riittäneet ja mittaukset jäi tekemättä.

Lisäksi olin jossain vaiheessa liittimen kanssa taistellessa hölmöyksissäni puristanut liitoksia kiinni, kun valot oli käännetty pois päältä applikaatiosta, mutta zigbee-kontrolleriin tuli vielä sähköt. Led-nauhat otti tästä herneet nenuun ja onnistuin hajottamaan molemmat pätkät led-nauhaa siten, että molemmista oli pieni pätkä led-nauhaa pimeänä. Eli kun teet liitoksia, ota oikeasti virtapiuha irti zigbee -kontrollerista / sähköt pois perinteisestä valokatkaisimesta. Juu, kyllä aloittelijan moka, käsi pystyyn virheen merkiksi.

Ensimmäisen session jälkeen otti sen verran pattiin, että päätin tilata kaappien yläpuolelle COB CCT -tyyppiset led-nauhat. Tämän tyyppisessä led-nauhassa on vain kolme johdinta. Teoriassa olisi mahdollista, että onnistuisin kolvaamaan piuhojen liitokset ilman, että talo palaa tai led-nauha muuttuu epämääräiseksi tinamöykyksi.

Piuhojen kytkeminen led-nauhaan, yritys 2

Noin viikon puhalleltuani päätin vielä antaa ”Led-nauha-Virtapiuha” -liittimille uuden mahdollisuuden.

Pöytätestausta

Keittiön led-nauhojen vaihdon seurauksena minulle oli jäänyt pitkät pätkät ylimääräistä RGB-CCT led-nauhaa. Päätin leikat led-nauhasta pienet pätkät ja testata liittimien käyttöä työpöydän ääressä.

Pitkällisten kokeilujen jälkeen päädyin avaamaan ”Led-nauha-Virtapiuha” -liittimen poistamalla sen kansiosan. Kun liitin oli auki, niin näki paremmin miten piuhat asettuvat liittimen sisällä ja pystyi painamaan piuhan tukevammin liittimessä olevan piuhakohtaisen ”hahlon” sisälle. Kun piuhat oli painettu kunnolla kiinni, ne itse asiassa pysyivät paikallaan vaikka liittimen kansiosa ei ollut paikallaan.

Lopuksi led-nauha virtoihin ja testaamista. Kaikki valot syttyivät oikein -> jihuu kaikki piuhat oli oikein kytketty. Ei tarvetta testata piuhoja yleismittarilla.

Kuva: liittimen kansi irti / piuhat painettuna paikalleen yksitellen

Liitokset kuntoon

Kun homma oli harjoiteltu, niin piuhojen kytkeminen onnistui melkein ensi yrittämällä. Hetken jo luulin onnistuneeni hajottamaan sinisen piuhan kytkennät, mutta vian lähteeksi osoittautui zigbee-kontrollerin päässä oleva kytkentä, piuha oli päässyt irtoamaan.

Sen verran pieni oli luottamus liitintä kohtaan, että päätin kiertää kulman ilman liittimiä ja taivutin led-nauhaa käännöksen kohdalla.

Lopuksi testausta, että eri väriset valot toimivat.

Kuva: Led-nauha kulmassa

Kuvia: Eri värisiä valoja kaapin päällä

Yhteenveto

Onnistuihan lopulta, mutta saman verran vaivaa olisi varmaan mennyt jo olisi opetellut tekemään liitokset kolvilla. Seuraavaksi voi tuunata valojen asetuksia ja laittaa keittiön kaapin päälle saman värisen tunnelmavalon kuin keittiö-olohuoneessa olevan TV:n ympäristön valaistuksessa.

2 thoughts on “Led-nauha – kaappien välinen aukko?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s