iSmartgate – ovisensori kuluttaa paristoja, paljon

iSmartgate tuotteet ovat olleet meillä käytössä keväästä 2019. Yhteiselo on pääosin sujunut ihan hyvin autotallin ovia käskyttävän iSmartgate Pro kontrollerin kanssa.

Ainoa enemmän häiritsevä ominaisuus tai ongelma on ollut ovissa kiinni olevien langattomien kallistussensoreiden kova paristojen kulutus.

Tässä postauksessa ratkaistaan tämä ongelma vaihtamalla sensori johdolla varustettuun sensoriin, joka toimii ilman paristoja.

 1. iSmartgate langaton kallistussensori syö paristoja
 2. Langallinen magneettisensori
 3. Mihin sensoria tarvitaan?
 4. Miksi langaton kallistussensori kuluttaa niin paljon virtaa?
 5. Onko langaton kallistussensori jossain kohdin parempi kuin langallinen magneettisensori?
  1. Helpompi asennus
  2. ”Avautuu” ja ”Sulkeutuu” -tilat
  3. Lämpötilasensori
 6. Langallisen magneettisensorin sijoituspaikka ovessa
  1. Sensori oven sivulle
  2. Sensori oven yläreunaan
 7. Langallisen magneettisensorin yhdistäminen iSmartGate kontrolleriin
 8. Sensorityypin vaihto applikaatiosta
 9. Apple Homekit menetti yhteyden autotallin oviin
 10. Yhteenveto
 11. PS – Ei kerrota tästä Rouvalle

iSmartgate langaton kallistussensori syö paristoja

Vuosittain olen joutunut vaihtamaan autotallin ovien Ismartgate Pro:n kallistussensorien patterit 4-6 kertaa. Koska sensori käyttää normaaleja AA tai AAA paristoja kalliimpia LR1 -tyyppisiä paristoja, kertyy pattereiden vaihtamisesta yllättävän paljon kuluja. 4-6×6€x2 (ovea) tekee noin 48-72€/vuosi ja näin ollen laitteen käyttökustannukset tulevat ylittämään lähivuosina laitteen hankintakustannukset, ellei näin ole jo tapahtunut.

Lisäksi pattereiden vaihtamisessa on oma vaivansa ja homma on alkanut hieman tympiä. Pattereiden vaihtamista ei helpota myöskään se, että sensorin kannen ruuvit ovat myös aika heppoista tavaraa ja pidemmän päälle niiden avaaminen on hankalaa kun ruuvin kanta pyöristyy. Itse olen vaihtanut ruuvit jo jokin aikaa sitten torx-kannalla varustettuihin ruuveihin.

Ehkäpä homman voisi tehdä toisin?

Langallinen magneettisensori

Yksi Ismartgate Pro kontrollerin eduista verrattuna iSmartgate Lite kontrolleriin on, että Pro version kanssa pystyy käyttämään langallista magneettisensoria, joka ei tarvitse pattereita toimiakseen. Langalliset magneettisensorit ”Sensor ismartgate iSG-WDS” iSmartgate verkkokaupasta kahdelle autotallin ovelle kotiintoumitettuna maksoi noin 100€, joten investoinnin takaisinmaksuaika on suhteellisen lyhyt. Viimeistään kahden vuoden päästä langalliset sensorit ovat maksaneet itsensä takaisin.

Langallisen magneettisensorin toiminta perustuu nimensä mukaisesti magneettiin ja sen vastakappaleeseen. Sensorin manuaalin mukaan on se tyyppiä ”NO”, eli ”Normally Open”. Kun ovi on kiinni ovat vastakappale ja magneetti vastakkain ja virtapiiri on auki. Kun ovi lähtee avautumaan ja magneetti liikkuu pois vastakappaleesta virtapiiri menee kiinni ja iSmartgate kontrolleri saa näin tiedon oven avautumisesta.

Jos olisi jaksanut odotella ja olisi ollut enemmän seikkailuhenkeä, niin Aliexpressistä olisi löytynyt halpisversiot noin 10€ kpl. Nämä tosin yleensä tulevat aika lyhyillä kaapeleilla varustettuna, kun iSmartgaten sensorissa on mukana 10m kaapelia.

Mihin sensoria tarvitaan?

Ilman sensoria ei iSmartgate:n avulla pysty käskyttämään ovia Apple Home applikaatiosta tai Apple Home automaatiolla.

Miksi näin on? Ei mitään hajua, ehkä liittyy jotenkin amerikkalaiseen oikeuskäytäntöön ja vastuukysymyksiin?

Ainakin itse saan natiivi iSmartgate applikaatiolla ovet kiinni/auki ilman toimia sensoreita, YMMV.

Miksi langaton kallistussensori kuluttaa niin paljon virtaa?

Kyseessä on hienostuneempi sensori kuin langallinen magneettisensori, joka on yksinkertaisempi ”on/off” -tyyppinen sensori.

Langaton kallistussensori on nimensä mukaisesti oikeasti kallistussensori ja perustuu kallistuskulman muutoksen havaitsemiseen. Kun ovi aukeaa, muuttuu sensorin orientaatio pystysuorasta kohti vaakasuoraa. Sensori näyttäisi jatkavan aktiivista raportointia aina kun se on jossain muussa asennossa kuin täysin pystysuorassa ja aktiivinen raportointi ymmärrettävästi kuluttaa virtaa.

Muutama tekijä voi vaikuttaa patterin heikkoon kestoon:

 • Itsellä langaton kallistussensori on kiinnitettynä autotallin oven yläreunaan ja johtuen oven mekanismista jää oven ylin paneeli välillä hieman ”irvistämään”, jolloin myös sensori jää joitain asteita vinoon
  • Tällöin sensori voi pysyä aktiivisena ja kuluttaa enemmän virtaa
  • Tilanteen voi havaita katsomalla iSmartgate kontrolleria, jos ”status” merkkivalo vilkkuu nopeasti tarkoittaa se, että sensori lähettää parhaillaan dataa (ja kuluttaa patteria)
  • Tilanteen voisi kenties korjata siirtämällä sensorin alemmas ovessa, jolloin se potentiaalisesti tulisi lähemmäs pystysuoraa orientaatiota ja ei pysyisi turhaan aktiivisena
 • Toinen käyttöskenaario mikä voi lisätä pariston kulutusta on oven auki pitäminen. Kun ovi on auki, niin sensori on pois ”lepotilan” sallivasta pystysuorasta asennosta ja jatkaa statuksen lähettämistä iSmartgate kontrollerille. Varsinkin kesäisin autotallin ovet voivat olla meillä auki pidempiä ajanjaksoja ja patteria kuluu…
 • Kenties tuuli voi myös heilutella ovea tarpeeksi, että sensori aktivoituu?
 • Pakkanen – patterit eivät kestä kylmää kovin hyvin

Onko langaton kallistussensori jossain kohdin parempi kuin langallinen magneettisensori?

Kyllä, mutta onko sen arvoinen on jokaisen itse päätettävissä.

Helpompi asennus

Langaton kallistussensori on paljon helpompi asentaa. Kaksipuolisella teipillä kiinnin oveen ja homma valmis.

Langallisen sensorin asentamisessa on enemmän vaivaa ja riippuen autotallin oven ja sen liikuttelumekanismin rakenteesta voi välillä olla haastavaa löytää sopivaa paikka sensorille, koska vastakappaleessa on piuha ja se pitää saada reititettyä siten, että ei jää jumiin oven liikkuessa.

”Avautuu” ja ”Sulkeutuu” -tilat

Kun langallisella magneettisensorilla varustettu ovi lähtee aukeamaan, on ovi välittömästi applikaation mukaan ”Auki” tilassa. Vastaavasti kun ovi lähtee sulkeutumaan tulkitaan ovi sulkeutuneeksi vasta kun magneetti saavuttaa vastakappaleen.

Langatonta kallistussensoria käytettäessä avautumisen yhteydessä ovi tulkitaan olevan ensin ”avautuu” tilassa kunnes sensorin kulman muutos pystyorientaatiosta vaakaorientaation päättyy, jolloin ovi tulkitaan olevan ”auki” tilassa. Ja toisten päin sulkeutuessa.

Eli langallisesta magneettisensorista puuttuu ”avautuu” ja ”sulkeutuu” tilat.

Onko tällä jotain merkitystä?

Ei itselle, kun ovi avautuu tai sulkeutuu olen yleensä oven vieressä ja näen omilla silmillä, että ovi liikkuu. Lisäksi iSmartgate kontrolleri varoittaa oven avautumisesta valo- ja äänimerkein muutamaa sekuntia ennen kuin operaatio tehdään (vain Pro mallissa). Pystyn elämään varsin hyvin ilman ”avautuu” ja ”sulkeutuu” tiloja.

Lämpötilasensori

Langaton kallistussensori sisältää myös lämpötilasensorin ja laitteen voi laittaa hälyttämään iSmartgate applikaation kautta, kun tietty lämpötila saavutetaan.

Taas kerran ei kovinkaan tarpeellinen ominaisuus itselle, saan lämpötilan tarvittaessa ulos Hue liikesensorista.

Langallisen magneettisensorin sijoituspaikka ovessa

Asennusohjeissa kehotetaan laittamaan sensori ja vastakappale lähelle oven alareunaa. Itse en ymmärrä tämän ohjeen tarkoitusta.

Riippumatta missä kohtaa ovea sensori on, niin toiminta on joka kerta samanlaista, eli ovea avattaessa magneetti liikkuu pois sensorin kohdalta, virtapiiri menee kiinni ja iSmatgate kontrolleri tulkitsee oven olevan auki. Sensori ei voi mitenkään tietää onko se oven sivulla tai ylä/alareunassa. Oman käsityksen mukaan ei pitäisi olla mitään väliä mihin kohtaa ovea sensorin ja vastakappaleen laittaa, kunhan ne ovat vastakkain oven ollessa kiinni ja niiden välinen rako ole liian suuri.

Kuva: Asennusohjeen mukainen sensorin sijoituspaikka

Sensorissa on valmiiksi kiinni 10 m piuhaa, joka yleensä riittää kaapelivedolle kohti iSmartgate kontrolleria. Jos jostain syystä piuha ei riitä, niin sitä on suhteellisen helppo jatkaa vaikka ”wago” -tyyppisillä liittimillä ja pätkällä kaksijohtimista piuhaa.

Sensori oven sivulle

Riippuen oven tyypistä ja sen liikuttelumekanismista voi välillä olla hankalaa löytää sopivaa paikkaa sensorille ja/tai vastakappaleelle. Itsellä ovien sivuilla on rullat + vaijeri, joiden varassa ovi liikkuu ja sensoreiden asentamista näiden palikoiden kulkupolulle on hyvä välttää.

Kuvia: Oven liikuttelumekanismin sensorille potentiaalisesti vaarallisia osia

Omassa autotallin ovessa rullien kisko ei jatku aivan ylös asti ja näin kokeilin aluksi asentaa sensorit tähän paikkaan.

Asennusohjeen mukaan magneetin ja vastakappaleen välissä saa olla maksimissaan 3 cm. Autotallin ovien toisella sivulla sopivien asennuspaikkojen välillä oli noin 5cm rako, eli joutui käyttämään korotuspalaa tai kulmarautaa, jotta sai palikat tarpeeksi lähelle toisiaan.

Toisen oven kohdalla yritin aluksi laittaa sensorit kiinni kapeamman raon yli, mutta rako oli liian pieni ja sensoreiden asentaminen liian ahtaaseen väliin osoittautui huonoksi ideaksi. Kun ovi avautui, tarttui sensori kiinni oven liikuttelumekanismiin ja lähti irti kiinnityksestään. Onneksi sain pysäytettyä oven ajoissa natiivi kauko-ohjaimella ja sensori ei hajonnut… Ei ollut kovin kaukana. Lopulta päädyin siirtämään sensorin oven toiselle sivustalle, jossa oli samanlainen noin 5 cm rako kuin ensimmäisessä ovessa.

Pienen harjoittelun jälkeen sain homman toimimaan ja ovet liikkumaan ilman, että mitään meni rikki. Sensorit jäivät kuinkin aika lähelle oven nostomekanismia, jolla potentiaalisesti saa sensorit rikki, jos jostain syystä joku palikka liikahtaa pikkasen väärään suuntaan.

Ei ehkä vielä lopullinen ja optimaalisin ratkaisu. Ilta oli jo pitkällä tässä vaiheessa ja oli aika painua pehkuihin.

Kuvia: iSmartgate langallinen magneettisensori oven sivulla, lähempänä oven yläreunaa kuin asennusohjeessa neuvotaan

Sensori oven yläreunaan

Aamulla töihin ajellessa tuli mieleen, että voisihan sitä yrittää asentaa sensorin ja sen vastakappaleen oven yläreunaan. Näin eivät sotkeutuisi oven sivuilla oleviin oven liikuttelumekanismin rulliin ja vaijereihin.

Kotiin päästyäni tuumasta toimeen.

Ensin kiinnitin oven yläpuolelle kulmaraudan johon langallinen sensori tulisi kiinni. Ilman kulmarautaa sensori olisi jäänyt liian lähelle seinää, eikä näin olisi osunut tarpeeksi kohdalleen oveen kiinnitettävän vastakappaleen kanssa. Paikkaa joutui muutaman kerran vähän tuunaamaan, jotta oven tiivistyskumi ei jäänyt kulmarautaan / langalliseen sensoriin kiinni. Käyttämässäni kulmaraudassa oli käytännöllinen hahlo keskellä, josta sai pujotettua sensorin piuhan läpi

Kuva: Kulmarauta ruuveilla kiinni oven yläpuolelle

Seuraavaksi sensori ja vastakappale kiinni kaksipuolisella teipillä. Aluksi kokeilin laittaa vastakappaleen suoraan oveen kiinni, mutta väliin jäi noin 4-5 cm, mikä olisi ollut ehkä liikaa ja sensori ei olisi välttämättä toiminut. Laitoin väliin pienen pätkän rimaa ja nyt väli oli aika tarkkaan speksien mukainen maksimi, eli 3 cm. Ehkä pitää vaihtaa puupalikka samanlaiseen kulmarautaan kuin mihin sensori on kiinnitetty, niin on siistimmän näköinen.

Kuvia: iSmartgate langallinen magneettisensori oven yläpuolella ja vastakappale kiinni ovessa

Kuvia: iSmartgate langalliset magneetti sensorit asennettuna oven yläpuolelle

Langallisen magneettisensorin yhdistäminen iSmartGate kontrolleriin

Kun sensorit on saatu paikalleen reititetään piuha kontrollerille ja kytketään piuhat kiinni.

Kannattanee jättää piuha aluksi täyteen mittaansa ja katkaista vasta myöhemmin kun on varmistunut, että sensoreiden / kontrollerin sijoituspaikka on lopullinen. Itse olen muutaman kerran siirtänyt kontrolleria hakiessa paikkaa, jossa wifi-yhteys on parempi.

Kuva: Magneettisensorin piuhojen kytkentä

Sensorityypin vaihto applikaatiosta

Kun magneettisensori on asennettu paikalleen ja kytketty iSmartgate kontrolleriin pitää sensorityyppi vaihtaa iSmartgate applikaatiosta.

Kuva: Ohjeet sensorityypin vaihtamiseksi

Lopuksi testausta, jotta näkee, että sensorin osat eivät jää jumiin oven liikkuessa. Testaus on helpompi tehdä oven alkuperäisellä kauko-ohjaimella, jolla saa avautumisen tai kiinni menemisen keskeytettyä painamalla avaus nappia uudemman kerran. Kun nappia painaa vielä yhden kerran lisää lähtee ovi liikkumaan vastakkaiseen suuntaan.

Youtube: iSmartgate langallinen magneettisensori oven yläpuolella

Apple Homekit menetti yhteyden autotallin oviin

Kun asetukset oli tehty iSmartgate applikaatiossa, pystyi ovia kontrolloimaan tällä ”natiivi” applikaatiolla, mutta valitettavasti Homekit ei enää pystynyt käskyttämään ovia.

Kokeilin ensin resetoida Homekit yhteyden ja poistaa iSmartgate sillan/kontrollerin Homekitistä. Ei auttanut, ovet pysyivät ”Ei yhteyttä” -tilassa. Lopulta päädyin edellisen lisäksi resetoimaan iSmartgate kontrollerin ja tekemään asetukset kokonaan alusta. Tämän jälkeen ovet olivat taas käskytettävissä myös Homekitin puolella.

Valitettavasti resetoinnin seurauksena Homekitin puolella tehdyt automaatiot piti myös rakentaa uusiksi. Tarvittavat asetukset olivat ehkä hieman päässeet unohtumaan, joten vakoilin ne aiemmista blogipostauksista:

Yhteenveto

Ehkäpä langallinen magneettisensori on pidemmässä juoksussa parempi ratkaisu autotallin oveen kuin langataton kallistussensori, varsinkin kylmempien ilmastojen alueella.

iSmartgate on valitettavasti paketoinut tuotteensa vähän hassusti. Autotalleihin tarkoitetut paketit, joissa on mukana Pro kontrolleri tulevat aina varustettuna ”hienommalla”, mutta omasta mielestäni ”huonommalla” langattomalla kallistussensorilla. Näin ollen jos haluaa käyttää langallista magneettisensoria Pro kontrollerin kanssa, niin pitää se ostaa aina erikseen ja maksaa ”turhaan” langattomasta kallistussensorista.

Jos on aivan ”pakko” käyttää langatonta sensoria, niin parempi vaihtoehto voi olla kolmas tarjolla oleva vaihtoehto, eli langaton magneettisensori, Sensor ISG-GWS. Itsellä kyseinen sensori on käytössä ajoportilla. Pariston kulutus on ollut varsin maltillinen, olisinko vaihtanut kerran 2,5 vuoden aikana.

Langaton magneettisensori tulee mukana osassa porteille tarkoitettuja paketteja ja vaikka kyseiset paketit on ensisijaisesti tarkoitettu porteille, voi niiden palikoita käyttää myös autotallin ovien kanssa. Itse iSmatgate kontrolleri on sama paketista riippumatta ja asennusvaiheessa voi sovelluksessa valita käytetäänkö kontrolleria ”portti” vai ”autotalli” -moodissa.

iSmartgate Lite kontrolleri ei tue langallista magneettisensoria.

Uututena on markkinoille on tullut iSmartgate Mini, jonka vielä saisi mukavasti paketoituna langallisella magneettisensorilla. Mini ei oikein itselle käy, koska siitä puuttuu Apple Homekit integraatio. Lisäksi Minillä voi kontrolloida vain yhtä autotallin ovea ja kahden oven autotalliin tarvitsisi kaksi iSmartgate Mini kontrolleria. Yhdellä iSmartgate Pro kontrollerilla pystyy käskyttämään kolmea ovea ja se tukee Apple Homekittiä, joten se on paras saatavilla olevista vaihtoehdoista itselleni. Jos ovia on vain yksi ja ei tarvitse Apple Homekit integraatiota, voi Mini langallisella magneettisensorilla olla kustannustehokkaampi ja toimivampi ratkaisu.

PS – Ei kerrota tästä Rouvalle

Jos hän sattuu kuulemaan, että olen vaihtanut jonkun modernin langattomasti operoivan sensorin perinteiseen langalliseen sensoriin, niin hänelle todennäköisesti tulee ilopissat housuun.

Siinä vaiheessa keskustelu menee jotenkin näin:

Rouva: ”Olin taas niiiiiiin oikeassa ja ennen oli paremmin

Minä: ”Yes dear

2 thoughts on “iSmartgate – ovisensori kuluttaa paristoja, paljon

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s