Led-nauhan liittäminen ilman kolvia

Yksinkertaiset led-nauhojen asennukset ovat suhteellisen suoraviivaisia. Yleensä kaupasta tulevissa led-nauhoissa on virtapiuhat valmiiksi kolvattuna kiinni. Virtapiuhat kiinni sopivaan kontrolleriin tai driveriin, yleensä tämä hoituu painettavilla tai ruuvattavilla liittimillä. Sen jälkeen led-nauhan liimaus paikalleen, virrat päälle ja valmista tuli. Onnistuu yleensä ilman, että tarvitsee tarttua kolviin.

Kuitenkin jossain vaiheessa led-nauhojen kanssa puuhastellessa tulee tarve liittää led-nauhoja toisiinsa, tehdä 90° kulmaliitoksia tai liittää led-nauha virtapiuhaan.

Ehdottomasti luotettavin tapa tehdä led-nauhojen liitoksia on käyttää kolvia. Useimmille meistä kolvi on kuitenkin aika vieras kapistus ja varsinkin moninapaisten, erittäin pienillä liitäntäpisteillä varustettujen, esim 6-pin RGBCCT led-nauhojen, liittäminen kolvaamalla voi olla tekemätön paikka.

Itse olen testannut muutamia erilaisia puristettavia liittimiä RGBCCT led-nauhojen liittämiseen. Vieläkään ei ole löytynyt yhtä luotettavaa ratkaisua kuin kolvaaminen. Led-nauhojen toisiinsa liittämiseen käytettävät liittimet ovat olleet ihan käyttökelpoisia ja niillä saa aikaan suhteellisen luotettavan ja pysyvän liitoksen. Toisaalta liittimet joita käytetetään kulmaliitoksien tai piuhan liittämiseen led-nauhaan ovat tupanneet olemaan suhteellisen epäluotettavia ja/tai hankalia käyttää.

Pelkästään puristamiseen perustuva liitin

Modulaarinen liitintyyppi, joka perustuu puristamalla suljettavaan led-nauha-led-nauha -liittimeen. Tähän liitintyyppiin voi toisen led-nauhan tilalle liittää erilaisia jatkokappaleita, joilla voi tehdä esimerkiksi 90° kulman (L) tai jatkaa yhden led-nauhan kahteen lähtöön (T).

Tämän tyyppisistä liittimistä en ole löytänyt vaihtoehtoa, johon voisi liittää virtapiuhoja (ilman kolvaamista).

Liittimestä löytyy eri versiot erityyppisille led-nauhoille, riippuen siitä kuinka kuinka leveää led-nauha on tai kuinka monta johdinta led-nauhassa on, eli 2-pin, 3-pin, jne.

Näitä liittimiä löytyy esimerkiksi Aliexpressistä

Kuvia: Perusliitin ja erilaisia jatkokappaleita

Led-nauha liitetään liittimeen työntämällä se liittimen sisällä olevien ”kynsien” alle, jonka jälkeen liittimen kansi puristetaan kiinni. Oman kokemuksen mukaan suorat led-nauhasta toiseen liitokset ovat olleet suhteellisen luotettavia, mutta 90° kulmaliitokset ovat pysyneet vähän heikosti paikallaan. Yleisesti tämän liitintyypin ongelma on, että se löystyy aika helposti, varsinkin jos liittimestä poistaa led-nauhan ja liittää led-nauhan uudelleen, jolloin ”kontaktikynsi” pääsee liikkumaan/taipumaan liikaa. Liitintyyppi ei juuri kestä liittimeen kohdistuvaa vetoa tai led-nauhan liikuttelua ja led-nauha luiskahtaa liittimestä ulos suhteellisen helposti.

Huono liitos näkyy yleensä siten, että led-nauhan valo ei syty ollenkaan tai joku väreistä tai valkoisen värilämpötiloista ei toimi tai toimii vain ajoittain.

Itse käytin tämän tyyppistä liitintä kun alunperin asensin keittiön kaappeihin RGBCCT led-nauhat. Sittemmin RGBCCT led-nauhat ovat vaihtuneet COB CCT -tyyppisiin led-nauhoihin, joiden kanssa ei ollut tarvetta käyttää erillisiä liittimiä.

Kuva: Led-nauhat kiinnitettynä liittimeen, liitin auki/kiinni

Led-nauhan tai virtapiuhan eristeen läpäisevä liitin

Tämän tyyppisissä liittimissä on sisällä metallisia johtimia, jotka liitintä kiinni puristettaessa pureutuvat joko led-nauhan tai virtapiuhan eristeen läpi.

Liittimen johtimessa olevat ”kynnet” tai ”hahlot” ovat 90° kulmassa liitettävään osaan nähden ja tarttuvat liitettyyn osaan paremmin. Näin ollen liittimeen liitetty led-nauha tai virtapiuha ei pääse niin helposti pääse irtoamaan liittimestä. Edellä aiemmin esitelty liitintyyppi, jossa liittimen ”kynnet” ovat samansuuntaisesti liitettävän osan kanssa, eivät tartu led-nauhaan niin lujasti ja led-nauha luiskahtaa helpommin irti liittimestä.

Liittimestä on saatavilla eri versioita, riippuen liitettävien led-nauhojen tyypistä/leveydestä ja liitäntäpisteiden määrästä (3-pin,4-pin,5-pin, jne).

Itse ostin liittimet Aliexpressin Nicelux verkkokaupasta. Olen myös nähnyt vastaavia liittimiä kotimaisissa verkkokaupoissa.

Kuva: Led-nauha-Led-nauha -liitin avattuna, led-nauhan eristeen läpi pureutuvat ”kynnet” näkyvillä

Kuva: Led-nauha-virtapiuha -liitin avattuna, virtapiuhan eristeeseen pureutuvat ”hahlot” (kuvassa ylempänä)

IP65 vs IP20

Liittimestä löytyy versiot myös IP65 -suojatuille led-nauhoille ja näitä liittimiä käyttämällä led-nauhan päältä ei tarvitse erikseen kuoria silikonieristettä pois. Näyttää siltä, että IP65 -liitin on tehty pelkästään helpottamaan liitoksen tekoa ja omaan silmään ei näytä siltä, että tuloksena syntyvä liitos olisi vesitiivis. Jos näitä käyttää ulkona, kannattanee liitoksen päälle laittaa kuumaliimaa tai vastaavaa.

Toinen vaihtoehto liittimestä on tarkoitettu IP20 -suojatuille led-nauhoille, jossa ei ole päällä silikonieristettä.

Kuva: IP65 vs IP20 led-nauhojen liitospäät

Led-nauha-Led-nauha -liitin

Nämä toimivat yleensä ihan heittämällä, kunhan valmistelut on tehty kunnolla.

 • led-nauha on katkaistu suoraan
  • Jos leikkauspinta on vino, voi led-nauha jäädä vinoon liittimen sisällä ja liitos voi olla huono
  • Tai liitin liittää väärät johtimet toisiinsa
 • led-nauhan alapuolella oleva kaksipuolinen teippi on poistettu
  • Jos teippi on paikallaan ei liittimen ”kynnet” välttämättä pureudu led-nauhan alapuolisen eristeen läpi ja sähköistä liitosta ei tällöin muodostu

Käyttö on suoraviivaista: Led-nauhat liittimen sisälle, liittimen puristaminen kiinni pihdeillä ja valmista tuli.

Kuva: Led-nauha-Led-nauha liitin, kansi irti liittimestä (IP20 versio)

Kuva: kaksi led-nauhaa liitettynä toisiinsa, ylä-/alapuoli

Kuva: led-nauhan alapuoli, jonka eristeen liittimen ”kynnet” ovat läpäisseet

Led-nauha-Virtapiuha -liitin

Liittimen jälleenmyyjän sivuilla on videoita/kuvia, joissa virtapiuhojen liittäminen toimii samalla tavalla kuin led-nauhan liittäminen. Eli piuhat liittimen sisään ja liittimen puristaminen kiinni.

Itse en saanut lukuisista yrityksistä huolimatta tehtyä liitoksia tällä tavalla. Yleensä joko valot eivät syttyneet ollenkaan tai joku väreistä ei toiminut, riippuen siitä minkä johdon liitos oli huono.

Tämä voi osittain johtua käytössä olleesta ohuesta AWG22 piuhasta, toisaalta paljon paksumpi piuha ei mahdu liittimen sisään. Lisäksi ohjeissa mainitaan, että liitin toimii vain PVC eristeellä varustettujen piuhojen kanssa ja silikonieristeiset piuhat eivät ole yhteensopivia liittimen kanssa.

Jotta liitoksen sai onnistumaan piti liittimen kansi irrottaa ja jokainen johto piti huolellisesti painaa yksitellen pihdin kärjellä liittimen sisällä olevan metallihahlon sisälle. Liittimen kansi ja sen kiinnitysklipsut ovat aika ohutta muovia ja menevät suhteellisen helposti rikki, minkä jälkeen liitin on käyttökelvoton. Eli varovaisuutta kantta irrottaessa/kiinnittäessä.

Kun painaa johtoja paikalleen, ei piuhaa kannata painaa suoraan ”hahlon” kohdalta, vaan sen molemmilta puolilta. Jos painaa suoraan ”hahlon” päältä, niin ”hahlo” helposti taipuu vinoon ja liittimestä voi tulla jälleen käyttökelvoton, kun viereiset piuhat ottavat kontaktia toisiinsa.

Itsellä meni useampi liitin rikki, kun harjoittelin niitten kanssa. Eli kannattaa suosiolla ostaa muutama ylimäärinen liitin.

Liitin on siis suhteellisen hankala käyttää, mutta toisaalta kun piuhat on saanut tukevasti paikalleen, ne myös pysyvät paikallaan suhteellisen hyvin. Toki ylimääräistä rasitusta kannattaa välttää, käytössä olevat piuhat ja ”hahlot” ovat aika ohutta materiaalia, eivätkä kestä kovin voimakasta vetoa.

Update 19.3.2021: Kokeilin liitintä paksumman AWG20 (0,5 mm²) piuhan kanssa ja liitokset syntyivät helpommin kuin ohuemman piuhan kanssa. Toki vieläkin päädyin avaamaan liittimen ja puristamaan piuhat yksi kerrallaan ”hahlon” sisään.

Kuva: Led-nauha-Virtapiuha -liitin, johdot painettuna liittimen ”hahloihin”

 • Vierekkäisten piuhojen ”hahlot” ovat hieman eri kohdassa, jotta piuhojen johtimet eivät ota kontaktia toisiinsa
 • Keltaisen, valkoisen ja sinisen piuhan ”hahlot” ovat pysyneet paikallaan, kun piuhoja on painettu kiinni
 • Punaisen ja vihreän piuhan ”hahlot” ovat taipuneet ja on aika lähellä että piuhojen johtimet yhdistyvät
 • Mustassa piuhassa ”hahlo” ei ole kokonaan mennyt läpi piuhan eristeestä ja piuha ei ole välttämättä sähköisesti yhteydessä liittimeen

Kuva: Led-nauha-virtapiuha liitin, kansi irti liittimestä (IP65 versio)

Led-nauha 90° -liitin

Tämän tyyppisistä liittimistä löytyy myös 90° kulmaliittimiä, mutta en itse löytänyt kulmaliitintä 6-pin RGBCCT led-nauhalle, tarjolla oli vain 2-pin tai 4-pin kulmaliittimiä.

Käännökset voi tehdä myös liittämällä kaksi ”Led-nauha-Virtapiuha” -liitintä toisiinsa piuhoilla. Hyvänä puolena tässä ratkaisussa on, että käännöksen säteen voi vapaasti päättää laittamalla liittimen väliin sopivan mittaiset piuhat. Huonona puolena on, että yksittäisten piuhojen liitoksia tulee paljon ja piuhaan voi tulla suhteellisen helposti huono liitos. Mitä enemmän liitoksia, sitä todennäköisempää, että löytyy huono liitos.

Jotta piuhoihin ei kohdistu liikaa vetoa kannattaa käännöksien yhteydessä käytettävät piuhat leikata hieman eri mittaisiksi, siten että kun piuhat asettuvat kohtisuoraan vastapään liittimen sisällä. Eli ”ulkokaarteen” puoleinen piuha jää pisimmäksi ja ”sisäkaarteen” puoleinen piuha jää lyhyimmäksi. Jos piuhoja ei leikkaa sopivaan mittaan, voi yksittäiseen piuhaan kohdistua vetoa ja se voi irrota liittimen sisältä.

Käännöksiin tarkoitetut liitin-piuha yhdistelmät kannattaa tehdä ja testata etukäteen ennen paikalleen laittoa, varsinkin jos asennuskohde on hankalassa paikassa.

Kuva: 90° käännöksen tekeminen

Yhteenveto

Puristettavia led-nauhojen liittimiä käyttämällä on mahdollista saada toimivia yhdistelmiä, mutta liitoksien tekeminen voi olla hankalaa. Välillä liitokset irtoavat toisistaan ja/tai ovat muulla tavalla epäluotettavia. Puristettavalla ja eristeen läpäisevällä liittimellä saa aikaan paremmin yhdessä pysyviä liitoksia, mutta ne ovat hankalampia käyttää. Pelkästään puristettavat liittimet ovat helppokäyttöisempiä, mutta tuloksena syntyvä liitos ei ole kovin tukeva ja irtoaa helpommin.

Jos erillisillä liittimillä liitettavät led-nauhat aikoo asentaa esimerkiksi alumiiniprofiilin sisälle, kannattaa hankkia hieman led-nauhaa leveämpi profiili, jotta myös liittimet mahtuvat profiilin sisään.

Jos kolvi vaan pysyy mitenkään käsissä, niin suosittelen vahvasti kolvaamaan led-nauhojen liitokset.

3 thoughts on “Led-nauhan liittäminen ilman kolvia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s