Pistorasia pylvääseen

Samalla kun terassille vedettiin kesällä sähköjä valaisimia varten, asennettiin kahteen Econic valaisimen pylvääseen pistorasiat. Suurimman haasteen aiheutti sopivan kiinnitysmekanismin löytäminen.

Pistorasian kiinnike pylvääseen

Luulisi, että joku muukin joskus olisi halunnut asentaa pistorasian pyöreään pylvääseen ja saatavilla olisi laaja valikoima sopiva kiinnikkeitä.

Huolimatta raivokkaasta googlettamisesta en löytänyt sopivaa kiinnikettä ja jouduin tekemään pikavirityksen kotoa löytyvistä osista.

Sähkömies ei suositellut tuunaamaan ulos meneviä pistorasioita tekemällä niihin lisäreikiä pylväskiinnitystä varten. Ihan hyvästä syystä, ylimääräiset reiät eivät ainakaan paranna IP44 luokitellun pistorasian vedenpitävyyttä.

Kokeilin ensin kiinnittää pistorasian pelkällä u-pultilla tolppaan. Koska pistorasian kiinnitysreiät olivat kulmissa, vääntyi pistorasia pienelle mutkalle, kun pultin kiristi, ei hyvä. Joten laitoin väliin puupalikan, jonka pulttasin kiinni tolppaan u-pultilla ja lopuksi ruuvasin kiinni pistorasian puupalikkaan.

Kuva: Pistorasia Econic pylväsvalaisimessa, puupalikka + u-pultti kiinnitys

Pikaviritys hajoaa

Niin kuin pikavirityksissä yleensä, tässäkin kävi huonosti.

Puupalikasta ja u-pultista tehty viritys ei kestänyt kauaa. Terassilla puuhastellessa onnistuin ilmeisesti jossain vaiheessa tönäisemään terassituolin tai -pyödän päin pistorasiaa, minka seuraksena pistorasian kiinnitysvirityksen puupalikka halkesi ja pistorasia pääsi liikahtamaan. Tapahtumasta ei ole selkeää muistikuvaa ja en huomannut, että mitään olisi mennyt rikki.

Muutaman päivän sisään pihan valojen sulake alkoi kuitenkin lyödä virtoja poikki. Kesti hetken paikallistaa vika, mutta lopulta mysteeri selkeytyi, kun näin pistorasian iskevän kipinää sulakkeen lauetessa. Pistorasia päästi niin sanotusti ”savut ulos”. Pistorasian joutui purkamaan pois, että sai sähköt pysymään päällä.

Pistorasialle tehdyn ruumiinavauksen perusteella ilmeni, että ilmeisesti pistorasiaan kohdistuneen iskun seurauksena sähköjohdon johtimien eriste oli mennyt rikki läpiviennin kohdalta. Eri johtimet ottivat yhteen ja tuloksena oli oikosulku ja sulakkeen laukeaminen.

Liian jäykkää kaapelia

Osatekijänä pistorasian vikaantumiseen oli myös käytetty kaapelityyppi, MCMK 3×2.5, joka on varsin jäykkää ja oli sähkömiehen mukaan melko hankala saada paikalleen. Ilmeisesti asennuksen aikainen taivuttelu ja jäykän kaapelin aiheuttama jännitys/veto heikensi osaltaan kaapelia ja näin edesauttoi vikatilanteen syntymistä.

Pistorasian tolppakiinnike, vol 2

Ensi kesän projektina pitää viritellä terassin valopylväissä olevat pistorasiat parempaan kuntoon. Talvella tarve pistorasioille terassilla on minimaalinen.

To-do-list, kesä 2021

 • Sähkömies vaihtamaan MCMK johto paremmin taipuvaan RDOE (H07RN-F) / 3×2.5 mm² tyyppiseen kaapeliin
 • Uusi paremmin elämää kestävä kiinnitysmekanismi pistorasialle
  • U-pultti + puupalikka yhdistelmä vaihtoon
  • Tilalle PE muovilevystä ja putkiklemmarista tehty kiinnityshärpäke
   • Pieniä paloja muovilevyä saa kätevästi tilattua Muovia.fi palakaupasta
   • PE 300 Martio musta 8x410x345mm muovilevyn palanen maksoi kotiin toimitettuna alle 20€

Kuva: Pistorasia Econic pylväsvalaisimessa, PE muovilevy + putkiklemmari kiinnitys

Pistorasian tolppakiinnike, vol 3

Update 27.4.2021: Pistorasiat ja niiden tolppakiinnikkeet vaihdettu. Biltemasta löytyy nykyään myös musta ulkopistorasia, joka sopii paremmin tolppien väritykseen kuin aiempi harmaa versio.

Kuvia: Uudet pistorasiat kiinnitettynä Hue Econic valaisimien tolppiin

2 thoughts on “Pistorasia pylvääseen

  1. Kiitti vinkistä. Muille lukijoille tiedoksi: sopivan isot näyttää löytyvän ylläolevasta linkistä löytyvän varsin mittavan pdf-fileen sivulta 137. Muistaakseni Hue Econic -valaisimen putken halkaisija oli luokkaa 45-50 mm. Nämä isommat ei ole ihan ilmaisia, 19,95€/kpl

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s