Neljäs silta – Hueholistin tunnustuksia

Joulukuun lopulla järjestelin kodin Hue valaistusta uudestaan ja lisäsin kolmannen Hue sillan. Valojen uudelleenjärjestelyn seurauksena sisätilojen valaistusta hallitsevan Hue sillan taakse päätyi lopulta 44 valaisinta, 24 älykatkaisinta ja 5 liikesensoria. Vaikka älykatkaisimien ja liikesensoreiden määrä ylitti selkeästi Philipsin sivuilla mainitun maksimissaan 10-12 lisälaittetta per silta, ei ollut havaittavissa mitään isompia käytännön ongelmia valojen toimimisessa. Ainoa hankaluus oli, että näin täyteen tungettuna Hue sillan asetusten määrä (max 200) alkoi loppumaan ja asetusten käyttöaste oli pahimmillaan noin 96%.

Koska tarkoitus on lisätä yläkertaan vielä lisää Hue valaisimia jossain vaiheessa, niin oli selvää, että asetusten maksimimäärä tulisi kohta vastaan. Oli aika lisätä neljäs Hue silta.

Suurelta osin neljännen sillan lisääminen tapahtui samalla tavalla kuin kolmannen sillan lisääminen, joten turha toistaa kaikkia steppejä tässä postauksessa uudestaan. Jos olet lisäämässä toista/kolmatta Hue siltaa ja kaipailet apuja, kannattanee lukeminen aloittaa aiemmasta postauksesta ”Kolmas silta – Hueholistin tunnustuksia”

Neljä Hue siltaa ja kolme zigbee kanavaa

Aiemmassa postauksessa käsittelin tarkemmin zigbee -kanavien ja wifi -kanavien yhteiseloa ja miten ratkaisin kolmen sillan ja yhden 2.4Ghz wifi yhdistelmän. Ratkaisu on toiminut hyvin, enkä ole havainnut mitään häiriöitä.

Hue sillan asetuksissa zigbee -kanaville on vaihtoehdot 11,15,20 ja 25. Kolmella sillalla asetusten teko oli suoraviivaista, otettiin käyttöön yksi kanava per silta, eli käyttöön tuli kanavat 11,15 ja 20. Kanava 25 oli käyttämättömänä, koska se on melkein päällekkäinen käytössä olevan 2.4 Ghz wifi-kanavan 13 kanssa.

Neljännen sillan osalta ongelmaksi muodostuu se, että zigbee -kanavat loppuvat kesken. Vaihtoehtona oli ottaa käyttöön zigbee -kanava 25 ja mahdolliset sen käytöstä aiheutuvat häiriöt wifin ja zigbeen välillä.

Päädyin kuitenkin jättämään zigbee -kanavan 25 vapaaksi ja laitoin kaksi Hue siltaa käyttämään samaa zigbee -kanavaa. Etupihaa ja takapihaa kontrolloivat Hue sillat ovat talon eri päädyissä ja niiden valaisimet ja lisälaitteet ovat suurelta osin tarpeeksi kaukana toisistaan, joten nämä sillat olivat luonnolliset kandidaatit jakamaan zigbee -kanavaa (15). Sisätiloissa zigbee -kanavan jakaminen olisi potentiaalisesti aiheuttanut enemmän ongelmia, koska eri siltojen takana olevat laitteet ovat fyysisesti paljon lähempänä toisiaan ja olisivat potentiaalisesti häirinneet enemmän toisiaan. Alakerran Hue silta on nyt kanavalla 11 ja yläkerran kanavalla 20.

Zigbee kanavan vaihtaminen, vol 2

Jotta zigbee kanavat sai vaihdettua uuden suunnitelman mukaiseksi jouduin vaihtamaan kaikkien käytössä olevan kolmen Hue sillan zigbee kanavan. Tein tämän jo muutamaa päivää ennen uuden Hue sillan saapumista, jotta näkisi tuleeko jotain ongelmia ja suunnitelmaa olisi ollut mahdollista säätää ennen neljännen sillan lisäämistä.

Ohjeissa mainitaan, että kaikkien valojen pitää olla päällä kun zigbee -kanavaa vaihdetaan. Aiemmin tulkitsin tämän niin, että riittää jos valaisimessa on sähköt päällä, mutta ei tarvitse välttämättä olla valo päällä. Tällä kertaa laitoin vielä varmuuden vuoksi jokaiseen valaisimeen valot päälle ja vaihdoin zigbee kanavat kohdalleen silta kerrallaan.

Näin tehtynä kaikki laitteet pysyivät kyydissä, myös Ikean Float -paneelivalaisimet, jotka aiemmin ovat pahastuneet zigbee kanavan vaihdosta ja ne on joutunut resetoimaan, että sai ne kuntoon.

Valaisimien siirtäminen sillasta toiseen

Neljännen sillan osalta jatkoin samaa periaatetta kuin aiemminkin ja jaoin valaisimet/lisälaitteet loogisiin kokonaisuuksiin. Uusi silta on dedikoitu kontrolloimaan yläkerran valaistusta ja vanha silta jatkaa alakerran valaistuksen kontrollointia. Yläkerran uuden sillan taakse päätyi 12 valaisinta, 11 älykatkaisinta ja yksi liikesensori. Kaikki siirrettävät laitteet piti poistaa vanhasta sillasta ja liittää uuten Hue siltaan. Näin molempiin siltoihin jäi tarpeeksi kapasiteettia lähitulevaisuuden tarpeisiin ja on mahdollista käyttää hieman monimutkaisempia asetuksia.

Aitojen Hue -valaisimien osalta riitti, kun poisti valaisimen vanhasta sillasta ja laittoi uusien valaisimien etsimisen päälle uudesta sillasta. Eli ei ollut tarvetta erikseen resetoida näitä valaisimia.

Ikean Floalt valaisimien osalta käytin ”touchlink” liittämistä, eli vein pitkän ethernet/sähköpiuhan päässä olevan uuden Hue sillan fyysisesti kiinni valaisimeen ja näin valaisin saatiin paritettua uuden Hue sillan kanssa ilman, että tarvitsi erikseen valaisinta resetoida.

Yläkerran WC:n peilikaapissa on led-nauha, jota kontrolloidaan Gledopton valmistamalla zigbee -kontrollerilla. Tämä valaisin vaati resetoinnin, jotta sen sai liitettyä uuteen siltaan. Resetointi tapahtui sammuttamalla/sytyttämällä valaisin viisi kertaa. Ensimmäisellä yrityksellä olin liian hätäinen ja naksuttelin nopeaan tahtiin viisi kertaa perinteistä valokatkaisinta. Homma ei kuitenkaan toiminut, koska itse valaisin ei kerennyt joka kerta syttyä. Kun homman toisti rauhallisempaan tahtiin ja valaisin oli laitettu päälle viidennen kerran, se jäi vilkkumaan, mikä osoitti että valaisin on resetoitu. Tämän jälkeen valaisin löytyi normaalisti valoja etsimällä. Kokeilin myös ”touchlink” -metodia, mutta se näyttänyt toimivan.

Parhaiten käyttäytyvän kolmannen osapuolen härpäkkeen palkinto menee tällä kerralla Lidl Smart Plug -älypistorasialle. Kun laitteen poisti vanhasta sillasta, se meni suoraan reset tilaan ja sen status valo alkoi vilkkua. Löytyi suoraan hakemalla uutta valaisinta uudessa sillassa. Jos jostain syystä pitää resetoida, niin sekin hoituu aika suoraviivaisesti: virtanappi hetkeksi pohjaan, kunnes status valo alkaa vilkkua.

Yhteenveto

Tällä kertaa ei juuri ollut ongelmia ja hommaan meni noin tunti. Toki vieläkin joutui tekemään kaikkiin siirrettyihin valaisimiin/älykatkaisimiin/liikesensoreihin liittyvät asetukset uusiksi. Olisi hienoa, jos valojen/lisätarvikkeiden siirtämiseen tulisi työkalu, jolla asetukset saisi säilytettyä…

11 thoughts on “Neljäs silta – Hueholistin tunnustuksia

 1. Itsellä kämpässä 3x Hueta ja 3x Aqara hubia, eli = 6 Zigbee hubia + 3x wifi kytkintä, joissa 2,4ghz. Mihinkään ei ole valittu erikoisia kanavia tai, että niitä olisi jouduttu modamaan asetuksista näiltä osin. Toiminnassa ei ole ollut mitään ongelmaa.

  Tykkää

  1. Ok. Riippuu tietysti miten eri taajuudet kuuluu mihinkin ja mitkä pääsevät häiritsemään toisiaan.

   Itsellä tuli ongelmia kolmannen sillan lisäyksen yhteydessä kun samassa olohuoneen kaapissa oli päällekkäisillä taajuuksilla Hue silta ja 2.4 Ghz wifi tukari.

   Toisaalta nuo ulkovaloja kontrolloivat Hue sillat on samalla kanavalla ja ei ole ollut ongelmia sen suhteen.

   Tykkää

 2. Ja joulun tienoilla oli vielä hetken Lidl:n hubi kontrolloimassa niiden jouluvaloja.

  Mun pointti oli, että jos on ongelmia, niin kanavien vaihdolla voi niitä joskus ratkoa. Jos ei ole ongelmia, niin ei kannata hankkia niitä säätämäällä turhaan 😀

  Tykkää

 3. Päivitysilmoitus: Pihan älyvalot – Älypippuri
 4. Kiitos alkuun hyvistä ja informatiivisista kirjotuksista, useampi ilta menny lueskellessa juttuja. Itse en ihan noin hueholisti ole mitä sinä vaikkakin vanhassa rintsikassani kaikki käytössä olevat valot onkin pääasiassa hue-valoja…

  Asun alueelle missä sähkökatkokset ovat arkipäivää (lue jos ei joka päivä niin ainakin joka toinen päivä katkos tai kaksi) niin sinulla varmasti on kokemusta muistakin kun hue valoista että joko muilla valmistajilla löytyy se sama asetus mitä huesta että mitä valot tekee kun tulee sähkökatkos (aloitin harrastuksen trådfri valoilla ja useamman kerran herättiin yöllä ku koko kämppä oli täydessä valaistuksessa…)

  kiitos blogisi, ekat FCOB valot olis lipumassa kohti mun portaikkoa 🙂

  Tykkää

 5. Moi Tero,

  Kiitoksia palautteesta, lämmittää aina mieltä 🙂

  ”Sähkökatko” -asetus toimii vaihtelevasti. Kaikilla valmistajilla ei ole säädettävää toimintatapaa, eli valot jää päälle tai kyseinen toimintatapa ei toimi Hue siltaan liitettynä. Mun käsityksen mukaan pitää olla aito Hue tuote tai ”Friends of Hue” sertifioitu tuote, jotta on useampi vaihtoehto mitä tehdään sähkökatkon sattuessa. ”Sähkökatko” -asetuksen toiminnassa on bugeja ja ei aina toimi ihan niin kuin pitäisi tai ajattelisi, viimeksi tuli vastaan Hue GU10 polttimoiden kanssa. Lisää tarinaa tästä löytyy:

  Lukuvalo & GU10 polttimo – Philips Hue kokemuksia

  Yleensä meillä päin sähkökatkot ovat sarja pieniä päälle-pois räpsyjä, jolloin power recovery asetus ei välttämättä toimi oikein. Älypolttimo tulkitsee usemman perättäisen räpsyn ”hätätilanteeksi” ja laittaa päälle 2700K valkoisen valon. Saman efektin saa aikaan, jos katkaisee polttimosta virrat pois kaksi kertaa nopeasti peräkkäin.

  Joskus räpsysarja on niin nopea, että kaikki valot eivät mene ”hätätilaan”. Useimmiten meillä on sähkökatkon jälkeen iso osa valoista 2700K valkoisella valolla ja osa jäänyt pimeäksi, ”sähkökatko”- asetuksen (”jätä valo siihen tilaan, jossa se oli ennen sähkökatkoa”) mukaan.

  Sami

  Tykkää

  1. Eli jatkan siis harrastusta ainoastaan ei niin lompakko ystävällisillä hue sarjan tuotteilla 😬

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s