Lukuvalo & GU10 polttimo – Philips Hue kokemuksia

Tällä kertaa vaihdetaan alakerran makuuhuoneeseen Hue Signe valaisimen tilalle ”oikea” lukuvalo ja varustetaan se Hue GU10 -polttimolla.

Luulin, että hommaan menisi noin 15 minuuttia.

Olin väärässä…

Ilmeisesti löytyi bugi liittyen ”Power loss recovery” -toimintoon ja hommaan paloi luvattoman paljon aikaa.

Hue Signe lukuvalona

Käytin jonkin aikaa Hue Signe pöytävalaisinta lukuvalona alakerran makuuhuoneessa. Valaisin osoitti seinää kohti ja tuotti näin silmille ystävällisempää epäsuoraa valoa. Valotehoa piisasi näinkin käytettynä lukemiseen ihan tarpeeksi.

Koska Signe valaisimessa ei ole erillistä fyysistä katkaisinta, piti sitä komentaa joko applikaation tai Hue Dimmer älykatkaisimen kautta. Näin ollen päädyin laittamaan Signen päälle lähes kaikkiin valaistusskenaarioihin siltä varalta, että olisi tarvinnut lukuvaloa.

Välillä Signestä oli kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä, kun Signen valo peilasi ikävästi vastakkaisella seinällä olevan TV:n ruudulle.

Lopulta päädyin siirtämään Signen toiselle puolelle huonetta TV:n taustaseinän tunnelmavaloksi.

Kuvia: Signe lukuvalona vs Signe tunnelmavalona

Trio Marila lattiavalaisin

Pähkäilin erilaisia vaihtoehtoja lukuvaloksi.

Koska en halunnut enää erillistä yöpöytää, jäi kaikki pöydälle asetettavat valaisimet pois laskuista.

Tarjolla oli myös erilaisia seinään kiinnitettäviä lukuvalaisimia, mutta olen vähän allerginen poraamaan seinään reikiä. Jos mieli muuttuu, niin jäljelle jää rumat reiät.

Sänkyyn kiinnitettävät valaisimet on taas suunniteltu lähinnä kiinnitettäväksi erilliseen seinälle nousevaan sängyn päätyyn. Toki sänkyyn olisi saanut ostettua päädyn jälkikäteenkin, mutta jo pelkkä ”Standard” mallinen pääty 120 cm leveään Tempur True North sänkyyn olisi maksanut rapsakat 550€ ja hienompi ”Design” olisi ollut 715€. Melko hapokasta…

Lopulta päädyin Trio Marila lattiavalaisimeen, joka kotiin toimitettuna maksoi noin 62€. Tähän päälle sitten vielä GU10 polttimo.

Kuvia: Trio Marila valaisin GU10 polttimolla varustettuna
Kuvia: Trio Marila valaisin Veken webbisaitilla

Aito Hue polttimo vs 3rd party zigbee polttimo

Olen pikkuhiljaa päätymässä siihen, että ostan aidon Hue valaisimen tai polttimon, jos vaan on mahdollista. Toki maksaa hieman enemmän, mutta tulee kuitenkin halvemmaksi kuin ensin ostaa huonompi/halvempi versio ja vasta tämän jälkeen se mikä olisi pitänyt ostaa alunperinkin, eli aito Hue…

Tällä kertaa ei edes tullut kovin kalliiksi. Gigantista löytyi 2xGU10 White Ambiance polttimot hintaan 27,70€. GU10 polttimoiden hinnoittelu ei ollut kovin loogista, jos olisi ostanut polttimon yksittäispakkauksessa, niin hinta olisi ollut 29,90€. No ”sulovilen” sai tällä kertaa ”ilmaiseksi” yhden GU10-polttimon varalle…

Aina korkeampi hinta ei ole kuitenkaan tae ongelmattomasta toiminnasta, kuten alta käy ilmi…

Hue GU10 polttimon speksit

Hue on aiemmin ilmoittanut vähän lähteestä riippuen GU10 polttimoille hieman erilaisia speksejä. Olen ollut siinä käsityksessä, että ensimmäisen sukupolven GU10 polttimot tuottaisivat 250 lm ja uudemmat ”bluetooth” versiot olisivat hieman tehokkaampia, eli niistä lähtisi ulos 350 lm.

Uudessa polttimossa lumenit ilmoitetaan seuraavasti:

  • 2700K = 250 lm
  • 4000K = 350 lm

Vanhemmassa polttimossa ilmoitetaan vain 250lm ilman värilämpötilaa.

Laitoin yhteen vessan Buratto -valaisimeen vanhan GU10 polttimon tilalle uuden GU10 polttimon ja vaikuttaa siltä, että uusi GU10 polttimo olisi jonkun verran kirkkaampi kuin muut vessassa olevat vanhemmat GU10 polttimot.

Olisiko sitten niin, että vanha on 250lm@4000K? Silmällä näyttäisi että tämä pitäisi paikkaansa. Toki ero on pieni ja voi johtua myös siitä, että vertaillaan vanhoja polttimoita uusiin ja vanhemmat ovat voineet jo ”uupua” käytön myötä.

Kuvia: Speksit lampun kyljessä, vanha vs uusi GU10 polttimo

Lukuvalon kontrollointi

Vaikka yleensä älyvaloja kannattaa käyttää applikaation tai älykytkimien kautta, niin lukuvalot ovat ehkä poikkeus tästä.

Yleensä ollaan valaisimen välittömässä läheisyydessä, kun haluaa laittaa valot päälle/pois ja harvemmin on tarve ohjata valaisinta etäältä / osana muuta valaistusta.

Trio Marila valaisimen hyvä puoli on se, että valaisimen katkaisin on heijastinosan päällä, eikä lattialla virtajohdossa. Näin valaisimen saa päälle/pois sängyssä maatessa myös itse valaisimesta.

Kuva: Trio Marila valaisimen heijastinosa & katkaisin

Power loss recovery -asetus kuntoon ja valmista tuli?

Hue/iConnectHue applikaatioon ”Power loss recovery” -asetus niin, että virtakatkon jälkeen sytytetään valaisin vaikka ”Concentrate” valoreseptillä. Näin valo syttyy oikealla värilämpötilalla (noin 4300K), kun kääntää virrat päälle valaisimen omasta katkaisimesta, eikä tarvitse dedikoida tähän käyttöön omaa Hue Dimmer katkaisinta, kaivaa puhelinta esille tai tehdä erillisiä skenaariota, joissa lukuvalo on päällä.

Tai näin luulin…

Kun laitoin asetuksen päälle ja laitoin valaisimeen virrat päälle, syttyikin noin 2700K värilänpötilalla.

Olisinko naksutellut katkaisinta liian nopeasti kaksi kertaa? Tällöin Hue polttimot syttyy ”emergency” moodissa juuri tuolla 2700K värilämpötilalla.

Hmm, sammutetaan valo ja kokeillaan kääntää rauuuhaaallisesti katkaisinta yhden kerran.

Ei onnistu.

Hmm, laitetaan valaisimeen virrat päälle ja kokeillaan muuttaa asetus uudestaan.

Toimii.

Eli asetus tallennetaankin itse polttimoon, eikä Hue siltaan? On tietysti ihan hyvä idea, kun toimii sitten aina näin vaikka Hue silta olisi pimeänä.

Kokeillaan vielä pari kertaa uudestaan.

Prkl, syttyy taas väärällä värilämpötilalla.

Kuvia: ”Power loss recovery” asetuksia iConnectHue applikaatiossa

Päivityskierre…

Hmm, yrittää näköjään päivittää firmwarea.

Kestäääääää kaauuuuuuuan.

Viisi tuntia myohemmin… Jostain syystä GU10 polttimon firmware ei päivity kerralla viimeisimpään versioon. Tähän mennessä näkyneet versiot:

  • 1.65.11
  • 1.76.3
  • 1.76.6
  • 1.76.8

Ja homma ei ole vieläkään valmis, toivottavasti ei kelaa desimaali kerrallaan tuonne 1.88.1 tasolle, jolla talon muut GU10 polttimot ovat…

Jatketaan ihmettelyä TV:n katsomisen lomassa, yhteen päivitykierrokseen näyttää menevän noin 1-1,5 h.

Jihuu, 6+ tuntia myöhemmin GU polttimo päätyi 1.93.3 versioon ja uusia päivityksiä ei enää löydy.

Mutta, mutta ”Power Loss Recovery” -asetus ei vieläkään toimi, ei ainakaan kovin pitkään. Pari ekaa kertaa voi syttyä oikealla värilämpötilalla (4300K), mutta kun sammuttaa valaisimen uudemman kerran katkaisimesta ja sytyttää uudelleen, niin syttyy taas 2700K asetuksilla. Kun on kerran syttynyt väärällä asetuksella, jää tämä vika päälle kunnes käy appista laittamassa värilämpötilan oikeaksi.

Kummallista, varmaan joku bugi?

Kuvia: päivityskierteen aikaisia softaversiota Hue applikaatiossa

Vanhempi GU10 polttimo?

Alakerran WC:ssä on vanhempi generaatio GU10 polttimosta. Kokeillaan toimiiko siinä ”Power Loss Recovery” asetus paremmin.

Laitoin yhteen WC:n vanhempaan GU10 polttimoon (HW: LTW013 SW:1.88.1) päälle samat ”Power loss recovery” asetukset kuin Makuuhuoneen lukuvalon uudempaan GU10 polttimoon (HW: LTG002 SW:1.93.3) ja näytti toimivan paremmin.

Vaihdetaan vanhempi GU10 polttimo makuuhuoneen valaisimeen ja kokeillaan lisää.

Naksutellaan kymmenen kertaa valaisin off/on. Pidetään aina välissä noin 10 sekunnin tauko, jotta ei tulkittaisi ”tuplaklikkaukseksi” ja GU10 polttimo näin syttyisi ”emergency” moodiin, eli noin 2700K värilämpötilalla.

Ei minkään näköisiä ongelmia, syttyy joka kerta oikealla 4300K värilämpötilalla.

Ongelma ratkaistu?

Kyllä – omassa tapauksessa.

Onneksi kotoa löytyi vanhempi GU10 polttimo, joka toimii niin kuin pitääkin. Vessassa olevilla GU10 polttimoilla on käytössä erilainen ”Power loss recovery” asetus ja siellä tämä bugi ei haittaa. Laitetaan molemmat uudet GU10 polttimot vessaan ja jätetään yksi ylimääräiseksi jäävä vanhempi GU10 polttimo varalle, jos vaikka GU10 polttimo sattuisi hajoamaan makuuhuoneen lukuvalosta. Jos ja kun hajoaa, niin vaihdetaan viimeinenkin vanha GU10 polttimo vessasta pois ja saadaan siitä taas uusi varapolttimo, joka toimii ”Power loss recovery” asetuksen mukaan.

Kokeilin myös yhtä Hue E27 White Ambiance polttimoa (HW: LTW010, SW:1.88.1) ja siinä oli samanlainen ongelma kuin uudemmassa GU10 polttimossa, eli ei toimi oikein ”Power loss recovery” asetuksen mukaisesti.

Laajemmalle yleisölle ongelma on vielä olemassa ja voi tulla eteen jos haluaa kontrolloida valoja perinteisestä valokatkaisimesta.

Yhteenveto

Olipa harvinaisen vaikeaa.

Yleensä Hue polttimot/valaisimet ovat toimineet huomattavasti paremmin kuin kolmannen osapuolen vastaavat tuotteet, eikä ole joutunut tällaista jumppaa tekemään, että on saanut valot tottelemaan haluamallaan tavalla.

Toivottavasti Hue korjaa ”Power loss recovery” bugin jossain vaiheessa. Pitää tarkkailla korjaantuuko bugi uusien päivityksien myötä.

One thought on “Lukuvalo & GU10 polttimo – Philips Hue kokemuksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s