Lily XL – Philips Hue kokemuksia

Hue Lily XL on isompi ja tehokkaampi versio Hue Lily Outdoor valaisimesta, joita on meillä käytössä pihan tunnelmavalaisimina. Alkuperäinen Lily ei ole kovin tehokas, joten päätin hankkia yhden XL version testiin.

Philips Hue Lily XL valaisin

Merkittävimmät erot alkuperäiseen Lily valaisimeen

  • Tehokkaampi
    • 15W vs 8W
    • 1050 lumen vs 600 lumen
  • Mukana tulee irroitettava varjostin
    • Helpottaa valaisimen sijoittamista siten, että valo ei paista silmään
    • Hue voisi lisätä vastaavan varjostimen myös pienempään versioon
  • Fyysisesti aika paljon isompi kuin pikkuveljensä
    • Voisi jopa sanoa, että aikamoinen mötikkä
Kuva: Lily vs Lily XL

Virtalähde

Pienempien Lily valaisimen aloituspakkauksen mukana tullut 24V virtalähde tuottaa maksimissa 40W tehoa, joten se ei ole välttämättä paras kaveri Lily XL valaisimelle, koska virtalähteen teho loppuu helposti kesken. 40 W virtalähteen taakse saa maksimissaan 2 x Lily XL valaisimet (2x15W), jo kolmella Lily XL valaisimella ollaan speksien ulkopuolella ja ylikuormituksen seurauksena virtalähde voi tykätä kyttyrää.

Itse Lily XL valaisin on ollut saatavilla jo keväästä, mutta sen kaveriksi paremmin sopivan 100W virtalähteen saatavuudessa oli aluksi ongelmia, joten meni tovi ennen kuin pääsin testaamaan.

Viallisia Hue 40W virtalähteitä liikenteessä – takaisinkutsu

Valohullu blogista bongasin varoituksen koskien 40W virtalähdettä. Joissain tilanteissa ennen viikkoa 19 vuonna 2020 valmistetut virtalähteet voi ottaa vedet sisään ja aiheuttaa sähköiskun vaaran. 

Uuden virtalähteen saa maksutta kun lukee ohjeet ja  täyttää kupongin. Linkki menee korealaisille Hue sivuille, mutta vikailmoitukset hoidetaan keskitetysti. Itse ainakin sain vikailmoitukseen kuittauksen, että pyyntö on otettu vastaanotettu ja uusi virtalähde tulee noin kolmessa viikossa.

Update 8.12.2020: Uusi virtalähde tuli noin kahdessa viikossa. Laatikossa oli myös esimaksettu DHL -osoitelappu jota käyttäen pyytävät lähettämään rikkinäisen virtalähteen takaisin heille. Paketti pitää toimittaa DHL:n toimipisteeseen, ei ilmeisesti sisällä noutoa kotoa.

Update 1.4.2021: ”Löysin” pihalta vielä yhden 40W virtalähteen, joka kuului takaisinkutsun piiriin. Ainakin vielä kuponki toimii ja Philipsiltä tuli kuittaus, että uusi virtalähde on laitettu matkaan. Kupongin käyttöä hieman hankaloitti se, että itse kuponki oli tanskankielinen ja virheilmoitukset ovat korean kielellä. Liitteeksi vaadittava kuva ei saa olla yli 3MB kokoinen ja itse pienensin kuvan 1280×960 pikselin kokoiseksi, jotta pääsi virheilmoituksesta eroon.

Kuva: ”Pienennä kuva alle 3MB kokoiseksi” koreankielellä

Valojen asennus: Hue Lily XL

Kaikki Philips Hue Lily perheen valaisimet toimivat 24V virralla, eli niitä on turvallisempi levitellä pitkin pihaa maassa makaavien johtojen perään kuin verkkovirralla toimivia valaisimia.

40W virtalähteessä siihen kytkettyjen johtojen maksipituus speksin mukaan on 30 m.

100W virtalähteessä on kaksi 24V ulostuloa, joihin molempiin voi liittää 30 metriä jatkojohtoja, eli tehon lisäksi tällä virtalähteellä pystyy levittämään valot laajemmalle alueelle.

100W virtalähteen 24V ulostulot ovat hieman lyhyemmän piuhan päässä kuin alkuperäisen 40W virtalähteen 24V ulostulot. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos aikoo vaihtaa 100W virtalähteen vanhan tilalle ja alkuperäiset jatkojohdot eivät ole helposti liikuteltavissa.

Kiinnitys vaihtoehdot ovat samat kuin pienemmässä Lily valaisimessa:

  • Maapiikki
  • Ruuvikiinnitykseen soveltuva alusta

Valoteho: Hue Lily XL

Lily XL antaa valoa 1050 lumenia, kun alkuperäisessä Lily valaisimessa on valoteho 600 lumenia, eli XL valoteho on 75% isompi. Tämän huomaa myös käytännössä selvästi.

Kokeilin XL valaisinta muutamassa paikassa pihalla. Alkuperäinen idea oli laittaa XL etupihalle, mutta se erottui liikaa alkuperäisistä Lily valaisimista.

Toinen kokeilu oli portin pielessä olevan korkean koivun juurelle. Haaveena oli valaista puu altapäin korkeammalle kuin alkuperäisellä Lily valaisimella. XL valaisimen keila on kuitenkin niin laaja, että merkittävää eroa ei syntynyt.

Lopulta päädyin sijoittamaan XL:n takapihalle paikkaan jossa aiemmin oli lähekkäin 2 kpl pienempiä Lily valaisimia.

Ulkovalojen kuvaamisen ongelmat

Nykyajan älypuhelimet ovat liian hyviä, jotta niiden perusasetuksilla saa näkymään eri valaisimien tehoerot. Kamera säätää asetukset kohdalleen ja lopputuloksena on aika saman näköinen kuva

Kuva: Lily XL vs Lily Iphone 11 kameran perusasetuksilla

Yllä olevassa kuvaparissa on valojen asetuksena 100% teho / 4300 K värilämpötila. Toisessa kuvassa päällä on Lily XL ja toisessa alkuperäinen Lily.

Kumpi on kumpi?

Pikaisella silmäyksellä vaikea sanoa. Oikeanpuoleisessa kuvassa aita näkyy hieman kirkkaampana, joten voisi vetää johtopäätöksen, että tämä on Lily XL:n valo.

Jos katsot tarkemmin vasemmanpuoleista kuvaa, huomaat kuitenkin että kuvassa on vain yksi Lily XL valaisin. Oikeanpuoleisessa kuvassa on molemmat valaisimet ja tässä kuvassa on päällä alkuperäinen Lily valaisin.

Iphonen huijausta

Toki säätämällä käsin puhelimen valotusasetuksia varmaan saisi aikaan kuvia, jossa erot näkyy. On kuitenkin helpompikin keino: ota kuva panorama moodissa. Tällöin puhelimen kamera ei tee niin tiukkaa korjausta.

Kuva: Lily XL vs Lily Iphone panoramakuvassa

Nyt ero on selkeä: vasemman puoleinen Lily XL kuva näyttää selkeästi kirkkaammalta.

Valojen ohjaus: Hue Lily

Oma Lily XL valaisin on osana takapihan tunnelmavalaistusryhmää. Valot käynnistetään ajastetusti auringonlaskun aikaan ja sammuvat klo 23.

Tarkempia tietoja Lily valojen ohjauksesta löytyy alkuperäisestä Lily valoja koskevasta postauksesta.

Lily XL räpsyy

Takapihan tunnelmavaloissa käytössä valoanimaatio, joka pyörittää valoissa erilaisia murrettuja valkoisen sävyjä. Tässä kohtaa Lily XL häviää pikkusiskolleen, vanhoissa valoissa siirtymä eri värien välillä on pehmeä, eikä värin vaihtumista huomaa, ellei tuijota yksittäistä valoa. Joissain tapauksissa olen huomannut, että Lily XL selvästi ”räpsähtää” värin vaihtuessa. Pitänee testata, josko valoanimaatiota tuunamaalla saisi räpsähdykset pois.

Hue Lily valaisimien kestävyys ulkokäytössä

IP-suojaustaso Hue Lily valaisimille on IP65, eli pölytiivis ja suojaus vesisuihkulta.

Meillä Lily valaisimia on ollut pihalla jo toista vuotta. Tähän mennessä tappiot ovat:

  • Lily (8W) otti vedet sisään
  • 40W outdoor virtalähde lakkasi toimimasta kun siirsin sen paikasta toiseen.
  • Molemmat menivät takuuseen verkkokauppa.com kautta ilman mitään mutinaa

Yhteenveto

Huolimatta kasvaneesta valotehosta on Lily XL enemmän soveltuva tunnelmavalaistukseen. Isomman pihan valaisun toteuttaminen XL:n avulla voi olla suhteellisen kallis pieti.

Itse päädyin takapihan tunnelmavalaisussa käyttämään ”Hue Discover Outdoor” valaisimia, joissa valoteho on tuplat verrattuna suunnilleen saman hintaiseen Lily XL valaisimeen. Toki Discover valaisimen haittapuolena on niiden vaatima 230V sähkö ja heikompi suojaustaso (IP44 vs IP65). Omassa tapauksessa nämä seikat eivät olleet ongelmallisia, valot tulivat kiinni noin 1-1,5m korkeuteen takapihan aitaan. Sähkön syöttö hoitui kesällä aitaan asennettujen pisto-/kalvorasioden kautta.

One thought on “Lily XL – Philips Hue kokemuksia

  1. Päivitysilmoitus: Pihan älyvalot – Älypippuri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s