Apple CarPlay – autotalli auki Sirin avulla?

Kun vuonna 2019 virittelin iSmartgate -tuotteet ajoportin ja autotallin ovien etäohjausta varten, ei Applen Siri-komennot oven/portin käskyttämiseen toimineet tilanteessa, jossa niitä kaipasin eniten, eli auton ratissa lähestyessä kotia.

Ilokseni huomasin, että Apple on korjannut tämän puutteen ja nykyään Siri osaa avata Apple Homekittiin kytketyn iSmartgate kontrollerin kautta portin tai autotallin ovet myös Apple CarPlay:tä käytettäessä.

Voisiko ovien avaamisesta geofencen avulla voi luopua?

Olisiko kerrankin niin, että Rouvan mielestä ”ennen EI ollut paremmin”?

Ehkä…

 1. Geofence
 2. Apple Carplay ja ovien avaaminen Sirillä
 3. Homebridge Dummy switch
 4. Homebridge Dummy Switch ja Apple Carplay
 5. Apple Carplay aktiivisena auton näytöllä?
 6. Demo Rouvalle
 7. Update
  1. Siri on vielä päiväkodissa ja ei osaa numeroita
  2. Puhelimen lukituksen avaaminen vs CarPlay aktiivisena ruudulla
  3. Siri ei tykkää vaimosta, 26.11.2022
  4. Ei puhuta Sirille autotallista, update 27.11.2022

Geofence

Vuonna 2019 seuraavaksi paras vaihtoehto Siri-komennolle oli käyttää Apple Homekitin geofence-ominaisuutta, mutta valitettavasti ”pakasta” vedettynä geofence toimi ärsyttävästi. Koska kyseessä ”oven avaus”-operaatio, eli Applen mielestä turvallisuuskriittinen toimenpide, ei automaatio toiminut suoraan, vaan piti erikseen hyväksyä ”oven avaus” -operaatio puhelimesta, ennen kuin ovi aukesi. Vahvistuksen vaatiminen käytännössä siis tuhosi melkein kokonaan automaation idean, samalla tai itseasiassa pienemmällä vaivalla avaa portin/autotallin erillisellä kauko-ohjaimella.

No onneksi puhelimen vahvistuksen sai kierrettyä käyttämällä ”virtuaalista valaisinta”, tarkemmat askelmerkit löytyy postauksesta: Ovi auki ilman vahvistusta? – Apple Homekit Geofence

Lisäksi geofence ei ollut kovin tarkka tai nopea sijainnin havaitsemisen suhteen. Välillä kesti muutamia minuutteja ennen kuin olin geofencen mielestä saapunut kotiin ja ovet pysyivät säpissä tätä odottellessa. Useimmiten en jaksanut odottaa, että geofence avaa portin /autotallin ja kaivoin dedikoidun kauko-ohjaimen esille.

Välillä geofence kadotti paikannuksen kokonaan. Tämän seurauksena geofence tulkitsi minun poistuneen kotoa ja teki tähän liittyvät automaatiot, eli sulki autotallin ovet. Ärsyttävää, mutta ei vielä kovin vaarallista.

Paljon vaarallisempi ominaisuus geofence paikannuksen pätkimisessä oli se, että kun paikannus alkoi taas toimimaan, niin minut tulkittiin saapuneeksi kotiin ja tässä yhteydessä automaatio avasi ajoportin ja autotallin. Tämä siis tapahtui kun olin koko ajan pötkötellyt sohvalla poistumatta välillä kotoa. Jos tässä tilanteessa koirat olisivat olleet pihalla, niin heille olisi avautunut mahdollisuus karata pihalta auki olevasta portista ja jäädä auton alle. Toki tämän vaarallisuuden aiheutti se, että olin ohittanut puhelimella tehdyn varmistuksen, eli osittain oma vika.

Näin ollen varsin pian luovuin geofence:n käytöstä portin kontrolloinnin osalta.

Autotallin osalta geofence:n avulla tehty ovien avaaminen on ollut pitkiä aikoja pois käytöstä sen hitaan toiminnan takia. Autotallin ovien sulkeminen geofence:n avulla toimii yhtä hitaasti kuin avaaminenkin, välillä olen kerennyt noin 8km päähän Kirkkonummen keskustaan ennenkuin puhelin on ilmoittanut, että ovet on laitettu säppiin. No tämä ei ole niin paljon haitannut ja ominaisuus on ollut päällä ikään kuin hätävarana, jos sattuisi unohtamaan ovet auki pihalta lähdettäessä. Useimmiten laitan ovet kiinni oven omalla kauko-ohjaimella.

Viime aikoina testimielessä olen kuitenkin pitänyt geofence:n autotallin avausautomaatiota päällä vaihtevalla menestyksellä. Tuntuu nykyään toimivan hieman nopeammin, kun pihalla on väliaikaisesti yksi ylimääräinen wifi-tukiasema ja puhelin ottaa nopeammin kiinni kodin verkkoon kotiin saapuessa, ehkä geofence näin ollen päättelee nopeammin, että ollaan kotona.

Yleisellä tasolla voisi kuitenkin todeta, että geofence ei ole niin mukava ja käyttökelpoinen ominaisuus kuin ehkä olisin toivonut.

Apple Carplay ja ovien avaaminen Sirillä

Olen viime päivinä virittänyt iSmartgate tuotteita parempaa iskuun, näistä operaatiosta lisää lähiaikoina, kunhan saa viimeiset upgradeen tarvittavat osat kätösiin.

Porttiin liittyvät asiat pyörivät siis mielessa ehkä enemmän kuin normaalisti ja niinpä muutama päivä sitten kotiin ajellessa tuli mieleen kokeilla josko ovet nykyään saisi auki Apple Carplay Sirillä.

 • Minä: ”Hei Siri, avaa portti”
 • Siri: ”Jotta voin suorittaa kyseisen operaation, pitää puhelimen lukitus olla avattuna. En suosittele puhelimen lukituksen avaamista, kun ajat autoa”

Hmm, eri vastaus kuin aikaisemmin, ihan kuin yrittäisi avata portin, mutta puhelimen lukitus estää tämän, eli taas joku pirun turvallisuushömppä pilaa potentiaalisesti hyvän automaation

No puhelin keskikonsolista käsiin ja lukitus auki.

 • Minä: ”Hei Siri, avaa portti”
  • tai itse asiassa puhelimen avaa-nappi pitkään pohjassa ja ”Avaa portti”
 • Siri: ”Portti avattu”

Jihuu toimii, mutta saisiko puhelimen lukituksen avaamisen jotenkin kierrettyä?

Homebridge Dummy switch

Ehkäpä samalla tavalla kuin aiemmin geofencen kanssa?

Eli pyydetäänkin Siriä sytyttämään/laittamaan päälle joku valo ja luodaan Apple Homekit automaatio, jossa portti reagoi valon syttymiseen aukeamalla.

Aiemmin käytin ”virtuaalisena valona” Philips Hue älypistorasiaa ja homma toimi ihan hienosti. Tämän ratkaisun huono puoli on, että älypistorasiaa ei oikein voi käyttää mihinkään muuhun ja se tavallaan menee vähän hukkaan.

Kokeillaan tällä kertaa ohjelmallisesti tehtyä ”virtuaalista valoa”, eli Homebridgen pluginia nimeltä ”Dummy Switch”. Tehdään uusi Dummy Switch nimeltä ”Portinlukko”. Uuden ”Portinlukko” virtuaalisen kytkimen perusasento on ”pois päältä” ja kun se laitetaan päälle se pysyy päällä yhden sekunnin ja palaa ”pois päältä” tilaan.

Lisätään Apple Homekittiin uusi automaatio, jossa portti aukeaa, kun ”Portinlukko” menee päälle.

Sirillä kokeilemaan

 • Minä: ”Avaa portin lukko”
 • Siri: ”Ei onnistu”

Ilmeisesti ”avaa” operaatio on varattu vain lukittaville objekteille. Ehkä on huonoa suomen kieltä pyytää avaamaan valaisin? Valaisin ”sytytetään” tai ”laitetaan päälle”

”Sytytä portinlukko” kuulostaa oudolta. ”Laita portinlukko päälle” on jo lähempänä portin operoimista, muttaa viittaa enemmän portin kiinnilaittamiseen.

Jotta toimii oikein pitää vaihtaa ”Portinlukko” default asento ”päällä” -tilaan. Eli ”Portinlukko” on normaalisti ”päällä” ja sen voi käskyttää ”pois päältä”. Dummy Switch on onneksi hyvin konfiguroitavissa ja lisäasetus ”reverse” hoitaa tämän.

Muutetaan myös Apple Homekit automaatio toisten päin, eli laitetaan portti aukeamaan, kun ”Portinlukko” menee ”pois päältä”

Uudelleen testausta

 • Minä: ”Laita portinlukko pois päältä”
 • Siri: ”Portinlukko laitettu pois päältä”

Ja portti aukeaa. Olisiko joku vähän lyhyempi lause mikä toimisi?

 • Minä: ”Sammuta portinlukko”
 • Siri: ”Portinlukko laitettu pois päältä”

Kuulostaa vähän kököltä, mutta perskules sehän toimii ja portti aukeaa.

Homebridge Dummy Switch ja Apple Carplay

Ei kun autoon kokeilemaan. Autossa voi myös välttää ”Hei Siri” – osuuden pitämällä ratin ääniohjaus-nappia pidempään pohjassa.

 • Minä: ”Sammuta portinlukko”
 • Siri: ”En voi suorittaa kyseistä operaatiota” tai jotain muuta vastaava sontaa
 • Minä: kiroilua

Ilmeisesti Apple Carplay ei osaa käskyttää valaisimia tai sitten kyse on siitä, että Homebridge Dummy Switch ei ole virallisesti Apple Homekit sertifioitu ja ei sen takia toimi Apple Carplay:n kanssa.

Apple Carplay aktiivisena auton näytöllä?

Testin aikana sattui Apple Carplay olemaan auton keskinäytössä aktiivisena. Kokeilin jostain syystä uudestaan portin avaamista.

 • Minä: ”Avaa portti”
 • Siri: ”Portti avattu”

Eli ilmeisesti vaihtoehtona puhelimen lukituksen avaamiselle on se, että Carplay on aktiivisena auton näytöllä.?

Tätähän voisi oikeasti käyttää…

Demo Rouvalle

Ei kun rouvalle demoamaan. Lähestytään porttia kauppareissun jälkeen.

 • Minä: ”avaa portti”
 • Siri: ”portti avattu”

Hyvin menee tähän asti. Olisi voinut avata portin vähän kauempaa, niin ei olisi tarvinnut odotella portin avautumista. Ensi kerralla parannetaan…

Ajetaan pihalle ja yritetään avata toinen autotallin ovista

 • Minä: ”avaa autotalli yksi”
 • Siri: ”autotallin OVET avattu”

Molemmat autotallin ovet aukeaa.

 • Rouva: ”hyvin sä vedät, ennen oli paremmin”
 • Minä: ”ehkä vaatii vielä pientä tuunausta”

Update

Siri on vielä päiväkodissa ja ei osaa numeroita

Yksittäisen autotallin oven avaaminen olikin helpompaa kuin ajattelin. Redditistä löytyi keskustelu, josta kävi ilmi, että Sirillä on ongelmia käsitellä numeroituja objekteja, eli esimerkiksi ”Autotalli yksi” ei toimi aina toivotulla tavalla.

Vaihdoin nimeksi ”autotalli vasen” ja kokeilemaan.

 • Minä: ”Avaa autotalli vasen”
 • Siri: ”Avataan vasen”

Ehkä ei ihan se vastaus mitä odotin, mihin katosi ”autotalli”?

Mutta, mutta, vain yksi autotallin ovi aukeaa, eli vasen ovi aukesi ja pyyntöni kannalta oikea ovi avattiin. Ööh, menee vasemmat ja oikeat vähän sekaisin, hieman hankala selittää, mutta ehkä ymmärsitte 🙂

Ehkä voi jättää geofence avauksen päälle?

Jos ovi ei ole jo aukeamassa pihaan ajettaessa, saa oven auki Siri-komennolla, eikä tarvitse hapuilla oven omaa kauko-ohjainta tai puhelimen appia.

Teoriassa ”best-of-both-worlds”, mutta ehkä kuitenkin jossain vaiheessa alkaa ärsyttämään geofencen oikullinen toiminta ja se, että automaatioon pitää puuttua ”manuaalisesti, kun automaation pitäisi toimia itsenäisesti?

Puhelimen lukituksen avaaminen vs CarPlay aktiivisena ruudulla

Tämän osalta taisin olla väärässä päätelmässäni. Ei ole ilmeisesti riippuvainen onko Carplay aktiivisena auton ruudulla vai ei.

Liittyy todennäköisesti ”Asetukset – Faceid ja pääsykoodi” alta löytyvään ”Salli käyttö kun lukittuna” asetukseen. Jos tämän alta löytyvä ”Lisälaitteet” ei ole enabloituna, niin dokumentaation mukaan Carplayn käyttäminen USB:lla kytketyn puhelimen kanssa vaatii puhelimen lukituksen avaamisen, jos puhelin on ollut lukittuna yli tunnin. Itsellä kyseinen asetus ei ollut enabloituna ja laitoin sen nyt päälle. Ei viitsinyt enää illalla alkaa testaamaan, kun olisi pitänyt odotella tunti lukitun puhelimen kanssa ennen kuin olisi voinut varmistua tästä teoriasta…

Yritän muistaa testata jossain vaiheessa.

Siri ei tykkää vaimosta, 26.11.2022

Sekä portin, että autotallin avaaminen on onnistunut jo pari kertaa autosta ilman ongelmia… Silloin kun on autossa yksin.

Tänään oli kauppapäivä ja rouvan kanssa tulossa kotiin. Kokeilen avata vasemman autotallin.

Minä: ”Avaa autotalli vasen”

Siri: ”Jotta voin suorittaa kyseisen operaation, pitää puhelimen lukitus olla avattuna. En suosittele puhelimen lukituksen avaamista, kun ajat autoa”

Minä : ”Mitä v****a?”

Siri: ”En osaa vastata kysymykseesi”

Vaimo: ”***Hillitöntä repeilyä***

Edellä oleva teoriani ”Faceid ja pääsykoodi” -asetuksista ei pitänyt paikkaansa. Avaan puhelimen lukituksen ja painan Sirin käyntiin puhelimen napista

Minä: ”Avaa autotalli vasen”

Siri: ”Avataan autotallin ovet”

Molemmat autotallin ovet alkavat avautua

Lopputulos: Oikea ovi aukeaa kokonaan, mutta vasen ovi vain hieman

Minä : ”Mitä v*****A?”

Siri: ”En osaa vastata kysymykseesi”

Vaimo: ”****Entistä hillittömämpää repeilyä****

Minä: ”Viritys ei ole siis vielä täysin valmis… ”

Ei puhuta Sirille autotallista, update 27.11.2022

Päätin piristää päivääni keskustelemalla Sirin, ah tuon niin oikukkaan naisen kanssa.

Kun Siri unohtaa ”autotallin” vastauksestaan avatessaan ”autotalli oikea” tai ”autotalli vasen”, niin jos minäkin tekisin samoin?

Minä: ”Avaa oikea”

Siri: ”Avataan oikea”

Oikea autotalli aukeaa. Hmm tämähän voisi toimia.

Minä: ”Sulje oikea”

Siri: ”Suljetaan oikea”

Oikea autotalli menee kiinni. Ollaan jäljillä, kokeillaan toista ovea

Minä: ”Avaa vasen”

Siri: ”Avataan applikaatio Waze”

Minä: ”Prkl”

Poistetaan Waze applikaatio puhelimesta sotkemasta kuvioita. Yritetään uudestaan

Minä: ”Avaa vasen”

Siri: ”Näyttää siltä, että sinulla ei ole appia nimeltä Waze”

Ei siis tuokaan keino auttanut. Kokeillaan jotain muuta. Pelkästä ”vasemmasta” tai ”oikeasta” puhuminen kuulostaa muutenkin kököltä, mitä jos taloon tulee joku muu vasen/oikea -pari ja haluaisi niitä käskyttää?

Lisätään nimiin ”ovi” Homekitissä.

Minä: ”Avaa vasen ovi”

Siri: ”Avataan vasen ovi”

Vasen autotallin ovi aukeaa.

Minä: ”Sulje vasen ovi”

Siri: ”Suljetaan vasen ovi”

Vasen autotallin ovi sulkeutuu. Testataan myös ”oikea ovi”, toimii. Testataan myös autossa Carplayn kautta, toimii. Sirin vastauskin kuulostaa loogisemmalta kuin aiemmin.

Ratkaisuna näyttää olevan, että unohtaa kokonaan sanan ”autotalli”. Mitähän tapahtuu jos käyttäisi pelkästään sitä?

Minä: ”Avaa autotalli”

Siri: ”Avataan autotallin ovet”

Minä: ”Sulje autotalli”

Siri: ”Suljetaan autotallin ovet”

Molemmat ovet aukeaa/sulkeutuu. Ilmeisesti ”vasen” ja ”oikea” ei aina toiminut ”autotalli” sanan kanssa ja aiheutti hämmennystä ja aiemmin todistetut tilanteet.

Miksi ovet jäivät eilen vinksalleen, eli vasen oli vain osittain auki ja oikea kokonaan auki?

Ilmeisesti sain käynnistettyä molempien ovien avaamisen komennolla ”avaa autotalli vasen”. Siri vain ei ymmärtänyt ”vasen” osuutta ja päätti näin avata molemmat ovet. Kun olivat ovet vielä avautumassa olin ilmeisesti yrittänyt uudelleen komentoa ”avaa autotalli vasen”, Siri ymmärsi käskyn ja lähetti vasemmalle ovelle käskyn avautua.

Natiivisti autotallin ovea käskytetään vain yhdellä signaalilla, oven toiminta riippuu ”napin” painalluksien määrästä.

 1. painallus laittaa oven liikkeelle
  • jos ovi on kiinni -> avaa
  • jos ovi on auki -> sulkee
 2. painallus pysäyttää oven
 3. painallus laittaa oven liikkeelle vastakkaiseen suuntaan kuin painallus 1.

Eli Siri oli tavallaan painanut vasemman oven ”nappia” kahdesti ja oikean oven ”nappia kerran.

Lukituksen avaamisen vaatiminen CarPlay:n yhteydessä aina silloin tällöin on vielä mysteeri, toivottavasti siihenkin löytyy joku ratkaisu.

One thought on “Apple CarPlay – autotalli auki Sirin avulla?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s