Samotech SM308 älykatkaisin

Samalla kun tilasin Samotech valokatkaisimen kansia, niin tilasin myös 2 kpl Samotech SM308 -älykatkaisimia. Näiden avulla liitin eteisen ”tyhmät” perinteiset LED-valaisimet Hue -ympäristön hallintaan.

Speksit – Samotech SM308

 • on / off -tyyppinen älykatkaisin
 • Ei himmennys ominaisuutta
 • Zigbee -protokolla
 • Max tehonkesto: 200W (Ledien kanssa)

Asennus

Laitteen manuaalissa on erilaisia vaihtoehtoja sähköverkkoon kytkennälle.

Itse laitoin SM308 -älykytkimen Led-valaisimen ”sokeripalan” tilalle, jolloin operaation voi tulkita olevan vielä maallikoille sallittujen toimenpiteiden piirissä. Tällä kytkentätavalla molemmille eteisen led-valolle piti laittaa oma SM308 -älykatkaisin.

Laitteen voi kytkeä myös siten, että se toimii myös zigbee-protokollan lisäksi perinteisestä tyhmästä valokatkaisimesta ja kenties näin olisi voinut yhdellä älykytkimellä käskyttää kaikkia samoihin perinteisiin valokatkaisimiin kytkettyjä valoja. Tämä kytkentätapa on jo astetta vaativampi operaatio ja selkeästi sähkömiehen hommia. Itsellä oli aikomus luopua perinteisten valokatkaisimien päivittäisestä käytöstä, joten ei ollut tarvetta kutsua sähkömiestä asentamaan näitä.

Laitteen liittäminen Hue-siltaan

Manuaalissa on esitelty useita tapoja liittää laite osaksi Zigbee -verkkoa. Useimmat näistä näyttävät perustuvan hommaan soveltuvan kauko-ohjaimen käyttöön, mutta tarjolla oli myös vaihtoehto liittää laite ilman kauko-ohjainta.

Muutaman kerran kolmannen osapuolen laitteiden Hue-parittamisen yhdessä taistelleena, teen parittamisen nykyään ennen kuin ruuvaan laitteen kattoon tai muuhun hankalaan paikkaan. Väliaikaisesti pistokkeella varustettu piuha kiinni laitteeseen ja laite pistorasiaan kiinni.

Ensimmäisen SM308 -älykatkaisimen parittaminen pelkästään valoja etsimällä Hue/iConnectHue -applikaatiosta ei mennyt millään läpi. Ei vaikka resetoin laitteen muutamaan kertaan tehdasasetuksiin.

Tässä kohtaa ehkä oma laiskottelu aiheutti osan vaikeuksista. En kytkenyt laitteen ulostuloon mitään valaisinta ja näin ollen erilaiset laitteen status-ilmoitukset siihen kytkettyjä valoja vilkuttelemalla jäivät näkemättä. Laitteessa on sisäänrakennettu status-valo, mutta siitä ei juuri ollut apua, se joko paloi punaisella valolla tai oli pimeänä.

Lopulta kyllästyin ja vein laitteen Hue -sillan viereen ja laitoin iConnectHue -applikaatiosta päälle ”Touchlink”-parituksen. Tämä toimi ensimmäisellä yrittämällä. Lisäsin toisen SM308 -älykatkaisimen samalla metodilla.

Käyttö

Kun SM308 -älykatkaisin on paritettu Hue -sillan kanssa, se näkyy Hue/iConnectHue -applikaatiossa on/off -tyyppisenä valona ja sitä voi käyttää kuten muita vastaavia valoja. Kun applikaatiosta laittaa valon päälle/pois, kuuluu selkeä napsahdus. Äänen aiheuttaa laitteessa olevan releen laukeaminen ja se on normaalia tälläisten kytkimien kanssa, eroa eri valmistajien laitteissa on lähinnä napsahduksen äänenvoimakkuudessa.


Toiminta virtakatkon yhteydessä

Tämä on itselle ensimmäinen vastaantullut kolmannen osapuolen valmistama zigbee-laite, jolle pystyy määrittelemään Hue-/iConnectHue applikaatiossa mitä tehdään sähkökatkon jälkeen.

Tarjolla on vaihtoehdot:

 • Laitetaan valo päälle
 • Palaudutaan samaan tilaan missä oltiin ennen sähkökatkoa
  • Jos valo ei ollut päällä ennen sähkökatkoa, ei myöskään sytytetä sitä sähkökatkon jälkeen
   • Erittäin hyvä ominaisuus
   • Metsän keskellä ilmajohtojen perässä sähkökatkoja on vähintään muutaman kerran vuodessa

Apple Homekit Integraatio?

Yleensä Hue -järjestelmään liitetyt kolmannen osapuolen valmistamat laitteet eivät näy Apple Homekit -ympäristöön.

Suureksi hämmästyksekseni toinen näistä SM308 -älykatkaisimista oli ilmestynyt näkyviin valaisimena Apple Home -applikaatioon, sen jälkeen kun se oli paritettu Hue -sillan kanssa. Itsellä ei ole selkeää kuvaa miksi näin kävi tai miten tämän pystyisi toistamaan.

Ehkä kyseessä on bugi Hue-järjestelmässä?

Toisaalta laitteen spekseissä sanotaan, että siinä on tuki myös Apple Homekit -käytölle. Olinko sittenkin ”rikkonut” ensimmäisen laitteen, kun naksuttelin reset-nappia ja sen takia laite ei näy Apple Home -applikaatiossa?

Tätä käytöstä ihmetellessä poistin molemmat SM308-laitteet Hue -applikaatiosta ja vielä resetoin ne tehdasasetuksiin naksuttelemalla sähköt pois/päälle viisi kertaa. Tämän jälkeen molemmat löytyivät Hue-applikaatiosta ihan pelkästään valoja etsimällä, ei tarvinnut siis viedä SM308 -älykatkaisinta Hue-sillan viereen Touchlink-paritusta varten, mikä oli tervetullutta, koska laitteet oli jo ruuvattu valaisimien sisään kattoon. Toistin operaation muutamaan kertaan ja joka kerta lopputulos on sama. Vain toinen ilmestyi Apple Home -applikaatioon. Joka kerta kyseessä on sama laite.

Outoa, kumpikohan näistä toimii väärin?

En ole 100% varma kumpi SM308 -laitteista näkyy Apple Home -applikaatiossa. Se jonka parittamisessa oli ongelmia vai ongelmattomasti paritettu? Todennäköisemmältä tuntuu jälkimmäinen vaihtoehto.

Update:

Laitoin mailia Samotechin supporttiin ja vastaus tuli muutamassa tunnissa. Ohjeistivat resetoimaan Hue -sillan ja Apple Homekit:n välisen yhteyden.

Hue Applikaation kautta:

 • Asetukset – Homekit & Siri – Edistynyt – Nollaa Homekit & Siri

Tämän jälkeen Hue -sillan joutui liittämään uudestaan Homekit -ympäristöön. Kun liitos oli tehty uudestaan, oli molemmat SM308 -älykytkimet näkyvissä on/off -valoina myös Apple Home -applikaatiossa.

Homekit puolella joutui laittamaan uudestaan liitetyt Hue -sillan takana olevat laitteet takaisin oikeisiin huoneisiin. Lisäksi näihin laitteisiin liittyneet automaatiot joutui luomaan uudestaan (Kun lähden kotoa, Kun saavun kotiin, jne).

Näyttää siltä, että Apple Homekit -integraatioon liittyvä ongelma ei välttämättä ole suoraan yhteydessä SM308 -älykytkimen Hue -sillan parittamisessa esiintyneisiin haasteisiin, vaan kyseessä on joku ”räpsy” Hue:n ja Homekit:n välillä.

Yhteenveto

Huolimatta pienistä haasteista ensimmäisen SM308 -älykytkimen parittamisessa ja Homekit -integraatiossa, laite muuten tekee sen mitä pitääkin, eli nyt ”tyhmät” eteisen valot on vihdoin saatu Hue:n piiriin osaksi talon muuta älyvalaistusta.

Lisäksi siinä on selkeitä etuja verrattuna älykatkaisimeen, joka kontrolloi keittiön kattovaloa :

 • Pienempi koko
 • Mahdollisuus muuttaa toimintaa sähkökatkon yhteydessä
 • Apple Homekit -integraatio
 • Nopea vastaus supportista

Taidan vaihtaa keittiön kattovalon älykatkaisimen tällaiseen…

8 thoughts on “Samotech SM308 älykatkaisin

 1. Tilasin omani ennen Brexittiä suoraan Samotechin verkkokaupasta. Voi tulla nykyääm aika arvokkaaksi, olen joskus nähnyt näitä Amazonissa, esim amazon.de

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s