GX53 Led alasvalo Hue yhteensopivaksi?

Keltaisen valon ”metsästys” talossa jatkuu. Olohuoneen kattoon upotettuna oli 5 kpl Led-spottivaloja /-alasvaloja , joiden värilämpötila on 2800K, eli kellertävä valo. Koska emme juuri välitä lämpimän keltaista valoa tuottavista valaisimista, niin näiden spottivalojen käyttö on jäänyt aika vähälle.

Olen jo jonkin aikaa miettinyt näiden vaihtamista 4000K valoa tuottaviksi tai Hue yhteensopiviksi.

 

 

Hue alasvalot

Ongelmaksi aitojen Hue alasvalojen kanssa muodostui valaisimen korkeus tai tarkemmin upotussyvyys kattoon asennettuna, noin 100 mm. Meillä välikaton ja katon välissä on vain noin 50 mm tilaa ja Philips Hue alasvalojen asennus ei tulisi onnistumaan.

Zigbee /  Hue yhteensopiva GX53 polttimo?

Joten seuraavaksi mietintään pelkän polttimon vaihto. Valaisimien polttimotyyppi on GX53, mutta en löytänyt GX53-polttimoa, joka olisi ollut zigbee / Hue -yhteensopiva.

Zigbee alasvalo?

Kiinasta olisi löytynyt Gledopton alasvalot, jotka 45 mm korkeina olisivat juuri ja juuri mahtuneet paikalleen. Lisäksi kutakin Led alasvaloa olisi voinut ohjata erikseen ja valaisimissa olisi ollut säädettävä värilämpötila välillä 2000-6500 K + värilliset Ledit. Näiden yhteydessä olisi kuitenkin joutunut kasvattamaan katossa olevan asennusreiän kokoa, 6/9W valaisimen asennusreiän halkaisija on ±100 mm, 12W valaisimelle asennusreikä on ±130 mm. Olemassa olevien GX53 alasvalojen asennusreikä on halkaisijaltaan vain noin 90 mm. Kattopaneelissa olemassa olevan asennusreikien kasvattaminen sahaamalla ei jostain syystä houkutellut.

Pelkkä 4000K GX53 polttimo

Joten lopulta päädyin vain vaihtamaan olemassa olevat GX53 2800 K polttimot 4000K valoa tuottaviin ei-zigbee yhteensopiviin polttimoihin. Valinta kohdistui ”Airam Pro LED-Lamppu KM75 6W/480lm, 4000K GX53”-polttimoon. Pro version Airam Ledeillä on mahdollista käyttää himmennintä. Hintaero ei-himmennettäviin GX53 polttimoihin oli muutama euro per polttimo.

Zigbee himmenin käyttöön?

Ehkä tulevaisuudessa laitan näiden valojen yhteyteen vastaavan zigbee yhteensopivan katkaisimen kuin ruokapöydän valaisimen yhteydessä on. Ehkä sillä erotuksella, että ottaa on/off -tyyppisen katkaisimen sijasta himmennykseen kykenevän katkaisimen. Näköjään näiden hinta on Kiinassa pudonnut jo reilusti, yksittäisen himmennyskytkimen hinta on enää vain 15€, hmm…..

Update 10.12.2020

Tämä harjoitus oli päässyt vähän unohtumaan ja tänään löysin kaapista yllämainitut himmennyskytkimet, jotka olin tilannut Aliexpressistä. Ei kun kokeilemaan…

Kuva: Smart Zigbee 3.0 Light Dimmer Switch

Himmentimen sai nätisti paritettua Hue -siltaan painamalla ”Reset”-nappia.

Vaikka Airamin GX53 polttimoiden ominaisuuksissa mainittiin, että niitä on mahdollista himmentää, niin ei homma toiminut kovin hyvin. Tuloksena oli erittäin korkealla taajuudella vilkkuva/sirisevä valo. Jos pitäisi keksiä migreenigeneraattori, tämä himmennin toimisi siinä käytössä erittäin hyvin 🙂

LED -valojen himmentimiä on useampaa tyyppiä, eikä tämä ”Leading Edge” -tyyppinen himmennin näköjään ole yhteensopiva käyttämieni GX53 -polttimoiden kanssa. Testasin himmennintä myös eteisessä olevan kiinteillä LEDeillä varustetun valaisimen kanssa ja tulokset olivat hyvin samanlaisia.

Ilmeisesti parempi kandidaatti LEDien himmentämiseen on ”Trailing Edge” -tyyppinen himmennin. Lisää tarinaa eri tyyppisistä himmentimistä löytyy vaikka winled.fi blogista. Koska itsellä ei varsinaisesti ole huutavaa tarvetta himmentää näitä valaisimia, päädyn jatkossa varmaan ”on/off” -tyyppisiin kytkimiin, sen sijaan, että kokeilisin vielä ”Trailing Edge” himmennintä.

Jos jollain on tarvetta, niin tarjolla on 3 kpl Zigbee ”Leading Edge” himmentimiä, ei maksa mitään. Ei toimitusta, saa noutaa Kirkkonummelta.

Update 4.1.2021

Niinhän siinä kävi, että uteliaisuus vei voiton ja päätin silti vielä kerran kokeilla älyhimmenintä perinteisten GX53 -polttimoiden himmentämiseen. Tällä kertaa testiin tuli aiemmin testissä olleen Samotech SM308 -älykatkaisimen ”serkku”, eli Samotech SM309 -älyhimmennin.

Ensipuraisun jälkeen vaikuttaa hyvältä, valot saa himmenemään, eikä ärsyttävää vilkuntaa esiinny. Lisäksi laite on käytössä hiljaisempi kuin SM308, eikä siitä kuulu naksahdusta, kun valot laitetaan pois/päälle.

Jätetään homma hautumaan ja kirjoitellaan tarkempaa tarinaa kunhan käytännön kokemusta kertyy lisää…

Update 25.3.2021

Olohuoneen katon GX53-pohjaiset valaisimet tulevat vaihtumaan Gledopto 9w Pro alasvaloihin. Ensimmäiset ”savut” uudesta valaisintyypista on otettu jo ulos.

SM309 älyhimmennin toimi sinänsä ihan niin kuin pitikin.

Älyhimmentimen kyky himmentää käytössä olleita GX53 valaisimia oli aika rajallinen ja erilaisia kirkkausasteita oli käytännössä vain muutama. Ei välttämättä johdu pelkästään älyhimmentimestä, käytössä olevat valaisimet vaikuttavat varmasti myös asiaan.

Siirrän SM309 älyhimmentimen keittiön ruokapöydän valaisimeen, jos se vaan toimii kyseisen valaisimen kanssa (kaikkia led-valaisimia ei pysty himmentämään). Näin pääsee eroon SM308 älykatkaisimen käytön yhteydessä kuuluvasta ”naksahduksesta”.

3 thoughts on “GX53 Led alasvalo Hue yhteensopivaksi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s