Led-nauha keittiön kaappeihin – COB CCT -osa 3

Jatkoa osalle 2, jossa otettiin tuntumaa asennuksessa käytettäviin tarvikkeisiin.

Tässä osassa asennetaan uusi tasaista valoa tuottava COB CCT -tyyppinen led-nauha keittiön alakaappien alapuolelle.

Asennus AP15 alumiiniprofiiliin

Uusi led-nauha asennetaan samoihin AP15 alumiiniprofiileihin missä aiemmin oli RGB+CCT led-nauha.

Edellisellä kerralla otin sähköt led-nauhan virtalähteelle samasta töpselistä kuin astianpesukone ja virtalähde jäi lattialle pesualtaan alle. Näin jälkikäteen mietittynä ei ollut ehkä kaikkein turvallisin vaihtoehto, jos vaikka olisi sattunut joku event pesualtaan tai astianpesukoneen kanssa ja ne olisi laskenut vedet alleen.

Näin ollen aloitan tällä kertaa led-nauhan asennuksen vastakkaisesta päästä kaapistoa. Tällä kertaa sähköt samasta pistokkeesta kuin jääkaappi. Jatkojohto / led-nauhan virtalähde / Gledopto zigbee kontrolleri pois lattialta kaapin sisään piiloon.

Koska uusi 24V/5A virtalähde ja Gledopto WWCW zigbee kontrolleri ovat vielä matkalla, asennetaan uusi led-nauha käyttäen vanhaa 24V/3A virtalähdettä ja Gledopto RGB+CCT kontrolleria. Vaihdetaan nämä sitten kun oikeat saapuvat.

Kuva: Virtalähde ja zigbee kontroleri kaapin sisällä
Kuva: Peitetään vanha johdon läpivienti toisessa päässä led-nauhaa (astianpesukoneen alla)

90° käännös kulmassa

Alakaappien led-nauhan asennuksen yhteydessä joudutaan tekemään yksi 90° käännös. Harjoittelin tätä etukäteen pienillä pätkillä led-nauhaa, jotta en rikkoisi koko led-nauhaa kokeilujen epäonnistuessa. Vaikka led-nauhan myyjän sivuilla sanotaan, että nauhan voi taivuttaa mihin tahansa muotoon, oli pieni epävarmuus tämän ”lupauksen” suhteen. Enkä ollut väärässä.

Vaihtoehto 1 – 90° käännös

Kuva: Vaihtoehto 1 – 90° käännös
 • Nauha toimi vielä tämä käännöksen jälkeen, mutta ei kannata tehdä taitosta nauhassa olevan kirkkaan metallin palikan kohdalla (punaisen laatikon sisällä)
 • En suosittele tätä tyyliä 90° käännöksien tekemiseen.

Vaihtoehto 2 – 90° käännös

Yritin saada led-nauhan kääntymään niin että se ei nousisi niin paljoa profiilin pohjasta. Tässä yrityksessä tein kaksi taitosta, joista molemmat kääntyivät noin 45°. Valitettavasti homma ei toiminut ja pieni pätkä led-nauhaa hajosi ja jäi näyttämään lämpimän keltaista valoa, eli ilmeisesti kylmää valkoista tuottavat ledit tai niiden kytkennät hajosivat.

Kuva: Vaihtoehto 2 – 90° käännös

Vaihtoehto 3 – 90° käännös

Turvallisemmalta vaihtoehdolta vaikutti tehdä 90° käännös kiertämällä led-nauha pieneksi loopiksi. Käytin apuna pientä noin 6-7 mm halkaisijan muoviputkea, jonka jätin loopin sisälle siksi aikaa kun kiersin led-nauhaa. Näin led-nauha ei tee liian tiukkaa käännöstä yhdessä pisteessä.

Kuva: Vaihtoehto 3 – 90° käännös

Led-nauha paikalleen

Harjoittelujen jälkeen oli aika laittaa nauha paikalleen. Tässä ei ollut mitään ihmeellisiä haasteita, kun led-nauha oli jo valmiiksi jatkettu tarpeeksi pitkäksi ja 90° käännös oli valmiiksi harjoiteltu.

Kuvia: Tasaista valoa näyttävä COB CCT led-nauha keittiön kaappien alapuolella, erilaisilla värilämpötila asetuksilla
Kuva: Pientä värivaihtelua havaittavissa 50 cm segmenttien välillä. Voi toki johtua myös alitehoisesta virtalähteestä, tarkkaillaan tilannetta uudestaan, kun oikeat virtalähteet saapuvat.

Seuraavassa osassa asennetaan led-nauha keittiön yläkaappien alapuolelle…

6 thoughts on “Led-nauha keittiön kaappeihin – COB CCT -osa 3

 1. Kas vain. Olin etsimässä laadukasta ledinauhaa, jossa voi säätää valkoisen värilämpötilaa. Selasin aliexpressiä ja sopivia nauhoja, niin oletettavasti sinun kommenttikin tuli siellä vastaan. Ainakin sama kuva, jossa olet luupilla pyöräyttänyt tuon kulman oli arvostelussa.
  Kysymys, oletko edelleen tyytyväinen tuohon laatuun? Olen tilaamassa 40m kattovalaistukseksi akustiikkalevyjen väliseen upotettavaan alumiinilistaan. Ei raskisi Suomesta ostaa hintaan 119€/5m rulla.
  Onko joku muu, joka voisi olla mielestäsi laadukas? Haluan pisteettömän nauhan, mutta 5050 cct erottui, vaikka oli aluprofiili, jossa syvyyttä ~15mm diffuusorista.

  Tykkää

  1. Moi,

   Käyttämäni BTF Lighting COB CCT led-nauhassa on jonkin verran laatuvaihtelua. Pidemmät pätkät led-nauhaa kootaan tehtaalla 50 cm segmenteistä ja segmenttien välillä on joskus havaittava ero valon värisävyssä. Itsellä tämä on tullut vastaan keittiön alakaappien led-nauhan kanssa, jossa on yksi kohta joka tuottaa hieman sinisempää valoa kuin muu osa led-nauhaa. Samaa ilmiötä on havaittavissa portaiden led-nauhoissa, joissa on 14 x 1 m pätkät led-nauhaa.

   Jos on kovin kriittinen valon tasalaatuisuuden suhteen, niin ehkä katselisin jotain muuta. Itseä ei häiritse siinä määrin, että alkaisin led-nauhaa vaihtamaan, varsinkaan kun ei ole tietoa paremmasta vaihtoehdosta. Ero on kuitenkin aika pieni, eikä sitä välttämättä edes huomaa ellei tarkoituksella etsi eroja.

   Lisäksi led-nauhan liitospiuha voisi olla pidempi, nykyinen noin 10 cm on hieman nafti.

   Muuten olen ollut tyytyväinen COB CCT led-nauhaan ja tulen varmaan jatkossa käyttämään saman tyyppistä nauhaa. Perinteinen led-nauha, jossa yksittäiset ledit näkyy soveltuu omasta mielestä lähinnä epäsuoraan valaistukseen, jolloin valo heijastetaan katon/seinän kautta ja led-nauha / yksittäiset polttimot ovat piilossa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s