Led-nauha keittiön kaappeihin – COB CCT -osa 3

Jatkoa osalle 2, jossa otettiin tuntumaa asennuksessa käytettäviin tarvikkeisiin.

Tässä osassa asennetaan uusi tasaista valoa tuottava COB CCT -tyyppinen led-nauha keittiön alakaappien alapuolelle.

Asennus AP15 alumiiniprofiiliin

Uusi led-nauha asennetaan samoihin AP15 alumiiniprofiileihin missä aiemmin oli RGB+CCT led-nauha.

Edellisellä kerralla otin sähköt led-nauhan virtalähteelle samasta töpselistä kuin astianpesukone ja virtalähde jäi lattialle pesualtaan alle. Näin jälkikäteen mietittynä ei ollut ehkä kaikkein turvallisin vaihtoehto, jos vaikka olisi sattunut joku event pesualtaan tai astianpesukoneen kanssa ja ne olisi laskenut vedet alleen.

Näin ollen aloitan tällä kertaa led-nauhan asennuksen vastakkaisesta päästä kaapistoa. Tällä kertaa sähköt samasta pistokkeesta kuin jääkaappi. Jatkojohto / led-nauhan virtalähde / Gledopto zigbee kontrolleri pois lattialta kaapin sisään piiloon.

Koska uusi 24V/5A virtalähde ja Gledopto WWCW zigbee kontrolleri ovat vielä matkalla, asennetaan uusi led-nauha käyttäen vanhaa 24V/3A virtalähdettä ja Gledopto RGB+CCT kontrolleria. Vaihdetaan nämä sitten kun oikeat saapuvat.

Kuva: Virtalähde ja zigbee kontroleri kaapin sisällä
Kuva: Peitetään vanha johdon läpivienti toisessa päässä led-nauhaa (astianpesukoneen alla)

90° käännös kulmassa

Alakaappien led-nauhan asennuksen yhteydessä joudutaan tekemään yksi 90° käännös. Harjoittelin tätä etukäteen pienillä pätkillä led-nauhaa, jotta en rikkoisi koko led-nauhaa kokeilujen epäonnistuessa. Vaikka led-nauhan myyjän sivuilla sanotaan, että nauhan voi taivuttaa mihin tahansa muotoon, oli pieni epävarmuus tämän ”lupauksen” suhteen. Enkä ollut väärässä.

Vaihtoehto 1 – 90° käännös

Kuva: Vaihtoehto 1 – 90° käännös
  • Nauha toimi vielä tämä käännöksen jälkeen, mutta ei kannata tehdä taitosta nauhassa olevan kirkkaan metallin palikan kohdalla (punaisen laatikon sisällä)
  • En suosittele tätä tyyliä 90° käännöksien tekemiseen.

Vaihtoehto 2 – 90° käännös

Yritin saada led-nauhan kääntymään niin että se ei nousisi niin paljoa profiilin pohjasta. Tässä yrityksessä tein kaksi taitosta, joista molemmat kääntyivät noin 45°. Valitettavasti homma ei toiminut ja pieni pätkä led-nauhaa hajosi ja jäi näyttämään lämpimän keltaista valoa, eli ilmeisesti kylmää valkoista tuottavat ledit tai niiden kytkennät hajosivat.

Kuva: Vaihtoehto 2 – 90° käännös

Vaihtoehto 3 – 90° käännös

Turvallisemmalta vaihtoehdolta vaikutti tehdä 90° käännös kiertämällä led-nauha pieneksi loopiksi. Käytin apuna pientä noin 6-7 mm halkaisijan muoviputkea, jonka jätin loopin sisälle siksi aikaa kun kiersin led-nauhaa. Näin led-nauha ei tee liian tiukkaa käännöstä yhdessä pisteessä.

Kuva: Vaihtoehto 3 – 90° käännös

Led-nauha paikalleen

Harjoittelujen jälkeen oli aika laittaa nauha paikalleen. Tässä ei ollut mitään ihmeellisiä haasteita, kun led-nauha oli jo valmiiksi jatkettu tarpeeksi pitkäksi ja 90° käännös oli valmiiksi harjoiteltu.

Kuvia: Tasaista valoa näyttävä COB CCT led-nauha keittiön kaappien alapuolella, erilaisilla värilämpötila asetuksilla
Kuva: Pientä värivaihtelua havaittavissa 50 cm segmenttien välillä. Voi toki johtua myös alitehoisesta virtalähteestä, tarkkaillaan tilannetta uudestaan, kun oikeat virtalähteet saapuvat.

Seuraavassa osassa asennetaan led-nauha keittiön yläkaappien alapuolelle…

One thought on “Led-nauha keittiön kaappeihin – COB CCT -osa 3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s