Econic valaisimet – Philips Hue kokemuksia

Philips Hue Econic valaisimia on meillä käytössä terassin ja etu-/takaovien valaisussa.

Philips Hue Econic

 • White and Color Ambiance
  • kiinteä polttimo
  • säädettävä värilämpötila 2000-6500K
  • noin 16 miljoonaa eri väriä
 • 15W / 1150 lumen
 • IP44
 • 230V
 • Seinä tai pylväsvalaisin

Kiinteä vs vaihdettava polttimo

Hue harrastuksen alkuaikoina olin hieman skeptinen käyttämään valaisimia, kuten Hue Econic, joissa polttimo on kiinteä.

 • Muutama haaste
  • Kiinteän polttimon hajotessa koko valaisin pitää vaihtaa
  • Philips uusii mallistoaan aika nopeaan tahtiin
  • Uutta samanlaista valaisinta hajonneen tilalle ei välttämättä ole enää saatavilla muutaman vuoden päästä

Parin vuoden kokemuksen perusteella Hue polttimot/valaisimet ovat olleet varsin kestäviä, käytössä olevista noin 80 valaisimesta/polttimosta on hajonnut vain yksi.

Käyttöikää Hue polttimoille/valaisimille luvataan tyypillisesti 25000 tuntia. Jos pitäisi valaisinta päällä 24/7, kestäisi se keskimäärin vajaat kolme vuotta. Harvoin valaisin on kuitenkaan jatkuvasti päällä, eli odotettava elinikä valaisimille voi olla jopa 10-15 vuotta.

Kiinteiden polttimoiden etu verrattuna E27 polttimoihin on laajempi skaala valoteholle. Välillä olen kaivannut pihan E27 polttimoita käyttäviin valaisimiin lisää tehoa.

Philips julkisti hiljattain 1600 lm E27 A67 polttimon, mutta tästä on tällä hetkellä tarjolla vain 2700 K värilämpötilan vaihtoehto. Meillä pihan valkoista valoa tuottavat valaisimet ovat tyypillisesti noin 4000 K värilämpötilalla.

Tämä tehokkaampi E27 A67 polttimo on fyysisesti hieman pidempi kuin normi E27 polttimo, joten on vielä epäselvää mahtuisiko kyseinen polttimo meillä käytössä olevien valaisimien sisään.

Jos tästä polttimosta tulee tulevaisuudessa säädettävällä värilämpötilalla varustettu versio, pitänee mittailla pihan valaisimia. Jos isompi polttimo mahtuu valaisimen sisään, voisi osan pihan E27 polttimoista vaihtaa tehokkaammaksi. Siihen asti tehon nostamiseksi vaihtoehtona on käyttää kiinteillä polttimoilla varustettuja valaisimia.

Kun terassille piti joka tapauksessa hankkia uudet valaisimet, niin päädyin samalla päivittämään etu- ja takaovien valaisimet samaan Hue Econic sarjaan.

Philips Hue Econic hinnoittelu

Econic valaisimien hintataso on Hue valaisimeksi varsin maltillinen, esimerkiksi Econic seinävalaisimen hinta on noin 115€, ”Black Friday” tarjouksesta jopa alle 100€. Hyvälaatuinen ulkovalaisin + Hue E27 polttimo maksaa helposti saman verran, varsinkin jos haluaa käyttää värillistä polttimoa.

Valojen asennus: Philips Hue Econic

Valaisimet toimivat normaalilla 230V verkkovirralla, jossain vaiheessa muistan nähneeni pylväsvalaisimesta myös 24V version, mutta sitä ei näytä enää olevan saatavilla. Kiinnityskohteesta riippuen valittavissa on pylväs- tai seinäkiinnitys mallit.

Itselle tuli hieman yllätyksenä, että pylväsvalaisimen valaisinosa on pienempi kuin vastaavan seinävalaisimen valaisinosa. Toki tämä selkeästi mainitaan spekseissä, mutta ei ollut osunut omaan silmään..

Kuva: Hue Econic seinävalaisin vs pylväsvalaisin

Asennus: Econic seinävalaisin

Meillä Econic seinävalaisimet tulivat olemassa olevien valaisimien tilalle.

Ainoat haasteet asennuksessa liittyivät Econic seinävalaisimen johdon läpivientiin. Jostain syystä läpivienti EI ole keskellä valaisimen pohjalevyä, vaan hieman sivussa. Jotta valaisimet sai asennettua samaan kohtaan kuin edelliset valaisimet, piti valaisimen pohjalevyyn porata uusi reikä.

Kuva: Vakio Hue Econic seinävalaisin pohjalevy

Kuva: Tuunattu Hue Econic seinävalaisin pohjalevy

Kuva: Hue Econic seinävalaisin asennettuna

Asennus: Econic pylväsvalaisin

Yleensä Philips Hue valaisimet on suunniteltu hyvin ja asennuksen helppouteen on kiinnitetty suunnittelussa huomiota.

Valitettavasti Hue Econic pylväsvalaisimen kohdalla on Philips omasta mielestäni syyllistynyt ”yli-insiröintiin” ja suunnitellut valaisinosan kiinnitysmekanismin liian ”hienoksi”.

 • Pylvään kiinnitys jalustaan tapahtuu kierteillä
  • Eli ei voi vaihtaa vain pylvästä, pitää vaihtaa myös jalusta
 • Valaisinosan kiinnityspultit ovat pylväässä, eikä valaisimessa kuten yleensä muissa valaisimissa
  • Valaisinosan kiinnitys normi 50 mm pylvääseen ei onnistu helposti

Näin ollen ilman merkittäviä ponnistuksia voi käyttää vain alkuperäistä pylvästä, jota käytettäessä valaisimen valo asettuu noin 80 cm – 100 cm välille maan pinnasta. Itse olisin ehkä halunnut valaisimet hieman korkeammalle, mutta näillä mennään.

Kiinnityspylvästä ei myöskään voi lyhentää, koska pylvään alapäässä on kierteet jalustan kiinnitystä varten ja yläpäässä ruuvit valaisinosan kiinnitystä varten.

Lisäksi valaisinosan pylväskiinnitykseen käytettävät ruuvit/pultit ovat melko pieniä ja hentoisia. Valaisinosa voi lähteä irti pylväästä, jos siihen vahingossa nojaa. Meillä valaisinosa irtosi pylväästä kun tuuli lennätti terassituolin päin valaisinta.

Kuva: Econic pylväsvalaisin, pylvään kiinnitys jalustaan

 • Ei tullut otettua kuvaa asennusvaiheessa ja nyt muutaman kuukauden päästä kierteet tuntuivat olevan sen verran tiukassa kiinni, että en uskaltanut väkisin vääntää tolppaa irti, koska voi olla että ei olisi enää saanut takaisin kierteille
 • Kierteet alkavat ”Philips” -tekstin yläpuolella näkyvän sauman kohdalta
 • Jalusta on ruuvattu terassilautaan kiinni peltikaton kateruuveilla, kun niitä sattui sopivasti olemaan mustina.

Kuva: Econic pylväsvalaisin, pylvään kiinnitys valaisinosaan

Kuva: Econic pylväsvalaisin asennettuna

Valoteho: Hue Econic

Seinä ja pylväsmallin kokoerosta huolimatta molempien maksimiteho on 15 W ja se tuottaa noin 1150 lumenia valoa.

Teho on riittänyt meillä mainiosti. Yleensä käytämme etu/takaovien Econic valaisimia 100% teholla. Johtuen matalasta kiinnityspylväästä terassin Econic valaisimet paistavat hieman silmään ja näissä tehoasetuksena on 80%. Värillistä valoa ei ole tullut käytettyä, muuta kuin testimielessä.

Valojen ohjaus: Hue Econic

Ulkona olevien valojen ohjaukseen meillä käytetään Philips Outdoor liiketunnistimia. Valot siis syttyvät automaattisesti, kun pihalla havaitaan liikettä ja on tarpeeksi hämärää.

Valot ovat toimineet luotettavasti outdoor liiketunnistimen ohjaamana.

Aiemmin käytin pihan valojen kontrollointiin kahta liiketunnistinta per valaistava alue, näin sai liiketunnistimilla katettua laajemman alueen. Kahden liiketunnistimen yhdistäminen oli toteutettu Hue Labs:n ”Sensor Couple” ominaisuudella. Tämä ratkaisu hankaloitti hieman valojen hallintaa, kun valoja hallittiin kahdesta eri applikaatiosta.

Terassin valojen ja takapihan valaisun virittelyn yhteydessä siirryin käyttämään iConnectHue applikaatiota liikesensorien yhdistämiseen. Näin pääsi eroon Hue Labs käytöstä ja nyt kaikkia valoja hallintaan yhdellä applikaatiolla.

Tällä hetkellä testissä on setup, jossa olen yhdistänyt kolme liikesensoria kontrolloimaan yhden alueen valoja. Seuraavaksi testiin lähtee neljä sensoria / alue, kunhan tarvittavat sensorit saapuvat. Näistä testeistä lisää erillisessä postauksessa, kunhan kertyy vähän enemmän käytännön kokemusta.

Yhteenveto

Muutaman kuukauden kokemuksella Hue Econic valaisimet ovat ihan soivia pelejä.

Econic pylväsvalaisimessa pylvään kiinnitysmekanismi voi aiheuttaa haasteita, jos pylvään vakiokorkeus ei ole omaan asennuskohteeseen sopiva ja haluaisi käyttää korkeampaa tai matalampaa pylvästä.

Nyt omalta kohdalta jännityksen kohteena on lähinnä kuinka kauan Econic valaisimet ovat saatavilla. Jo nyt matalamman Econic pylväsvalaisimen osalta Huen sivuilla on ilmoitus ”Tuote on pian myyty loppuun”.

Olisi pieni houkutus päivittää autotallin ulkovalaisimet tai jopa kaikki etupihan yleisvalaisimet Econic valaisimiksi. Toki tätä varten pitäisi keksiä miten Econic valaisinosat saisi kiinni olemassa oleviin tolppiin. Lisäksi ”Black Friday”:n yhteydessä tehtyihin hankintoihin tuli poltettua sen verran rahaa, että pitänee vielä pohtia hetki… Josko Econic valaisimet olisivat vielä saatavilla ensi vuoden ”Black Friday”:n aikana…

2 thoughts on “Econic valaisimet – Philips Hue kokemuksia

 1. Päivitysilmoitus: Pihan älyvalot – Älypippuri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s