Led-nauhan valo paremmin näkyviin?

Noin viikko sitten virittelin työhuoneeseen Lidl led-valonauhan, jonka kiinnitin hyllyn takareunaan. Kiinnitys mukana tulleella kaksipuolisella teipillä ja kiinnityksen jälkeen led-valonauha jäi osoittamaan suoraan kohti seinää.

Jos hyllyn työnsi lähes seinään kiinni, tuloksena oli ”hot spot”, eli todella kirkas alue, eikä valo jakautunut kovin isolle alueelle. Jotta valon sai heijastumaan laajemmalle alueelle, piti hyllyä siirtää seinästä vähintään 10 cm ulospäin.

Seinästä irti oleva hylly näytti vähän hassulta. Voisiko homman hoitaa jotenkin siistimmin?

Led-nauha 45° kulmaan?

Esimerkiksi Hue Play Gradient led-nauhan mukana tulee kiinnikkeet, joilla led-nauhan saa asennettua noin 45° kulmaan kiinnitysalustaan nähden. Näin asennettuna valo jakautuu isommalle alueelle tasaisemmin.

Pikaisella googlettelulla ei vastaavia kiinnikkeitä tuntunut löytyvän irtotavarana. Tosin välillä asioiden etsiminen googlesta on hankalaa, jos ei tiedä oikeaa hakusana millä etsiä. Lopulta ”kolmiolista” hakusanalla alkoi löytyä sopivaa tavaraa, esim Bauhausista ”Kolmiolista 20x20x3000 mm”. Lista kaksipuolisella teipillä kiinni hyllykköön ja led-nauha kiinni listaan.

Hakureissulla Bauhaus oli vain välipysähdys ja oli hieman kiire hoitaa ostokset siellä. Aikani haahuiltuani löysin itseni erilaisia listoja täynnä olevien hyllyjen edestä, mutta hakemaani kolmiolistaa ei näkynyt missään. Joten kiireessä päädyin nappaamaan matkaan Mattolistaa, joka lopulta osoittautui paremmaksi ratkaisuksi kuin alkuperäinen ideani käyttää kolmiolistaa.

Ero on kolmio- ja mattolistan välillä?

Kolmiolista on nimensä mukaisesti kolmio ja niitä käytettäessä led-nauhan saa kiinni tiettyyn kiinteään kulmaan kiinnitysalustaan nähden, esimerkiksi 45° kulmaan.

Käyttämäni mattolistan poikkileikkaus on tavallaan neljännesympyrä, eli kaksi suoraa sivua 90° kulmassa ja näiden välissä kaari. Kiinnittämällä led-nauhan kaaren päälle voi hieman säätää missä kulmassa valo osuu seinään. Jos laittaa led-nauhan keskelle kaarta tulee se noin 45° kulmaan, jos led-nauhaa siirtää kohti kaaren reunaa, muuttuu myös kulma jossa valo osuu seinään. Itse kokeilin eri vaihtoehtoja, mutta päädyin lopulta noin 45° kulmaan.

Lisäbonuksena oli, että muovista mattolistaa sai valmiiksi eri väreissä ja se on ilman maalaamista siistimmän näköinen kuin puuvalmis kolmiolista. Toki listan ulkonäöllä ei juuri ole merkitystä, kun se on tarkoitus asentaa silmältä piiloon.

Kuva: Mattolistan poikkileikkaus
Kuvia: led-nauha kiinni suoraan hyllyssä vs led-nauha kiinni mattolistan päällä
Kuvia: Tasaisempi valaistus 45° asennuskulmalla
  • Kameralla eroa on hieman hankala saada esiin, mutta oikealla olevassa kuvassa sininen väri jakautuu laajemmalle alueelle hyllyn ympärillä, vaikka hylly on lähempänä seinää kuin vasemmassa kuvassa
  • Paljaalla silmällä eron näkee paremmin ja seinälle ei synny niin kirkasta ”hot spottia” vaikka hyllyn työntää ihan seinään kiinni
Kuvia: Led-nauha eri väreissä

2 thoughts on “Led-nauhan valo paremmin näkyviin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s