Lidl Smart Outdoor Plug -älypistorasia ulkokäyttöön

Lidlissä käydessä osui silmään, että hyllyssä oli iso läjä Smart Home -tuotteita ja päädyin ihmettelemään tarjontaa.

Lidlin älykotiin liittyvä ”Smart Home” tuoteperhe on kasvanut muutamalla uudella tuotteella, ulkokäyttöön tarkoitetulla IP44 suojatulla Lidl Smart Outdoor Plug -älypistorasialla ja muutamalla erilaisella E27 -kantaisella ”filamentti” -polttimolla, jotka näemmä tuottavat vain lämmintä valkoista valoa (2100K), eivätkä näin ollen olleet oman mielenkiinnon kohteita.

Sen sijaan Outdoor älypistorasioita tarttui mukaan 4 kpl, olihan aiemmat Lidl ”Smart Home” ostokset toimineet heittämällä Hue järjestelmään liitettynä ja uskalsi ostaa kerralla enemmän. Tällä kertaa tuuri ei kuitenkaan ollut matkassa ja joutui tovin jos toisenkin taistelemaan ennen kuin älypistorasiat olivat Hue sillan kontrollissa.

Lidl Smart Outdoor Plug -älypistorasia

 • Zigbee 3.0 -protokolla
 • Max tehonkesto 16A / 3680W
  • Monet älypistorasiat ovat speksattu pienemmälle teholle
  • Esim Hue Smart Plug max 2200W
 • IP44 suojaus
  • roiskevesisuojattu, eli kestää siis jonkin verran vettä ja voidaan käyttää ulkona
 • Virtanappi, josta valot saa päälle/pois ilman applikaatiota
  • Voi käyttää myös resetointiin pitämällä nappia pohjassa noin 5 sekuntia, jonka jälkeen sininen merkkivalo alkaa vilkkua
 • Tarkemmat tiedot Lidlin sivuilla on taas piilotettu todella hyvin, dedikoitu Smart Home saitti ei tunne tuotetta ollenkaan, maininta löytyy sähköisestä tarjouskirjeestä ajalle 14.10-20.10
Kuvia: Lidl Smart Outdoor Plug -älypistorasia ulkokäyttöön

Asennusyritys 1 Hue sillan kanssa

Aiemmat sisäkäyttöön tarkoitetut Lidlin älypistorasiat on saanut liitettyä Hue siltaan ongelmitta.

 • Pistorasia virtoihin
 • Uusien valojen etsiminen päälle Hue/iConnetHue -appista
 • Hetki odottelua
 • Ja uusi pistorasia ilmestyy applikaatioon ”on/off plug” -tyyppisenä valaisimena
 • Hue -siltaan liitettynä EI näy Apple Home -applikaatiossa
  • Ellei käytä Homebridge applikaatiota, jota olen koeponnistanut kesällä, tästä lisää myöhemmin

Yritin ylläolevaa proseduuria muutaman kerran, mutta ei toiminut.

Josko olisi sattunut käsiin ”maanantaikappale”?

Avataan toinen paketti ja kokeillaan toista Lidl Smart Outdoor Plug ’-älypistorasiaa

Ei toimi

Asennusyritys 2 Hue sillan kanssa

Kotona menossa parhaillaan remontti ja olen väliaikaisesti sijoittanut kolme Hue siltaa lähekkäin. Josko tämä aiheuttaa häiriötä, varsinkin kun Etupihan ja Takapihan Hue sillat ovat samalla zigbee kanavalla?

Sammutetaan Takapihan Hue sillasta virrat

Valojen etsintä uudelleen päälle

Ei toimi

Asennusyritys 3 Hue sillan kanssa

No toimisiko iConnectHue applikaatiosta löytyvä ”Touchlink” paritus?

Lidl Smart Outdoor Plug fyysisesti kiinni Etupihan valoja kontrolloivaan Hue siltaan

Valojen etsiminen päälle

Löytää valaisimen, hähää ime melaa, meikä voitti taas…

Eiku, hmm älypistorasia näkyy ”Color temperature” tyyppisenä valaisimena, pitäisi olla ”On/off plug” -tyyppinen valaisin

Otetaan iConnectHue applikaatiosta valot pois juuri löydetystä valaisimesta

Olohuoneen katossa oleva Gledopton 9W alasvalo sammuu, mitä v****a? Eihän ”Touchlink” ominaisuuden pitäisi toimia kuin noin 30 cm päähän ja kattoon on 2,5m. Naksutellaan juuri löydettyä valaisinta päälle/pois ja Gledopto syttyy ja sammuu. Poistetaan Gledopto väärästä sillasta ja liitetään Gledopto takaisin alakerran valaisimia kontrolloivaan Hue siltaan. Omituista eihän jo siltaan liitettyjen valaisimien pitäisi pariutua ilman, että ne on resetoitu.

Kokeillaan vielä kerran ”touchlink” parittamista.

No tällä kertaa löytyy Hue sillasta noin 3,5 m päässä oleva seuraava Gledopto 9W alasvalo, mutta Lidlin älypistorasiaan ei saada yhteyttä. Ei prkl, ei noi Gledoptotkaan ole ongelmattomia, näköjään ”touchlinkillä” saa jonkun viidestä olohuoneen katossa olevasta valaisimesta liitettyä siltaan ilman, että valaisinta resetoi. Jostain syystä löytyy kuitenkin vain yksi valaisin kerrallaan. Ehkä touchlink lopettaa etsimisen kun ensimmäinen valaisin on löydetty?

Asennusyritys 4 Hue sillan kanssa

Siirretään Etupihan valoja kontrolloiva Hue silta toiseen huoneeseen, ettei olohuoneen katon Gledoptot sekoa lopullisesti.

Kokeillan eri variaatioita Lidl älypistorasian liittämiseksi Hue siltaan

Ei toimi sitten millään, onkohan nämä kokonaan rikki?

Asennusyritys 1 Lidlin sillan kanssa

Kokeillaan vielä Lidlin oman sillan kanssa.

Olen viimeksi käyttänyt Lidlin siltaa viime joulun aikoihin ja se on tallessa paikassa X. Valitettavasti paikka X on remontin myötä siirtynyt useasti. Yritän löytää laatikon itse, eikä viitsi kysyä vaimolta, koska vastauksena tulisi joku viisastelu tyyliin että ”Mihin taas olet piilottanut rojusi”…

Raivokkaasta etsimisestä huolimatta ei löydy Lidlin jouluvalojen alkuperäistä pakkausta, johon omasta mielestä laitoin myös Lidlin sillan.

Nöyränä kyselemään vaimolta. Hän vetää yläkerran kaapista täysin asiaan liittymättömän laatikon, johon HÄN on kätkenyt sekä Lidlin jouluvalot, että Lidlin sillan. No laatikon kyljessä on kyllä teksti missä on lukee ”Lidlin jouluvalot”… Mutta on kun etsii Lidlin omaa laatikkoa, niin eihän tommoiset tekstit osu silmään.

Lidlin silta virtoihin, Lidl Home appin asennus puhelimeen, salasanan resetointi ja lopulta uusien laitteiden etsintä päälle

Jihuu – löytyi

Toimiiko? No toimii

Hetken päästä Lidl Home applikaatio ilmoittaa, että laitteistoihin on uusia päivityksiä.

Päivitys päälle ja muutaman minuutin päästä näkyy, että älypistorasian softa on päivittynyt versioon 1.06.

Kuvia: Screenshotteja Lidl Home applikaatiosta
Kuva: Lidl Home applikaation ilmoituksia Iphonen ”Ilmoituskeskuksessa”, viimeinen pistorasia irroitettu kesken päivityksen

Asennusyritys 5 Hue sillan kanssa

Hmm, auttaisiko uusi softa myös Hue siltaan liittämisessä?

Lidl Smart Outdoor Plug älypistorasian resetointi pitämällä virtanappia pohjassa noin 5 sekuntia kunnes valo alkaa vilkkumaan

Uusien valaisimien etsiminen päälle iConnectHue applikaatiosta

Jihuu – löytyy nyt myös tätä kautta ja näkyy ”on/off plug” -tyyppisenä valaisimena.

Luodaan uusi ryhmä ja liitetään älypistorasia tähän ryhmään

Luodaan muutama ajastus

Viedään älypistorasia pihalle kontrolloimaan kesällä hankittuja suihkulähteeseen upotettuja allasvaloja.

Kuva: Lidl Smart Outdoor Plug iConnectHue näkyy ”On/Off plug” -tyyppisenä applikaatiossa sen jälkeen kun se on liitetty Hue siltaan

Yhteenveto

Näyttäisi siltä, että Lidl Smart Outdoor Plug -älypistorasia ei toimi suoraan paketista Hue ekosysteemin kanssa ja sitä ei saa liitettyä Hue siltaan ilman, että älypistorasian ensin liittää Lidlin omaan siltaan ja päivittää älypistorasiaan softaversion 1.06.

Laitetaan lisää kokemuksia talteen kunhan laite on hyrrännyt jonkin aikaa. Ainakin toimii paremmin kuin Osram / Ledvance Outdoor -älypistorasia, joka yleensä näkyy applikaatiossa ”not found” -tilassa ja valojen sammuttaminen/sytyttäminen vaatii muutaman on/off syklin naputtelun applikaatiosta. Kunhan Lidlin älypistorasian sai liitettyä Hue siltaan, ei vastaavia ongelmia esiintynyt pikaisissa testeissä.

Itsellä käytössä iConnectHue 4.7.0 ja Hue 4.6.0 applikaatiot ja Hue sillassa softaversio 1947054060. Eli tuoreimmat kirjoitushetkellä saatavilla olevat versiot. Hue 4.5 ja 4.6 versiot sisältävät paljon muutoksia ja voi olla, että Lidlin älypistorasian tehdassofta toimii paremmin vanhempien Hue applikaatio versioiden kanssa.

Update 19.11.2022

Pääsi taas uudemman kerran puraisemaan kokenutta säätäjääkin tämä firmikseen liittyvä ”ominaisuus”

Olin ilmeisesti jossain vaiheessa ostanut 2 kpl uusia Lidlin ulkopistorasioita ja purkanut ne paketista päivittämättä firmistä.

Tänään viriteltiin muutama valo pihalle ja hetken ihmettelin kun pistorasiat eivät parittuneet Hue sillan kanssa, ennen kuin hiffasin mitä oli tapahtunut…

Eli vielä nykyistenkin Hue ja iConnecthue applikaatioiden kanssa firmis pitää päivittää Lidlin sillan avulla ennen kuin 1.0.1 versiolla varustetun Lidlin outdoor älypistorasian saa kiinni Hue siltaan.

Ehkäpä kannattaa jatkossa päivittää pistorasiat saman tien kun ne purkaa paketista, niin ei tarvise käyttöönoton yhteydessä ihmetellä, että mikäs nyt tuli. Varsinkin kun näyttää, että vieläkin firmiksen päivityksen käynnistymisessä menee pieni tovi.

18 thoughts on “Lidl Smart Outdoor Plug -älypistorasia ulkokäyttöön

 1. Hyvä että joku on jo ehtinyt testata eri tavat liittää Hue-siltaan, eikä tarvitse käyttää enempää energiaa ihmettelyyn. Normaali Lidlin Smart Plug asentui heittämällä, joten ihmetys oli suuri, kun tämä ulkoversio ei suostunutkaan yhteistyöhön. Täytynee nöyrtyä hakemaan Lidl-silta, päivittää firmware, ja kokeillä asennusta uudelleen.

  Tykkää

  1. Juu, aiheutti tällä kertaa liikaa pään raavintaa, meinasin välillä jo luovuttaa ja palauttaa vehkeet. Lidl -silta näytti olevan tarjouksessa, olisko ollut 22,95€, normaalin 29,95€ sijaan. Jos olisi tarve vain yhdelle älypistorasialle ulos, niin vaihtoehtona on odottaa Ledvancen uutta compact mallia, maksaa enemmän, mutta parittunee paremmin, EHKÄ😬

   Tykkää

 2. No nyt mä ymmärrän miksi tää ei löydy Huella.. Ehdin jopa vaihtaa toiseen ja jatkaa ihmettelemistä kun ei vaan löydä, pitää sitten seuraavana hakea tuo liiterin silta. Melkein meinasi hermot jo mennä kun normi lidl plugit saa kiinni heittämällä ja tällä ei tapahdu mitään.

  Tykkää

 3. Laitepäivityksen jälkeen alkoi Outdoor Plugit toimia Smartthings:ssakin, kun sen paritti Osram plugina. Orkkissoftalla ST:lla löytyi vain ”thing”, joka ei vastannut yhteydenottoihin. Toki tuon reilun 20€ joutui Silver Crest gatewaysta köyhtymään. Kiitos vinkeistä!

  Tykkää

 4. Minulla ei suostu päivittämään. Näyttää firmikseksi 1.0.1 ja ei päivityksiä saatavilla. Tänään ostettu ulkopistorasia. Laitteen takana version 03/2021. Voiko olla joulukuussa hyllyssä vielä niin vanha laite, ettei tällä valmiuksiakaan päivittyä 1.0.6 firmikseen. Pari tuntia jo odotellut. Parittanut. Resetoinut. Parittanut uusiksi. Android sovellusta. IPhone sovellusta. Prkl.

  Tykkää

 5. Samaa 03/2021 valmistettua erää näyttää nuo omatkin olevan ja itsellä on kaikki neljä päivittynyt ongelmitta.

  Oisko Lidlin päivitysserverit jostain syystä alhaalla?

  Tykkää

  1. Päivittyi yön aikana itsestään. Kannattaa malttaa. Aina ei näköjään ole heti päivitystä saatavilla.

   Tykkää

   1. Ok, eli suhteellisen harvinaisen tyyppinen älyhärpäkkeeseen liittyvä ongelma, jonka pelkkä odottelu korjaa. Aina ei ole näin hyvä tuuri 🙂

    Itseltä löytyi vielä yksi päivittämätön outdoor plug ja näyttäisi käyttäytyvän samalla tavalla kuin Analla. Ilmeisesti Lidl on muuttanut jotenkin appiaan / päivitysten jakelua. Vaikka kuinka nakuttaa Lidlin appista älypistorasian asetusten alta ”Tarkista laiteohjelmiston päivitys” kohtaa, niin ei löydä päivityksiä.

    Sinänsä harmi, kun ei saa samantien päivitettyä. Varsinkin jos ei aio käyttää pistorasiaa Lidlin appin kautta ja haluaisi vain päivittää pistorasian softat, jotta sen saa kiinni Hue siltaan.

    Jos tarkistaa softien versiot Lidl sillan osalta niin sanoo, että ”Ei päivityksiä saatavilla”, mutta sen alla lukee esim Zigbee-moduulin (=ulkopistorasia) osalta 1.0.9, joka on taas uudempi versio kuin missään omassa ulkopistorasiassa, eli olisi aihetta päivitykseen.

    Kauhean loogista… Ehkäpä Lidl korjaa tämän(kin) erikoisuuden tulevaisuuden versioissa.

    Tykkää

   2. Oma päivityskin lopulta meni läpi.

    Ei tullut mitään ilmoitusta, että jotain on päivitetty. Piti käydä appista katsomassa onko jotain päivityksiä tarjolla. Versio oli muuttunut 1.0.1 -> 1.0.6.

    Ilmeisesti 1.0.9 versio koskeekin vain Lidl sillan zigbee moduulia.

    Tämän kohdalla kehitys ei ole mennyt todellakaan parempaan suuntaan. Ei pysty pakottamaan päivitystä tapahtumaan välittömästi ja toisaalta päivitys tapahtuu pyytämättä ja yllättäen ilman, että appiin tulee edes ilmoitusta, että jotain on päivitetty.

    Taidan napata älypistorasin irti Lidl sillasta ja laittaa Lidlin sillan virrattomaksi. Muuten pahimmillaan käy niin, että Lidl julkaisee pistorasiaan rikkinäisen softapaketin, päivittää softat lupia kysymättä ja hajottaa älypistorasian.

    Ei näin…

    Tykkää

 6. Just picked one of these up from the ”leftovers” to replace the Silvercrest 433mhz outdoor sockets. Paired it with my Xiaomi Gateway 3 through Home Assistant running ZHA. Was recognized immediately and paired without issue.

  Tykkää

 7. Sama juttu vielä tänäänkin 2022-09-16. Ulkopistorasiat tulevat v. 1.0.1 softalla.
  Ja Philips Hue Bridge ei löydä niitä.
  Piti ostaa tuo Lidl Smart Home Gateway, ja sen kautta sai päivitettyä tuon pistorasian versioon 1.0.6
  Ja nyt löytyy Hue Bridgen kauttakin.

  Tykkää

 8. Kiitos näistä ohjeista, jolla Lidl Outdoor plugin sai päivitettyä versioon 1.0.6. Oma kytkin toimii nyt manuaalisesti kuten pitää Philipsin Hue Bridgen kanssa, mutta automaatio vain osittain. Päälle menee kuten pitää, mutta sammutuksen ajastus ei ota toimiakseen. Onko kukaan muu törmännyt tähän ongelmaan?

  Tykkää

 9. No problem.

  Jotain vastaavan tyyppisiä haasteita oli aiemmin natiivia Hue applikaatiota käytettäessä. Jos yritti lisätä vain pelkän älypistorasian liikesensorin kontrolloitavaksi, niin tällöin puuttui Hue appista osa toimintoihin liittyvistä napeista. Workaroundina toimi, että lisäsisi samaan valoryhmään jonkun valaisimen, jolloin napit maagisesti ilmestyivät näkyviin. Kun oli saanut asetukset voimaan, niin ylimääräisen valon sai poistaa valoryhmästä ja automaatio jatkoi silti toimintaa normaalisti. Lisää keskustelua aiheesta löytyy oheisen postauksen kommenteista: https://wordpress.com/read/blogs/161406479/posts/591

  Tykkää

 10. Tämä osui google hakuun kun etsin uutta Zigbee pistoketta. Minulla ollut tämmöinen Lidl pistoke pari vuotta käytössä. Pariutui kivutta Conbee II/Phoscon/HA setuppiin. Hyvin on toiminut, mutta ei ole vedenpitävä. Meillä autokatoksessa, mutta sen verran kosteutta tulee, että pistoke pitää välillä tuoda sisälle kuivamaan, muuten lakkaa toimimasta.

  Tykkää

  1. Juu, suojausluokitus on vain IP44, eli kestää roiskevettä, mutta ei ole täysin vedenpitävä, eli ei ehkä kannata pestä painepesurilla 🙂

   Itsellä on kyllä kestänyt ihan hyvin pihalla.

   Pari näistä on suihkulähteen vieressä olevassa ulkopistorasiassa noin 20-30 cm maasta ja alttiina kosteudelle. Pitää ehkä itsekin ottaa nämä välillä kuivumaan

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s