Lidl Smart Plug vs Hue Smart Plug – älypistokkeiden vertailu

Parin kuukauden kokemuksen perusteella voi todeta, että Lidl ja Hue Smart Plug älypistokkeet ovat toimineet erittäin luotettavasti, eikä ongelmia ole ollut.

Jos Lidl älypistoke toimii siinä missä vastaava Hue, niin onko mitään järkeä maksaa Hue älypistokkeesta tuplasti enemmän?

Vastaus riippuu käyttötavasta – muutama ero laitteiden välillä löytyy, useimmiten Hue älypistokkeen eduksi…

Apple Homekit

Jos on tarkoitus käyttää Hue siltaan kytkettyä älypistoketta myös Apple Homekit -ympäristössä, niin tällöin pitää käyttää aitoa Hue tuotetta.

Hue siltaan voi kyllä liittää kolmannen osapuolen laitteita, kuten Lidl älypistokkeen, mutta vain aidot Hue laitteet näkyvät Hue sillan kautta eteenpäin Apple Homekit ympäristöön. Kolmannen osapuolen laitteiden käyttö Hue sillan kautta onnistuu vain Hue -yhteensopivilla applikaatiolla, kuten natiivi Hue- tai iConnectHue -applikaatio.

Toiminta sähkökatkon yhteydessä

Älypistokkeet näkyvät Hue applikaatiossa valaisimina. Kuten aidoille Hue valaisimille, myös Hue älypistokkeelle pystyy määrittämään mitä tapahtuu sähkökatkon jälkeen. Jos älypistoke on ollut pois päältä ennen sähkökatkoa, niin se myös jää pois päältä sähkökatkon jälkeen ja vastaavasti jos se on ollut päällä ennen sähkökatkoa, niin se myös tulee päälle sähkökatkon jälkeen

Lidl älypistoke menee aina päälle sähkökatkon jälkeen. Joissain tilanteissa tämä ei ole toivottu toimintatapa.

Esimerkki 1:

Meillä on älypistoke 4G modeemin edessä. Ei tule mieleen tilannetta, jossa haluaisin 4G modeemin jäävän alas sähkökatkon jälkeen – voi käyttää aivan hyvin Lild älypistoketta

Esimerkki 2:

Älypistokkeilla on mahdollista kiertää Apple Homekit:n kontrollin piirissä olevien ovien avaamisen yhteydessä pyydettävä vahvistus, lisää infoa toiminnallisuudesta löytyy täältä . Tällä hetkellä Lidl älypistoke ei toimi Homekit ympäristössä, joten alla oleva esimerkki on siltä osin teoreettinen.

Jos ovi/portti on laitettu reagoimaan älypistokkeen tilan muutokseen niin, että ovi aukeaa kun älypistoke menee päälle, niin tällöin ovi/portti aukeaa ehkä turhaan kun sähköt räpsähtää takaisin päälle ja Lidl älypistoke menee päälle huolimatta siitä, että se oli alhaalla ennen sähkökatkoa.

Vaihtoehtona on muuttaa logiikkaa siten, että ovi aukeaa kun älypistokkeen tila muuttuu ”pois päältä” -tilaan. Sähkökatkon yhteydessä oven/portin sähköt menevät anyway pois päältä ja niitä ei voi komentaa auki. Kun sähköt palaavat ja ehkä tulkitaan, että älypistoke menee päälle, niin ovi/portti käskytetään menemään kiinni. Mitään ei tapahdu, koska ovi/portti raportoi olevansa jo kiinni.

Selkeämpi vaihtoehto on kuitenkin käyttää Hue älypistoketta, jonka voi asettaa palaamaan samaan tilaan missä se oli ennen sähkökatkoa.

Älypistokkeen fyysinen koko

Lidl älypistoke on hieman isompi ja näin helposti estää viereisen johtopaikan käytön esimerkiksi jatkojohdossa.

Hue älypistoke ei ole kovin paljon pienempi, mutta juuri tarpeeksi, että viereiseen pistorasiaan voi mahtua jopa täysikokoinen maadoitettu ”suko”-pistoke.

Toki joissain jatkojohdoissa on pistokepaikat tarpeeksi etäällä toisistaan, että kummankaan älypistokkeen koko ei haittaa.

Kuvia: Lidl & Hue Smart Plug älypistokkeet erilaisissa jatkojohdoissa kiinni

No onko mitään missä Lidlin älypistoke voittaa vastaavan Hue älypistokkeen?

Ehkä – Lidl tukee tehokkaampia siihen kytkettäviä laitteita: Lidl 16A/3,7 kw / Hue 10A/2,2 kw.

Tämä etu on tosin hieman kyseenalainen. Itse en käyttäisi kumpaakaan älypistoketta näin tehokkaiden lämmittimien, auton latauslaitteiden tai vastaavien laitteiden kanssa, joissa suhteellisen kova kuorma voi olla päällä jopa tunteja. Älypistokkeet voivat kestää speksien mukaista kuormaa, mutta yleensä vain lyhyen ajan ja useiden tuntien kuormituksessa voivat lämmetä liikaa ja potentiaalisesti aiheuttaa tulipalovaaran.

Vähän vastaava tilanne kuin esimerkiksi hybridi-/sähköautojen suko -pistorasiaan kytkettävien latauslaitteiden kanssa. Alkuun oli saatavilla 16A/3.7kw latauslaitteita, mutta nämä poistuivat nopeasti markkinoilta mahdollisen tulipalovaaran takia ja nykyään suko-liitäntäiset latauslaitteet ovat tyypillisesti 8A/1.8kw – 10A/2.2 kw tehoisia. Yleensä näitä suko -latauslaitteita käytettäessä suositellaan, että laite kytketään suoraan pistorasiaan ilman, että välissä on jotain ylimääräistä, kuten perinteinen ajastuspistoke (tai älypistoke).

Yhteenveto

Peruskäytössä Lidl Smart Plug älypistoke on ihan soiva peli ja useimmiten taloudellisempi valinta. Joissain tilanteissa voi olla paikallaan maksaa enemmän Hue älypistokkeesta saadakseen käyttöön sen edistyneempiä ominaisuuksia.

6 thoughts on “Lidl Smart Plug vs Hue Smart Plug – älypistokkeiden vertailu

 1. Oletko kokeillut, että toimiiko mitkään Lidlin älykotilaitteet Applen HomeKitissä, jos ne on kytketty hue siltaan ja hue silta on kytketty Homebridge hubiin (esim Hoobs) ja sitä kautta laitteet otetaan käyttöön Applen Home Kitissä?

  Tykkää

  1. Moi,

   Tosiaan monet kolmannen osapuolen Hue siltaan kytketyt laitteet saa ilmeisesti näkymään Homebridgen kautta Apple Homekit ympäristöön.

   Itsellä ei ole Homebridge ympäristöä. Siihen liittyvä ”tunkkaaminen” voisi tuntua melkein työltä. Homebridgeen liittyvät mahdollisuudet koodata avaisivat sellaisen pandoran lippaan, että en uskalla avata sitä, osaan kuvitella itseni koodaamassa erinäköisiä virityksiä illasta toiseen. Yritän pidättäytyä järjestelmissä joita käskytetään graafisen käyttöliittymän kautta, jo tällä tasolla tämä älykoti puuhastelu on lähtenyt aika hyvin lapasesta 🙂

   Tykkää

 2. Itselläni on käytössä jo 3kpl homebridge siltaa, josta 2 on rasberrybie koneiston alla ja yksi mac minissä. Mielestäni juuri homebridge tuo Applen Home Kittin sen älykodin. Meinaan ominaisuudet muuttuvat aivan eri luokkaan kuin perus homekit ratkaisulla. Esimerkiksi minulla on noin 15kpl talossa liiketunnistimia, jotka on kytketty homebridgen kautta tehtyihin ajastin trikkereihin, eli liiketunnistemet laittavat näittä ajastettuja trikkereitä päälle ja pois. Näin liiketunnistimista saa aivan eritason automaatioita kuin ilman homebridgeä. Myös macissa oleva homebridge tekee sen, että voin yhdistää tietokoneen applen homekittiin, eli esim kun tiskikone, kuivausrumpu, pesukone tai että saunassa on 60 lääminta antaa nämä tietysti kännyköihin ilmoituksen, mutta antaa se myös macin kautta olohuoneeseen näytölle graaffisen powerpointilla tehdyn ilmoituksen että esim nyt on aika mennä saunaan. Tässä vain näin pari esimerkkiä mitä homebridge tuo. Suosittelen ehdottomasti ja nykyään homebridgä ei tarvitse niin sanosti osata koodata koska esim Hoobs on tuonut graaffisen käyttöliittymän lähes kaikkiin asetuksiin. Kokeile, se ei edes maksa juurikaan mitään.

  Tykkää

  1. Heh, tämähän on melkein kuin suosittelisi crack-addiktille lisäpörinää heroiinilla 🙂

   Koodaus ei ole ongelma sen suhteen, että se olisi jotenkin ylivoimaisen vaikeaa tai epämiellyttävää puuhaa. Mun ongelma koodaamisen suhteen on se, että homma jää niin sanotusti päälle ja pää jatkaa helposti koodaamista 24/7.

   Varmasti saa Homebridgellä kaikkea kivaa aikaiseksi, mutta taidan passata, ainakin tässä vaiheessa.

   Älykodin säätämis- ja bloggaus-kausi alkaa omalta kohdalta lähestyä loppua tämän vuoden osalta. Kunhan kelit paranee keskityn olemaan huono golf-kentällä ja palaan älykoti -harrastuksen piiriin uudestaan syksymmällä.

   Josko Homebridge olisi sitten ensi talvikauden harrastus?

   Onkohan olemassa AÄ, anonyymit älykotiholistit, josta voi kysellä apuja, jos ja kun homma lähtee käsistä?

   Tykkää

 3. Homebridgen kautta saat myös paljon laitteita Applen Homekittiin, mitä et muuten et saisi. Esim Ropotti-imurini Roporock s6 maxV toimii homebridgen kautta applen homekitissä. Näin ollen kun olet koodannut homebridgeen pluginin ”People”, joka kertoo milloin kotisi on tyhjä, eli siellä ei ole paikalla ketään, niin saat Ropotti-imurin automaattisesti siivooman…. pointtihan älykodissa on juuri automaatiot, eli että koti toimii ilman, että sitä pitäisi käskeä puhelimesta, kytkimistä tai puhumalla sirille.
  Yritän tässä vain innostaa sinua Homebridgen pariin, että saamme hienoja blokejasi myös siitä 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s