Being kattovalaisin – Philips Hue kokemuksia

Kodin valaistuksen uusimisesta syntyy välillä kierre. Aiemmin riittävästi valaistulta tuntunut alue alkaa näyttää pimeältä, kun ympärillä oleviin tiloihin on laitettu uusia valaisimia.

Tällä kertaa vaihdettiiin kodinhoitohuoneen katossa ollut E27 Hue White Ambiance polttimolla varustettu perinteinen valaisin tehokkaampaan Philips Hue Being -kattovalaisimeen.

Philips Hue Being

Philips Hue Being valaisimen saa joko kattoon ruuvattavana versiona tai riippuvalaisimena. Lisäksi rungon värin voi valita musta, valkoinen ja hopeanvärinen välillä.

Kattovalaisimen halkaisija on 35 cm ja ilmoitettu teho on 27W / 2400 lm. Riippuvalaisin on hieman isompi (42 cm?) ja tehokkaampi 39W / 3000 lm. Kaikissa LED on tyyppiä ”White Ambiance”, eli valkoisen valon eri sävyt ja säädettävä värilämpötila 2200-6500K.

Valojen hankinta

Päädyin itse hankkimaan valkoisen kattovalaisin version. Philipsin omilla sivuilla ”listahinta” oli 159,95€.

Gigantissa normihinta oli 135€. Helmikuun 2021 lopussa olleen kampanjan ajan tietyistä Hue tuotteista sai 20% alennusta, jos osti vähintään 2 Hue tuotetta. Eli hinnaksi lopulta jäi 108€. Gigantilla näyttää olevan suhteellisen usein tämä -20% kampanja, jos on tekemässä isompia hankintoa, voi ostoksien oikealla ajoituksella säästää rahaa…

Hue Being kattovalaisin, asentaminen

Valaisin kiinnitetään kolmella ruuvilla kattoon. Ei saa siis kiinni suoraan katossa olevaan valaisinpistorasian runkoon ja jos valaisimen joskus poistaa / siirtää jää kattoon reikiä.

Muuten asennus oli suoraviivaista. Pyörittämällä keskellä oleva metallilevyä valaisimen saa muutamaan palaan ja sen rungon voi ruuvata kattoon, laittaa piuhat kiinni ja lopuksi kiinnittää himmenninosan takaisin kiinni runkoon.

Sisältä paljastuu, että valaisimen valonlähde on led-nauha, joka kiertää valaisimen kehää. Vaikka valaisinta ei applikaatiosta saa asetettua näyttämään värillistä valoa, niin led-nauha näyttäisi liittimistä päätellen olevan RGB+CCT tyyppinen. Led-nauhassa on kuusi liitintä ja niistä löytyy R,G ja B kirjaimilla merkityt liittimet. Ehkäpä valaisimeen saa joskus softa upgraden, jolla sen saisi myös näyttämään värillistä valoa?

Kuvia: Hue Being valaisimen osia

Hue Being resetointi himmennyskytkimellä

Valaisimen mukana tulee Hue Dimmer Switch himmennyskytkin, joka on valmiiksi paritettu valaisimen kanssa. Näin ollen käyttämäni iConnectHue applikaatio ei löytänyt valaisinta ja sen joutui resetoimaan, jotta valaisimen liittäminen Hue siltaan onnistui.

Eri valmistajien zigbee valot saa yleensä resetoitua naksuttelemalla niitä päälle/pois, riippuen valmistajasta tarvittava määrä on/off naksautuksia on yleensä 4-7 kertaa.

Hue valojen tapauksessa omasta mielestä helpoin tapa resetointiin on käyttää Hue Dimmer Switch himmennyskytkintä. 

 1. Sähköt päälle valaisimeen
 2. Himmennyskytkin fyysisesti kiinni valaisimeen
 3. Yhtäaikaa ”on” ja ”off” napit pohjaan himmennyskytkimestä
 4. Pidä napit pohjassa noin 10 sekuntia
 5. Kunnes valo vilkahtaa muutaman kerran
 6. Valo jää palamaan kiinteästi
 7. Valaisin on nyt resetoitu
 8. Valaisimen pitäisi löytyä uutena valaisimena kun laittaa valaisimien etsimisen päälle applikaatiosta

Hue Being, valoteho

Valoteho edelliseen yksittäisellä 802 lm E27 polttimolla varustettuun valaisimeen on huomattava.

Kattoon asennettuna valaisin on noin sentin irti katosta ja näin ollen säteilee valoa myös ylöspäin kohti kattoa. Valaisimen sisällä oleva peltikupu heijastaa valoa sivuille ja alas. Himmentimessä oleva maitomainen muovi estää yksittäisten led-polttimoiden näkymisen. Lopputuloksena on suhteellisen tehokas valaisin, joka ei kuitenkaan paista ikävästi silmään.

Kuva: Hue Being kattovalaisin kodinhoitohuoneen katossa, valaisimen kehys näyttää harmaalta, kun valot on päällä

Hue Being vs Ikea Floalt

Hue Being on myös hyvä vaihtoehto, jos on harkitsemassa Ikean isompaa Floalt 60×60 cm paneelivalaisinta. Being on huomattavasti sirompi, mutta on valoteholtaan aika lähellä Ikean valaisinta. Hinnoissa ei ole juuri eroa, itse asiassa Ikea näyttää tällä hetkellä olevan muutaman euron kalliimpi. Hue valaisimen etuna on laajempi värilämpötilan säätöalue.

Lisäksi Hue valaisimen etuna on sen huomattavasti luotettavampi toiminta, eikä tarvitse harmitella Ikean kiukuttelevaa valaisinta. Itselle tämä on no-brainer, en keksi mitään järkevää syytä hankkia Ikean Floalt paneelivalaisimia. Jatkossa jos tarve on led-paneelivalaisimelle, vaihtoehtoni ovat joko tämä Hue Being tai aiemmin testaamani Hue Aurelle.

 • Hue Being kattovalaisin
  • 135€ (Gigantista) / (Gigantin alennuksessa 108€)
  • 27W / 2400 lm
  • 2200 – 6500 K
 • Ikea Float 60×60 cm
  • 139€
  • 34W / 2800 lm
  • 2200 – 4000 K

One thought on “Being kattovalaisin – Philips Hue kokemuksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s