Samotech valokatkaisimen kannet

Yksi älyvalaistuksen eduista on, että valaisimia pystyy käskyttämään ohjelmallisesti, joko applikaation tai automaation kautta. Jotta tämä onnistuisi pitää valaisimissa olla sähköt koko ajan päällä. Valoja ei siis normaalitilanteessa operoida perinteisten ”tyhmien” -valokatkaisimien kautta. Jos katkaiset virrat perinteisestä valokatkaisimesta, ei älylaitteeseen saada yhteyttä, eikä sitä pystytä komentamaan ohjelmallisesti.

Monella on kuitenkin selkäytimeen ohjelmoitu taipumus hivellä valokatkaisinta kun astuu huoneeseen tai poistuu huoneesta. Tämän estämiseksi jouduin meillä teippaamaan suuren osan valokatkaisimista pysyvästi ”päällä”-asentoon. Toimii, mutta lopputulos ei ole välttämättä kovin kaunis.

Olisiko tähän joku parempi keino? Kyllä – vaihda valokatkaisimien runkoihin Samotech -kannet

Samotech valokatkaisimen kannet lyhyesti

Perusideana on vaihtaa valokatkaisimen kuoret / kannet sellaisiin, jotka estävät perinteisen katkaisimen käytön. Lisäksi valokatkaisimen kanteen asennetaan älykatkaisin, jolla älyvalot voi sytyttää ja sammuttaa. On myös hyvä, jos uuden kannen voi poistaa helposti ilman työkaluja, jotta älyjärjestelmän vikatilanteessa saa valot päälle perinteistä katkaisijaa käyttäen.

Samotech SM200 testi, vuosi 2018

Tunnistin perinteisiin valokatkaisimiin liittyvän ongelman jo varsin pian oman älyvalohullutuksen alettua. Tilasin silloin testiin Samotech SM200 valokatkaisimen kannen. Kyseinen tuote on suunniteltu UK-markkinoille ja on yhteensopiva paikallisten valokatkaisimien kanssa. Tämä on selkeästi ilmoitettu pakkauksessa, mutta päätin siitä huolimatta ottaa SM200-kannen testiin. Meillä olevat valokatkaisimet seuraavat yleiseurooppalaista mitoitusta, joka poikkea hieman UK-mitoituksista ja valitettavasti uusi kansi ei sopinut meillä käytössä olevien valokatkaisimien runkojen kanssa yhteen.

Lisäksi tuolloin oli saatavilla vain yhden katkaisijan malli. Eikä ollut ratkaisua tilanteeseen, jossa samassa rungossa on useampi kuin yksi katkaisija. Meillä on esimerkiksi useampi kahden katkaisijan runko ja muutama neljän katkaisijan runko käytössä.

Homma jäi siis hetkeksi hautumaan.

Samotech EU valokatkaisimen kannet

Ajan myötä firman tuotereppu on laajentunut ja nykyään on saatavilla erilaisia valokatkaisimen kansia, jotka on tehty EU:ssa yleisesti käytettävien valokatkaisimien mittoihin sopiviksi.

Järjestelmä on modulaarinen ja siitä löytyy erilaisia peruselementtejä, kuten yhden, kahden, kolmen, neljän katkaisimen rungoille tarkoitetut mallit. Näitä voi täydentää erilaisilla lisäosilla, kuten eri valmistajien älykatkaisimien kanssa yhteensopivat adapterit tai tyhjän slotin blokkaus-paneelit.

Itse tilasin tarvittavat palikat, jotta voi vaihtaa suurimman osan talon sisällä olevista katkaisimista sellaisiksi, joihin voin istuttaa päälle Philips Hue Dimmer -älykatkaisimen.

Tavarat tulee UK:sta ja halvimmalla toimitustavalla meni 11 päivää, että lähetys oli paikallisessa postissa. Jos on kiire, niin tarjolla oli myös nopeampia (ja kalliimpia) toimitustapoja. Halvinkin toimitus maksoi noin 17€, joten yksittäisten osien tilaaminen voi tulla suhteellisen arvokkaaksi. Jos tuotteet kiinnostaa, kannattaa toimia nopeasti ennen kuin Brexit tullit iskevät päälle 😉

Samotech SM201

Yhden katkaisijan runkoon sopiva SM201 -perusosa, johon voi napsauttaa kiinni suoraan Philips Hue Dimmer -älykytkimen mukana tulevan alustan.

Kuvia: Samotech SM201 pakkaus ja SM201 -perusosa

Asennus – Samotech SM201

Kuva: Lähtötilanne perinteinen yhden katkaisimen valokatkaisin ja Hue Dimmer -älykatkaisija
 • Ei välttämättä niin kaunis ratkaisu
 • Perinteinen valokatkaisin teipattu ”Päällä”-asentoon

Samotechin valokatkaisimen kannen asennus on suhteellisen suoraviivainen ja ei vaadi syvempää osaamista. Poistetaan vanha valokatkaisimen painike ja kansi. Vaikka operaatiossa ei kosketella virroissa olevia osia, voi olla turvallisempaa kääntää sulakkeesta virrat pois, jos vaikka ruuvinmeisseli lipsahtaa väärään paikkaan.

Kuva: Valokatkaisijan painike poistettu
Kuva: Vaihdettu tilalle Samotech SM201 perusosa ja yritetään kiinnittää se alkuperäisen kannen muovisella ”kiinnitysklipsillä”
 • Samotechin sivuilta löytyy asennusohjeet videona ja niissä kiinnitys onnistuu pelkästään alkuperäisellä ”muoviklipsulla”
 • Itsellä yhteensopivuus ei ollut täydellinen ja kansi pääsi liikkumaan jonkin verran
Kuva: Vaihdettu tilalle Samotech SM201 perusosa ja käytetään ruuveja kiinnitykseen
Kuva: Vaihdettu tilalle Samotech SM201 perusosa ja laitetaan vielä ”muoviklipsi” kiinni
 • Tämä osuus asennukseta tuppaa unohtumaan helposti, jos käyttää myös ruuveja kiinnitykseen. Kävi itsellekin useamman kerran (suomeksi: melkein joka kerta)
Kuva: Lopuksi napsautetaan paikalleen Hue Dimmer -älykytkimen alkuperäinen alusta ja siinä kiinni oleva Hue Dimmer -älykytkin
 • Valmista tuli

Samotech SM202

Yhden katkaisijan ja yhden sähkötopselin runkoon sopiva SM202 -perusosa.

Tähän saa kiinni suoraan yhden Hue Dimmer -älykatkaisimen alkuperäisen alustan. Itse käytin tätä versiota korvaamaan jotain perinteisiä kahden katkaisijan runkojen kansia. Itsellä ei ollut kaikissa tilanteissa tarvetta korvata kahta katkaisijaa kahdella Hue Dimmer -älykatkaisimella. Toisen perinteisen katkaisimen painikkeen kohdan peitin lisäosalla SM202-BL

Kuvia: Samotech SM202 pakkaus

Asennus – Samotech SM202 + SM202-BL

Noudattaa samaa peruskaavaa kuin SM201. Lisästeppinä on SM202-BL lisäosan laittaminen tyhjäksi jäävään slotiin.

Kuvia: Samotech SM202 asennusta
 • Hue Dimmer -älykatkaisimen alkuperäisen alustan saa sormivoimin irti SM20x -perusosasta ja näin pääsee älyvalaistuksen vikatilanteessa operoimaan perinteistä katkaisijaa
 • SM202-BL lisäosan irrottaminen ei onnistu ilman työkaluja. Lisäosa on kuitenkin sen verran matala ja joustava, että alla olevan perinteisen katkaisijan saa liikkumaan, jos painaa SM202-BL -lisäosaa hieman kovemmalla voimalla. En tiedä onko tämä suunniteltu toimimaan näin, mutta näytti toimivan ihan hyvin omalla kohdalla. Tämä on hyvä ominaisuus, varsinkin Ikean valoja kontrolloivien katkaisimien yhteydessä, Ikean valot pätkii suhteellisen usein ja välillä niitä joutuu herättelemään perinteisen katkaisimen avulla
 • Ei ehkä ihan niin siisti ratkaisu kuin yhden valokatkaisimen SM201
  • Parempi kuitenkin kuin alkuperäinen viritys
  • Josko tulevaisuudessa tulee malli, jolla voi peittää kaksi katkaisijaa, mutta päälle napsahtaa näiden väliin vain yksi Hue Dimmer -älykytkimen alusta??

Samotech SM222

Update 30.12.2020

Alunperin peitin kaikki kahden katkaisija rungot edellisellä SM202 + SM202-BT yhdistelmällä, mutta valaistusta uusiessa tuli tarve myös käyttää joissain kohdissa kahta älykatkaisijaa korvaamaan kahta perinteistä valokatkaisijaa.

Hätätilanteessa kahden valokatkaisijan rungon saa peitettyä kahdella SM201 -kannella, tällöin tosin ruuvit eivät osu ihan täysin kohdalleen ja voivat jäädä vähän vinoon. Parempi ratkaisu tietysti on käyttää kahden katkaisijan rungolle tarkoitettua mallia SM222.

Kuvia: Samotech SM222 asennusta
Kuvia: 1x Samotech SM222 vs 2 x Samotech SM201 kahden katkaisijan rungon päällä

Samotech SM219

Geneerinen neljän katkaisijan rungon tilalle tuleva perusosa, jota täydennetään lisäosilla. Tähän ei siis voi suoraan napsauttaa kiinni Hue Dimmer -kytkimen alkuperäistä alustaa, vaan se pitää hoitaa lisäosalla, SM202-HD (jos olen tulkinnut asian oikein, itsellä ei ole näitä käytössä).

Asennus – Samotech SM202 + 4xSM202-BL

Itsellä oli tarkoitus korvata neljä perinteistä katkaisijaa kahdella Hue Dimmer -älykatkaisijalla. Tähän ei löytynyt omaa silmää miellyttävää valmista ratkaisua, joten päädyin tilaamaan lisäksi neljä SM202-BL lisäosaa, jolla sai peitettyä SM219 perusosan katkaisijan aukot. Näiden päälle liimasin Hue Dimmer -älykatkaisijan alkuperäiset alustat niiden pohjassa valmiiksi olevan kaksipuolisen teipin avulla.

Samotech kannet ovat hieman kapeampia kuin alkuperäiset kannet ja jossain paikoissa jouduin tekemään paikkamaalausoperaation ennen asennusta.

Kuvia: Samotech SM219 ja sen asentamista
 • Osien hieman epästandardin yhdistelemisen seurauksena alkuperäisen katkaisimen käyttö ei onnistu ilman työkaluja, toivottavasti ei tule tarvetta. Toisaalta tämä katkaisin on portaiden alapäässä ja yläpäässä hieman erilainen katkaisinsetti, josta on helpompi pääsy alkuperäiseen katkaisimeen
 • Paras ratkaisu olisi, jos Samotech tekisi mallin jossa tähän runkoon saisi kiinni kaksi Hue Dimmer -älykatkaisinta ja niiden väliin pienen peitelevyn.
Kuvia: Tupla-katkaisin kiinnitysklipsin modifiointia
 • Jos alkuperäinen painike oli tupla-mallinen, niin alkuperäistä kiinnitysklipsiä joutui modifioimaan, että SM202-BL lisäosa mahtui sen päälle
 • Sivuleikkureilla välipalikka poikki

Yhteenveto

Omasta mielestä Samotech valokatkaisijan kannet ovat hyvä ja siisti ratkaisu. Muutama pieni tuunaus piti tehdä asennuksen yhteydessä, mutta asennus oli pääosin helppoa. Itsellä meni muutama tunti kun paikkamaalauksen lisäksi vaihdoin kodin valokatkaisimet näihin.

Paljon ei parannettavaa ole, mallistosta toki voisi löytyä lisää vaihtoehtoja kattamaan eri skenaariota. Mallisto voisi vaikka laajentua jatkossa siten, että on mahdollista korvata alkuperäisiä katkaisimia pienemmällä määrällä älykatkaisimia ilman, että tarvitsee turvautua vaikeammin irroitettaviin SM202-BL peitelevyihin.

Vahva suositus – ostaisin lisää, jos olisi paikka mihin niitä pitää laittaa 🙂

5 thoughts on “Samotech valokatkaisimen kannet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s